ÉSZAK-LENGYELORSZÁGI REPÜLŐS ÉS BUSZOS KÖRUTAZÁS

HAJÓZÁS A HEL FÖLDNYELVHEZ FÜRDŐZÉSSEL, 764. SZENT DOMONKOS VÁSÁR, MALBORKI VÁR, VARSÓ, TORUŇ, OSTRÓDA 

2024. augusztus 12-16. (hétfő-péntek)

GARANTÁLT INDULÁS, HÖLGY VENDÉG SZOBATÁRSÍTÁST VÁLLAL

Egy újabb izgalmas és a maga nemében egyedülálló észak-lengyel repülős és buszos körutazásra hívjuk vendégeinket. A magyar utazó gyakori vendég Lengyelországban, ám legtöbben csak az ország déli részét fedezik fel. Lenyűgöző látnivalókban azonban északon sincs hiány. Repülős utunknak köszönhetően a nagy földrajzi távolság most lerövidül, és a távoli helyek is elérhető közelségbe kerülnek. Az ötnapos utunk során megismerkedünk Lengyelország fővárosával, Kopernikusz szülővárosával, egy régi Hanza-várossal, egy 764. éve megrendezésre kerülő vásárral, mely egyben Európa egyik legnagyobb kereskedelmi és kulturális szabadtéri rendezvénye, sétálunk Európa legnagyobb lovagvárában, folyón és tengeren át hajózhatunk el egy különleges földtani képződményhez, ahol meg is mártózhatunk a Balti-tengerben. Szerezzen életre szóló élményeket e különleges utazásunk során!

 

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI:

 • Körutazásunkat a krakkói egyetemen tanult, a lengyel kultúrát jól ismerő és lengyelül kiválóan beszélő idegenvezető fogja vezetni
 • felfedezzük az UNESCO Világörökséghez tartozó Varsó történelmi Óvárosát, bejárjuk Kopernikusz szülővárosát, Toruńt és
  megismerjük Gdańsk városát és történelmét 
 • elvegyülhetünk az 1260 óta megtartott Szent Domonkos vásárban, amely a müncheni Oktoberfest mellett Európa egyik legjelentősebb szabadtéri rendezvénye
 • részt vehetünk egy félnapos hajókázáson folyón és tengeren át a Hel-félszigethez, ahol meg is mártózhatunk a 20 Celsius-fokot meghaladó Balti-tengerben
 • ellátogatunk Európa legnagyobb középkori lovagvárába, a Malborki várba
 • megismerkedünk a lengyel konyha hagyományos és regionális ételeive

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 267.000 Ft/fő 

Minimum 4 fő együttes jelentkezése esetén: 257.000 Ft/fő

RÉSZVÉTELI DÍJ: 277.000 Ft/fő

Minimum 4 fő együttes jelentkezése esetén: 267.000 Ft/fő

A részvételi díj minimum 20 fő esetén érvényes, továbbá a mindenkori a repülőjegy díjszabásának megfelelően kerül megállapításra, ennek megfelelően az emelkedhet.

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • repülőjegyet, a repülőtéri illetéket, a személyenként 1 db a fedélzetre felvihető 40 x 25 x 20 cm méretű és legfeljebb 10 kg súlyú kis kézipoggyászt*,
 • légkondicionált autóbuszt a teljes út során,
 • 4 éjszaka szállást óvárosi, belváros közeli és egy külvárosi három vagy négycsillagos szállodákban, igény szerint két- háromágyas, fürdőszobás szobában vagy lakosztályokban,
 • reggelis ellátással és 2 vacsora a szállodákban az 1. és a 4. este,
 • magyar nyelvű, lengyel nyelvismerettel is rendelkező idegenvezető csoportkísérését,
 • a városi séták és a helyi vezetések során alkalmazott audiós eszközt (15 fő felett)
 • a szervezés díját.
 •  

A RÉSZVÉTELI DÍJON FELÜL KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ:

 •   ügyfél adminisztrációs díj: 3.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő,

 • 3 % útlemondási biztosításaz irodának előre fizetendő díjak összege után fizetendő,

 • helyi idegenforgalmi adók, útdíj, parkolási díjak150 zł/fő

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ:

 • Az utazás időpontjára érvényes speciális repülős baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 4.000 Ft/fő/5 nap, 70 év felett 6.000 Ft/fő/5 napamelynek díja az irodának előzetesen fizetendő, 

 • félnapos folyami és tengeri hajózás a Hel földnyelvhez: 13.500 Ft/fő – minimum 20 fő esetén,

 • Nagy kézipoggyász szolgáltatás: 16.000 Ft/fő (oda-vissza útra)**, 

 • 20 kg-os Feladottpoggyász: nem választható***.

A poggyászdíjak a légitársaság mindenkori díjszabásának megfelelően emelkedhetnek.

 

 

A HELYSZÍNEN VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:

 • Királyi Palota: 60 zł/fő – minimum 20 fő esetén,
 • Malborki várlátogatás kb. 3 órás80 zł/fő minimum 20 fő esetén,

 • a fennmaradó két vacsora egyénileg vagy csoportos igény esetén fakultatív jelleggel a hotelben vagy egy közeli étteremben: kb. 70-95 zł/fő/éj szervezés alatt.

A kötelezően fizetendő helyi idegenforgalmi adók, útdíj, parkolási díjak, a választhatóan fizetendő vacsorák és belépődíjak várható összege kb. 450 zł/fő, amely az út során az idegenvezetőnek fizetendő, amelynek összege időközben változhat.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

1. nap – augusztus 12. hétfő

Kora délután elindulunk menetrendszerinti járatunkkal a Liszt Ferenc Repülőtérről, és szűk másfélórányi repülést követően szállunk le Varsó Chopinről elnevezett repülőterén.

Varsó, Toruń és Gdańsk is szép példája annak, hogyan férhet meg egymás mellett harmonikus összhangban a történelem és a modernitás. Mindhárom város lenyűgöző középkori – a háború után felújított, illetve újjáépített – városmaggal rendelkezik, ezek kiemelt látnivalói Varsóban a Királyi Palota és az Elnöki PalotaToruńban a Városháza, Kopernikusz háza és a Keresztelő Szent János székesegyházGdańskban a Mária templom, a városkapuk, és a Neptun-kút.

A repülőtérről elindulva mintegy két és órányi utazást követően érjük el napunk egyetlen úticélját, Toruńt (régi magyar neve: Toronya). A város, a nagy csillagász, Kopernikusz szülővárosa, de hírnevét a szintén megkóstolásra érdemes toruńi mézeskalácsoknak, valamint Európa egyik legszebb, évszázadokon át változatlan óváros középkori hangulatának is köszönheti. Ez utóbbit az UNESCO Világörökség listájára való felvétellel is elismerték.

Az óvárosi hotelünk szobáinak gyors átvételét követően közös sétát teszünk az óvárosban, amelynek során igazi időutazáson vehetünk részt kívülről megtekintve a 14. században épült templomokat és a 13. században épült és 14. század végén újjáépített Régi városházát. Az egykori városi erődrendszer maradványait pedig a város Visztula felőli oldalán tekinthetjük meg. A városban számos gótikus, barokk és reneszánsz épület áll, amelyek közül kerül ki a hagyomány szerint Kopernikusz házaként nyilvántartott is.

A városi sétát követően közösen költjük el vacsoránkat a szállodánk éttermében. A vacsoráink során érdemes megismerkednünk a lengyel konyha hagyományos és regionális ételeivel. A teljesség igénye nélkül megemlítjük a legismertebbeket, amelyeket lentebb bővebben is ismertetünk. A levesek közül a żurek (rozskovászból készült savanyú leves) és a barszcz (céklaleves) megkerülhetetlen, a főételek közül pedig a bigos (székelykáposztához hasonló étel), a gołąbki (töltött káposzta) és a pierogi (töltött tészta) megkóstolása ajánlott. A desszertek közül legismertebb a szarlotka (almáspite) és a sernik (túrótorta). Vacsoráink alkalmával ne feledkezzünk meg helyi sörkülönlegességekről sem, úgymint a Noteckie, Brackie, Żywe, Rycerz és a Ciechan, ahogy vacsora előtt egy kupica Żubrówka elfogyasztása is indokolttá válhat. Szállás Toruń óvárosában elhelyezkedő vagy óvárosához közeli hotelben.

2. nap – augusztus 13. kedd

 

A hotelünkben elfogyasztott közös reggelit követőén buszunkra szállva a Balti-tenger felé vesszük az irányt. Úticélunk a tengerparton, a Gdański-öböl déli szélén fekvő Gdańsk városa. A város Sopottal, Gdyńiával, és több kisebb településsel együtt alkotja a Hármasváros (Trójmiasto) nevű konurbációt, azaz nagyvárosi területet, amelynek együttesen közel 1,5 milliós lakossága van. A közeli Visztula folyó deltájának ágához csatlakozva Gdańsk, ahogy más programhelyszíneink is (Toruń és a Malborki vár) folyami összeköttetésben van a lengyel fővárossal. A város története igen összetett. Lengyel, porosz és német uralom autonóm időszakkal tarkítva, de volt Lengyelország szabad királyi városa, az ország leggazdagabb és legnagyobb városa, valamint a Hanza Szövetség tagja is. A két világháború között Lengyelország és Németország is saját területeként tekintett rá. A nyolcvanas években Gdańsk volt a szolidaritási mozgalom szülővárosa, amely nagy szerepet játszott a lengyelországi kommunista uralom megdöntésében, elősegítve a berlini fal leomlását, a Varsói Szerződés felbomlását, egyszersmind a keleti blokk összeomlását.

Városi sétánk során az óvárosra koncentrálva igyekszünk megmutatni a város legfőbb nevezetességeit. A városnézést követően felkeressük a minden év ezen időszakában tartott, immáron 764. alkalommal megrendezett Szent Domonkos vásárt, amely – nem tévedés – 1260 óta kerül megrendezésre Gdańskban.

A nyüzsgő piaci forgatagban kedvünkre vásárolhatunk, alkudozhatunk, kincseket keresgélhetünk és találhatunk is!

 

Ruggieri pápai nuncius a vásár egyik legrégebbi, XVI. századi leírásában ezt írja: augusztus hónapban van a nagy Szent Domonkos vásár, ahol összegyűlnek a németek, franciák, flamandok, angolok, spanyolok és portugálok, és ekkor 400 hajó érkezik a kikötőbe francia és spanyol borral, selyemmel, olajjal, citrommal, lekvárral és más spanyol termékekkel, portugál gyökerekkel, ónnal és angol ruhával. Mindenhonnan cirkuszi előadók, akrobaták és színjátszó csoportok érkeztek Gdanskba. Voltak mindenféle csodák, egzotikus állatok, sőt, úgy tűnik, még… sellők is…

Vacsoránkat egyénileg a vásárban vagy csoportos igény esetén közösen elkölthetjük az óváros valamely hangulatos étteremében. Szállás Gdańsk óvárosához közeli hotelben.

Rövid videó a Szent Domonkos vásárról:

3. nap – augusztus 14. szerda

A reggelit követően fakultatív program keretében, folyón és tengeren át hajózhatunk el a “Lengyel Florida”-ként aposztrofált Hel-félszigethez. A földnyelv egy 36 kilométer hosszú és párszáz méter széles földtani képződmény. Rövidebb itt tartózkodásunk során sétára, pihenésre vagy megmártózhatunk az akár a 20 Celsius-fokot is meghaladó Balti-tengerben.

Videó a Hel földnyelvről:

A folyami és tengeri élményt követően visszatérve a Gdańsk kikötőjébe, máris buszra szállunk és mintegy órányi utazással érjük el Európa legnagyobb középkori lovagvárát. Az elmúlt napok középkori óvárosai után az időutazásunk a malborki várban érkezik el csúcspontjához, ahol alaposan körbejárjuk a Német Lovagrend egykori székhelyét, a 21 hektáron elterülő, óriási középkori lovagvár- komplexumot.

A lovagrend új központjául szolgáló vár építését a XIII. században kezdték meg. Marienburg (Malbork) később a lovagrend államának fővárosa is lett, emiatt a XIV. századtól kezdve a várat kibővítették. Ekkortájt épült a Nagy Refektórium és a Nagymester Palotája is. Felejthetetlen vizuális élményt nyújtanak a lovagvár impozáns, vörös téglából emelt falai, bástyái és kapuzata. A Vármúzeum számos érdekességet kínál az idelátogatók számára. Köztük érdekes, régi fegyvereket, porcelánt, fajanszot, borostyánt bemutató tárlatokat. A váregyüttes méltán szerepel az UNESCO Világörökség listáján.

Újabb életre szóló élménnyel gazdagodva utazunk tovább a szállásunknak otthont adó folyó- és tóparti kisvárosba, Ostródába. A város a Visztula egyik jobb oldali mellékfolyója, a Drwęca folyó, és a belőle létrejövő hasonló nevű tó mentén fekszik, az Elbląg-csatorna által pedig a Balti-tengerrel is összeköttetésben van.
Az óvároshoz közeli hotelünkben átvesszük a szobáinkat és ezt követően könnyed sétát teszünk a tóparton. Közös vacsoránkat a szállodánkban költjük el.

Ostróda városát bemutató rövid video:

 

4. nap – augusztus 15. csütörtök

A reggelit és a hotelből történő kijelentkezésünket követően a
fővárosba indulunk.
A varsói hotelbe történő bejelentkezést követően buszunk segítségével közelítjük meg az óvárost. Egész délutáni városnézésünk során számos építészeti látványosságot is megtekintünk, többek között a királyi palotát, az ikonikus Zsigmond király oszlopot, a Szent János-katedrálist, az Óvárosi Piacteret, a Kultúra és Tudomány Palotáját.
Városnézéseink közötti ebédidőnkben a gyorsan elkészülő pierogi lehet segítségünkre, amely minden étterem kínálatában megtalálható.

A királyi vár története a 15. századra nyúlik vissza. A korok uralkodó stílusainak megfelelően többször átépítették, felgyújtották és kifosztották, ennek megfelelően folyamatosan változott a megjelenése. A Második Világháború idején szinte teljesen megsemmisült, amelyet csak 1971-en kezdtek újjáépíteni, azonban mára Európa egyik legnagyobb kiállítási központja, amely Varsó történelmi óvárosával együtt a világörökség része.

A nap végi szabadidőnkben pedig egyénileg költhetjük el vacsoránkat a belváros valamely hangulatos étteremben.
Bérelt buszunkkal jutunk vissza varsói szálláshelyünkre.

5. nap – augusztus 16. péntek

A reggelit követőn privát buszunk visz a legutolsó programhelyszínére, a királyi Lazienki Parkba, ahol szigeten álló palota, színház, szobrok, pavilonok, kávéház, csodás kert és kis tavacska, színpompás pávák, kergetőző mókusok mellett számos múzeum is várja az idelátogatót. A park rendkívül népszerű, főleg hétvégeken, amikor a színpadokon előadásokat rendeznek és gondolázni is lehet a tavon.
Mintegy kétóra elteltével ismét bérelt buszunkra szállunk és elbúcsúzva a lengyel fővárostól dél körül érkezünk meg a mintegy 45
percnyi útra lévő Modlin repülőtérre.
A járatunk szűk másfél óra repülést követően a délutáni órákban érkezik meg Budapest repülőterére.

Az utazás időpontja:

2024. augusztus 12-16. (hétfő-péntek)

Utazás: Ryanair közvetlen járataival:

 • Budapest – Varsó: 2024. augusztus 12., hétfő, 13:35 – 14:55 (FR1923)
 • Varsó – Budapest: 2024. augusztus 16., péntek, 13:45 – 15:05 (FR1922)

NÉHÁNY AJÁNLOTT TRADICIONÁLIS LENGYEL ÉTEL:

Żurek, amely Lengyelországban savanyított rozslisztből készül, de számottevő húst, füstölt szalonnát, kolbászt is tartalmaz, de bőséges mennyiségű hússal és keményre főtt tojással is tálalják. Húsvét vacsora alkalmával, azaz utazásunk előtt egy héttel, burgonyapürével öntik le, a többi hozzávaló nélkül. A Barszcz Czerwony esetében a zöldséglevest céklával, hagymával, sárgarépával, zellerrel és káposztával kombinálják és Uszkaval (mini pierogi) jellemzően gombás-káposztás töltelékkel fogyasztják.

A főételek közül közkedvelt a Bigos, avagy a többféle húsból és savanyúkáposztából készült vadászpörkölt, a Gołąbki, amely esetében a káposztaleveleket darált sertéshús és rizzsel töltik meg, sütőben megsütve paradicsomos vagy gombás mártással tálalják. A Placki Ziemniaczane egy burgonyás palacsinta tipikus lengyel étel, amely a magyar konyhai hagyomány pl. tócsni, lapcsánka és további számos néven őrzi. Itt egyesek savanyú káposztával, mások cukorral fogyasztják, de szerencsére leggyakrabban marhahúsból és paprikából készült gulyással tálalják.

A legismertebb desszert a Pączki, amelyek kicsi élesztős, olajban kisütött lepényfánkok, amelyet hagyományosan vadrózsával ízesített szilvalekvárral töltenek.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Audiós eszköz: Útjaink során (15 fő felett) audios eszközt használunk annak érdekében, hogy idegenvezetőink szélesebb körű tájékoztatást tudjanak adni vendégeink számára, akár séta közben is. A készülékek használatával kapcsolatban idegenvezetőink mindig részletes tájékoztatást nyújtanak. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, hogy az audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén fizetendő 20.000 Ft/kötbér díját.

*Poggyász információ:

A részvételi díjban szereplő 40×25×20 cm, maximum 10 kg súlyú kis kézipoggyász díjmentesen felvihető az utastérbe, azonban az utasnak az előtte található ülés alatt kell elhelyeznie.

**Nagy kézipoggyász információ:

Amennyiben nagy kézipoggyász szolgáltatást vásárol, a fedélzetre felvihető 40×25×20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyász mellett magával vihet még a fedélzetre 1 db maximum 55x40x20 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt is, amelynek díja a Ryanair légitársaság repülőjegy mindenkori díjszabásától függ, amelynek összege a szerződéskötésig változhat.

***20 kg-os feladhatópoggyász:
a gyorsabb reptéri check in, rövidebb várakozási idő és jobb program megvalósítás érdekében nem választható.