ZEISLER HELÉNA IDEGENVEZETŐNK ÉS ELŐADÁSAI

– ZEISLER HELÉNA –

Heléna lendületével, szenvedélyével, melegszívűségével  kicsit önmaga is olyan, mint az általa imádott Olaszország. Mindegy, hogy kávét iszunk,  pizzát eszünk vele, vagy az olasz forgalomban tanít minket gyalogosan közlekedni, esetleg épp Nápolyról vagy Rómáról mesél nekünk, egyszerűen átragad ránk az a mély élet- és emberszeretet, ami belőle árad. Itáliai útjainkat nem csak ezzel az energikusságával teszi különlegessé, hanem annak a hihetetlen tudásnak az átadásával is, amelyet egyrészt Olaszország iránti kíváncsiságából adódó tudásszomjának köszönhetően, másrészt teológiai képzettsége révén szerzett.

ZEISLER HELÉNA ÁLTAL TARTOTT ONLINE ELŐADÁSOK

AZ UTOLSÓ VACSORA NAPJA

NAGYCSÜTÖRTÖK ITÁLIAI MŰALKOTÁSOK FÉNYÉBEN ÉS JERUZSÁLEMI HELYSZÍNEKEN –

felvételről megtekinthető

A santa settimana, avagy a nagyhét egyik legfontosabb, zsidó hagyományokon alapuló cselekménye az utolsó vacsora és az utána következő éjszaka, mely Jézus kereszthalálához vezetett.
Itáliában számos helyszín és műalkotás kötődik ezen eseményekhez. Igyekszünk végigjárni és megvizsgálni az üzenetüket. Továbbá ellátogatunk az eredeti helyszínekre, a Jeruzsálem melletti olivaligetbe és Krisztus vérrel verítékezésének helyszínére. Előadásunk lelki felkészülés a kereszténység legszentebb ünnepére, a Húsvétra.

– RÓMA KÜLÖNLEGES HELYEI ÉS TEMPLOMAI – 

felvételről megtekinthető

Róma városa a pogány, többistenhívő, hatalmas Római Birodalom központja volt, majd a birodalom bukása után a katolicizmus központja lett. Róma városában több, mint nyolcszáz templom található. Akár több hónap is kevés lenne végig látogatni mindet. Ha pár napra Rómába utazunk, megpróbálhatjuk a legismertebb templomokat, szentélyeket megtekinteni, de mi van az építészeti különlegességekkel, azokkal, amelyek egy egy híres szent ereklyéit őrzik, vagy akár Krisztus lábnyomát? Az előadás alkalmával az idegenvezetőnk ezen helyszínek bemutatására tesz kísérletet.

Utasaink véleményeiből:

“Nagyon élveztem Heléna előadási stílusát, mintha tényleg ott lettünk volna Rómában. Szeretem azt, ahogy beleszövi előadásiaiba az olasz dolce vita életérzést – az a fagyizó a végére is kihagyhatatlan volt! :)”

“Nagyon tetszett az idegenvezető előadása, gördülékeny és élvezetes a stílusa.”

– VULKÁNOK ÉS SZIGETEK FÖLDJÉN: LIPARI-SZIGETEK –

felvételről megtekinthető

Szicíliához szorosan kapcsolódik a Lipari-szigetek térsége. A tenger mélyén születő vulkánok, az Etna és a Vezúv kistestvérei teszik a tájat különlegessé és ezzel együtt félelmetessé. A természet több évszázados munkája, az őslakosok kézművessége, földművelése nyomot hagyott a Lipari-szigeteki kultúrán, az embereken. Idegenvezetőnk kalauzolásával a mindennapi gondokat magunk mögött hagyva gondolatban kompra pattanunk Milazzoban, hajót bérelünk és a szigetvilág hét tagja között lavírozunk, különleges édes Marsala bort kóstolunk, rendelünk egy pane cunzatut egy parti étteremben és elmerülünk a tenger kékjének ötven árnyalatában.

Utasaink véleményeiből:

“Különleges hely, különlegesen élvezetes előadás. Ha soha nem jutok el oda, akkor is örök élmény marad. Köszönöm az előadónak az élményt!!!”

“Nagyon élvezetes volt az előadás, kedvet csinált az utazáshoz.”

“Érdekes, átfogó, csábító előadás volt.”

– KANYARGÓ UTAKON TOSZKÁNÁBAN- 

felvételről megtekinthető

A legjobb, ha egyszercsak eltévedünk Toszkánában. Amikor azt vesszük észre, hogy ismétlődik az út a gazdaságokkal, ciprusokkal, pínea fenyőkkel tarkított dombok között. Amikor kíváncsiak vagyunk mi van a kanyarok mögött. Amikor kalandozunk az ősi kultúra, az etruszkok világában. Amikor betekintést nyerünk a Mediciek különös birodalmába. Mindenkinek vannak kedvenc városai Itáliában, de ha egy tartományt kellene említeni akkor bizonyosan Toszkána lenne az első, ami eszünkbe jutna. Semmire sem hasonlít, egyedi arculata van, járjunk akár Firenze  környékén, akár a délebbi részein. A kenyér sótlan, a dialektus ezer közül is felismerhető, a chianti kakasos. Vesszünk el együtt Toszkánában.

– MILÁNÓ ÉS ITÁLIA LEGSZEBB TÓVIDÉKE –

felvételről megtekinthető

Milánó Itália egyik legnagyobb városa. Méltán nevezhetjük metropolisznak. Ha valaki csak a központi pályaudvarra és környékére látogat el, vagy elszalad a Dóm térre, onnan a passzázson keresztül elsétál a Scalaba és gyorsan bevásárol Berlusconi áruházában, semmit nem érzékel a város igazi lüktetéséből. Milánó rengeteg apró titkot őriz a múltból, a Sforza családról, Leonardo da Vinci felfutó karrierjéről, a foci világáról, a város alatt végig futó hatalmas csatornarendszerről. És ha kifürkésztük Milánó “összes” titkát és csendre vágyunk, elég csak egy keveset autózni ahhoz, hogy Európa legszebb tóvidéke táruljon elénk, amelyet évente több millióan látogatnak meg.

Utasaink véleményeiből:

“Ez egy igazi álomutazás volt, ami nagyon jól lett kombinálva egy kis történelemmel, művészettörténettel, nagyon jó kis kellemes személyes történetekkel. Helena kíváló előadó, élvezetes volt vele ez a képzeletbeli utazás. A lombardiai tavak pedig egyszerűen mese szépek voltak.”

“​Nagyon jó előadás volt. Térképekkel vezetett végig, történelmi ismereteket adott, sok érdekes képet mutatott és érdekes történetekkel lettünk gazdagabbak.”

– SZICÍLIA, A HÁROMLÁBÚ NŐ – 

felvételről megtekinthető

Ha Szicíliát emlegetjük talán elsőként a maffia jut eszünkbe. Lépten nyomon olyan helyszínbe botlunk, ahol a Keresztapa című filmet forgatták, nehéz ezektől elvonatkoztatni, de ha a görögök nyomait keressük ezen az itáliai szigeten, ha a spanyol behatást nézzük, ha az a sokszínűség ötlik fel először, amely a népek keveredéséből adódik, örökre szívünkbe zárjuk Szicíliát és újra és újra fel akarjuk fedezni végeláthatatlan titkait. Elcsodálkozunk konyháján, Természeti és művészeti kincsein. Úgy épül belénk minden ott töltött nap, ahogy ebbe a kicsiny földbe a különböző kultúrák keveredése. Utazzunk együtt ide képzeletben és ismerjük meg néhány titkát Itália e varázslatos szigetének.

– RÓMAI CSÁSZÁROK ÉS MÁRAI NYOMÁBAN A NÁPOLYI ÖBÖLBEN – 

felvételről megtekinthető

Nápoly városa híresen hírhedt a száguldozó motorosokról, a káoszról, az utcán táskát áruló menekültekről, a zajról. Nápoly nagyon megosztó, lehet nem szeretni is, ahogy Szabó Magdának egyik útja során oly kevés jutott Nápolyból, hogy ő például nem tudta a szívébe zárni, ugyanakkor a város környéke, a történelem és a természet bája lenyűgözte. Ha a kakofónia és a száradó ruhák mögé nézünk, meglátjuk azt a gazdagságot, amely felemelte a legérdekesebb itáliai városok sorába. A világ egyik legszebb tengerparti útja, az egyik legfinomabb citromlikőr, a fagylalt, a kávé, a méltán híres pizza, a forró csészében kínált kávé, mind mind a szívünkben élnek tovább ha ellátogatunk a déli területek, a Mezzogiorno hazájába. Tegyünk együtt egy rövid, de megkapó képzeletbeli kirándulást a napfényes nápolyi öbölbe.

Utasaink véleményeiből:

“Helénával már voltam olaszországi utazáson és nagyon jól éreztem magam. Ezúttal mint előadó is igazán kiemelkedő teljesítményt nyújtott a jól felépített és személyes élményekkel kiegészített előadásával, teljesen olyan érzésem volt mintha valóban az utazáson lennék. A történelmi és az irodalmi (Márai) adatok is nagyon hasznosak voltak számomra. Köszönöm!”

– MESÉS UMBRIA: PERUGIA, ASSISI ÉS NORCIA- 

felvételről megtekinthető

Egy óriási, kopár, olasz stílusú hegy oldalában húzódik meg, mintegy rémülten, felfelé me-nekvés közben leroskadva, a város. Amint az ember ránéz, nincs egy háza sem, ami ne volna sokszáz éves.”, írja Szerb Antal Umbriáról. Ès valóban.Umbria minden szegletéből visszaköszön a közèpkor. Umbria “fővárosa” Perugia a legèdesebb örömöket kínálja csokoládèjával,közben tátott szájjal tèvedhetünk be a több száz èves sikátorokba,ahol szinte megállt az idő. Ha békère vágyunk, kalandozzunk Assisi hegytetőn álló városkájában,ahol a gazdag Ferencből a világ legszelídebb szentje lett. Vagy a hegyeken átvágva jussunk el Norciába,Szent Benedek öröksègèhez.Valami van Umbriában a levegőben.Valami vègtelen nyugalom, valami ami miatt folyton visszavágyunk..

Utasaink véleményeiből:

“Heléna ismét káprázatos előadást tartott, nagyon jó volt képzeletben újra ott lenni a részben már meglátogatott nevezetességeknél. Köszönöm szépen minden munkatársuk közreműködését is!”

​”Gratulálok Helénának, nagyon szép, kerek előadást csinált. Köszönöm az élményt!”

– VELENCEI KARNEVÁL – A MASZKVISELÉS NEM ÚJKELETŰ SZOKÁS – 

felvételről megtekinthető

Carne levare,azaz a hús elhagyása. A Velencei köztársaság fényűzèse,az értèkes kereskedelmi kapcsolatok és a vízen úszó paloták mind-mind kevésnek bizonyultak Velence hírnevènek az öregbítèséhez.Tagadhatatlan,hogy az első szó,ami eszünkbe jut Velencèről,az nem más,mint a nagyböjtöt megelőző időszak a karnevál időszaka. Évszázados hagyományok ódon díszletek között èlednek újjá Velence szűk sikátoraiban és Európa “legszebb szalonjában” a Szent Márk tèren. Ebbe a különleges forgatagba próbálunk betekintèst nyerni ezzel a karneváli előadással.

Utasaink véleményeiből:

“Az előadás érdekes és nagyon informatív volt.”

“Nagyon jó volt az előadás, élveztük, köszönjük. “

– PUGLIA, AZ ISMERETLEN VIDÉK – 

felvételről megtekinthető

Van Itáliának egy piciny darabkája, amelyet vörös föld és kövek borítanak, amit mi magyarok nem igazán ismerünk. A csizma sarka oly távolinak tűnik számunkra, hogy szinte félünk is elindulni. Ugyanakkor itt található a dél –Itáliai barokk hazája, innen származik az egyik legjobb minőségű olivaolaj és ez a föld adta az egyik legérdekesebb szent helyet és a mai kor leghíresebb szentjét Pió atyát a világnak. A Gargano félsziget az olasz csizma sarkantyúja pedig gazdagon borított erdőségekkel, tengerpartján pedig különleges halász építmények vannak. Előadásunkban e messzinek tűnő vidéket fedezzük fel.

Utasaink véleményeiből:

“Nagy öröm volt látni. Egyszer eljutottam egy csoporttal Pio Atya zarándok útra és a környékre. Jó volt újra átélni, és természetesen rengeteg új információhoz jutottam.Köszönöm!”

“Alapos felkészülést mutató, jól felépített előadás volt. Heléna élvezetes előadásmódja tovább növelte a nagyszerű élményt. Gratulálok!”