KINCSEK A MAGAS-TÁTRA LENGYEL OLDALÁN

Oravka csodatemplom, Zakopane városlátogatás, tutajozás a Dunajec folyón

2021. szeptember 11-12. (szombat-vasárnap)

A hűs hegyek közé, a Magas-Tátra lengyel oldalára hívjuk utasainkat ezen a szeptemberi hétvégén. Az út során meglátogatjuk az egész Kárpátok területén kuriózumnak számító Oravkai fatemplomot, melynek falait több mint negyven magyar szent képe díszíti a magyar határtól több száz kilométerre. Sétálunk Lengyelország legmagasabban fekvő városában, Zakopanéban, átadva magunkat a lengyelek lüktető életszeretetének. Több órán át tutajozunk a Pieniny Nemzeti Park hegyormokkal teli, erdővel borított vidékén áthaladó Dunajec folyó gorál hajósainak segítségével. Rövid fotószünet erejéig meglátogatjuk a Nedec várát és a Magas-Tátra szlovák oldalának különlegesen ép állapotban megmaradt városkájának, Szepesszombatnak főterét. 

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel és megbízható idegennyelv ismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri,
 • Szállás Zakopane belvárosához közeli szállodában
 • Oravka magyar szentek festett képeivel díszített templomának megtekintése
 • Városnézés Zakopane és Szepesszombat városában
 • Fakultatív utazás siklóvasúttal a Zakopane feletti Gubalowka csúcsához, ahonnan csodaszép kilátás nyílik a városra és a szemben lévő Magas-Tátra vonulataira
 • Fakultatív vacsorázási lehetőség egy hagyományos gorál (helyi lengyel népcsoport) étteremben
 • Tutajozás a Dunajec folyón áthaladva a Pieniny Nemzeti Park hegyekkel és erdőkkel borított területén

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

31.500 Ft/fő

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

32.900 Ft/fő

A részvételi díjak minimum 32 fő esetén értendők. Alacsonyabb létszám esetén a díj arányosan változhat.

ÚJ UTASOK SZÁMÁRA KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ

Ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő törzsutasaink által nem fizetendő, közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén, az irodában előzetesen fizetendő,

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazás újszerű és megbízható felsőkategóriás, kis létszám esetén pedig 22 személyes újszerű Mercedes autóbusszal,
 • Zakopane belváros közeli, háromcsillagos szállást, igény szerint 2-3 személyes szobákkal,
 • a reggelis ellátást,
 • az idegenforgalmi adót és illetéket, parkolási és behajtási díjakat,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját,
 • útlemondási biztosítást 20% önrésszel, amelynek díja a teljes előre fizetendő összeg 2%-a. A szolgáltatás összege az út esetleges meghiúsulása esetén nem jár vissza, annak megvalósulása miatt,
 • az audiós eszközt fülhallgatóval.

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 1.000 Ft/fő/2 nap, amely az irodának előzetesen fizetendő,
 • egyágyas felár: 5.900 Ft,
 • Oravka fatemplom látogatás: 5 PLN/fő,
 • Zakopane Érdemesek temetője: 5 PLN/fő,
 • Gubalowka sikló oda-vissza jegy: F: 26 PLN/fő; NY (65 év felett): 22 PLN/fő, D (15 éves korig): 22 PLN/fő, 4 éves kor alatt ingyenes,
 • fakultatív vacsorázási lehetőség egy hagyományos gorál (helyi lengyel) étteremben: ár hamarosan,
 • tutajozás a Dunajec folyón (az ár tartalmazza a Pieniny Nemzeti Park belépőjegyét is): 70 PLN/fő; GY (10 év alatt): 50 PLN/fő

A megadott belépődíjak az esetleges foglalási és parkolási díjakat valamint az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

1.nap

Reggel indulunk buszunkkal a megadott helyszínekről. Lengyelország felé haladva buszunkból a Felvidéken megcsodálhatjuk Balassi Bálint szülőhelyéül szolgáló Zólyomi várat és a Thurzók reneszánsz családi fészkét jelentő Árva várát is.

Első állomásunk a Dél-Lengyelországi Oravka települése lesz, ahol idegenvezetőnk részletes bemutatásával tekinthetjük meg a magyar látogatók számára igazi kuriózumnak számító Magyar Szentek Templomát. Itt, Oravkában hozták létre a vidék első katolikus plébániáját 1648-ban. Mivel azonban a vármegye urai, a Thököly család protestánsok voltak, és e vidéken is csak protestáns templomokat alapítottak addig, így Oravka az ellenreformáció helyi központjává vált. A templom mind építészeti megoldásait, mind belső díszítését tekintve is igazi különlegesség. A templomot egyetlen szög felhasználása nélkül, többféle fatemplom építési stílusát és területi sajátosságot (felvidéki, beregszászi, lengyel stb.) ötvözve építették. Belső díszítésének különlegessége a míves kidolgozású magyar szenteket ábrázoló képsorozat. Nincs még egy templom a Kárpát-medence területén, ahol a szentéletű magyarok ilyen nagyszámú, festett képgalériája tárulna a látogató elé. Ebben a templomban több mint 40 magyar szent festményét látjuk a falakon, köztük Szent László egyik ábrázolásmódjának ritka példáját.

Ezt követően folytatjuk utunkat Zakopane belvárosa irányába. Idegenvezetőnkkel sétát teszünk a Magas-Tátra lengyel részének legfontosabb városában, amely egyben Lengyelország téli központja is. A sétálóutcán végighaladva, jellegzetes gorál stílusban épült házak között, megnézzük a híres piacot, ahol megkóstolhatjuk és meg is vásárolhatjuk az itt élő vendégszerető gorálok helyben készült sajtjait, ezen felül helyi kézműves bőrárukkal, fából készített dísztárgyakkal is találkozhatunk. Lehetőségünk lesz közösen felmenni siklóvasúttal az 1123 méter magas Gubalówka csúcsra, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Tátra havas vonulataira és a városra. Sétánk során továbbá megtekintjük Zakopane első templomát, a fából készült, jellegzetes paraszt barokk stílusú Szent Kelemen templomot (Ótemplom), valamint a Zakopane és a környék életében fontos szerepet játszó személyek (hegyi vezetők, építészek, orvosok, művészek, hegyimentők, tátrai futárok stb.) sírhelyéül szolgáló Érdemesek temetőjét (Ótemető). A temető aprólékosan megmunkált fejfáinak fafaragásai az itt élő gorálok szépérzékéről és meleg szívéről tanúskodnak.

Este fakultatív vacsorázási lehetőséget ajánlunk a Krupówki sétáló utca egyik jellegzetes regionális stílusban, csupa fából épült, górál használati tárgyakkal berendezett éttermében, ahol igazi gorál vendéglátás várja az idelátogató vendégeket.

2.nap

Reggelink elfogyasztását követően egyenesen a Pieniny hegység déli részén található, Dunajec folyó legendákkal teli völgyébe vezet az utunk. Útközben elhaladunk a történelmi magyar-lengyel határt védő, ebből adódóan az egyik legbékésebb életű végvárunk, a Nedeci vár mellett. Itt megismerkedünk a vár rejtélyes inka kincsekhez kötődő legendájával és megtudjuk azt is, hogy Nedec várának fura ura miért náspángoltatta el a hozzá vendégségbe érkezőket.

Ezt követően buszunkkal továbbhaladunk a Dunajec partján, hiszen gorál tutajosaink már várnak bennünket.  A Dunajec folyó a Pieniny hegység déli lábánál gyönyörű hasadékvölgyet képez. Meredek, sziklás, szaggatott hegyoldalai lenyűgöző látványt nyújtanak az utazók számára. A helyiek úgy tartják, hogy a folyó létrejötte a magyar származású, szentéletű királynéjuknak, Szent Kingának köszönhető. A vadregényes szurdokvölgyben 36 méter szintkülönbséget megtéve két és fél – három órát tutajozunk a Dunajec békés, friss vizén. Felejthetetlen élményben lesz részünk utazásunk során! A vízi programot követően a kikötési pontunk közelében Szczawnicy-ban lesz lehetőségünk ebédelni egy általunk választott étteremben, kifőzdében.

Hazafelé vezető utunkon egy rövid időutazás erejéig megállunk Szepesszombat mesébe illő főterén, ahol lehetőségünk lesz megcsodálni és lefényképezni az egyik legépebb állapotban megmaradt, legszebb szepességi barokk-reneszánsz főteret. Ma Szepesszombat települése Poprád városához tartozik, de hajdanán a leggazdagabb szepességi városok egyike volt azok közül, amelyeket Zsigmond királyunk zálogba adott Lengyelországnak és amelyek ettől kezdve közel 360 évig oda is tartoztak. A tehetős kereskedők és polgárok által lakott város és annak egykori főtere 1775-ben egy óriási tűzvészben leégett. Azt ezt követő újjáépítés során épültek fel a főtér ma is látható épületei. Az így létrejövő tér egységes kialakításának, szépségének és ép állapotának köszönhetően számos kosztümös film helyszínéül is szolgált. A főtéren idegenvezetőnk bemutatásával számos egyedi, kifejezetten a Szepességre jellemző város- és házépítészeti megoldást lesz alkalmunk megtekinteni. Megértjük a helyiek leleményességét tükröző tér kialakítási elvet, melynek megvalósítása már önmagában védelmet jelentett a város lakóinak. Megtekintjük a magas, zsindellyel fedett, hatalmas, kiugró, oromzatos kontytetős szepességi polgárházak jellegzetes képviselőit, az ún. tímár házakat. Megcsodáljuk a tér közepén álló, szép állapotban fennmaradt reneszánsz haranglábat és a 13. század közepén épült kéthajós gótikus Szent György templomot, amelyben a Szepesség egyik leggazdagabb gótikus szárnyasoltár-gyűjteményét őrzik.

Kora este indulunk haza, és várhatóan a késő esti órákban érkezünk meg Budapestre.

 

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Útjaink során audiós eszközt használunk annak érdekében, hogy idegenvezetőink, kényelmesen, a séták közben is részletes tájékoztatást tudjanak adni a vendégeinknek. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, hogy az audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén fizetendő 17.000 Ft/kötbér díját. 

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA

Indulás: 2021. szeptember 11. (szombat)

 • 6:00 Batthyány tér (Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl)
 • 6:15 Nyugati tér (Nyugati pu. melletti parkoló)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínekre.

Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Dunakeszi, M2 2/a Főút, 2120, Shell benzinkút
 • Rétság, Rákóczi út, 2651, MOL benzinkút

A felszállási lehetőség időpontjáról irodánkban érdeklődjön.

Érkezés: 2021. szeptember 12. (vasárnap), a késő esti órákban, 22 óra körül.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.