ÉSZAK-LENGYELORSZÁGI REPÜLŐS ÉS BUSZOS KÖRUTAZÁS

VARSÓ, STARY LICHEŇ, TORUŇ, GDAŇSK, HAJÓZÁS A HEL FÖLDNYELVHEZ, MALBORKI VÁR

járattörlés miatt új időpont szervezés alatt

Egy újabb izgalmas és a maga nemében hiánypótló repülős és buszos körutazásra hívogatjuk vendégeinket. A magyar utazó gyakori vendég Lengyelországban, ám legtöbben csak az ország déli részét fedezik fel. Lenyűgöző látnivalókban azonban északon sincs hiány. A repülős utunknak köszönhetően a nagy földrajzi távolság most lerövidül, és ezek a helyek is elérhető közelségbe kerülnek. Négynapos utunk során megismerkedünk a fővárossal, Lengyelország legnagyobb templomával, Kopernikusz városával, egy régi Hanza-várossal, Európa legnagyobb lovagvárával és részt vehetünk egy félnapos hajókázáson folyón és tengeren át. Szerezzen életre szóló élményeket e különleges utazásunk során.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI:

 • Körutazásunkat a krakkói egyetemen végzett, a lengyel kultúrát jól ismerő és lengyelül kiválóan beszélő idegenvezető fogja vezetni,
 • az UNESCO Világörökséghez tartozó Varsó történelmi Óvárosának felfedezése
 • ellátogatunk Lengyelország legnagyobb templomába
 • bejárjuk Kopernikusz szülővárosát, Toruńt
 • megismerjük Gdańsk történelmét
 • fakultatív félnapos folyami és tengeri hajókirándulás a Hel-félszigetre
 • ellátogatunk Európa legnagyobb középkori lovagvárába, a Malborki várba
 • megismerkednünk a lengyel konyha hagyományos és regionális ételeivel

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

144.900 Ft/fő

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

154.900 Ft/fő

A részvételi díj minimum 15 fő esetén érvényes, továbbá a mindenkori a repülőjegy díjszabásának megfelelően kerül megállapításra, ennek megfelelően az emelkedhet.

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • repülőjegyet,
 • a repülőtéri illetéket,
 • 1 db a fedélzetre felvihető 40×30×20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyászt*,
 • légkondicionált autóbuszt a teljes út során,
 • 3 éjszaka szállást óvárosi, illetve repülőtér közeli szép, középkategóriás szállodákban, igény szerint két- három- vagy négyágyas, fürdőszobás szobában,
 • az első két napon reggelis ellátással (a harmadik napi korai kijelentkezés miatt nem megoldható a reggeli),
 • magyar nyelvű csoportkísérést,
 • a városi séták és a helyi vezetések során alkalmazott audiós eszközt – minimum 15 fő esetén,
 • a szervezés díját.

A RÉSZVÉTELI DÍJON FELÜL KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 3.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő,
 • egyágyas felár: 31.500 Ft.
 • útlemondási biztosítás: 100.000 Ft alatti szerződési összeg esetén 2,5%, 100.000 Ft feletti szerződési összeg esetén 3%, amely az előre kifizetett tételek után fizetendő pl. részvételi díj, egyágyas felár, repülőjegy, feladottpoggyász stb. (önrész 20 %),
 • helyi idegenforgalmi adók, útdíj, parkolási díjak: 30 €/fő – minimum 15 fő esetén, 15 fő alatt a díj arányosan emelkedik.

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ:

 • Az utazás időpontjára érvényes repülős baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 3.800 Ft/fő/4 nap, 70 év felett 5.700 Ft/fő, 80 év felett 13.300 Ft/fő, amelynek díja az irodának előzetesen fizetendő,
 • Vacsorák egyénileg vagy csoportos igény szerint fakultatív jelleggel: szervezés alatt,
 • Nagy kézipoggyász és Priority szolgáltatás: 18.000 Ft/fő (oda-vissza útra)**,
 • 20 kg-os Feladható poggyász:nem választható***.
 • Félnapos fakultatív hajózás Gdańskból a Hel földnyelvhez ( 4-5 óra):
  • Az irodában előzetesen fizetendő díj: 3.000 Ft/fő,
  • A helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő díj: 35-40 €/fő – minimum 15 fő esetén, 15 fő alatt a díj arányosan emelkedik. A fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza, a hajózás díját, az idegenvezető hajójegyének arányos díját, a csoportkísérés és szervezés díjait is. Az előzetesen történő foglalások érdekében a fenti fakultatív programra történő előzetes jelentkezéssel az utazás során fizetendő díjak megtérítését is vállalni kell. A díjak az út során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben emelkedhet.
  • Esős idő esetén a Szolidaritás Emlékközpont helyi idegenvezetéssel: 50 zł – minimum 10 fő esetén,

A HELYSZÍNEN VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:

 • Királyi Palota: 55 zł/fő vagy kibővített varsói városnézés,
 • Malborki vár 3,5 órás látogatás: 75 zł/fő,
 • Stary Licheń 1,5 órás látogatás helyi idegenvezetővel: 30 zł – minimum 15 fő esetén, 15 fő alatt a díj arányosan emelkedik.

A díjak a foglalási díjakat és a az idegenvezető belépőjegyének arányos díját tartalmazzák. A belépődíjak várható összeg kb. 160 /fő, amely az út során az idegenvezetőnek fizetendő, amelynek összege időközben változhat.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

1.nap

Kora reggel elindulunk menetrendszerinti járatunkkal a Liszt Ferenc Repülőtérről, és szűk másfélórányi repülést követően szállunk le Varsó Chopinről elnevezett repülőterén.

Varsó, Toruń és Gdańsk is szép példája annak, hogyan férhet meg egymás mellett harmonikus összhangban a történelem és a modernitás. Mindhárom város lenyűgöző középkori – a háború után felújított, illetve újjáépített – városmaggal rendelkezik, ezek kiemelt látnivalói Varsóban a Királyi Palota és az Elnöki Palota; Toruńban a Városháza, Kopernikusz háza és a Keresztelő Szent János székesegyház; Gdańskban a Mária templom, a városkapuk, és a Neptun-kút.

A repülőtérről elindulva elsőként a lengyel fővárost keressük fel. Varsó (lengyelül Warszawa), Lengyelország keleti-középső részén, a Visztula partján fekszik. Népessége valamivel meghaladja a magyar fővárosét, a területét tekintve viszont némileg elmarad Budapesttől. A 16. század végén III. Zsigmond költöztette át a lengyel főváros székhelyét Krakkóból. A II. világháború előtti elegáns építészete, nagyszerűsége, kiterjedt sugárútjai miatt az „Észak Párizsa”-nak nevezték, azonban a világháború során hatalmas pusztításokat szenvedett el, és mivel a háború után az épületeinek több mint 85%-a a romokból épült újjá, a „Főnix város” névvel illették. Az „újjászületésének”-nek köszönhetően mára a történelmi Óvárosa az UNESCO Világörökség része.

Városi sétánk során az óvárost járjuk be és ha lehetőségünk adódik rá további építészeti látványosságokat is igyekszünk megmutatni úgymint a királyi palotát és az ikonikus Zsigmond király oszlopot, a Szent János-katedrálist, a Fő piacteret.

A rövid ebédidőnkben a gyorsan elkészülő pierogi lehet segítségünkre, mely minden étterem ételkínálatában megtalálható. A főtt, sós pierogit meg lehet tölteni parasztsajttal és burgonyával, káposztával és gombával vagy hússal. A pierogi tetejére karamellizált hagymát szórnak, amelyet előtte egy serpenyőben vajon megpirítottak. Az édes pierogit jellemzően gyümölcsökkel, többnyire áfonyával, szilvával vagy cseresznyével töltik meg és cukorral édesített tejföllel kínálják.

A szabadidőt követően elindulunk a nyüzsgő metropoliszból és hosszabb utazást kövezően a Licheń Staryban található Licheń-i Miasszonyunk-bazilikába látogatunk el. Lengyelország legnagyobb templomát, a 2004-ben szentelték fel. A bazilika méretei megalapozottnak bizonyulnak, hiszen évente mintegy egy millió zarándok keresi fel az itt őrzött Szűz Mária, Fájdalmas Szűzanya, Lengyelország királynőjének ikonját. A bazilika büszkélkedhet a Lengyelország legnagyobb orgonájával is, amely egyben a negyedik legnagyobb Európában. Vasárnap lévén, az időben történő érkezésünk esetén helyi szakvezetéssel vagy a mise alkalmával látogathatjuk meg a templomot.

A lélekemelő programot követően mintegy másfél órányi utazást követően érjük el napunk utolsó helyszínét, Toruńt (régi magyar neve: Toronya). A város, a nagy csillagász, Kopernikusz szülővárosa, de hírnevét a szintén megkóstolásra érdemes toruńi mézeskalácsoknak, valamint Európa egyik legszebb, évszázadokon át változatlan óváros középkori hangulatának is köszönheti. Ez utóbbit az UNESCO Világörökség listájára való felvétellel is elismerték.

Az óvárosi hotelünk szobáinak gyors átvételét követően rövidebb közös sétát teszünk az óvárosban, amelynek során igazi időutazáson vehetünk részt kívülről megtekintve a 14. században épült templomokat és a 13. században épült és 14. század végén újjáépített Régi városházát. Az egykori városi erődrendszer maradványait pedig a város Visztula felőli oldalán tekinthetjük meg. A városban számos gótikus, barokk és reneszánsz épület áll, amelyek közül kerül ki a hagyomány szerint Kopernikusz házaként nyilvántartott is.

A városi sétát követően egyénileg vagy csoportos igény esetén közösen költhetjük el vacsoránkat valamely hangulatos tradicionális lengyel étteremben. A vacsoráink során érdemes megismerkednünk a lengyel konyha hagyományos és regionális ételeivel. A teljesség igénye nélkül megemlítjük a legismertebbeket, amelyeket lentebb bővebben is ismertetünk. A levesek közül a Żurek és a Barszcz Czerwony megkerülhetetlen, a főételek közül pedig a Bigos, a Gołąbki és a Placki Ziemniaczane megkóstolás ajánlott. A legismertebb desszert pedig a Pączki. Vacsoráink alkalmával ne feledkezzünk meg helyi sörkülönlegességekről sem, úgymint a Noteckie, Brackie, Żywe, Rycerz és a Ciechan, ahogy még előtte egy kupica Żubrówka elfogyasztása is indokolttá válhat.

2. nap

A hotelünkben elfogyasztott közös reggelit követőén még egy órácskát maradunk Toruńban, hogy néhány nevezetességet felkeressünk megismerve az óváros reggeli arcát is.

Városi sétánk végeztével a Balti-tenger irányába vesszük az irányt. Úticélunk a tenger partján, a Gdański-öböl déli szélén fekvő Gdańsk városa. A város úgynevezett konurbációt alkotva Sopottal, Gdyńiával, és több kisebb településsel a Hármasváros (Trójmiasto) nevű nagyvárosi területet alkotják, mely közel 1,5 millió lakost foglal magában. A közeli Visztula folyó deltájának ágához csatlakozva Gdańsk, ahogy más programhelyszínünk is (Toruń és a Malborki vár) folyami összeköttetésben van a lengyel fővárossal. A város története igen összetett, lengyel, porosz és a német uralommal és az autonómia időszakával tarkítva, de volt Lengyelország királyi városa, az ország leggazdagabb és legnagyobb városa és Hanza Szövetség tagja is. A két világháború között Lengyelország és Németország vitatott területéhez tartozott. A nyolcvanas években Gdańsk volt a szolidaritási mozgalom szülővárosa, amely nagy szerepet játszott a lengyelországi kommunista uralom megdöntésében, elősegítve a berlini fal leomlását, a Varsói Szerződés felbomlását, egyszersmind a keleti blokk összeomlását.

Városi sétánk során az óvárosra koncentrálva igyekszünk megmutatni a város legfőbb nevezetességeit. a kései ebédünket követően pedig egy fakultatív félnapos folyami és tengeri hajókirándulásra invitáljuk vendégeinket, amelynek úticélja a “Lengyel Florida”-ként aposztrofált Hel-félsziget. A kétnyelvű földnyelv egy 36 kilométer hosszú és párszáz méter széles földtani képződmény. A rövidebb itt tartózkodásunk során rövid sétára és pihenésre is lehetőség nyílik, amely alkalmával a merészebbek a fahéjas forralt sört is megkóstolhatják.

Esős idő esetén a hajókirándulás helyett a Szolidaritás Emlékközpontot látogathatjuk meg helyi idegenvezetéssel.

A folyami és tengeri élményt követően visszatérünk az óvárosba, ahol szabadidőnk keretében a tegnapihoz hasonlóan egyénileg vagy közösen költhetjük el vacsoránkat.

3. nap

A közösen elfogyasztott reggelit követően mintegy órányi utazással érjük el Európa legnagyobb középkori lovagvárát. Az elmúlt napok középkori óvárosai után az időutazásunk a Malborki várban érkezik el csúcspontjához, ahol alaposan körbejárjuk a Német Keresztes Lovagrend egykori székhelyét, a 21 hektáron elterülő, óriási középkori lovagvár-komplexumot.

A vár építését a német keresztes lovagrend a XIII. században kezdte meg, hogy a rend központjául szolgáljon, azonban később a keresztes lovagrend által létrehozott állam fővárosává vált, ennek megfelelően a várat a XIV. században kibővítették. Ekkor tájt épült a Nagy Refektórium és a Nagy Mester Palotája is. Felejthetetlen vizuális élményt nyújtanak a Lovagvár impozáns, vörös téglából emelt falai, bástyái és kapuzata. A Vármúzeum számos érdekességet kínál az idelátogatók számára. Köztük érdekes, régi fegyvereket, porcelánt, fajanszot, borostyánt bemutató tárlatokat. A váregyüttes méltán szerepel az UNESCO Világörökség listáján.

Egy újabb éltre szóló élménnyel gazdagodva utazunk vissza a lengyel fővárosba, ahová az esti órákban érkezünk meg. Az óvárosba visszatérve rövid közös sétát után ismét egyénileg vagy a csoporttal közösen költhetjük el búcsúvacsoránkat.

Ezt követően egy rövid transzferrel érjük el a reptér közeli hotelünket, ahol átvéve szobáinkat pihenhetünk a nap fennmaradó részében.

4. nap

A kora reggeli kijelentkezésünket követően a szállásunkról tömegközlekedéssel vagy taxikkal érkezünk meg a közeli repülőtérre, közben búcsút veszünk Lengyelországtól.

A reggeli órákban induló járatunk szűk másfél óra repülést követően érkezik meg Budapest, Liszt Ferenc repülőterére.

NÉHÁNY AJÁNLOTT TRADICIONÁLIS LENGYEL ÉTEL:

A lengyel és a magyar konyha között számos hasonlóság van, de ugyanakkor elég sok az eltérés is. A hasonlóság leginkább az ételek jellegében, az alapanyagokban mutatkozik meg, az eltérés pedig az ízvilágban, a fűszerezésben. A magyar konyha erős ízeihez képest, a lengyel konyhában elsősorban az enyhébb, de mégis határozott ízeket adó zöldfűszerek dominálnak.

A lengyel konyha a legtöbb különlegességet talán a levesek terén tudja nyújtani. Ezek közül is kiemelkedik a żurek, amelyet általában rozskovászból készítenek, és kolbásszal, krumplival, valamint keménytojással gazdagítanak. Savanyú íze miatt télen-nyáron kedvelt ételt. A szláv világban jól ismert céklalevest Lengyelországban többféleképpen is készítik. A barszcz czerwony, a hagyományos lengyel változat esetében a céklás zöldségleves levét leszűrik, és ezt gazdagítják uszkival, azaz húsos vagy gombás-káposztás mini pierogikkal. A barszcz ukraiński, az ukrán barszcz ezzel szemben tartalmaz minden velefőtt zöldséget, és általában tejföllel tálalják.

A főételek közül közkedvelt a bigos, amely többféle húsból és savanyúkáposztából készült, és nagyon hasonlít a mi székelykáposztánkhoz. A magyar töltött káposztával rokon gołąbki esetében pedig a káposztaleveleket darált sertéshússal és rizzsel töltik meg, majd sütőben megsütve paradicsomos vagy gombás mártással tálalják. A placki ziemniaczane szintén hagyományos lengyel étel, bár a magyar konyhában is jól ismert tócsni, lapcsánka és számos más néven. Ennek az ételnek többféle változata is ismert, magyarként mégis a placki po węgierskut, a sertés- vagy marhapörkölttel tálalt „magyar tócsnit” érdemes leginkább kipróbálni. A Lengyelországba érkező utazó számára kihagyhatatlan étel a pierogi, amely különféle töltelékekkel töltött tészta, e töltelék leggyakrabban darált hús, káposztás-gombás, vagy krupmlis-hagymás-sajtos szósz, ez utóbbi a pierogi ruskie, azaz az orosz pierogi.

A desszertek közül a nálunk is jól ismert fánkokon és palacsintákon kívül méltán nagyon népszerű a szarlotka, az almás pite, és a sernik néven ismert túrótorta.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Audiós eszköz: Útjaink során audios eszközt használunk annak érdekében, hogy idegenvezetőink szélesebb körű tájékoztatást tudjanak adni vendégeink számára, akár séta közben is. A készülékek használatával kapcsolatban idegenvezetőink mindig részletes tájékoztatást nyújtanak. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, hogy az audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén fizetendő 20.000 Ft/kötbér díját.

Az utazás időpontja:

járattörlés miatt új időpont szervezés alatt

 

Utazás: WizzAir közvetlen járataival:

 • Budapest – Varsó: 6:35 – 7:50 (W6 2467)
 • Varsó – Budapest: 8:25 – 9:45 (W6 2468)

   

*Poggyász információ:

A részvételi díjban szereplő 40×30×20 cm és maximum 10 kg súlyú kis kézipoggyász díjmentesen felvihető az utastérbe, azonban az utasnak az előtte található ülés alatt kell elhelyeznie.

**WIZZ Priority információ:

Ha WIZZ Priority szolgáltatást vásárol, a fedélzetre felvihető 40×30×20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyász mellett magával vihet még a fedélzetre 1 db maximum 55x40x23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt is (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható). Kijelölt elsőbbségi utasfelvételi pult és elsőbbségi beszállás!

***20 kg-os feladható poggyász információ: a program jobb megvalósíthatósága érekében nem választható.