DONKA ATTILA IDEGENVEZETŐNK ÉS ELŐADÁSAI

DONKA ATTILA –

Attila geográfus, aki 29 éve dolgozik túravezetőként és idegenvezetőként. Jól ismeri Magyarország ismert és kevésbé ismert, rejtett kincseit, de a világ számos táját is bejárta már. Ideje nagy részét vízitúra vezetőként tölti, így nem csoda, hogy a doktoriját is ugyanebben a témakörben védi. Emellett egyetemi oktatóként több turizmus könyv szerzője. Szereti megmutatni másoknak is a világ csodáit. Mindig tele van energiával, több maratont futott, és képes bemászni, felmászni, hátra fordulni, kitérni egy jó fotó kedvéért. A kreatív megoldások híve, kiváló humorérzékkel rendelkezik, de nem csak életvidám, hanem mindig gondoskodik arról, hogy a körülötte lévők is vidámak legyenek.

ATTILA ÁLTAL TARTOTT ONLINE ELŐADÁSOK

GRÚZIA, CSODAVILÁG EURÓPA PEREMÉN –

2022. január 8. (szombat) 19:30

A bátrakkal 2021-ben elindultunk felfedezni Grúziát. Akik ott voltak rájöttek, nem kell bátorság ehhez a kis országhoz. Csak el kell indulni, és feltárul a sokszínűsége. A Kaukázus elképesztő méretei, a szurdokvölgyek, barlangok, de hasonlóképpen az ősi kultúrák emlékei is, amelyek errefelé nem csak romokban, hanem a maguk teljes nagyságában szemlélhetőek. Grúziában találkozhatunk Prométeusszal, az argonautákkal, a legelső keresztényekkel, oszmánokkal, perzsákkal, oroszokkal. Lépten-nyomon szembe jön az ősi múlt mellett a szocreál világ, de néhol fölénk tornyosul a XXI. század is. Grúziában jókat lehet enni, inni, de ezek mellett a rácsodálkozás is minden pillanatunkat áthatja. Látványos képekkel mutatjuk be a legutóbbi utazást és általa azt, hogy mi minden vár a következő csapatra.

ÖRMÉNYORSZÁG, AHOL A TERMÉSZET ÉS A KULTÚRA EGGYÉ VÁLIK –

2022. január 22. (szombat) 19:30

Egy apró ország Európa és Ázsia határán. Amely csak azért nem a legnagyobb világcsoda, mert nem Európa közepén fekszik. Szerény életszínvonal, de az örmények annál jobban érzik magukat a bőrükben. És roppant módon büszkék történelmükre. Ősi apátságok kanyonvölgyek peremén, hatalmas tó az Örmény-magasföldön, vulkáni kúpok, karavánszerájok, az Ararát látványa, több ezer éves borászatok. Minden épp annyira egzotikus mint amennyire közel is áll hozzánk. Az örmény emberek barátságosak, az utazás során ahol csak lehet, keresni fogjuk a társaságukat.

– KAZAHSZTÁN, A TIENSAN ÉS KÖZÉP-ÁZSIA SZTYEPPÉINEK FELFEDEZÉSE

2022. március 5. (szombat) 19:30

A mesés Keletről fogunk mesélni. Annak is egy különleges vidékéről. Valahol a vérünkben lehet a sztyeppei múltunk, mert megdobban az ember szíve, amikor kiérünk a végtelen pusztaságba, ameddig a szem ellát, legelők, azon túl pedig a Tiensan több ezer méteres vonulatai. Bekukkantunk a hegyláncok közé is, legyen az kanyonvölgy, éles hegygerincek vagy havas fennsíkok. Miközben a síkságon vadlovak legelésznek, sólymok köröznek a fejünk felett, mi mégsem érezzük magányosnak magunkat. Hisz nincs oly messze a nagyvilág sem. Az egykori főváros modern belvárosa, Közép-Ázsia legnagyobb könyvtárával, köztük számos magyar és hun vonatkozással, vagy a mai, hipermodern főváros, amely csak úgy, a sztyeppéből tör az ég felé. A Tiensan belső vonulatai között pedig már Kirgizisztánban leszünk, hogy megcsodáljuk az Isszik-kul tavat vagy visszautazzunk a múltba Biskek városában.

ŐSI KULTÚRÁK ÉS KÜLÖNLEGES GASZTROÉLMÉNYEK GRÚZIÁBAN –

felvételről megtekinthető

Folytatjuk a grúzok földjének felfedezését. Ezen a földön hamarabb lett államvallás a kereszténység mint a Római Birodalomban. De mit láthatunk ebből napjainkban? Bőségesen fennmaradtak a régmúlt emlékei, de a szovjet örökséggel is lépten-nyomon találkozunk. Ha pedig úgy érezzük, kezd sok lenni az ortodox szentekből, akkor kipróbálunk egyet a helyi konyha egyszerű, de remek alkotásai közül. Grúziában ugyanis könnyen áthatja az embert a helyi hangulat. De vajon miért viseli a nők többsége ugyanazt a nevet az országban? Miként őrzik az itt született nagy vezért kevéssé dicső emlékeit? Hol láncolta a sziklához Zeusz Prométeuszt? Kik azok a kartveliek és a szvanétek? Mitől népszerű nyáron is egy grúz síterep? Kik jártak egykor és kik járnak ma a grúz hadiúton? Miért olyan büszke európaiságára ez a kis ország? Miért emeltek szobrot egy magyar művésznek a fővárosban? Mit rendeljünk és mit ne rendeljünk egy grúz étteremben? Miért biztonságos a látszólag merész közúti közlekedés? 

Utasaink véleményeiből:

“Ismét hatalmas élményanyagot és kedvcsinálót kaptunk egy igazi utazáshoz. Látszott, hogy az előadó hatalmas tapasztalattal és ismeretanyaggal rendelkezik. Gratulálok!”

“Nagyon jó volt. Óriási ismeretanyag, jó fotók és nagyon jó előadás.Szájtátva néztük, hallgattuk. Köszönjük.”

“Fantasztikus előadás, hatalmas tudás, élményanyag, lelkes vezetés, ott szeretnék lenni.”

– A JURASSIC-PARTTÓL A DRUIDÁKON ÁT A VILÁGVÉGÉIG – BARANGOLÁS DÉL-ANGLIÁBAN

felvételről megtekinthető

Királyi nyaralóhelyek, római fürdő, Artúr király, ősemberbarlang, Agatha Christie, az ősi kőkörök és maga az Eden. Csak egy kisebb süllyedés, a La Manche-csatorna választja el a Európa törzsétől. Ennél fogva a partvidék szinte végig egy rendkívül látványos lépcsővidék része. Szerencsére kiesik a fő turistaáramlási útvonalakból, így errefelé könnyű egyéni felfedezéseket tenni. Ha túlmegyünk Stonehenge-en, márpedig túlmegyünk, elénk tárul az egyedi angol táj, annak legendáival és a valós történelemmel. 

AZ INDIÁNOK FÖLDJÉN – TALÁLKOZÁS WINNETOU-VAL HORVÁTORSZÁGBAN – 

felvételről megtekinthető

Nem kell messzire utaznunk ahhoz, hogy távoli tájakon érezzük magunkat. És ezt felfedezték azok is, akik Karl May műveit szerették volna filmre vinni. A Dinári-hegység kopár mészkővonulatai sokkal több csodát rejtenek annál mint amit egy adriai nyaralás során felfedeznek a turisták. A sziklák között haladó folyók olykor különleges, vadnyugati hangulatot árasztó völgyeket mélyítenek. Egy kanyon-vízitúrán vehetünk részt a képek révén, miközben Winnetou nyomait keressük a Velebit-hegységben. Közben felfedezünk szerb kolostorokat, mesés kis öblöket és Zadar városának magyar emlékeit.

Utasaink véleményeiből:

“Ismét remek előadást láttunk, köszönöm! Ha 10 évvel fiatalabb lennék már most jelentkeznék a szurdok túrára.”

“Magával ragadó, alapos ismereteket nyújtó előadás volt, köszönöm”

“Sok érdekes dolgot megtudtam. Horvátország hegyeire tényleg nem figyel a tengerpartra kiránduló.”

– ÖRMÉNYORSZÁG – KÉT VILÁG HATÁRÁN –

felvételről megtekinthető

Nem minden országnak van szerencséje. Ezt a kis államot jó messzire teremtették a világ szerencsésebb felétől.  Ha az örmények itt élnének valahol Európa szívében, ők lennének a legnépszerűbbek a turisták körében. A szerencsén kívül ugyanis szinte mindenük megvan. Látványos vulkáni hegyvidékek, magashegységek, száraz félsivatagi tájak, borászati hagyományokkal, karavánszerájok a Selyemút fénykorából, és az első keresztény államként nagyon gazdag ókeresztény örökség. Ezen felül pedig a számunkra különösen érdekes szocreál világ maradványai. És az örmények igyekeznek jól bánni ezekkel az értékekkel. Kedvesek, barátságosak, és rendkívül büszkék. Ezért érdemes beszélgetnünk a valláshoz való viszonyukról, Jerevánról, a 6000 éves borokról, arról, hogy hogy kerültek ide görög templomok, és hogyan akarták lecsapolni az 1900 méteres magasságban fekvő Szeván-tavat.

Utasaink véleményeiből:

“Nagyon klassz út volt :-), köszönöm, sokat tanultam!”

“Összeszedett, átfogó képet kaptam.”

“Csodálatos volt, nagyon tetszett. Köszönjük.”

CINQUE TERRE – MESEVILÁG LIGURIÁBAN – 

felvételről megtekinthető – Pálinkás Tamarával közös előadás

Sok csodában lehet részünk a közös utazások során. Olaszországot pedig különösen szeretjük. Most egy olyan utazásra invitáljuk a hallgatóságot, ahová kevesen jutnak el. Mert bár az öt falu egész évben dugig van turistákkal, azonban mi a dolgok mögé nézünk. Míg a turisták túlnyomó többsége egy napot tölt el itt, a falvak bőségesen kínálnak élményeket, akár egy hétre is. Kit ne érdekelne, hogy miként telepedtek meg itt, ezen a meredek sziklákkal övezett tájon a helybeliek? Hogyan művelik a teraszos földjeiket? Hogyan lehet részt venni olíva-szüreten? Mely kis utcákból van egyedi, és turistamentes kilátás a partvidékre? Hol van világvégi strand? Mi az a Via dell’Amore? Hogyan lehet kerékpározni legálisan egykori vasúti alagútban? És legfőképpen: melyek azok a szegletek, ahol a madár sem jár?

– GRÚZIA – A KAUKÁZUS ÖLELTE PARADICSOM – 

felvételről megtekinthető

Egy bájos kis ország a Kaukázus előterében, amit még nem rontott meg a tömegturizmus, ez Grúzia. Ahol többezer méteres csúcsok magasodnak a szállásaink fölé. Ahol egyik nap hóban taposhatunk, másik nap a sivatag különleges színeiben gyönyörködhetünk, a harmadik napon pedig pálmafákkal szegélyezett mediterrán tengerparton sétálhatunk. De miért nem Grúziának hívjuk Grúziát? Hogyan teremtette Isten a grúzok földjét? Melyik utazónk írta le az elsők között a Kaukázus vidékének földrajzát? Hogyan túrázhatunk akár 3000 méteres magasságig is kényelmesen? Mitől színesek a sivatagi sziklák? Hogyan lehet megmászni egy vízesést? Mi a grúz borok titka? Mit mondjunk a grúzoknak, hogy a szívükbe férkőzzünk? Egy apró, de annál változatosabb országról fogunk mesélni, ahol már az első pillanatban is otthon érezzük magunkat.

Utasaink véleményeiből:

“Nagyon szimpatikus volt az előadó, jól volt felépítve az előadás és igazán kedvet csinált egy grúziai utazáshoz. Az előadás végén az előadó nagyon türelmesen és kedvesen válaszolta meg a rengeteg kérdést, melyeket kapott. Ezért külön köszönet illeti!”

“Hihetetlen mennyiségű információt kaptam, nagyon érdekes, figyelem felkeltő volt az előadás, szinte ott éreztem magam Grúziában. Remélem eljuthatunk még valóságosan is ezekre a szép helyekre.”

“Köszönöm szépen a bőséges információt. Gyönyörű tájakra kalauzolt bennünket Attila, nagy lelkesedéssel, sok jó sztorikkal. Nagyon élveztem.”

A VÉGTELEN KAZAHSZTÁN – A SZTYEPPÉTŐL A TIENSANIG –

felvételről megtekinthető

Közép-Ázsia leggazdagabb országában mások a méretek, mint Európában. Itt a hegyek csúcsai a 7000 métert is elérik, de 3400 méteres magasságban könnyedén sétálhatunk. Almati városa építészetével, közlekedésével, tisztaságával megállná a helyét bárhol Európában, akár Németországban is, a vidék pedig a letűnt szocreál hangulatot nyújtja. Itt a végtelen sztyeppéken is otthon érzi magát az ember. Más turistákkal pedig alig lehet találkozni. Így valóban a maga vadságában tárul elénk egy-egy kanyonvölgy, vagy egy színes kövekkel tarkított sivatag, esetleg egy romváros az ősi selyemút nyomvonalán. A főváros pedig egy kis szürreális csoda, a füves puszta közepén épült modern metropolisz.