ISZTAMBUL – LÁTOGATÁS A VILÁG EGYIK LEGIZGALMASABB VÁROSÁBA

ahol Európa Ázsiával, a keleti a nyugatival, a keresztény az iszlámmal, a régi az újjal találkozik

2024. október 3-6. (csütörtöktől-vasárnapig)

 Legújabb repülős városlátogatásunk alkalmával Isztambulba látogatunk el, ahol kellemes városi séták, csodás helyszínek, az iszlám és keresztény építészet remekművei és lélegzetelállító panorámák várnak ránk. A választható boszporuszi hajózással és vacsorával egybekötött zenés-táncos török est, a keleti bazárok hamisítatlan hangulata révén pedig teljesen elvarázsolódunk. Mindeközben megismerhetjük a kiváló török konyhát is, ahogy a helyiek végtelen vendégszeretetéről is meggyőződhetünk.

AZ ÚT LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI

 • A csoportot helyismerettel és idegennyelveket beszélő idegenvezető kíséri, a fakultatív programokon az Isztambulban élő helyi idegenvezető kíséri
 • 3 éjszaka szállás Isztambul belvárosában, az óvárostól 10-15 percnyi sétára, a helyi besorolás szerinti négycsillagos szállodában
 • reptéri transzferek bérelt busszal
 • városi séta Isztambul az UNESCO világörökség részét képező óvárosában, számos világhírű helyszínt felkeresve: Hagia Sophia, Kék mecset, Elsüllyedt palota, Hippodrom, Topkapi palota, Taksim tér, Istiklal Caddesi, Galata-torony, Dolmabahçe palota, Konstantin oszlop, Szulejmán mecset és Szulejmán sírja, Nagy Bazár, Egyiptomi Bazár
 • Boszporusz, Aranyszarv-öböl, Márvány-tenger látványa
 • sétahajózási lehetőség a Boszporuszon, török vacsora helyi finomságokkal, zenés és táncos török est
 • hamisítatlan törökfürdők látogatási lehetősége
 • a török gasztronómia megismerése

TÖRZSUTASOKNAK:  192.900 Ft/fő, min. 4 fő együttes jelentkezése esetén 183.900 Ft/fő

ÚJUTASOKNAK:  198.900 Ft/fő, min. 4 fő együttes jelentkezése esetén 189.900 Ft/fő

A részvételi díjak minimum 15 fő esetén érvényesek. A részvételi díj minden esetben az aktuális WizzAir repülőjegy mindenkori díjszabásától függ, amely a részvételi díj rendezéséig, illetve a szerződéskötésig emelkedhet.

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • a repülőtéri illetéket,
 • a személyenként 1 db a fedélzetre felvihető 40 x 25 x 20 cm méretű és legfeljebb 10 kg súlyú kis kézipoggyászt*,
 • a reptéri buszos transzfereket,
 • 3 éjszaka szállást Isztambul óváros közeli négycsillagos szállodában, igény szerint két- vagy háromszobás, fürdőszobás szobákban,
 • büfé reggelis ellátással,
 • magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • szervezési díjat.

A helyszínen kötelezően fizetendő díj:

 • audiós eszközök, idegenforgalmi adó, borravaló, helyi közlekedés (8 db vonaljegyet):40 €/fő,

A feltüntetett díj az utazás során az idegenvezetőnek fizetendő. A díj minimum 15 fő részvétele esetén érvényes.

A részvételi díjon felül az irodában kötelezően fizetendő díjak:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 3.000 Ft/ fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén),
 • útlemondási biztosítás: 3%, amely az előre kifizetett tételek után fizetendő. (önrész 20 %),
 • egyágyas felár: 47.000 Ft.

A részvételi díjon felül az irodában választhatóan fizetendő díjak:

 • nagy kézipoggyász (odaúton 55*40*20 cm; 10 kg) oda- és vissza útra: 29.000 Ft/fő**, amelynek díja az utazás időpontjához közeledve, a Wizzair díjszabásának megfelelően emelkedik,
 • 20 kg-os feladhatópoggyász oda- és vissza útra: nem választható***,
 • speciális repülős baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet máshol is megköthet, utazási irodánknál: 3.600 Ft/fő/4 nap, 70 év felett 5.400 Ft/fő/4 nap.

 

Az választható fakultatív programok díjainak irodában és a helyszínen fizetendő részei:

 • 1. napi Hagia Sophia, Kék mecset fakultatív program kb. 4 órás helyi idegenvezetéssel– minimum 10 fő jelentkezése esetén:
  • Az irodában fizetendő: 2.000 Ft/főa helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő díj: 60 €/főamely díjak tartalmazzák a magyar nyelvű helyi idegenvezetést, a helyi közlekedést, az audiós eszköz díját, a Hagia Sofia 27 €/fő belépődíját, a szervezés és a foglalás költségeit.
 • 2. napi Topkapi palota és Dolmabahçe palota, bőrkereskedés fakultatív program kb. 5 órás helyi idegenvezetéssel– minimum 10 fő jelentkezése esetén:
  • Az irodában fizetendő: 2.000 Ft/főa helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő díj: 105 €/főamely díjak tartalmazzák a magyar nyelvű helyi idegenvezetést, a helyi közlekedést, az audiós eszköz díját, a Topkapi palota és a hárem 47 €/fő és a Dolmabahçe palota 35 €/fő belépődíját, a szervezés és a foglalás költségeit.
 • 3. napi isztambuli fakultatív városnézés kb. 4 órás helyi idegenvezetéssel– minimum 10 fő jelentkezése esetén:
  • Az irodában fizetendő: 2.000 Ft/főa helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő díj: 45 €/főamely díjak tartalmazzák a magyar nyelvű helyi idegenvezetést, a helyi közlekedést, az audiós eszköz díját, az Elsüllyedt palota 21 €/fő belépődíját, a szervezés és a foglalás költségeit.
 • 3. napi Boszporuszi sétahajózás vacsorával, zenés és táncos török esttelfakultatív program kb. 4 órás csoportkíséréssel, buszos transzferekkel – minimum 10 fő jelentkezése esetén:
  • Az irodában fizetendő: 2.000 Ft/főa helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő díj: 60 €/főamely díjak tartalmazzák a magyar nyelvű a csoportkísérő idegenvezetést, az audiós eszköz díját, a hajójegyet és táncos török estet és vacsorát a hajón, a buszos transzfereket a hoteltől a hajóig és vissza a hotelhez, a szervezés és a foglalás költségeit.

 A fenti fakultatív programok megvalósulása érdekében előzetes foglalásokra van szükség, amelyek érdekében, az irodában történő jelentkezéssel, az utazás során fizetendő díjak megtérítését is vállalnia kell az utazóknak. A fakultatív programok €-ban feltüntetett díjai minimum 10 fő esetén érvényesek, amelyek az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők. 

A külön fizetendő belépődíjak, ha valaki nem vesz részt a fakultatív programokon:

 • Dolmabahçe palota: F/NY/D/GY: 35 €/fő,
 • Galata-torony:F/NY/D/GY: 20 €/fő – egyénileg,
 • Topkapi szeráj és hárem kombinált jegy: F/NY/D/GY: 47 €/fő,
 • Elsüllyedt palotaF/NY/D/GY: 21 €/fő, 
 • Hagia Sofia: F/NY/D/GY: 27 €/fő

A belépődíjak tartalmazzák a sorban állás nélküli belépés költségét mely az utazás során előzetesen fizetendő.

tömegközlekedés használata feltétele a programok megvalósulásának, de a hotel központi elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy kb. 6-8 darab vonaljeggyel megvalósuljanak a fakultatív városnézéseken felül tervezett programok.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

1.nap, október 3., csütörtök:

A hajnali Liszt Ferenc repülőtéri találkozónkat követően a kora reggeli órákban indulunk menetrendszerinti járatunkkal és a reggeli órákban érkezünk meg Isztambul európai oldalon fekvő repülőterére.

A repülőtéren már vár bennünket a helyi idegenvezetőnk és a gépkocsivezetőnk. Bérelt buszunk segítségével az óváros közeli hotelünkhöz indulunk. Már a szűk egy órás utazásunk során is sok érdekes és hasznos információt tudhatunk meg az isztambuli helyi idegenvezetőnk jóvoltából.

Isztambul a világ egyetlen városa, amely két kontinensen helyezkedik el, a Boszporusz és a Márvány-tenger két oldalán elterülve. A város a történelme során számos nevet viselt. Ősét, Büzantiont a megarai görögök alapították i. e. 667-ben. A terület i. e. 64-ben római uralom alá került és a város nevét Byzantiumra latinosították. Majd Nagy Konstantin császár éveken át tartó munkálatokkal átépítette és 330-ban Nova Roma (Új Róma) névre „átkeresztelve” a birodalom fővárosává tette, azonban mégis Konstantinápoly (Konstantin új városa) néven vált ismertté. A Római Birodalom 395-ös kettéválásával előbb a Bizánci Birodalom központjává, majd a kereszténység elterjedésével és az 1054-es egyházszakadással az ortodox egyház központjává vált. A várost az Oszmán Birodalom 1453-as meghódításával a törökösen Konsztantinije, majd a görög Sztanbulin elnevezésből az iszlám hívők által elnevezett Iszlambolként volt ismert az Oszmán Birodalom 1923-as összeomlásáig. A Török Köztársaság megalapítása óta pedig Isztambulként ismeretes számunkra. Ugyan az ország székhelye Ankarába került áthelyezésre, Isztambul, a maga több mint 18 millió lakosával továbbra is Törökország kulturális, művészeti és gazdasági központja és egyben Európa legnagyobb városa. Fontos még megemlíteni a Török Köztársaság megalapítójának és első elnökének, Mustafa Kemal Atatürk nevét is, akinek arcképe a mai napig számos utcai plakáton, járművek oldalán, zászlókon, minden étterem és hivatal falán látható.

Szállodánkba érkezve – még délelőtt lévén – poggyászszobát veszünk igénybe és rövid pihenőt követően, az előzetes jelentkezések alapján lesz lehetőségünk csatlakozni az első és egyben Isztambul legikonikusabb helyszíneit bemutató fakultatív programhoz.

Helyi idegenvezető által vezetve elsőként elsétálunk az egykori bizánci város, Konstantinápoly egyik legfontosabb helyszínére, a Hippodromhoz, ahol a középkortól fogatversenyeket majd később egyéb viadalokat tartottak. Az ókori stadion tekintélyes méreteivel közel 100.000 ember befogadására volt alkalmas. Így érthető, hogyan szolgálhatott a Kr.u. 532-ben a Nika-felkelés helyszínéül is. Az egyes források szerint a kocsiverseny-istállók híveinek közötti összetűzésből kiinduló és az adóterhek miatt a bizánci császárral és annak kormányával szembeni elégedettségben kiteljesedő felkelést Justinianus végül vérbe fojtotta, 30 ezer halottat hagyva mega után.

Több mint ezer évet ugorva a történelem és az építészet idővonalán a kék mecsetet más nevén Ahmed szultán mecsetét (törökül Sultanahmet Camii) keressük fel.

Mielőtt belépnénk a mecsetbe, fontos szem előtt tartani a következő illem- és viselkedési szabályokat. Egy egyévtizede készített felmérés szerint a törökök kétharmada hithű muzulmán, a ramadán havi böjtöt több mint négyötödük betartja, ennek megfelelően már nem is olyan meglepő, hogy a hozzávetőlegesen 18 milliós Isztambulban mintegy 2600 mecset működik. Valójában a mecsetekben és azok környékén az idegeneket nem igazán látják szívesen, ezért különösen ajánlott a diszkréció ezen helyszínek meglátogatásakor. Többek között nem illik az imádkozás előtti tisztálkodást vagy magát az imádkozást közelről fotózni. A keresztény embereket már rég nem tekintik “gyaur kutyáknak”, tisztelik a más vallásúakat, az egy az Isten elv alapján, azonban még a felvilágosodott isztambuliak sem tudnak mit kezdeni az ateizmussal és a vallástalanokkal. Előírás szerint csak meziláb lehet belépni a mecsetekbe. A férfiaknak a hosszú nadrág és a vállat takaró ruházat, a nőknek pedig a fejkendő, a vállat eltakaró, bokáig érő ruházat kötelező. A turisták körében népszerű mecsetekben a Sáríanak megfelelően ellenőrzik is az öltözködést, és ha szükséges, kendőt vagy ruházatot is adnak a látogatóknak.

A Kék mecsetet I. Ahmed szultán építtette 1609-1616 között. A lenyűgöző épület hat minarettel rendelkezik, amely a névadó kék színű mozaikjaival együttesen az iszlám építészet egyik legkiemelkedőbb alkotásává emeli a mecsetet. A mai napig egyházi épületként működik, ahová a napi ötszöri ima idején nem lehet belépni. A mecset bejáratának kapujából csodás fotók készíthetők, különösen a kék óra idején, amikor már a lement nap fénye kékbe borít mindent és ami a kivilágítással együtt pedig lenyűgöző látványt nyújt.

A különleges jelentőségű dzsámi bensőséges hangulatával átitatódva folytatjuk fakultatív városnézésünket. Kisvártatva Isztambul másik, kiemelt jelentőségű építészeti csodájához érünk.

Nem máshová, mint a Hagia Sophiaba (latinul Sancta Sophia, törökül Ayasofya) térünk be. Az Hagia Szophia név jelentése: isteni Bölcsesség. Eredetileg egy bizánci építésű hajdani ortodox bazilika, amelyet Konstantinápoly 1453-as oszmán meghódításától 1934-ig mecsetként használták, 1934 és 2020 között múzeumként volt látogatható, majd 2020 óta, a nemzetközi felháborodás ellenére, ismét mecsetként működik. Említésre méltó a templom bejáratként szolgáló bronzkapuja, amelyet 880-ban készítettek. A mecset további érdekessége, hogy az egyik ajtó fölött látható, a török hódítók által épen hagyott mozaik, amely Szűz Máriát ábrázolja a gyermek Jézussal, jobbján Konstantin császár a város makettjével, balján a templomépítő I. Justinianus császárt az Hagia Szophia másával. A császári középső kapu feletti mozaikon láthatók a 9. századból fennmaradt pantokrátor Krisztus, Szűz Mária és Gábor arkangyal ábrázolások. A déli karzat mozaikjai Jézust, Máriát és Keresztelő Szent Jánost örökítik meg, amelyeken a rendkívüli aprólékosságnak köszönhetően Mária arcpírja és János ráncai is kivehető. Egy másik mozaik viszont a magyar történelem szempontjából jelent érdekességet. A mozaikon Szűz Mária mellett II. Ióannész bizánci császár és felesége, Eiréné császárné. Eiréné I. László magyar király lánya és Könyves Kálmán király unokatestvére volt, akinek eredeti neve Piroska (régiesen Priszka) volt. A Hagia Sophia másik magyar vonatkozása az imafülke mihráb két oldalán álló két hatalmas bronz gyertyatartó, amelyeket I. Szulejmán 1526-ban Buda első török megszállásakor sok más értékekkel együtt szállíttatott Konstantinápolyba. A gyertyatartók közel 500 éve állnak, ugyanazon a helyen, ahova I. Szulejmán állíttatta őket.

Felejthetetlen építészeti, történelmi, vallástörténeti, spirituális élményekkel gazdagodva indulunk

Életre szóló élményekkel gazdagodva idegenvezetőnk kíséretében térünk vissza a hotelünkbe, ahol a gyors bejelentkezésünket követően elfoglaljuk szobáinkat.

A hotel központi elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy a vacsorát mindenki az igényeinknek megfelelően egyénileg vagy közösen költhetjük el valamely hangulatos étteremben, vagy egy kiváló utcai döneresnél megkóstolva a török street food kiválóságait.

2. nap, október 4., péntek:

A közös reggeli után újabb felejthetetlen helyi idegenvezető által vezetett fakultatív programra hívjuk vendégeinket.

Elsőként Isztambul egyik UNESCO világörökségi helyszínét, a szultánok otthonaként szolgáló Topkapi Palotá(magyarul ágyúgolyó palota) látogatjuk meg. II. Mehmed kezdte el építeni a palotát 1459-ben. A 700 ezer négyzetméteres rezidencia 1465-1856 között Oszmán Birodalom központjaként is funkcionált és 4000 ember lakhelyéül szolgált.

A szakvezetést a sok érdekességet magában rejtő egykoron 300 helyiségből álló hárem meglátogatásával kezdjük, melynek révén betekintést nyerhetünk a szultánok, feleségeik és az uralkodói családtagok életébe, fényűző életmódjába. A hárem ablakaiból, teraszairól pedig szép kilátás tárul elénk a Boszporuszra.

A palotakomplexumot ma is fal választja el a város többi részétől, amely pavilonok sokaságából áll, négy hatalmas udvart körülvéve. A legtöbb uralkodó a kor szellemének és saját ízlésének megfelelően alakította és bővítette az épületegyüttest. A palota mellett, annak korábbi kertje, a 13 hektár területű Gülhane Park fekszik, ahol virágoskertek, üvegházak, vízesések környezetében tehetünk rövidebb sétát.

A palotalátogatást követő szabadidőnkben egy kicsit megpihenhetünk, némi ebédet is elfogyaszthatunk.

A szabadidő után ismét bérelt buszunkra szállunk és a Boszporusz nyugati, európai oldalán fekvő Dolmabahçe Palotához (Dolmabahçe Sarayı) érkezünk. Az épületegyüttes jelentősége abban rejlik, hogy az Oszmán Birodalom adminisztratív központjaként és az oszmán uralkodók lakhelyül szolgált 1856 és 1923 között. A palota, a közelében álló óratorony és a palota kertjéből elénk Boszporusz látvány lenyűgözi az odalátogatót. A palota az ún. török rokokó stílusjegyei és gazdag díszítésű impozáns belső terei, a keleti kárpitok, értékes berendezési és használati tárgyai az egykori oszmán uralkodók fényűző gazdagságáról tanúskodnak.

A palotalátogatást követően ismét bérelt buszunkra szállunk és mielőtt visszaérkeznénk a hotelbe, előtte csoportos igény esetén egy az Isztambul mindennapi életéhez szorosan hozzátartozó élményben részesülhetünk.  Helyi idegenvezetőnk ezúttal a török bőrgyártás- és kereskedelem világába kalauzol bennünket. Egy minőségi bőrkereskedésbe érkezünk, ahol a szűk órányi ott tartózkodásunk alatt, egy rövid divatbemutatót követően nézelődhetünk, válogathatunk az ezernyi, legkülönfélébb stílusú és különös minőségű bőrkabát között. Amennyiben ad absurdum valamely portéka kedvünkre való lenne, akkor ne felejtsük, alkudozni kötelező!

Az egész napos felejthetetlen élmény után ismét buszra szállunk a késő délutáni órákban érkezünk vissza a hotelünkhöz.  vacsoránkat igény szerint a szállodánk közelében lévő éttermek, gyorséttermek valamelyikében vagy az óvárosba visszatérve költhetjük el egyénileg vagy közösen.

3. nap, október 5., szombat:

A közös reggelinket követően ismét egy szép fakultatív programon vehetünk részt helyi idegenvezetőnk kíséretében fedezhettük fel a város további látványosságait.

Városi sétánk első célállomása az Elsüllyedt Palota (ógörögül Basilica Cisterna, törökül Yerebatan-sarai) lesz. Nevét onnan kapta, hogy a 6. században épült víztározó helyén korábban egy 3-4. századi bazilika állt. A 150 méter mélységben, 134×54 méteres területen fekvő, 336 oszloppal rendelkező ciszterna a legnagyobb az Isztambul alatt fekvő ősi víztározók közül. A rejtélyes környezet, a sejtelmes fényviszonyok keltette misztikus hangulatot a fel-felbukkanó kőből faragott medúzafejek is fokozzák.   

A Következő állomásunk a Konstantin oszlop (törökül Çemberlitaş) lesz, amelyet a városalapító Nagy Konstantin tiszteletére építették. Isztambul második dombjának a tetején álló a római piacot, Konstantin fórumát díszítette egykoron, amely egyben a város határát is jelentette akkoriban.

A fakultatív városnézésünk a középkor óta viszont Európa legnagyobb és legrégibb „bevásárlóközpontja”, a Fedett Bazárt más nevén Nagy Bazár található itt, ahol saját ütemünkben és kedvünkre tölthetjük a hosszabb szabadidőnket, elmerülve a keleti piacok izgalmas, pezsgő és kellőképp kaotikus világában. Életre szóló élményt nyújt a 67 utcából, 22 kapuból és mintegy 200 ezer négyzetméternyi, festett boltozatokkal díszített labirintus, a több 4000 ezer üzlet és a hömpölygő tömeg lenyűgöző látványa. Itt minden kapható. Vásárolhatunk ékszereket, antik tárgyakat, kerámiát, keleti szőnyegeket, bőrárukat, kelméket, fűszereket, édességeket, vízipipákat, miegymást. Az árusok ízletes teával csábítják a „gyanútlan” nézelődőket, de mielőtt engednénk a csábításnak, ne felejtsük, hogy a sokszor jelentősen túlárazott portékák esetében ajánlott az alkudozás. Ne hagyjuk ki a bazár északi, déli, nyugati és keleti szélein elhelyezkedő műhelyeket (törökül hanokat) ahol a mesterembereket munka közben is megleshetjük. A Bazár tulajdonképpen város a városban, saját mecsettel, rendőrséggel, éttermekkel és bankkal, ami nem is csoda, hiszen a Bazár a világ leglátogatottabb turistaattrakciójaként évente 91 millió látogatót vonz. A szabadidőnkben némi pihenésre is érdemes időt szakítanunk, mert a nap további részében még további csodás helyszínek és élmények várnak ránk.

A szabadidőt követően a legelszántabb útitársaink az idegenvezetőnk kíséretében folytathatják a város felfedezését. A piacok mindig nyüzsgő világát magunk mögött hagyva, az iszlám építészet egyik remekművét, a Szulejmán-mecsetet keresünk fel, amely a monumentális méretei és a párszáz látogató dacára valóságos nyugalom szigeteként hat elménkre.

Ahogy azt Isztambulban már megszokhattuk ez a mecset is egy dombon áll, aminek köszönhetően a lélegzetelállító építészeti megoldásai mellett a panorámája is csodás. Ma is működő mecsetként itt is a korábbiakban ismertetett öltözködési és viselkedési szabályok követendők.

A bennünket érő életre szóló élmények birtokában térünk vissza szállodánkba, ahol pihenés során töltődhetünk, hangolódhatunk az esti fakultatív boszporuszi sétahajózásra. A vendéglátó hajós cég fuvaroz bennünket a szállodától a hajókikötőbe. A sétahajózás közben gyönyörű látvány tárul az óvárosra, az Aranyszarv-öbölre és a Márvány tengerre és kis szerencsével mindeközben a naplementét is megcsodálhatjuk, amelyet követően a hajó fedélzetén egy vacsorával egybekötött török zenés, táncos esten vehetünk részt.

A felejthetetlen program után az idegenvezetőnk kíséretében a szervezőcég buszaival térünk vissza a szállodánkba, ahol átadhatjuk magunkat a jól megérdemelt pihenésnek.

4. nap, október 6., vasárnap:

A reggelit, a hotelből történő kijelentkezést és a poggyászszoba igénybevétele után közös sétára indulunk idegenvezetőnkkel.

A villamost és földalatti sikló segítségével jutunk el az isztambuli tüntetésekről adott híradásokból ismert Taksim térre (törökül Taksim Meydanı), amely a város bevásárló -és szórakozónegyedében található. A téren található a Köztársaság Emlékművet 1928-ban emeltek a Török Köztársaság megalakulásának emlékére. Az İstiklal sugárúton (törökül İstiklal Caddesi), a mintegy két kilométer hosszú sétáló utcán és környékén számos étterem és bár található, így a közös városi sétánk után az ebédidőnket is itt töltjük el.

A találkozó után a Hagia Sophiaval szinte egyidőben, 1348-ban a város egyik dombjára épült, 66,9 méter magas Galata-tornyot keressük fel. A torony a város szinte minden pontjáról látható, ennek megfelelően a toronyból is csodálatos, 360°-os panoráma tárul elénk. A torony tetején kávézó, alatta két szinttel pedig étterem működik. A Galata-toronyba lift visz fel, de a kilátóig további 70 lépcsőfok megtétele is szükséges.

Az esetleges toronylátogatás után a Boszporusz felett átívelő Galata-hídon egyszerűen átsétálunk az európai kontinensre. Útközben akár a sült halas szendvicset is megkóstolhatjuk a hídon tucatjával horgászók és a helyi vendéglátósok jótékony együttműködésének köszönhetően.  A hídról csodás panoráma nyílik szinte az egész városra, a Boszporuszra, annak azonos nevű, tekintélyt parancsoló hídjára, a Galata-toronyra, a Hagia Sophiara, a Topkapi palota tornyaira, a Kék és a Szulejmán mecsetekre és minaretjeire egyaránt. A Galata-híd déli végétől 100 méterre fekvő Egyiptomi Bazárhoz másnevén Fűszerbazárhoz sétálunk, amely szomszédos Rüstem Pasa dzsámi épületének bővítéseként került kialakításra. Kezdetben csak gyógyszereket és fűszereket árultak itt. Mára a választék jelentősen kibővült, de a közel 100 üzletben még mindig javarészt élelmiszerek kaphatók. Kései ebédünket a bazár főbejáratnál található hagyományos török ételeket kínáló étteremben is elkölthetjük.

A kora estig tartó szabadidőnket egyénileg tölthetjük el, amely kiváló alkalmat teremthet egy hamisítatlan törökfürdő meglátogatására, de a találkozó előtt még a vacsoránkat is kényelmesen elkölthetjük.

A természetközeli élményre és kalandra vágyók szabadidőben felkereshetik a közeli Zipline kalandparkot, ahol a 250 méter hosszú kötélpályáról madártávlatból is felfedezhetjük a Boszporusz-szoros néző lélegzetelállító kilátással.

A szabadidő után a hotelünk lobbyjában találkozunk. Kivesszük a csomagjainkat a poggyászszobából és bérelt buszunkkal a repülőtérre utazunk.

A poggyászszobából felvéve csomagjainkat a hotel előtt várakozó transzferbuszunkba tesszük és szűk egy órányi utazással érünk a már ismerős repülőtérre. Az idegenvezetőnk kíséretében végezzük el a check int, ami után még lesz időnk vásárolni is, ha ez idáig nem sikerült volna beszerezni a szuveníreket, ajándékokat.

A késő esti órákban indul járatunk és köszönhetően az időeltolódásnak, menetrend szerinti járatunkkal még aznap az éjszakai órákban érkezünk vissza a Liszt Ferenc Repülőtérre.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.

Audiós eszköz: Útjaink során audios eszközt használunk annak érdekében, hogy idegenvezetőink szélesebb körű tájékoztatást tudjanak adni vendégeink számára, akár séta közben is. A készülékek használatával kapcsolatban idegenvezetőink mindig részletes tájékoztatást nyújtanak. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, hogy az audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén fizetendő 20.000 Ft/kötbér díját.

Az utazás időpontja: 2024. október 3-6. (csütörtök-vasárnap)

Menetrendszerinti Wizzair repülőjáratok:

 • Indulás: október 3. Budapest–Terminal 2B 6:00–9:15 Isztambul (IST), Járatszám: W 62429,

Találkozás: 2 órával a járat indulása előtt

 • Visszaindulás: október 6. 22:25–23:30 Isztambul–(IST)Terminal2, Budapest – Terminal 2B, Járatszám: W 62438.

 

*Poggyász információ:

A részvételi díjban szereplő 40 × 25 × 20 cm és maximum 10 kg súlyú kis kézipoggyász díjmentesen felvihető az utastérbe, azonban az utasnak az előtte található ülés alatt kell elhelyeznie.

** WIZZAIR Priority szolgáltatás információ:

Amennyiben WIZZAIR Priority szolgáltatást vásárol, a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyász mellett magával vihet még a fedélzetre 1 db maximum 55 x 43 x 20 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt is (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható). Kijelölt elsőbbségi utasfelvételi pult és elsőbbségi beszállás!

*** 20 kg-os feladhatópoggyász: a gyorsabb reptéri check in, rövidebb várakozási idő és jobb program megvalósítás érdekében nem választható.

ÖLTÖZKÖDÉS, IDŐJÁRÁS:

A város meglehetősen dimbes-dombos, egyenetlen, girbe-gurba járdákkal, ezért érdemes stabil, de kényelmes cipőt választani a városi sétáinkhoz.

Látogatásunk során kellemes, enyhe időre és 22-28 celsius fokra lehet számítani. 

 JELENLEG ÉRVÉNYES TÖRÖKORSZÁGI BEUTAZÁSI SZABÁLYOK:

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/torokorszag

 

Magyar állampolgárok Törökországba, turisztikai célból, már a Törökországba történő belépést követően legalább 180 napig érvényes személyi igazolvánnyal is beléphetnek. Nem turisztikai célú beutazáshoz azonban továbbra is szükséges az útlevél.