MÉHÉSZ ZSUZSA IDEGENVEZETŐNK ÉS ELŐADÁSAI

– MÉHÉSZ ZSUZSA –

Képkivágás3

Gyermekkorában minden utazásról és felfedezésről szóló könyvet elolvasott, ami a kezébe került. Képzeletben Humboldttal vitorlázott a Kordillerákon, Almássyval autózott a Szaharában, Széchenyi Zsigmonddal kergette a zebrákat a szavannán, Howard Carterrel együtt nyitotta fel egy fáraó sírját a Királyok Völgyében és Baktay Ervinnel ült meg egy elefántot a dzsungelben. Hátizsákos felfedezőnek indult, aki élményekre vadászik. Az élmények azonban megsokszorozódnak, ha megosztjuk őket másokkal. Így lett a folyton úton lévő, felfedező kedvű könyvmolyból idegenvezető. A hagyományos látnivalók mellett szenvedélyesen keresi az egyedit, a személyeset, a különleges helyeket, hogy ne turistának, hanem utazónak érezhessük magunkat. Két utazás közt ír, turizmust és marketinget tanít, vidékfejlesztéssel foglalkozik. Nagy öröm számára, ha a nyitott szemmel való utazásra, a valódi értékek megismerésére inspirálja azokat, akik vele tartanak.

ZSUZSA ÁLTAL TARTOTT ONLINE ELŐADÁSOK

–  EGYIPTOM – testközelből – 

2022. január 20. (csütörtök) 19:30

Helyszíni jelentés Kairóból, a Városok Anyjából. Magyarország egyik legnépszerűbb utazó-bloggerével, Miradonnával kalandozunk több hete Egyiptomban, keresve a Különlegeset, a Nem Láthatót, a Titkos Történeteket és mindazt, amiért utazni érdemes. Alaposan letértünk a turistaösvényről, bejártuk a sivatagot és egy különleges oázist, családtaggá váltunk egy núbiai faluban, ördögien alkudjuk ki a helyieknek érvényes árakat, végigszeltük a Nílus völgyét, felszálltunk hőlégballonon a Királyok Völgye fölé, örvendeztünk a régi barátoknak és szereztünk amúgy zsuzsisan újakat és isszuk a csapvizet. Csodás fotókkal és lenyűgöző történetekkel készülünk – hogy a kedves nézők is bepillanthassanak egy olyan világba, ami akkor is rejtve maradt eddig előttük, ha már jártak ebben az országban, ahol nem csak mi váltunk a hely részeivé, hanem Egyiptom is belénk költözött. Jelentkezzen és élvezze: aláfestésnek Kairó valódi zajait ígérjük.

–  LAPPFÖLD – 

2022. január 27. (csütörtök) 19:30

Lappföld – Finnország északi részén kalandozunk, ahol ezen a nagy területen nagyon kevés emberrel találkozhatunk útközben. Láthatunk azonban rénszarvascsordákat, utazhatunk kutyaszánnal és foghatunk lazacot a folyó jegének lékébe lógatva pecabotunkat. Igaz, hogy tömegek sehol nem lesznek – kivéve a karácsonyi időszakot és a Mikulás birodalmát, amit éppen a Sarkkörön találunk. Természetes anyagok, egyszerűség, szauna, finn design, gasztronómia, praktikum és északi fény. Ezekről lesz szó a lappföldi előadáson.

–  LOS ANGELES – 

2022. február 19. (szombat) 19:30

Volt Mexikó része, tehénlegelő, őslények temetője, ma a sztárok mellett a válóperes ügyvédek és a plasztikai sebészek fővárosa. Angyalok helyett feltörekvő ördögöket, hullámlovas hippiket, pragmatikus üzletembereket és egy teljes egészségeséletmód-őrült generációt találunk itt. Kennedy és Monroe búvóhelye, filmforgatások színhelye. Olvassuk végig a koktéllapot a magyar Oscar-stáb szállodájában, a The Hollywood Roosevelt Lobby Bárjában!

Indítsuk az előadást közösen, egy pohár narancslével, a kaliforniai illúzióhoz!

–  NEW YORK II. – 

2022. február 25. (péntek) 19:30

Aki utazott már velem New York City-be, azok biztosan tudják: már az elején le fogunk jönni a kitaposott turistaösvényről. Ebben az előadásban megnézzük, mit tesz NYC azért, hogy hatalmas metropolisz méretei ellenére élhető maradjon. A legfrissebb, bolygókímélő megoldások, trendek, amik hozzánk évek múlva jutnak el. Belenézünk egy picit a jövőbe, hogy mutat példát ez az első látásra embertelen nagyváros emberségből. És mivel New York City tudjuk, hogy nem Amerika: csak önmagához mérhető, ezért felhajózunk a Hudsonon, hogy kalandozzunk egy kicsit vidéken is: Woodstock, kisvárosok, az igazi Amerika vidékein. Magyar vonatkozások, multikulti színesség, fekete és spanyol örökség, a Szatmár zsidók zárt világa, álmok és kőkemény hétköznapok. Valami Amerika – ami más, mint aminek első látásra mutatja magát.

–  KALIFORNIA – 

2022. március 3. (csütörtök) 19:30

Welcome to the Hotel California! A világ avokádóskertje, a földgolyó legforróbb pontjával, legnagyobb mamutfenyőjével. A kínai szerencsesüti és a földrengések otthona. A város, ahol több a kutya, mint a gyerek és a másik, ahol Clint Eastwood, a polgármester betiltotta a tűsarkú cipőt. Visszafojtjuk a lélegzetünk, miközben egy vakmerő sziklamászó kötél és biztosítás nélkül közel egy kilométert mászik a Yosemite függőleges gránitfalán, megnézzük, hol lakik Barbra Streisand, hol támadták meg Tippi Hedrent Hitchcock madarai, megkóstoljuk a Maugliból ismert Elefántember éttermében a ráklevest, majd útban a Szilíciumvölgy felé vásárolunk fokhagymás fagyit, hogy másnap a világ legkellemesebb városában egy repülőgép-anyahajón száz éves vietnámi veterán meséljen az életéről

–  MÁRAMAROS – 

2022. március 10. (csütörtök) 19:30

Erdély is és nem is. Magyar szót hiába keresünk: helyette a szomszédaink leginkább hagyományőrző, legeredetibb vidékét jellemző hétköznapjaiba keveredhetünk. Faragott kapuk, málékásában frissen sült pisztráng, a gerendaházak és a gipszoroszlánok különös kettőssége, vasárnapi istentisztelet talpig viseletben. Charles herceg házától indulunk, hogy UNESCO világörökségekkel körbepettyezve feljussunk az esztenára, ahol a pásztorokkal is eltöltünk egy teljes napot. De az annyira jó és természetes, hogy a végén megfogalmazzuk: maradnánk hosszabban ebben az ártatlan, érintetlen, egészséges világban, ahol létezik még igazi közösség. El is szeretnénk majd ide utazni, mindenki, aki a képeket megnézi: de addig is a miénk belőle másfél óra varázslat.

–  ZEMPLÉN – 

felvételről megtekinthető

Ismeretlen ismerős. Közel van, a miénk és mégis vannak olyan szegletei, melyek tökéletesen meg tudnak lepni. Meglátogatjuk a Mézkirályt, szedünk kesztyűs kézzel barackot, hallgatunk dermesztő farkastörténetet, faragunk követ, hajlítunk hordódongát, lankákon autózunk fel-le, fesztiválozunk és itt-ott bort, sajtot is kóstolunk, ásványokat gyűjtünk, kenyeret sütünk, idézünk Arany Jánostól – és még élvezni is fogjuk. A menüt hol az Anyukám mondta testvérpárja, hol a református pap-séf főzi nekünk, hogy miközben jóllakunk, a lelkünk is megteljen.

–  NEW YORK! NEW YORK! – KALAUZ A VILÁGVÁROSHOZ! – 

felvételről megtekinthető

„Ha odajutok, bárhová eljutok” – énekli Sinatra. New York City energiája rendkívüli, amit rögtön megérzünk, ahogy belépünk Manhattanbe. Nem szokványos módon járjuk be a várost, benézünk az Ötödik sugárúti paloták iparmágnásainak ablakain, Little Italy és a Kínai Negyed utcáiba, átkelünk a Brooklyn-hídon és elkeveredünk a Central Park közönségével. Megtudjuk, mennyibe kerül az élet és hogy milyen Leonardo di Caprio
szomszédjának lenni. Egy csipet az igazi New Yorkból, ahogy a turisták nem látják.

Utasaink véleményeiből:

“Nagyon tetszett. Jó volt az összeállítás, a rengeteg látni való ellenére áttekinthető, követhető volt. Köszönjük.”

“Nagyon tetszett a New Yorkról szóló előadás. Az idegenvezető személyisége magával ragadó. Szívesen fedezném fel vele az ismeretlen Amerikát.”

– CUBA LIBRE, KÉZENFOGVA KUBA LEGSZEBB TÁJAIN  – 

felvételről megtekinthető

Havanna dicső múltja és málló falai, hatvanéves autómatuzsálemek, dohányföldek, karsztkúpok, idilli tengerpartok, cukormalmok az egykori ültetvényeken, Hemingway villája, Castro szeretője, Che Guevara és a Rolling Stones. Kuba varázsa kimeríthetetlen, aki egyszer tapasztalta, soha el nem felejti. Kalandozzuk be a Karib-térség legizgalmasabb, színesen vibráló szigetét!

Utasaink véleményeiből:

“Nagyon szép és különleges előadás volt egy nagyon messzi különleges országról, ahol még sosem jártam. Szépek voltak mindamellett a kubai zeneszámok, amik be lettek mutatva. Nagyszerű volt az idegenvezető, hogy az előadás után mindenféle időkeret nélkül türelmesen válaszolt a kérdéseinkre, sztorizgathattunk vele stb. Tényleg, mint egy igazi utazás! :)”

“Köszönöm a lehetőséget, hogy ilyen felkészült idegenvezetőkkel tölthetem az estéket. Feledtetve valamennyire, hogy nem utazhatunk. Köszönöm szépen!”

-SAN FRANCISCO UTCÁIN – HIPPIK ÉS HIPSZTEREK, GAZDAGOK ÉS SZÉPEK  –

felvételről megtekinthető

 Amerika legkreatívabb városa, ami egyben a legkülönösebb is. Miért olyan vonzó, miért méregdrága? Miért a legjobb ötletek fészke? A város minden szegletében érezhető a frissesség, siker, lendület. Átautózunk a Golden Gate-en, beutazzuk Stone hadnagy körzetét, Bruce Lee szülőhelyét, Robin Williams házát és megannyi film forgatási helyét. Váltsák meg a jegyüket a híres villamosra, és irány a Város!

Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy a “Képzeletbeli utazások” előadássorozatunk San Franciscoról szóló részének előadója, Méhész Zsuzsa idegenvezetőnk sajnos jelenleg koronavírussal és tüdőgyulladással küzd, ezért Zsuzsa ajánlásával csütörtök este Gyémánt Balázs hivatásos világutazó, idegenvezető kalauzol minket San Francisco villamosairól is híres utcáin.

Balázs már gyermekkorában megfertőződött az utazás szeretetével. Tanult és dolgozott is az USA-ban, így hitelesen tud mesélni az amerikai mindennapokról. Hivatásos világutazóként már 96 országot kipipálhatott a bakancslistáján. Másik szerelme a televíziózás. Célja, egy egyedi utazási tévéműsor készítése.

A SZAHARA BŰVÖLETÉBEN, OÁZISOK A NYUGATI-SIVATAGBAN – 

felvételről megtekinthető

Az oázisok legkülönösebbikébe, Siwába utazunk. Hosszan, végig a nagyon változatos sivatagon. Egy olyan helyre, ahová kevesen jutnak el. A helyiek a ma is elszigetelt, különleges Siwát az élő Paradicsomnak tartják – és ebben néhány merész külföldi is osztozik. Bekopogtatunk a helyiekhez, majd egy Siwában élő angol családhoz, és a sivatagi luxuskempingbe, ahol Károly herceg vendégeskedett. Ismerjenek meg egy egyedi, eltűnőben lévő kultúrát!

– LAS VEGAS: LEGENDÁK A BŰNÖS VÁROSRÓL –

felvételről megtekinthető

Lehet gyűlölni vagy imádni, egyetlen dolog biztos: Las Vegasról mindenkinek van véleménye. A legek városa, ahol minden lehetséges. Elvis-szel „esküvőzni”, titkos szobákban pókerezni, sikítani az egyik legfélelmetesebb hullámvasúton, világsztárokkal találkozni. Ám Las Vegasban más is van a fényes kaszinók világán kívül. A város legfényesebb és legismertebb helyei mellett Las Vegas titkait is felfedezzük, ha ma velem tartanak!

–  AZ USA 5 LEGSZEBB NEMZETI PARKJA: GRYZZLIMEDVÉK, MAMUTFENYŐK, GEJZÍREK- 

felvételről megtekinthető

Legendás helyek, látványos tájak, monumentális sziklafalak, gejzírek. Grizzlyk és prérifarkasok, indiánok és felfedezők, hatalmas mamutfenyők közt barangolunk ma, Maci Laci kedvenc helyein. Bakancsot fel, a Yosemite és a Yellowstone mellett ismerkedjenek meg az USA legszebb nemzeti parkjaival, lenyűgöző természeti csodáival!