VALKAI ERZSÉBET IDEGENVEZETŐNK ÉS ELŐADÁSAI

– VALKAI ERZSI –

Erzsi Campania területén élő, magyar nyelvű idegenvezető, aki vízilabdázó olimpikoni múltját hátrahagyva a töretlen energiáját és lendületét ma magyar nyelvű csoportok nápoly-környéki kalauzolására használja. Széleskörű, helybéliként az élet megannyi területére kiterjedő tudása, közvetlen személyisége szinte garancia arra, hogy élménydús és tartalmas lesz az utazáson vele töltött idő. Erzsi szereti ezt a dél-olasz világot, a maga nyüzsgésével, ellentmondásosságával, hangosságával együtt, éppen ezért is törekszik arra, hogy minél több szeletét meg tudja mutatni nekünk. Legyen szó akár olasz pizzáról Nápolyban, akár citromtermesztésről a Sorrentoi- félszigeten, ókori építészetről Pompeiben, vagy luxuséletről Capri-szigetén mindig szívesen és színesen mesél nekünk. 

ERZSI ÁLTAL TARTOTT ONLINE ELŐADÁSOK

–  POMPEI, A VEZÚV ÁLTAL LEROMBOLT ÉS MEGŐRZÖTT ÓKORI ÉLET VÁROSA – 

2020. december 27. (vasárnap) 19:30

Kr. u. 79-ben a Vezúv kitörése órákon belül döntötte romba Pompei városát, tette mindezt úgy, hogy a lehulló óriási hamu és habkő áradat alatt megőrizte az utókornak az ókor egy pillanatát. A sok évtizede tartó és ma is folyó régészeti munka napról napra hoz olyan leleteket a felszínre, amelyek segítségével szinte tökéletes kaphatunk a császárkor  tengerparti kereskedővárosának életéről. Az itteni ókori lakosok életének minden apró részletébe betekintést nyerhetünk: Mit és hol ettek? Hova jártak szórakozni? Hogyan főztek? Hol és hogyan éltek társasági életet? Hol edzettek, hol fürödtek, hova jártak bordélyházba a római kori lakó azelőtt a végzetes nap előtt? Ebbe a különleges módon konzervált ókori pillanatképbe repít minket vissza Campania tartományban élő, magyar származású helyi idegenvezetőnk.

Utasaink visszajelzéseiből:

“Nagyon jól bele tudtuk magunkat képzelni Pompeji akkori világába és fantasztikus volt Erzsi előadása! A hab a tortán, hogy képet kaptunk az ásatások aktuális állapotáról. Nekem, akinek már volt szerencsém élőben, helyben meghallgatni Erzsi vezetését, még nekem is sok újdonságot tartogatott ez az előadás. 🙂 Mindezt egy jó olasz vörösborral nagyon jól lehetett élvezni! :)”

“Csodálatos és profi volt az előadás: egyszerre tudományos és érdekfeszítő. Lebilincselt, tényleg utazni éreztem magam! Erzsi nem csak idegenvezetőként, hanem előadóként is nagyon felkészült: remek volt az illusztrációk kiválasztása és mennyisége is.”

“Fantasztikus idegenvezető, szuper előadás!”

– MINDENNAPI ÉLET EGY IDŐZÍTETT BOMBA, A VEZÚV LÁBAINÁL – 

2021. január 30. (szombat) 19:30

A Vezúv az egyetlen, jelenleg alvó állapotban lévő, aktív vulkán az európai kontinens szárazföldi részén, és mivel a környezetében nagyjából 3 millió ember él, egyben a világ egyik legveszélyesebb vulkánjának is számít. A Vezúv a maga titokzatosságával és grandiózus méreteivel az itteniek képzelet és mondavilágát is áthatja. A Vezúv közelében élő idegenvezetőnk mesél nekünk a legismertebb vulkánkitörésekről, azok történelmet formáló erejéről, az állandó veszéllyel való mindennapos együttélésről, de azt is megtudhatjuk, hogy mi köze van Spartacusnak, vagy éppen az egyik legismertebb nápolyi dalnak a tűzhányóhoz.

Utasaink véleményeiből:

“Tökéletes előadás volt. Nagyon jól felépített, összeszedett, szakszerű és jó tempójú előadást láttunk, hallottunk. Köszönjük.”

“Ismét egy fantasztikus előadást láttunk Valkai Erzsitől az imádnivaló olaszos gesztikulásával, hatalmas tudásanyagával, kedves stílusával. Nem csak a témát adta vissza, hanem az egész olasz kultúrát, zenét, hagyományokat, babonát, vallásvilágot és egy komplett időutazást. Olyan volt, mintha mi is ott pezsegtünk volna Olaszország közepén. Az ember nem is hinné, mennyi vulkán van arra. Nagyon-nagyon szeretném, ha újra lehetne megint online hallgatni az ő előadását! Annyira szép és jó a stílusa, hogy az ember az idő múlását sem veszi észre, csak isszuk Erzsi szavait.”