IMRŐ ANITA IDEGENVEZETŐNK ÉS ELŐADÁSAI

– IMRŐ ANITA –

Anita útjainkat nagy felkészültséggel és roppant lelkiismeretességgel kísérő idegenvezetőnk, aki a reál és humán érdeklődési területeken egyaránt otthonosan érzi magát. Hite szerint a szoros, személyes kapcsolatainkon túl semmi sem tud úgy feltölteni és annyit alakítani rajtunk, mint egy utazás, amelyen teljes lényünkkel jelen tudunk lenni. Összefüggésalapú magyarázatai, ránk is átragasztott lelkesedése, kreatív szemléltetőeszközei révén mellette valahogy nekünk is könnyebb jelen lenni, könnyebb beleereszkedni az adott terület ritmusába, beleélni magunkat az adott ország helyi lakosainak gondolatvilágába. Figyeljünk, ha vele vagyunk, nehogy lemaradjunk, mert hajlamos a tömegek által követett utakról letérni, hogy az egérutakon haladva a rejtett kincseket is megmutathassa utasainknak.

ANITA ÁLTAL TARTOTT ONLINE ELŐADÁSOK

– PÁRIZS FÉNYEI: A CHAMPS-ÉLYSÉES ÉS AZ EIFFEL-TORONY –

Ezen az estén felkapjuk képzeletbeli sétáló cipőnket és Párizs legjellegzetesebb tereit és épületeit keressük fel miközben idegenvezetőnk érdekes háttértöténeteket mesél nekünk a francia fővárosról. A Louvre Piramisától indulva átvágunk a belváros legnagyobb zöld területén, a Tuileriák kertjén. Megcsodáljuk a Concorde tér obeliszkjét és a Szajna legdíszesebb, III. Sándor hídját. Megnézzük az Invalidusok dómjában Napóleon sírját. Végigsétálunk a Champs-Élysées sugárútján, majd körbejárjuk a franciák büszkeségét, a Diadalívet. Utazunk a párizsiak híres metrójával. Képzeletbeli barangolásunk végén pedig az Öreg hölgy, az Eiffel-torony tetejéről csodáljuk meg a Fények Városát.

Utasaink véleményeiből:

“Nagyon élveztem, többször voltam Párizsban, mégis hallottam új információkat.”

“Nagyon-nagyon jó volt, élveztük. Óriási ismeretanyagú, sokoldalú, szerteágazó, mégis jól rendszerezett előadás volt. Köszönjük.”

“Anita előadása ismét nagyon érdekes volt, sok hasznos ismeretet tudtunk meg Párizsról!”

– VERSAILLES-I KASTÉLY ÉS A TRIANON-PALOTÁK –

2021. június 2. (szerda) 19:30

Gondolatbéli utazásaink keretében ezúttal a Napkirály udvarába repülünk, ahol bepillantunk Európa egyik legdíszesebb kastélyának, a Versailles-i kastély építésének legfontosabb mozzanataiba, megismerjük építészeti újításait, felkutatjuk a tervrajzaiban megbúvó szimbólumokat. Gondolatban a kastélyon át kisétálunk Le Notre kertrendező mester csodálatos kertjébe és a szökőkutakat megcsodálva elképzeljük, milyen lehetett a Napkirály által adott kerti bálok résztvevője lenni, közben megismerkedünk az abszolutista hatalomgyakorlás jelképévé vált király, XIV. Lajos személyiségével, szerelmeivel, hóbortjaival.

Legvégül pedig felkeressük a kert hátsó részében található Trianon palotákat, megemlékezve a hazánk számára tragikus kimenetelű békediktátum 100 éve történt aláírásának körülményeiről.

– PRÁGA, A SZOBROK ÉS LEGENDÁK VÁROSA – 

2020. december 28. (hétfő) 19:30

Csehország fővárosa, Prága hangulatos tereivel, a Moldván átívelő kecses hídjaival, szűk utcácskáival, hangos pivovarjaival, eldugott kertjeivel és a minden zeg-zugban megbúvó megannyi szobrával igazi misztikum. Idegenvezetőnk ez alkalommal épp erről a rejtett oldaláról igyekszik nekünk megmutatni ezt a Moldva parti metropoliszt, szobrokon és legendákon át vezet be minket a cseh főváros színes történetébe. Így mesél nekünk a Prága alapítójaként számon tartott szelíd jósnőről, fordított lovon ülő szent királyról és az ő szomorú sorsú nagymamájáról, bolond királyokról, óriási lovasszobrot méltán kiérdemlő, félszemmel is sikeres hadvezérről, Moldvába rejtett bölcsőről, a folyóba dobott gyóntatóról, életelixírt kereső alkimistákról, éjszaka elszökő művészi alkotásokról, metronómról, felrobbantott gigantikus szoborról és számos magyar vonatkozású érdekes históriáról.

Utasaink véleményeiből:

“Az előadás nagyon jó volt. Mindig tudtam merre járunk, minden fontosabb látnivalóval megismertetett minket az előadó, kapcsolva azokat a történelmi háttérhez és a magyar vonatkozásokhoz. Sok képpel illusztrálta az elmondottakat. Idáig ez volt a legjobb előadás.”

“Anita ismét fantasztikus előadással várt minket. Az este után úgy érzem, újra látnom kell Prágát, de csakis az ő idegenvezetésével!”

“Csodálatos volt! Fantasztikus, nagyon élveztük. Köszönjük.”

– SZLOVÉNIA, A ZÖLD VARÁZSLAT – 

2020. január 12. (kedd) 19:30

Első kép forrása: https://www.park-skocjanske-jame.si/galerija/foto/skocjanske-jame_2

Képzeletbeli utazásunk célpontja ezúttal a legbájosabb szomszédos ország, az Európa zöld szíveként számon tartott Szlovénia lesz. Ez az ország kis kiterjedése ellenére hihetetlen természeti gazdagsággal és rendkívül változatos formavilággal rendelkezik, lakosai pedig messze földön híresek természet iránti szeretetükről. Idegenvezetőnk kalauzolásával gondolatban közösen felmászunk a 2500 méternél is magasabb alpesi hegycsúcsokra, kristálytiszta tengerszemeken evezünk sajátos helyi csónakokon, a türkizkék víztől nyugtató hangulat árasztó szurdokokban sétálunk, bejárjuk az itt található közel 10.000 barlang egyikét, leereszkedünk egy igazi földalatti Grand Canyonba, mágikus erővel bíró állatok és szív alakú levelekkel bíró fák nyomába eredünk, végül pedig megpihenünk a sós levegőjű tengerparton.

Utasaink véleményeiből:

“Ez volt az első ilyen utam. Nagyon tetszett. Nagyon felkészült volt az idegenvezető. Sok érdekességet mesélt. Várom a következő utat.”

“Nagyon sok helyen jártunk, és Anita előadásmódja is színes, személyes, szórakoztató. Köszönöm a lehetőséget, és várom a további utazásokat, amelyekre beneveztem!”

​”Nagyon élveztem Anita előadását, képzeletben Szlovéniában éreztem magam! Örülök, hogy kialakították ezt az online lehetőséget – köszönöm szépen!”

– PÁRIZS KÖZÉPKORI BÖLCSŐJE: A CITÉ-SZIGET ÉS A NOTRE DAME – 

2021. február 20. (szombat) 19:30

Képzeletbeli utazásunk során ezúttal a fény városába, Párizsba utazunk, annak is legbelsőbb, középköri városmagját, a Cité-szigetet keressük fel. Gondolatban átsétálunk Párizs ma is álló, legrégebbi hídján, felkeressük a francia királyok egykori székhelyét és megmásszuk annak legmagasabb tornyát. Engedjük magunkat elvarázsolni az itteni gótikus templomcsodák: a Notre Dame katedrális és a Szent Kápolna (Saint Chapelle) üvegablakainak és építészeti díszítőelemeinek látványától. Lábunk alá nézve észrevesszük a párizsi nulla kilométert. Megnézzük Párizs legrégebbi köztéri óráját. Legvégül pedig lélekben vásárolunk idegenvezetőnk kedvenc piacán és egy különleges francia kávét is iszunk.

Utasaink véleményeiből:

“Nívós, művészettörténeti szempontból összeállított előadás volt, szép fotókkal, igazi kedvcsináló.”

“Nagyon érdekes, élvezetes és fantasztikusan informatív volt! Kiváló képanyaggal. Egyszóval nagyszerű volt!!! Köszönöm szépen!”

“Magas színvonalú, remek “utazás” volt”

– COTE D’AZUR, A NAPFÉNYES FRANCIA RIVIÉRA –

2021. május 15. (szombat) 19:30

Képzeletbeli fürdőruhánkat és napsapkánkat magunkhoz ragadva ezúttal a Francia Riviéra, a Côte d’Azur felé vesszük az irányt. Hangulatos autóutakon haladva, a könnyed, gondtalan, mediterrán életérzést átvéve követjük Picasso, Matisse, a monacoi hercegi család nyomát. Gondolatban barangolunk Nizza csodás terein, felkeressük a Cannes-i filmfesztivál helyszínét és a Monaco számára a gazdagság alapjait megteremtő, impozáns kialakítású Casino épületét. Végül pedig illatfelhőbe burkolózunk és a prafümkészítés történetével ismerkedünk a francia parfümgyártás központjában, Grasse-ban.

Utasaink véleményeiből:

“Nagyon-nagyon jó volt. Tátott szájjal néztük, hallgattuk a sok szép látni valót és érdekességet. Nagyon tetszett a régi képeslapok felhasználása, összehasonlítva a mai képpel. Az előadás 5+-os volt. Köszönjük.”

“Szuper volt, nagyon élveztem!!! Nagy örömömre elég sok kép, térkép stb. volt.”

“Nagyon jó előadás volt, térképes tájékoztatással, sok érdekes képpel és történetekkel, történeti háttérrel.”