TÉLI KIRÁNDULÁS A MÁTRÁBA

  FELDEBRŐ, PARÁD, GALYATETŐ

házi disznótoros ebéd lehetőséggel

2023. február 11. (szombat) – GARANTÁLT INDULÁSSAL

A téli Mátrába hívjuk utasainkat. Kirándulásunk során felkeressük az Európa hírű Árpádkori Szent Márton templomot, keresztülutazunk a Mátrán, megismerkedünk a parádi Kocsimúzeummal és Cifra Istállóval, ellátogatunk hazánk egyik legkedveltebb magaslati üdülőhelyére. Programunk kiegészülhet egy ízletes, disznótoros ebéddel.

Képek forrása: mtu.gov.hu, pixabay.com

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
 • Újszerű autóbusz
 • megtekintjük a feldebrői Szent Márton templom középkori freskóit
 • ellátogatunk hazánk legrégebbi még ma is működő templomához
 • megcsodáljuk a Cifra Istállót Parádfürdőn
 • lehetőségünk lesz egy igazi, házi disznótoros ebédet elfogyasztani egy hangulatos étteremben
 • a Galya-tetőről gyönyörködhetünk a csodás téli Mátrában
 • végül Mátraverebély monumentális, torony nélküli római katolikus templomát járjuk be

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

15.500 Ft

RÉSZVÉTELI DÍJ: 

15.900 Ft

A részvételi díjak minimum 22 fő esetén értendők. Alacsonyabb létszám esetén a díj arányosan változhat.

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

 • ügyfél regisztrációs díj: 3.000 Ft/fő, – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:  

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 80 év alatt 450 Ft/fő, 80 év felett 1.575 Ft/fő
 • Feldebrő, Szent Márton templom: 1.200 Ft/fő,
 • Parád, Kocsimúzeum és Cifra Istálló: 800 Ft/fő ,
 • Disznótoros ebéd Parádon (Orja leves, májas és véres hurka, sült kolbász, hagymás tört burgonya, párolt káposzta, házi sütemény): 4.900 Ft/fő

A díjak a buszon az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Reggeli indulásunkat követően első megállónk Feldebrő lesz. A település központjában áll a Szent Márton templom. Egyedülálló építészeti kialakítású altemploma, érintetlenül fennmaradt középkori freskóival a XI. századi építészeti emlékeink egyik legkiemelkedőbb Európa hírű műemléke. Itt vannak hazánk legépebben megmaradt Árpád kori falfestményei. Az altemplom eredetileg az Aba nemzetség temetkezési helyéül szolgáló sírtemplomnak épült. Aba Sámuel még uralkodása előtt építette, majd halála után ide is temették.

Tovább haladva Tarnaszentmária települést érintjük, ahol egy dombtetőn áll hazánk egyik legrégebbi és legkisebb még ma is működő temploma.  A templom alapítása még 973-ra vezethető vissza. A templom stílusa és szerkezete egyértelműen bizánci hatásról árulkodik. A külső falon néhány középkori faragást láthatunk. A templomot kívülről tekintjük meg.

A nap további részében a Mátra hegyvonulatai között utazunk. Így érkezünk meg a népszerű kiránduló- és üdülőhelyre, Parádra. A 18. század második felében timsó tartalmú gyógyvizet is találtak itt, melyet manapság fürdő- és ivókúra formájában hasznosítanak. Parádfürdőn állunk meg, érintjük az Ybl Miklós által tervezett Állami Kórház épületét, majd az 1880-ban, szintén Ybl tervei alapján épült eklektikus stílusú Cifra Istállót tekintjük meg, mely ma a lovak mellett a Kocsimúzeumnak is helyet ad. A kiállítás, a kerék feltalálásától, a díszes főúri hintókig átfogó képet ad a kocsi készítés történetéről. Eredeti 19-20. századi díszes hintók között látható itt az országházi és az esztergomi díszhintó is. A parádi program végén lehetőségünk lesz egy igazi, házi disznótoros ebédet elfogyasztani egy hangulatos, helyi étteremben.

 Tovább haladva autóbuszunkkal felmegyünk az ország harmadik legmagasabban fekvő csúcsának, a 964 méter magas Galya-tető déli oldalán található Galyatető országos hírű magaslati üdülőhelyre, mely Mátraszentimre egyik településrésze. Sétálunk a kristálytiszta, friss, hegyi levegőn, gyönyörködhetünk a téli Mátra képeiben. Felkeressük a helyi kis kápolna előtt felállított Kodály Zoltán mellszobrot. A neves zeneszerző 1941-től szinte minden esztendőben eltöltött hosszabb – rövidebb időszakot a Nagyszállóban, ahol a tiszteletére egy kis emlékszobát is berendeztek. Itt látható  Kisfaludy Stróbl Zsigmond mellszobra és Kodály zongorája, míg a falakon a Mester mátrai tartózkodása során készült fotókat helyezték el.

Tovább haladunk a Mátra gerincén, így érkezünk meg a Zagyva patak völgyébe. Utolsó megállóhelyünk Mátraverebély lesz, ahol a település legértékesebb számontartott kincsét tekintjük meg, a monumentális, torony nélküli római katolikus templomot, melyet már 1210-ben oklevél említett és hazánk egyik legjelentősebb román alapokra épített, kora gótikus műemléke. Mérműves, gótikus ablakai jól érzékeltetik a középkor hangulatát. Az eredeti román templomot először gótikus, majd barokk stílusban alakították át. Az épületben 15. századi gótikus freskók vannak, míg a kőből faragott szószék 16. századi, késői reneszánsz stílusú.

Egy tartalmas, de szép nap estéjén Pásztó és Hatvan érintésével fogunk visszaérkezni Budapestre.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Az utazás időpontja: 2023. február 11. (szombat)

Indulás:

 • 7:00 Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl (néhány fő előzetes jelentkezése esetén nem áll meg a busz)
 • 7:15 Nyugati pályaudvar melletti parkoló

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Szilas pihenőhely M3 autópálya, 12 km,
 • Kerekharaszti pihenőhely, M3 autópálya, MOL benzinkút, 51 km,

Érkezés: az esti órákban, 20 óra körül.