MISON ANDREA IDEGENVEZETŐNK ÉS ELŐADÁSAI

– MISON ANDREA –

Andi szerencsésnek mondja magát, mert a hobbija a munkájává vált: turisztikai szakemberként, közel 25 év szakmai tapasztalattal, utakat szervez, idegenvezet, oktat, vizsgáztat.  Szakterülete minden olyan ország, ahol térd alatt piszok van, ahol még van esély találkozni érintetlen kultúrával vagy letűnt civilizációk nyomaival, ahol a jelen szorosan együtt él a múlttal. Nagy rajongója a vallásoknak, a geopolitikának és a gasztronómiának. Biztosak lehetünk benne, hogy vele nem turisták, hanem utazók leszünk, megéljük az országot, megkóstolunk mindent, ami mozog és bepillantunk a helyiek hétköznapjaiba is. Vele született kíváncsiságának köszönhetően az új kaland minden úton garantált.

ANDREA ÁLTAL TARTOTT ONLINE ELŐADÁSOK

BURMA, DK-ÁZSIA CSIPKERÓZSIKÁJA – 

BARANGOLÁSOK A BUDDHIZMUS ÉS DIKTATÚRA ORSZÁGÁBAN – 

felvételről megtekinthető

Mianmar, avagy Burma neve több mint fél évszázadig egyet jelentett a katonai diktatúrával, annak kegyetlenkedéseivel, az Aranyháromszögben termesztett illegális ópiummal, törzsi lázadásokkal, a galambvér rubin lelőhelyével, szent Buddha ereklyéire épült templomokkal, a theravada buddhizmus egyik bölcsőjével. Ebben az országban az aranydíszítés mindig 24 karátos és biztosak lehetünk abban, hogy ami drágakőnek tűnik, tényleg az! A burmaiak bételtől vörös, fülig érő mosolyát, sárga thanaka pasztával díszített arcát, a férfiak vasalt inggel viselt szoknyaszerű longyját nehéz elfejteni. A hétnek itt nyolc napja van és az sem mindegy, hogy melyik napra esik a születésünk dátuma. Burmában a tömegturizmus még csak most kezd hódítani és a helyiek tényleg őszinte mosollyal várják az érdeklődőket. A városok klasszikus gyarmati épületeikkel és aranytól csillogó sztupáikkal, a vidék megkapó, szegényes bájával hívogat minket.

Ha érdekli ez a varázslatos ország, szívesen mesélek!

VIETNÁM, BARANGOLÁS A SZERENCSESÁRKÁNYOK BIRODALMÁBAN –

felvételről megtekinthető

Vietnam… szinte reflexszerűen az amerikai-vietnami háborús filmek jutnak róla eszünkbe… Rambo, Apokalipszis most, Csendes amerikai, Indokína, Saigon és még sorolhatnám. Az ország az Indokínai-félsziget keleti oldalán fekszik, formája egy sárkányra emlékeztet. Előadásom alatt mesélek többek között az ősök tiszteletéről, születésről, halálról, a Hanoiban épült keskeny házakról, az irodalom templomáról, Ho Chi Minről, a tiltott városról Hué-ban, a Vörös-folyó és a Ha Long-öböl sárkányairól, Hoi An lampionjairól, My Son titokzatos templomairól. Tovább is van… mondjam még?

-JÓ REGGELT VIETNÁM! KALANDOZÁS A HO CHI MIN ÖSVÉNYEN – 

felvételről megtekinthető

Vietnám három részét különböző történelem formálta, aktuálisan is mintha különböző világokba látogatnánk el. Az előadás alatt megtudjuk hogyan lett Saigonból Ho Chi Min városa, kik a viet kongok és miért híres a saigoni Rex hotel vagy a Cu Chi alagutak. Ellátogatunk a Mekong folyó deltájába, az ország éléskamrájába, ahol nem csak exotikus gyümölcsöket termesztenek, hanem a kígyóval, skorpióval megedzett rizspálinkát, a rizspapírt és a híres nuoc mam szószt is itt készítik. Azt is megtudhatjuk, hogy mért lett kosár formájú a viet hajó, milyen egy deltai úszó piac és mennyire különleges a rizsföldek szülöttje, a vízi bábszínház. Várom Önöket szeretettel egy újabb utazásra!

ÁZSIA LELKE, BURMA – AHOL A HÉTNEK IS NYOLC NAPJA VAN- 

felvételről megtekinthető

A burmaiak bételtől vörös, fülig érő mosolyát, sárga thanaka pasztával díszített arcát, a férfiak vasalt inggel viselt szoknyaszerű longyját nehéz elfelejteni. Muszáj folytatnom a mesét… A városok klasszikus gyarmati épületeikkel és aranytól csillogó sztupáikkal, a vidék megkapó, szegényes bájával hívogat minket. A hétnek itt 8 napja van és az sem mindegy, hogy melyik napra esik a születésünk dátuma. Az előadás alatt többek között kiderül, hogyan lehet zöldséget termeszteni az Inle-tó közepén, miért van a padaung hölgyek nyakán 5-10 kg rézkarika, hogyan tarthat meg Buddha egyetlen hajszála egy ingó követ a dzsungel tetején. Ellátogatunk egy Buddha szobrokkal telezsúfolt barlangrendszerbe, Pindaya-ba, majd az 1000 templom városa, Bagan felé vesszük az irányt. A világörökségi helyszínen benézünk a leghíresebb pagodákba, hogy kiderítsük hány Buddha is van egy templomban és meglátogatjuk a környék egyik legismertebb szezám-és földimogyoró termesztő faluját. Öveket becsatolni, indulunk!