LEGÉNY ÉVA IDEGENVEZETŐNK ÉS ELŐADÁSAI

– LEGÉNY ÉVA –

Nagyon szerencsésnek tartom magamat, hiszen a kilencvenes évek közepétől Firenzében, Európa egyik legszebb, legromantikusabb, művészi és történelmi emlékekben bővelkedő városában élhetek.  Gyerekkoromtól kezdve rajongok a történelemért, a művészettörténetért, szeretek nyelveket tanulni. Első meghatározó élményeim Itáliáról kamaszkoromban Szerb Antal: Utas és holdvilág műve, valamint a Michelangelo életét regényes formában bemutató Kőbe zárt fájdalom című biográfia voltak. A könyvekben leírtak azonban nem adhatják át egy ország hangulatát, az ízeket, az illatokat, a színeket, a zajokat, a pergő olasz beszéd dallamát, a gesztusokat. Az első olaszországi utazások, amelyek az egyetemi tanulmányokhoz kapcsolódtak tovább erősítették az olasz kultúra iránt érzett szerelmemet. Bejártam különböző ösztöndíjaknak köszönhetően Friuli tartományt, Verona, Párma, Pádova, Velence, Milano környékét. Tanultam Perugiában, majdnem egy évig éltem Ascoli Picenoban, s végül Róma következett, ahol több mint félévet töltöttem a Római Magyar Akadémián a szakdolgozatom megírása miatt. Végül a férjemnek köszönhetően Firenzében ragadtam.

A városnézések során igyekszem az évek során felhalmozott ismereteket, élményeket érdekes formában átadni, hogy minden Firenzébe, illetve Toszkánába látogatónak örökre az emlékezetébe vésődjenek az itt hallott történetek, az itt látott műalkotások, az itt megkóstolt gasztronómiai különlegességek.

ÉVA ÁLTAL TARTOTT ONLINE ELŐADÁSOK

– FIRENZE PARKJAI, KERTJEI – 

2022. január 11. (kedd) 19:30

A felületes látogatónak az a benyomása lehet  Firenzében, hogy a város építői megfeledkeztek a kertek, parkok tervezéséről. Szűk utcák,  szorosan egymás mellé szorított házak jellemzik a belvárost.
Sokszor azonban kisebb nagyobb kertek, parkok rejtőznek a komor homlokzatok,  a magas kőfalak mögött. Ezek közül a leghíresebb természetesen  a Boboli kert, mi is innen kezdjük a sétát,  majd benézünk a Bardini kertbe, a rózsák, majd  az íriszek birodalmába, s végül egy-két kisebb villába. 

– MICHELANGELO NYOMÁBAN FIRENZÉBEN – 

2022. február 12. (szombat) 19:30

A reneszánsz zseni, Michelangelo története széttéphetetlenül összefonódik Firenzével. Itt nevelkedik, itt érik az első meghatározó benyomások, élmények,  itt lát először ókori szobrokat, itt fedezik fel a tehetségét, s ide tér vissza halála után, hiszen itt alussza örök álmát a Szent Kereszt templomban.
Járjuk be Firenze múzeumait a  művész  nyomait keresve.  Nincs nehéz dolgunk, hiszen Michelangelo remekműveiből jó néhányat találunk a városban.

– SIENA, A KÖZÉPKOR VARÁZSA – 

felvételről megtekinthető

Siena, az a város, amelyben a hagyományok ma is igazi értéket képviselnek, amelyben a „contrada”-k (kerületek) ma is kis mikrokozmoszokat képeznek, amelyben a gótika remekművei mellett  a középkori eredetű édességek is  elcsábítanak minket. Siena, Szent Katalin és a híres lovasverseny, a Palio városa, Szent Bernát prédikációinak a helyszíne és a világ legrégebbi alapítású bankjának a székhelye. Ezerarcú város, amelyben szinte minden utcasarkon egy-egy különlegességbe botlunk. Barangoljunk egyet a szűk, középkori sikátorokban, a vöröstéglából építetett házak és templomok között, a kagyló formájú Piazza del Campó-n és a Dóm téren.  

–  FEDEZZÜK FEL EGYÜTT FIRENZÉT, SÉTA A DOMBTETŐTŐL AZ ÓVÁROSIG – 

felvételről megtekinthető

Szívem szerint minden Firenzébe látogatóval a San Miniato templom előtti teraszról kezdeném az első városnéző sétát. Aki innen nézett le legelőször a dombok ölelésében megbúvó Firenzére, valószínűleg sohasem felejti el ezt a látványt. Éppen ezért erről a mesés helyről indul a képzeletbeli barangolásunk a reneszánsz fővárosában. Ezt követően leereszkedünk a Michelangelo téren, majd a rózsakerten át a történelmi óváros felé, ahol közelebbről is megismerkedünk a korábban távolról már megcsodált világhírű műemlékekkel. Útba ejtjük az aranyművesek üzleteivel szegélyezett Ponte Vecchiót (Öreg Híd), a reneszánsz szobrokkal díszített Signoria teret, amelyen a Városháza emelkedik, s végül a márványcsipkés Dóm mellé érkezünk. Útközben érdekességek, anekdoták, helyi szokások elmesélésével pillantunk be a Mediciek városának életébe.