DR. IGAZ LEVENTE IDEGENVEZETŐNK ÉS ELŐADÁSAI

– Dr. Igaz Levente –

Történészként és portugál szakos tanárként Levente nem csak kiemelkedő történelmi tudással bír, de tanári vénájának köszönhetően egyben rendelkezik az ismeretek átadásának képességével is. A portugálon felül, spanyolul és angolul is kíválóan beszél. Korábban szinkronszínészkedett, ma publikál, fordít, tanít, idegenvezető, egyben harcművész és  hagyományőrző. Érthetetlen módon államigazgatást végzett, amivel végképp kiérdemelte korának polihisztori címét. Legkedveltebb előfordulási helyei Dél-Amerika és az Ibér-félsziget. Így elsősorban ezekre tájakra is kalauzol bennünket.

LEVENTE ÁLTAL TARTOTT ONLINE ELŐADÁSOK

– AZ ÖRÖK TAVASZ FÖLDJE: GUATEMALA – 

2022. február 17. (csütörtök) 19:30

részletek hamarosan

– BALKÁNI BOLYONGÁSOK BALLADÁJA: SZARAJEVÓ – 

2022. február 24. (csütörtök) 19:30

részletek hamarosan

– EGY NEM VANDÁLNAK VALÓ VIDÉK: ANDALÚZIA – 

2022. március 12. (szombat) 19:30

részletek hamarosan

LISSZABON ÉS KÖRNYÉKE – LUZITÁNIA SZÍVE – 

felvételről megtekinthető

A portugálok Lisboa (ejtsd “lizsbóa”) formában ismerik országuk a XII. században legfontosabb városává emelkedő egykori római, majd arab kikötőt, amely sok évszázada igaz multikulturális találkozó helyként éli mindennapjait. A zárkózott Portóhoz képest pezsgő hangulatú, máskor, más kerületeiben mégis portugálosan visszafogott Lisszabon magától értetődően Portugália legfontosabb célpontja. Úgy a magában a városban, mint a környékén, egyformán fontos és csábító látnivalók garmadájából válogathatunk, ha úgy döntünk, hogy legalább egy hetet rászánunk erre az útra. Ez alkalommal erre a látnivalókban gazdag vidékre kalauzol minket az Ibériai-félsziget történetét és kultúráját kíválóan ismerő idegenvezetőnk. 

Utasaink véleményeiből:

“Leventének már a 2. előadását láttam és ezúttal is nagyon felkészült volt és sok érdekes információt adott át nekünk. Gyönyörű tájakat, átfogó térképeket láthattunk és történelmi tényekkel ismerkedhettünk meg.”

– PORTUGÁLIA BÖLCSŐJE: PORTÓ VÁROSA ÉS A DOURO FOLYÓ TORKOLATVIDÉKE – 

felvételről megtekinthető

Ha valaki a kisebbik ibériai ország bölcsőjének tájait szeretné megismerni, nincs kifogása a mediterrán életérzéstől valamelyest különböző “hűvösebb” emberek és éghajlat, továbbá a bor és az épített kultúra egyaránt érdekli, Portugália egyik, ha nem a leginkább eredeti arcát lelheti meg Portó városában és annak közvetlen környékén. A Douro-folyó hatalmas tölcsértorkolatáig húzódó mai portugál nagyváros megannyi izgalmas élményt kínál, ezekből nyújt ízelítőt az előadás.  

Utasaink véleményeiből:

“Csak elégedettséggel tudom kifejezni köszönetemet! Remek ez a módszer, hiszen élményt kínál egy-egy úttal kapcsolatban a kényelmes fotelban ülve! Gratulálok!”

“Az előadás nagyon érdekes volt. Jártam Portugáliában és nagyon jól felelevenítette az élményeimet, újdonságokat is hallottam.”

BARCELONA – A BOHÉMEK ÉS KATALÁNOK VÁROSA – 

felvételről megtekinthető

Barcelona, egy jelenleg autonóm közösségként létező, gazdag múltú tartomány és nép magával ragadó, a katalánok Spanyolország más régióitól nem csak nyelvében különböző, csodálatos fővárosa. Gaudí, Güell, Picasso és megannyi más maradandót alkotó, bohém, vagy éppen tragikus sorsú (élet)művész tevékenységének színtere, ahol természetesen sok “spanyolos dologba” is belekóstolhatunk, hiszen a lakói sok-sok évszázados szimbiózisban élnek a Földközi-tenger nyugati partjain és az ahhoz legközelebb eső Baleári-szigeteken is. Idegenvezetőnk kalauzolásával ezt a színes várost fedezhetjük ezen az estén.

Utasaink véleményeiből:

“Csodálatos volt, nagyon tetszett. Köszönjük.”

“Most is kiváló előadás volt, köszönöm!”

“Ismét egy érdekfeszítő, sokrétű és színvonalas előadást hallhattunk / láthattunk. A nyelvi háttér ismertetése külön dicséretes. Köszönet.”

– MEXIKÓI BENYOMÁSOK –

felvételről megtekinthető

Földrajzi értelemben Észak-Amerika, kulturális tekintetben viszont Közép-Amerika meghatározó része ez a hatalmas ország, amelynek a teljes megismerése egyetlen út keretében aligha lehetséges. Ám egy 10-12 napos, jól szervezett látogatás során felejthetetlen emlékekre tehetünk szert Mexikó változatos tájaiból, a különféle bennszülött és a spanyol, majd más bevándorlók által is gazdagított és szintetizált páratlan múltjából és jelenéből, ízeiből, arcaiból. Képzeletbeli utunk során a nagy mexikói tájegységek közül a fővárosból (és környékéről), Oaxaca államból, valamint Dél-Mexikó területéről, a maják földjéről villantunk fel képeket és igyekszünk valamelyest közelebb hozni az Újvilág e jelentős szeletét.  

Utasaink véleményeiből:

“Értékes, tartalmas előadást láttam. Az idegenvezető remek előadó, jól megtalálta az egyensúlyt az adatok, tények és a kis színes érdekességek bemutatása között. Gratulálok és köszönöm az élményt.”

“Ismét látható volt, milyen jól felkészült volt az idegenvezetőnk. Nagyon tetszett, hogy egy végigjárható utazást szerkesztett és mutatott be.”

“Az egyik legjobb előadás volt, amit eddig megnéztem. Tartalmas, érdekes volt, kultúra, történelem éppen megfelelő mélységben. Számomra sok újdonságot, eddig ismeretlen dolgot mondott el az idegenvezető. A bevezetőben a történelmi kitekintés nagyobb összefüggésben láttatta az ország jelenlegi helyzetét.”