KISS ESZTER IDEGENVEZETŐNK ÉS ELŐADÁSAI

– KISS ESZTER –

Eszter sok éve Firenzében élő, magyar származású idegenvezető. Abból adódóan, hogy helyben él és az ottani élet lüktetésének önmaga is része, illetve egyben szerelmese, Eszter egy sokkal mélyebb megértést és rálátást átadva tudja nekünk a csodaszép Toszkánát megmutatni, mint ahogy bármely kísérő idegenvezetőnk vagy bármely útikönyv tudná. Eszter önmaga is örök felfedező: újabb és újabb ízeket kóstol, hogy aztán megmutathassa nekünk, ritkán látogatható helyekre szerez bejárást és kevéssé ismert témáknak ered a nyomába, hogy aztán mesélhessen nekünk mindezekről. De vigyáznunk kell, mert Eszterrel találkozva elég hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy már ülünk is az időgépén és épp szélsebesen közeledünk a Mediciek és a nagy reneszánsz mesterek időszakához.

ESZTER ÁLTAL TARTOTT ONLINE ELŐADÁSOK

–  KUPOLA ÉS KAPUK, BRUNELLESCHI, A FIRENZEI ZSENI – 

felvételről megtekinthető

“Firenze megismerésére egy élet is kevés” gyakran halljuk ezt a mondatot és nem is áll messze a valóságtól. Firenze egykoron Európai egyik legnépesebb városa volt, ahol a Mediciek szépet építésének szándéka a család gazdagságával párosult. Az ezekre alapozva létrehozott kulturális és szellemi közeg inspiratív erőként, mondhatni bölcsőként hatott a kor kíváló művészeire, akik a mecénás család finanszírozása révén kellő motivációval és minőségi alapanyagokkal is rendelkeztek a világszinten maradandó alkotások létrehozásához. Ebben az inspiratív közegben egy különleges szakmai párbaj bontakozott ki két brilliáns művész, Lorenzo Ghiberti és Filippo Brunelleschi között. Ennek a vetélkedésnek gyümölcsei a Szent János keresztelőkápolna Michelangelo által A Paradicsom kapujának nevezett keleti bejárata és a világ építészetére jelentős hatást gyakorló firenzei dóm kupolája is. Tartson velünk egy időutazásra, amely során Firenzéből bejelentkező helyi idegenvezetőnk repít minket vissza a reneszánsznak abba a korába, ahol ez a két művész minden alkotóerejét latba vetni igyekszik leküzdeni egymást!

SIENA, A PALIO VÁROSA ÉS A ZARÁNDOKOK TALÁLKOZÓHELYE – 

felvételről megtekinthető

Firenze nagy vetélytársa, a három dombra épült  rendkívüli toszkán város, Siena felfedezésére indulunk. Toszkán helyi idegenvezetőnk kalauzolásával ismerkedünk ennek a művészetek városaként is ismert középkori hangulatú ékszerdobozzal, melynek szépségét az UNESCO világörökségei közé emelve is elismerte. Siénában lenni olyan, mintha a megállított időbe lépnénk. Körös-körül az itteni különleges festékanyagtól barnás-sárgásra színezett, meleg hangulatú épületek vegyülnek a város jelképének számító, sötét zöld – fehér csíkos  homlokzatokkal.  Ha fülünket hegyezzük kissé, akkor néha hallhatjuk még a város középkori zajait: az egykoron gazdag város vezetőinek tanácskozását a különleges kagyló alakú főtéren, a városban egykoron találkozó francia zarándokok halk szóváltását vagy akár az Olaszország egyik legszebb templomaként számon tartott sienai dóm kőmíveseinek kalapácsolását is. Ha pedig július 2-án vagy augusztus 16-án találjuk magunkat ebben a városban, akkor a híres történelmi lovasverseny, a palio patkódobogásától lenne hangos körülöttünk a tér. Tartsanak velünk és ismerjük meg jobban ezt a dél-toszkán várost. Igazán megérdemli, hogy labdába rúgjon az örök riválisa, Firenze mellett.

Utasaink véleményeiből:

“Érdekes téma magával ragadó előadásmódban,kitűnő előadás!”

“Részletes, érdekes előadás volt.”