KÖNNYED FELTÖLTŐDÉS ÉS TISZTELETTELJES EMLÉKEZÉS

A BALATON KELETI PEREME MENTÉN

látogatás a felújított nádasdladányi mesekastélyban,
szakvezetés a megújult várpalotai Trianon
Múzeumban, séta a festői Koloska-völgyben

2024. szeptember 7., szombat

Festői látnivalókban és mély történelmi, kultúrtörténeti ismeretekben gazdag egynapos kirándulásra hívogatjuk Vendégeinket Fejér- és Veszprém-megye határvidékére. Látogatást teszünk a Nádasdyak hazánkban ritka Tudor-stílusban épült, romantikus hangulatú kastélyában. Történész-muzeológus vezetéssel tekintjük meg a hazánk legnagyobb történelmi tragédiájának méltó emléket állító, színvonalas Trianon Múzeum kiállítását. Energetizáló házias ebédet költünk el árnyas fák ölelésében a Koloska Csárdában. Vadregényes dolomit sziklák mentén, kedves tisztásokon átvágva, a hűsen csörgedező Koloska-patakot követve testi-lelki feltöltődést hozó sétát teszünk a Balatonfelvidék hangulatos kirándulóerdejében a Koloska-völgyben.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • Látogatás a romantikus hangulatú, már-már mesébe illő nádasdladányi
  kastélyban
 • A trianoni békediktátum körülményeinek, az anyaországot, valamint az elcsatolt területeket érintő következményeinek mély megismerése Magyarország egyetlen Trianon Múzeumában Várpalotán
 • Hangulatos ebédelési lehetőség erdei környezetben, a Koloska Csárdában
 • Lélekemelő, könnyed séta a festői Koloska-völgyben

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

19.400 Ft/fő

ÚJ UTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

20.000 Ft/fő

SZÉP Kártyával is fizethető az utazás részvételi díja!

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható  autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját,

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

Ügyfél regisztrációs díj: 3.000 Ft/fő, – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:  

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 450 Ft/fő,
 • Nádasdladány kastély és kert látogatás helyi vezetéssel: F: 4.000 Ft/fő; D (6-18. év közötti fiatal diákigazolvánnyal), Ny(62-70 év között): 2.000 Ft/fő; 6 év alatt, 70 év felett, pedagógus igazolvánnyal: 1.500 Ft/fő
 • Trianon Múzeum látogatás szakvezetéssel: F: 4.400 Ft/fő, D, Ny: 2.500 Ft/fő; 70 év felett: 600 Ft
 • Ebédmenü a Koloska Csárdában: szervezés alatt.

A belépődíjak az esetleges foglalási és parkolási díjakat és az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák. A díjak az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Reggeli indulásunkat követően elsőként a mesebeli nádasdladányi kastélyban teszünk látogatást. A Nádasdy család romantikus, 19. században angol gótikus, ún. Tudor-stílusban épült kastélya a historizmus korának egyik legszebb magyar kastélya. Az eredetileg Sárladánynak nevezett területet gróf Nádasdy Lipót vásárolta meg a 19. század végén. Lipót fia, Nádasdy Ferenc és ifjú felesége, Zichy Ilona ide tervezték meg családi otthonukat. Ám a grófné korai halála következtében közös életüket már nem tudták itt együtt élni. A gyászoló gróf olyan hűséggel élt a kastélyban, mintha szeretett felesége bármely pillanatban betoppanhatna. A hitvesi szerelemnek emléket állító kastély és parkja a 2018 és 2021 között lezajlott rekonstrukciónak köszönhetően nem csupán megújult és megszépült, de történetében először minden olyan tere megnyílt a látogatók előtt, ahol egykor a Nádasdy család élte mindennapjait.

Utazásunkat folytatva hazánk történelmének tragikus mozzanatának, trianoni békediktátum aláírásának körülményeivel ismerkedünk meg mélységében a 2023-ban teljes egészében megújult várpalotai Trianon Múzeumban szakavatott történész-muzeológus vezetésével. A 12 színből álló állandó, interaktív, multiszenzorális hatásokban bővelkedő Trianon-kiállítás a megmaradt Anyaország és az elszakított területek viszonylatában egyaránt bemutatja a trianoni diktátum pontos történetét és következményeit, felvonultatja az I. világháborút követő irredenta mozgalmak sajátosan szép produktumait, az anyaországhoz időlegesen visszacsatolt egyes országrészek „hazatérésének” boldog pillanatait, a II. világháború eseményeit, és a háború utáni, magyarokat sújtó kollektív, véres megtorlásokat. 

Múzeumlátogatásunkat követően rövid megállót tartunk a múzeumhoz tartozó, de attól pár 6 km-re található Nagy-Magyarország Parkban Milleniumi Szoborkertnél, ahol száz év után először újra együtt látható az 1896-ban felállított, Magyarország ezeréves fennállását hirdető alkotások közül Nyitra, Zimony, Munkács, Brassó, Dévény, Pusztaszer és Pannonhalma ezredévi emlékműve. Az eredeti alkotások kicsinyített másolatait a történelmi Magyarország arányosan megrajzolt határain belül, az eredeti helyeknek megfelelő pontokon helyezték el. A hét emlékmű közül ma már csak a pusztaszeri és részben a pannonhalmi látható, a többi az elszakított területeken maradt, ahol az utódállamok lerombolták. A szoborkertet az ún. Kárpát- medencei Illat- és Virágút övezi, mely a történelmi országhatárt követő, 239 féle, Kárpát-medencében őshonos virág, dísz- és fűszernövény fajtából ültetett virágsáv elnevezését jelenti.

Utunkat folytatva a Balaton-felvidék talán leghangulatosabb kirándulóerdejét, a festői kilátópontokkal teli Koloska-völgyet keressük fel. Mielőtt sétánkra indulnánk betérünk a völgy bejáratánál található patinás Koloska Csárdába, ahol árnyas fák ölelésében lehetőségünk lesz egy házias kései ebéddel az energiaraktárainkatfeltölteni. Ezt követően könnyed, szépkorúak és kisgyermekesek számára is könnyen teljesíthető útvonalon haladva teszünk egy közel kétórás, testi-lelki feltöltődést kínálósétát a Koloska-völgyben. A hűsítően csörgedező Koloska-patak mentén haladvavadregényes dolomit sziklák mellett, zöldellő tisztásokon áthaladva jutunk a Koloska-forráshoz. Megtekintjük a sziklába vájt mélyedésbe Gyermek Jézus-kegyhelyet és a Koloska-völgy vadasparkját.
Sétánkat követően testben és lélekben feltöltődve indulunk haza és az esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Ajánlás: 

A séta a Koloska-völgyben könnyű, szépkorúak és gyermekek számára is könnyedén teljesíthető sétát teszünk. Az erdei ösvény miatt sportcipő javasolt a programra.

 

INDULÁS: 2024. szeptember 7. (szombat)

Felszállási lehetőségek induláskor Budapesten: 

 • 7:30 Nyugati pályaudvar (pályaudvar melletti parkoló)
 •  7:45 Batthyány tér (Vásárcsarnok előtti buszmegálló)

 Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km,
 • Fehérvári pihenő, M7 autópálya, Shell benzinkút, 60 km,

A felszállási lehetőség időpontjáról irodánkban érdeklődjön.

Érkezés: a késő esti órákban, 20 óra körül.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.