KORPÁS ÁRPÁD IDEGENVEZETŐNK ÉS ELŐADÁSAI

KORPÁS ÁRPÁD –

Korpás Árpád idegenvezető az egykori magyar fő- és koronázóváros történelmével, értékeivel foglalkozó Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnöke, a Szlovákiai Idegenvezetők Szövetségének és a Pozsonyi Idegenvezetők Társulásának tagja. A pozsonyi Komenský (Comenius) Egyetem magyar–történelem szakán szerzett oklevelet, jelenleg pedig a révkomáromi Selye Egyetem doktorandusza. Társadalomtudományi kötetek, Pozsonyról és Szlovákiáról szóló útikönyv társszerzője. A pozsonyi magyar alapiskola és gimnázium diákjainak foglalkoztatókönyvet írt Pozsonyi séták címmel. Több mint másfél évtizeden keresztül aktív újságíró volt (Új Szó, Új Szó Online, Pátria Rádió, Duna Televízió, Független Hírügynökség stb.). Szlovák–magyar/magyar–szlovák és cseh–magyar fordítással, kísérő tolmácsolással is foglalkozik. Bár rendszeresen vezet turistacsoportokat Szlovákia más régióiban és Csehországban is, fő területe Pozsony és annak környéke.

Véleményünk szerint nem is találhatnánk Árpádnál alkalmasabb személyt arra, hogy megismerjük Pozsonyt.

ÁRPÁD ÁLTAL TARTOTT ONLINE ELŐADÁSOK

POZSONYI ESSZENCIA – ÉLŐ ONLINE ELŐADÁS – 

felvételről megtekinthető

A hajdani magyar főváros. Magyar királykoronázások és országgyűlések. A vár, az óvárosi templomok és a Prímási palota. Sorolhatnánk azokat a címszavak, témákat, amelyekről egy pozsonyi magyar sétán már hallhattak. Virtuális utazásunk természetesen ezekre is kitér, de foglalkozunk a város olyan érdekességeivel és magyar vonatkozásaival is, amelyekre egy rövidebb kirándulás esetén nem vagy kevésbé jut idő. Bepillantunk például a szép műemlék temetőkbe és egyes parkokba is. 

KORONÁZÓVÁROSI KORZÓZÁS – ÉLŐ ONLINE VÁROSNÉZÉS POZSONY ÓVÁROSÁBAN – 

felvételről megtekinthető

Pozsony hajdani magyar fő- és koronázóváros, országgyűlések helyszíne, ahol számos jelesünk élt, munkálkodott. Szerettel várjuk az érdeklődőket egy óvárosi sétára, hogy egy-egy pillantást vethessünk az egykori koronázótemplomra, a Szent Márton-dómra, az országgyűléseknek helyet adó épületekre, a Mihály-kapura, az Óvárosházára és a Prímási-palotára és további fontos épületekre. Szóba kerül például Kempelen Farkas, Kossuth, Széchenyi, Kölcsey, Vörösmarty, Petőfi neve. Megmutatjuk reformkorhoz és az 1848/49-es időszakhoz kötődő főbb helyeket. Honnan indultak Kossuthék gőzhajókkal Bécsbe? Hol állt a Mária Terézia-szoborcsoport és a Petőfi-szobor? Hogy néz ki az egykori Városi Színház, amelyet Erkel Bánk bánjával nyitottak meg 1886-ban? Hol volt a Mátyás király alapította egyetem? Ilyen és hasonló kérdésekre is választ ad a séta.