ROKOLYA PÉTER IDEGENVEZETŐNK ÉS ELŐADÁSAI

ROKOLYA PÉTER

Rokolya Péter utazásszervező és idegenvezető vagyok. Az első „idegenvezetésem” 1976-ban volt, még gimnazistaként próbáltam Kelet-Szlovákiából felkészülni és csapattagjaim, tanáraim számára érdekesebbé tenni a Krakkó vezető utunkat.  Azóta több évtized telt el. Ezen idő és „út” alatt megtanultam fortélyát, hogy egy út összeállítása, szervezése során utazásszervezőként és idegenvezetőként olyan tartalmas programot tudjak a vendégeknek kidolgozni, mely mindenki számára vonzó, érdekes és életre szóló élményt nyújt, legyen egy közeli város meglátogatása, vagy a távoli vidék felfedezése. Nálam egy út nem múlhat el anélkül, hogy minden érzékszervünk ne kapjon egy élményt. Megnézzük, megkóstoljuk, megszagoljuk, megízleljük, megtapintjuk, meghalljuk az adott tájat, országot, lakóit és az utazás során a léleknek is adunk „táplálékot”. Miután hazajövünk egy utazásról, elmondhatjuk bátran, mi nemcsak voltunk, hanem jártunk is abban az országban. 

PÉTER ÁLTAL TARTOTT ONLINE ELŐADÁSOK

-OMÁN, EGY SZULTÁNÁTUS A XXI. SZÁZADBAN- 

2022. február 1. (kedd)

Az egykori gyarmatokkal is büszkélkedő szultánátus ismét a virágkorát éli, talán itt rejtőzik a mesés kelet, ki tudja. Mindenesetre más utat jár mint a szomszédai, őrzi a hagyományait, de a modernség is megjelenik lépten -nyomon. Jöjjön velünk induljunk el mi is, nézzünk szét Ománban. Mindenesetre,ha Aladin ma élne, valószínű, hogy itt telepedne le. 

-IRÁN, AZ ÖRDÖG MAGA? MENJÜNK VAGY NE MENJÜNK?- 

2022. február 8. (kedd)

Xerxesz birodalma, a perzsa háborúk, Nagy Sándor birodalma, már iskolás korunk óta egy különleges országról,gazdag birodalomról, történelemről mesélnek. A perzsa sahok közül is többen jártak nálunk is, majd jött egy időszaka a nyolcvanas évek után amikor ismét Irán szerepelt a világsajtóban, inkább sötét színekkel, mintsem vidámakkal. Nézzünk a hírek mögé, utazzunk el képzeletben, de valódi képekkel, élményekkel felvértezve,döntsük el mi  magunk,menjünk vagy maradjunk.

-ÉSZAK ÉS DÉL-KOREA ÉRDEKESSÉGEI, LÁTNIVALÓI- 

2022. február 15. (kedd)

Régen egy volt, ma kettéosztott ország Korea. Nézzünk szét mindkét országban, keressük fel a leghíresebb helyeket, utazzunk kicsit a múltba, jussunk el a jelenig. Mindkét Korea teli érdekesebbnél érdekesebb látnivalókkal, keressük fel azokat. 

-SZUDÁN A PIRAMISOK ORSZÁGA– 

2022. február 22. (kedd)

Szudánban egy faluban több piramis van mint egész Egyiptomban. Nem hiszik? Tartsanak velem, megmutatom, sőt bebizonyítom! Végigjárjuk az egykori Núbiát, a fekete fáraók földjét. Garantálom tucatjával látnak piramisokat is végig a Nílus mentén, amelyről elmondhatjuk majd,hogy nem csak Egyiptom, hanem Núbia is a Nílus ajándéka.

-NŐNAP, NŐK A VILÁGBAN A VILÁG HÖLGYEI

Sas Flórától a murszi törzsfőnök feleségéig– 

2022. március 8. (kedd)

Nőnapon nem szólhat másról a nap,mint a hölgyekről. Szóljon akkor híres utazóról, törzsfőnök feleségéről, nők viseletéről, életéről a világ különböző helyeiről. Találkozásokról, pillanatokról, pillantásokról, képekről amelyek örökre velünk lesznek, sorsokról, ünnepekről és hétköznapokról, de elsősorban hölgyekről.

– MIT NÉZZÜNK MEG ETIÓPIÁBAN- 

felvételről megtekinthető

Az egykori Abesszínia, a mai Etiópia egy különleges múlttal, történelmi emlékkel, bíró afrikai állam, teli természeti szépségekkel. Itt volt az egykori Sába királysága, világszép királynőjével Makedával, itt van Akszum, ahol a hagyomány szerint a Frigyládát őrzik mind a mai napig. Lalibela sziklába vájt keresztény templomai ámulatba ejtik a látogatókat. Nem olyan rég még az éhinségről ismert ország, ma Afrika egyik legdinamikusabban fejlődő állama. Jöjjenek velem, járjuk be együtt! 

– ÉSZAK-KOREA KIM IR SZEN ELNÖK SZÜLETÉSNAPJÁN- 

felvételről megtekinthető

Naponta hallunk Kim Dzsong Un vezette Észak – Koreáról a különböző média csatornáknak köszönhetően. Most egy virtuális utazás keretében tartsanak velem és keressük fel Észak – Koreát. Mikor máskor mint az állam és dinasztia alapító Kim Ír Szent születésnapján, amely Észak – Korea egyik legnagyobb ünnepe lett. Induljunk, ismerjük meg közelebbről ezt a különleges, zárt, és egyedi világot.

– LIBANON LÁTNIVALÓI, A FÖNÍCIAI VÁROSOKTÓL NAPJAINKIG – 

felvételről megtekinthető

Már az egyiptomi fáraók is, valamint az ókori világ államai is fontosnak tartották kereskedni az országgal.A föníciaiaknak köszönhetjük az ábécét. Ez a kevéssé ismert Közel – Keleti ország  vendégszeretetével, kiváló konyhával, és számtalan különleges látnivalóval várja a vendégeit. Föníciai városok emlékei, az Istenek erdejének cédrusai, római és középkori emlékek mind ámulatba ejtik a látogatókat. Virtuális utazásunk keretében járjuk be ezt a káprázatos országot.  Tartsanak velem!

A NAGYHÉT JERUZSÁLEMI TÖRTÉNÉSEI ÉS HELYSZÍNEI – 

felvételről megtekinthető

Húsvét kapcsán, egy különleges utazásra hívjuk Önöket. Képzeletben, ám sok képpel kísérve, fedezzük fel Jeruzsálem történelmi és vallástörténeti emlékeit. Keressük fel a bibliai helyszíneket, járjuk be a Via Dolorosat, emlékezzünk. Az ismert helyszíneken kívül idegenvezetőnk megmutatja a különlegességeket, mesél történeteket, megpróbálja a vendégeinket egy rövid időre elrepíteni Jeruzsálembe.

– MADAGASZKÁR, A 7-ES ÚTRÓL A BAOBAB AVENUE-RA – 

felvételről megtekinthető

Sokak a nyolcadik kontinensként aposztrofálják a különleges növény, és állatvilága miatt. Előadásunk alatt erről is szó fog esni, megismerkedünk a különféle makikkal, a csúcsragadozó fosszákkal egyéb – csak ott őshonos – különleges állatokkal és növényekkel. Bejárjuk az ország különleges tájait, bepillantunk a helyiek múltjába, jelenébe. Szót ejtünk Benyovszky Móricról is, hiszen az ország történelmébe ő is beírta a nevét. A fővárostól a Mozambiki – csatorna partjáig megnézünk minden látnivalót ezen a virtuális utazásunkon. Tartsanak velem!