KÖRUTAZÁS ÉS OLIVASZÜRET MONTENEGRÓBAN

REPÜLŐS ÉS BUSZOS KÖRUTAZÁS

HAJÓZÁS ÉS PELIKÁNLES A SZKADÁRI-TAVON, BUDVA ÉS KOTOR VÁROSAI, HAJÓZÁS A KOTORI-ÖBÖLBEN,  CETINJEI KIRÁLYI ÉS VALLÁSI KÖZPONT, OLIVASZÜRET

2024. október 26-29. (szombat-kedd)

Ezúttal ismét egy négynapos nyugat-balkáni utazásunkra csalogatjuk vendégeinket Montenegróba. Különleges természeti szépségek várnak ránk ezen az úton. A Balkán legnagyobb taván hajózva megcsodálhatjuk Európa egyik kiemelt madárrezervátumát, felejthetetlen panorámák tárulnak elénk az ország fekete hegyeire, sziklás tengerpartjára, csodás tengeri öblére a vízszínéről és magasból egyaránt. Helyi különlegességeket rejtő, ikonokkal teli ortodox templomokat keresünk fel és lelkünket megérintő szent ereklyéket is láthatunk. Az Adria ékkőinek számító városokat fedezhetünk fel. Egy felejthetetlen hajózáson is részt vehetünk, közben elfogyaszthatjuk a friss fogásból származó ebédünket. Ellátogathatunk egy olivafarmra is, ahol az olivaszüret közben megtapasztalhatjuk a frissen szedett olivabogyó zamatát, majd késztermékeket is megkóstolhatunk, vásárolhatunk, a nap második felében részt vehetünk egy sonka- és sajtkóstolón is és az ország történelmi és vallási központját is felkeressük. Mindeközben Montenegróban élő magyar helyi idegenvezetőnk gondoskodik az ország minél jobb megismeréséről. Fedezze fel velünk ezt a piciny, de nagyon szerethető országot és szerezzen életre szóló érzéki, szellemi és lelki élményeket ezen a különleges utazáson.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel és megbízható helyi idegennyelv ismerettel is rendelkező, Montenegróban élő helyi idegenvezetőnk vezeti
 •  3 éjszaka szállás Budvaban, a tengerparttól 6-8 percnyi sétára, a helyi besorolás szerinti négycsillagos szálloda szobáiban, lakosztályaiban
 • hajózás és pelikánles a Szkádári-tavon helyi finomságokkal
 • séta Budva falakkal körbevett óvárosában
 • Félnapos fakultatív program Cetinjében a montenegrói ortodox szakrális világ legjelentősebb kolostorának tömjénfüstös ódon falait, szent ereklyéit, ikonjait tekinthetjük meg
 • nemzetközi hírű njegosi sonka- és sajtkostolási lehetőség
 • félnapos olivaszüret és kóstoló fakultatív program
 • Kotori-öböl hajózás fakultatív program a hajó fedélzetén elköltött friss sülthallal és helyi finomságokkal

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

149.000 Ft/fő

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

156.000 Ft/fő

Minimum 15 fő esetén, 15 fő alatt a díj emelkedik. A részvételi díj a légitársaság mindenkori repülőjegy díjszabásának megfelelően kerül megállapításra, ennek megfelelően szintén emelkedhet.

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • repülőjegyet,
 • a repülőtéri illetéket,
 • 1 db a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyászt*,
 • légkondicionált autóbuszt a teljes út során,
 • 3 éjszaka szállást Budvaban, a tengerpart közeli, a helyi besorolás szerinti négycsillagos szállodában, igény szerint két- három- vagy négyágyas, fürdőszobás szobákban és lakosztályokban,
 • reggelis ellátással,
 • magyar nyelvű csoportkísérést,
 • a szervezés díját.

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 3.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő,
 • egyágyas felár: 33.000 Ft.
 • 3 % útlemondási biztosítás: az irodának előre fizetendő díjak összege után fizetendő.

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ FAKULTATÍV DÍJAK

 • Az utazás időpontjára érvényes repülős baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 70 év alatt 3.200 Ft/fő/4 nap, 70 év felett 4.800 Ft/fő/4 nap, amelynek díja az irodának előzetesen fizetendő,
 • Fakultatív háromfogásos vacsorák (3 estére): 13.900 Ft/fő,
 • Nagy kézipoggyász és Priority szolgáltatás: 27.000 Ft/fő (oda-vissza útra)**, amely díj a légitársaság mindenkori poggyász díjszabásának megfelelően kerül megállapításra, ennek megfelelően az emelkedhet.
 • 20 kg-os Feladható poggyász:nem választható***.

A díjak az irodában előre fizetendők.

 • 1.napi buszos fakultatív kirándulás Szkadári-tó hajózás helyi hideg falatokkal, vízzel, borral és pálinkával, Rijeka Crnojevicaból Virpazarba, Szkadári-tó Nemzeti Park helyi idegenvezetéssel: 50 €/fő.
 •  2. napi félnapos buszos fakultatív kirándulás olivabogyószüret, kóstolóval és vásárlási lehetőséggel (4-5 óra):
  • Az irodában előzetesen fizetendő díj: 2.000 Ft/fő,
  • A helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő díj: 60 €/főA fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza, a buszos utazást, a kisbuszos transzfereket az olivafarmra, az olivaszüretet és kóstolót, a magyar nyelvű helyi idegenvezetést és szervezés díjait is.
 • 2. napi félnapos buszos fakultatív kirándulás a királyi és vallási központba és njegosi sonka- és sajtkóstolással (kb. 4-5 óra):
  • Az irodában előzetesen fizetendő díj: 2.000 Ft/fő,
  • A helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő díj: 25 €/főA fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza, a buszos utazást és a magyar nyelvű helyi idegenvezetést és szervezés díjait is.
 • 3. napi egésznapos Kotori-öböl hajózás fakultatív program üdvözlőitallal, hideg falatokkal, sült hallal és salátával, helyi pálinkával, borral, üdítővel és vízzel, buszos utazással (kb. 6-7 óra):
  • Az irodában előzetesen fizetendő díj: 2.000 Ft/fő,
  • A helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő díj: 70 €/főA fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza, a buszos utazást és a magyar nyelvű helyi idegenvezetést és szervezés díjait is.

A fakultatív kirándulások díja minimum 15 fő esetén érvényes, 15 fő alatt a díj emelkedik.

Az előzetesen történő foglalások érdekében a fenti fakultatív programokra, az irodában történő jelentkezéssel, az utazás során fizetendő díjak megtérítését is vállalni kell. A díjak az út során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben emelkedhet.

 

A helyszínen külön fizetendő választható belépődíjak:

 • Kotori és perasti városi belépés: 2 €/fő,
 • Szirti Madonna templom helyi idegenvezetéssel: 4 €/fő,
 • Cetinje (Nemzeti Múzeum, Nikola király palotája, Szerb kolostor) helyi idegenvezetéssel: 18 €/fő,
 • njegosi sonka- és sajtkóstoló mézborral, pálinkával: 10 €/fő,

A belépődíjak az utazás során EUR-ban fizetendő várható összeg kb. 24 €/fő, amelyek az út során a csoportkísérőnek fizetendők, amelyek összege időközben emelkedhet.

A fakultatívprogramok Forintban előre fizetendő összege 8.000 Ft/fő az utazás során EUR-ban fizetendő összeg 205 €/fő, amelyek az út során a csoportkísérőnek fizetendők, amelyek összege időközben emelkedhet.

RÉSZLETES PROGRAM 

 1. nap: 2024. október 26., szombat

A késő hajnali órákban találkozunk vendégeinkkel a Liszt Ferenc Repülőtéren, ahonnan kora reggel elindulunk menetrendszerinti járatunkkal és egy bő órányi repülést követően szállunk le a podgoricai repülőtéren, ahol a helyi idegenvezetőnk és sofőrünk már vár ránk.

Bérelt buszunkkal máris az ország egyik legnépszerűbb turisztikai látványosságánál állunk meg egy fotószünet erejéig. Valóban csodálatos látvány tárul a Rijeka Crnojevica meandereire. Montenegrói sofőrünk felkészültsége és magabiztossága feledteti a szerpentinek keltette kezdeti nyugtalanságunkat. Ezután felkeressünk egy egykoron nyüzsgő mára csendes festői kisvároskát, aprócska kőhídjával, ahol hajóra szállunk és megpróbáljuk lencsevégre kapni az utolsó európai pelikánokat. A zöld igen változatos skálája, a természet csendje és a madarak szárnyainak suhogása vesz körül bennünket. A tó tiszta, zöld vízén utazva meg-megállva a nádban megbúvó halakat és madárfészkeket fedezhetünk fel, miközben hirtelen halcsobbanást halhatunk. Körülöttünk magasló hegyek láthatóak, de apró kolostorok is fel-feltűnnek a kis szigeteken. Közben néhány helyi specialitást, az „ustipak”-ot kóstolhatunk sajttal és erős, helyi pálinkával, a „Iozova rakija”-val, majd kikötünk Virpazarban. Rövid séta után a csöppnyi város egyik kávézójában elfogyaszthatjuk a jól bevált eszpresszónkat, de a helyiek által kedvelt török kávét is megkóstolhatjuk.

Buszunkra szállva a tengerpart fölé meredeken magasodó hegyek oldalában haladva, hosszasan szemlélhetjük a montenegrói tengerpart csodás látképét. Kilométereken át kísérhetjük figyelemmel Sfeti Stefant is, miközben a kis sziget történetét is megismerhetjük az idegenvezetőnk tolmácsolásában. A sziget napjainkban a fényűző luxus villák világát rejti a nyilvánosság elől, ahol a helyi „milliárdosok” mellett jónéhány világhírű színész, zenész tart fenn magának nyaralót. Itt tartózkodásunk alkalmával a parton szolgáltatásukat kínáló hajósok hajóit igénybe véve lehetőségünk lesz egyénileg elhajózhatunk a Sv. Stefan és a város öbleinek másik díszéhez, a Sv. Nikola szigetekhez.

Pár kilométer megtétele után az ország tengerparti fővárosba, Budvaba érünk, ahol napunk utolsó programhelyszínét keressük fel, Budva óvárosát. Keresztelő Szent Jánosnak szentelt templom tornya messziről irányt mutat számunkra. Megcsodáljuk a falakkal körbevett óvárost, amely még az illírek idejéből való. Fehér templomai, apró terei, szűk sikátorai várnak ránk. Kikötője megszámlálhatatlan fényűző jachtnak ad biztonságot. Kora este érkezünk meg szállodánkba, ahol elfoglaljuk a tengerparttól sétatávolságra található szállodánk szobáit, és rövid felfrissülést követően egyénileg is elkölthetjük vacsoránkat valamely hangulatos tengerparti étteremben vagy közösen fogyaszthajuk el bőséges büfévacsoránkat a hotel éttermében. A hosszú és tartalmas napunk után megérdemelt pihenésünket tölthetjük. Akár 8-9 percnyi sétával a tengerpartot is felkereshetjük.

 

 1. nap: 2024. október 27., vasárnap

A közös reggelit követen akár az egész napunkat egyénileg tengerparti sétákkal, hajókázással vagy ad absurdum budvai fürdőzéssel is eltölthetjük.

Koradélutánig tartó fakultatív programunk keretében egy különleges mediterrán kalandra vállalkozzunk: olívát szüretelünk! Mivel az ültetvények a Lustica félsziget csúcsán vannak, kisbusszal tudjuk csak megközelíteni, a látvány azonban fenséges lesz, hiszen a végtelen tenger tárul ki előttünk az egyik oldalon, míg a másikon a Kotori öbölrendszer lélegzetelállító szépsége. A családi birtok bejárása után szüretelünk, majd megnézzük a készítés módját az új, 21. századi technológiával, de szemügyre vehetjük a százéves prést is, ugyanis a család, aki vendégül lát minket, őrzi ősei hagyományát. Az ezt követő kóstolón, rusztikus környezetben ismerkedhetünk meg a helyi gasztronómia ízeivel, és kedvünkre vásárolhatunk az olívaolaj, illetve olívás portékák közül.

Az aktív pihenés híveinek erre a napra még Montenegró történelmét és szakrális életét bemutató fakultatív kirándulást is kínálunk.  Még útközben, ebéd gyanánt, egy neves njegosi sonkak- és sajtészítőnél helyi specialitásokat kóstolhatunk, a sonkafüstölőben szőlőpálinkát, több éven át érlel sonkát házikenyérrel és mézbort.

Cetinjében folytatódik a napunk kulturális programja. Montenegró történelmi fővárosában elsőként a koronázott királyuk palotáját, belső termeit tekintjük meg. Majd az ortodox szakrális világ kolostorának tömjénfüstös ódon falait és szent ereklyéit, ikonjait tekintjük meg. A hét évszázada kalandos, ám rendkívül veszélyes utat bejárt felbecsülhetetlen értékű szent ereklyék pihennek itt, mint a Keresztelő Szent János jobbja és Krisztus keresztének egy parányi darabja. Rövid sétát teszünk a Cetinje főterén, ahol a város alapítójának szobra előtt a törökök ellen küzdő hegyi népek történetét még jobban megismerjük. A városnak van még egy óriási felbecsülhetetlen kincse, amelyet vélhetően jelenleg is a Nemzeti Múzeumban őriznek, egy olyan ikon, amelyet Lukács evangélista saját kezűleg festett Szűz Máriáról, a Filermosa Szűzanya ikonja. Csodatevő erejét különleges ecsetvonásoknak is köszönheti, bár az önmagában csoda, hogy két évezrede ép, amit leginkább a Máltai lovagoknak köszönhetünk. Montenegró egyik legféltettebb kincséről lévén szó, sajnos kérdéses, hogy csoportunkkal megtekinthetjük-e a szentképet.

Ezután visszatérünk Budvába és a szállodánkba elköltjük közös vacsoránkat. 

 

 

 1. nap: 2024. október 28., hétfő

A reggelinket követőén a budvai tengerparti séták helyett, ezúttal is érdemes megfontolni, hogy esetleg egy felejthetetlen természet közeli, kulturális és gasztronómiai élményt nyújtó fakultatív Kotori-öböl hajókiránduláson vegyünk-e részt. 

Buszunkkal Tivatba indulunk, ahol már bérelt hajónk vár bennünket. Sorra vesszük a tengeren és a parton kínálkozó szépségeket. Az utunk során a helyiek által közismert figyelmes, vendégszerető hajóskapitányunk és legénysége gondoskodik az oldott hangulatról, helyi pálinkát, borral, mentás limonádét, sonkát, sajtot, gyümölcsöt felszolgálva.

Elsőként átkelünk a szemben húzódó Szirti Madonna szigetre (Gospa od Škrpjela), amely bizony mesterséges a több mint 60 m mélységű tengeri öbölben, de az egyik legmisztikusabb élményt nyújtja Montenegróban. Természetesen Mária kegyhely, hiszen a fogadalmi templom is a Szűzanyának van szentelve és sok érdekes történetet és látnivalót rejteget az idelátogatók számára. A parányi sziget bejárása után az Adria tükrének is nevezett Kotori-öböl névadó városába hajózunk, amelynek szépségét, fekvését és kulturális kincseit az UNESCO szervezete a világörökségi listára való felvételével ismerte el. A várost a középkorban épített várfala ma is körbe öleli. Oroszlános kapuján betérve élvezzük sikátorait, csupa kő házait, mediterrán növényzetét és a sok macska kedves látványát, amiről szintén híres Kotor. Bejárva tereit, templomait megtudhatjuk milyen örökséget kaptak a város lakói, és hogyan bánnak vele.

Tovább hajózva Perast felé, a hajó fedélzetén elköltjük ízletes ebédünket, tengeri sülthallal, salátával, helyi borral kísérve. Amennyiben időnk engedi egy rövid időre kikötünk Perastban. Megismerkedhetünk történelmével, mely kiemeli Bokelji városok közül. A kora délutáni órákban visszahajózunk a tivati kikötőbe.

A tartalmas programot követően kora este térünk vissza a szállodánkhoz, ahol szabadidőnket tölthetjük. Búcsúvacsoránkat az előző estékhez hasonlóan közösen vagy egyénileg költhetjük el.

 

 

 1. nap: 2024. október 29., kedd

A közös reggelit követen igény szerint tölthetjük a rendelkezésre álló mintegy kétórás szabadidőnket tengerparti sétákkal tölthetjük. A tenger szerelmesei szép idő esetén akár meg is mártózhatnak az Adriai tenger habjaiban, amelyet a 21-25 celsius fokos hőmérséklet és átlagosan 21 celsius fokos tengervíz tesz lehetővé. Mások egyórás hajókirándulás során hajózhatnak el Sv. Stefan és Sv. Nikola szigetéhez.

A szabadidőt követően reggelink a Podgorica és annak nemzetközi repülőtere felé vesszük az irányt.

A kora délután induló járatunk valamivel több mint egy óra repülést követően érkezik meg Budapest, Liszt Ferenc repülőterére.

Megjegyzés: A gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Audiós eszköz: Útjaink során audios eszközt használunk annak érdekében, hogy idegenvezetőink szélesebb körű tájékoztatást tudjanak adni vendégeink számára, akár séta közben is. A készülékek használatával kapcsolatban idegenvezetőink mindig részletes tájékoztatást nyújtanak. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, hogy az audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén fizetendő 20.000 Ft/kötbér díját.

Az utazás időpontja:

2024. október 26-29. (szombat-kedd)

Utazás: WizzAir közvetlen járataival:

 • Budapest – Podgorica: 2024. október 26, szombat 6:15 – 7:30 (W6 2231)
 • Podgorica – Budapest: 2024. október 29., kedd, 12:50 – 14:10 (W6 2232)

*Poggyász információ:

A részvételi díjban szereplő 40 × 30 × 20 cm és maximum 10 kg súlyú kis kézipoggyász díjmentesen felvihető az utastérbe, azonban az utasnak az előtte található ülés alatt kell elhelyeznie.

**WIZZ Priority információ:

Ha WIZZ Priority szolgáltatást vásárol, a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyász mellett magával vihet még a fedélzetre 1 db maximum 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt is (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható). Kijelölt elsőbbségi utasfelvételi pult és elsőbbségi beszállás!

***20 kg-os feladható poggyász információ: a program jobb megvalósíthatósága érekében nem választható.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.