KULTURÁLIS FELFEDEZŐÚT A DUNAKANYARBAN

Utazás vonattal és hajóval, vásárlás a nagymarosi termelői piacon,

Visegrádi Királyi Palota látogatással, Zebegényi sétával

2021. június 19. (szombat) – garantált indulással

Ezen a kiránduláson a népszerű és történelmi jelentőségű helyszínek mellett a Dunakanyar néhány rejtett kincsét is felfedezzük. Középkori vártorony, reneszánsz királyi palota, gótikus, barokk és a magyar népi szecesszió jegyeit magán viselő templom, sziklakápolna, kálvária, millenniumi emlékhely, országzászló egyaránt része a gazdag programnak. Kirándulásunk során többször hajókázva a Duna bal és jobb partján is járunk, közben hosszasan csodálhatjuk – a Magyarországon egyedülállóan – a hegyvonulatok által közre zárt folyó varázslatos látványát. Egy népszerű termelői piac segítségével betekintést nyerhetünk a Dunakanyar életérzésébe is. Nézelődünk, vásárolunk, megkóstoljuk az ízletes portékákat, közben kapcsolatba kerülhetünk a bájos helyi emberekkel. Napunkat átszövi a történelem, a hazaszeret, a kultúra, a népművészet, az építészet és a hit világa.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI:

 • A csoportot a Dunakanyarban nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri,
 • az audiós eszköz segítségével séta közben is kényelmesen, a megfelelő távolságot tartva hallgathatjuk idegenvezetőnket,
 • Helyi vezető kíséretében megtekintjük a Nagymaros 1300-as években alapított késő gótikus és barokk stílusban épült templomát,
 • kedvünkre vásárolhatunk az idén 10 éves nagymarosi termelői piacon, melynek árusai több esetben nemzetközi díjakat nyertek portékáikkal,
 • szakvezetés segítségével ismerhetjük meg hazánk egyik legszebb reneszánsz kori műemlék együttesét, a Visegrádi Királyi Palotát,
 • a nap folyamán több alkalommal hajóra szállunk, így többször élvezhetjük a Dunakanyar lélegzetelállító panorámáját a Duna közepéről,
 • sétát teszünk Zebegényben, ahol többek között megtekintjünk hazánk egyik templomritkaságát, az erdélyi templomok mintájára és szecessziós stílusban épült sajátos belső díszítéséről híres Nagyboldogasszony templomot.

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

Felnőtt: 7900 Ft/fő   

Diák: 7500 Ft/fő

Nyugdíjas: 6900 Ft/fő

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

Felnőtt: 8500 Ft/fő   

Diák: 7900 Ft/fő

Nyugdíjas: 7500 Ft/fő

A részvételi díjak minimum 10 fő esetén értendők. Alacsonyabb létszám esetén a díj arányosan változhat.

SZÉP Kártyával is fizethető:

 • A SZÉP-kártya elfogadóhelyeken 2021. december 31-ig bármilyen alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) egyenlege felhasználható bármely másik alszámlához tartozó szolgáltatás kifizetésére.
 • Az alapesetben 2021.05.31-én lejáró SZÉP kártya egyenleg visszavonásig, de legalább a vészhelyzet megszűnését követő 60. napig nem jár le.

-Magyar Közlöny-

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • napijegyet a program során használt vonat és hajójáratokra
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • audiós eszközt fülhallgatóval. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, az eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén, a 17.000 Ft-os kötbér megfizetését.

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

 • ügyfél regisztrációs díj: 000 Ft/fő, – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:  

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 400 Ft/fő, amely az irodának előre fizetendő,
 • Szent Kereszt Felmagasztalása templom helyi vezetéssel: F, GY, D, NY 400 Ft/fő, (perselypénz),
 • Salamon torony belépő: F: 700 Ft/fő; D (6-26 év), NY (62-70 év) és 18 év alatti gyermeket kísérő személy: 350 Ft/fő; 6 év alatt és 70 év felett 1.000 Ft/fő,
 • Visegrád Királyi Palota látogatás belépő helyi szakvezetéssel: F: 2.400 Ft/fő, D (6-26 év), NY (62-70 év) és 18 év alatti gyermeket kísérő személy: 1.700 Ft/fő, 6 év alatt és 70 év felett 1.000 Ft/fő, 10 fő alatt a díj arányosan emelkedik
 • Kós Károly-templom: (perselypénz – egyénileg).

A megadott belépődíjak az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák. A díjak az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Reggeli találkozónkat követően vonattal utazunk programunk első állomására, Nagymarosra. Mintegy háromnegyedórányi utazás után érkezünk meg a Duna bal oldalán fekvő városba.

A vasútállomásról egyenesen a Szent Kereszt Felmagasztalása templomhoz sétálunk, amely előtt Szent Istvánt és a királynét, Boldog Gizellát ábrázoló egész alakos bronzszobor fogad bennünket. A templomot helyi vezető segítségével ismerhetjük meg. A késő gótikus stílusú eredetileg négyszintes torony alja négyzet alakú, de a második szinttől kezdve nyolcszög formájú, belsejét különleges csillagboltozat fedi. A török megszállás idején megrongálódott templomot barokk stílusban építették újjá, így a boltozat mellett a berendezése és toronysisakja is a stílusirányzat jegyeit viseli. Említésre méltó a szószék és a keresztelőmedence gazdag díszítettsége is. A sok szépség mellett arra is lesz időnk. hogy a hely szellemének hívószavára egy percre elcsendesedjünk.

Szombat lévén a templom csendjét a közeli, idén 10 éves évfordulóját ünneplő termelői piac nyüzsgő hangulata töri meg. A város főterén tavasz kezdetétől az ősz végéig, hétről hétre ekkor kínálja eladásra portékáját a Dunakanyar gazdáinak színe java, akik egytől egyig a hagyományt, a kétkezű munkát és a minőséget képviselik. A piac rendszeresen árusítanak nemzetközi szintű díjakat nyert gasztronómiai finomságokat, melyek sok esetben épp itt a nagymarosi termelői piacon kezdték meg világhódító pályafutásukat. Óvatosan vásároljunk, mert még a visegrádi Salamon-toronyhoz és a zebegényi Kálváriához sétálva még várnak ránk emelkedők a nap folyamán!

A szabadidő végeztével lesétálunk a hajóállomásra, ahol rövid sétát tehetünk a part menti sétányon, mindeközben a Duna, a túlparton látható Visegrádi-hegység vonulata, a Fellegvár valamint a Salamon-torony fenséges összképe szinte vonzza a tekintetünket.

Egykilométernyi hajózást követően a távolról már ismerős Salamon-toronyhoz vesszük az irányt. A visegrádi kettős várrendszert közvetlenül a tatárjárás után építtette IV. Béla. A várat az évszázadok alatt az Anjou-királyoktól Hunyadi Mátyásig számos magyar uralkodó bővítette. Az alsóvárat a fellegvárral tornyokkal megerősített völgyzárófal kötötte össze, mely egészen a Duna-parti őrtoronyig húzódott. Az alsóvár lakótornyát ismerjük Salamon-toronyként. A hatodik emeleten található a lőréses, pártázatos falakkal körülvett tetőterasz, amelyet egykoron kívülről, fából épült erkélyfolyosó ún. gyilokjáró övezett.

Ennyi látnivaló és élmény után jól esik egy kicsit megpihenni, így mielőtt tovább indulnánk, ebédszünetet tartunk. Kedvünkre elfogyaszthatjuk a gondos kezek által készített, ízletes hazait vagy ebédidőnket az uralkodó stílushoz hűen a Renaissance étteremben is elkölthetjük. Amennyiben könnyebb ebédre vágyunk, akkor akár a helyi tálcás éttermet is válaszhatjuk.

A szabadidőt követően közösen indulunk a Királyi Palotához, amely a középkori Magyarország egyik legpompásabb épületegyüttese volt. A palota története még Károly Róbert uralkodása alatt kezdődött. Ekkor költözött a királyi udvar Visegrádra, amely az 1335-ös visegrádi királytalálkozónak is helyszínéül szolgált. Nagy Lajos király jelentősen kibővítette és európai viszonylatban is pompás palotává fejlesztette, amelyet utóda Zsigmond király is folytatott. A palota Mátyás király idején élte fénykorát. Itália után először itt jelentek meg a reneszánsz stílusjegyei. Ekkor épült a kápolna, a kerengő a loggiával, a díszlépcső, több díszkút és közöttük is az épületegyüttes leghíresebb dísze, az ezer forintos hátoldaláról is ismert Herkules-kút, melyet Mátyás király címerei díszítenek. 

A török idején kifosztott és magára hagyott palota pusztulásnak indult. Kövei nagy részét elhordták, és a maradványokat betemette a hegyoldalról lemosott hordalék, hogy 1934-ben Schulek Frigyes fia, János véletlenül fedezte fel a palota eltemetett darabjait. Azóta szinte folyamatosak a régészeti feltárások, helyreállítások, és folyamatosan adják át a rekonstruált részeket a látogatók számára. Szakavatott helyivezetőnk kíséretében járjuk be a romjaiban is impozáns palota szépen rekonstruált termeit, lakosztályait, udvarait, időutazást téve a Magyar Királyság fénykorába, a XV. századba. Megtekintjük az eredetileg is a loggia centrumát ékesítő Herkules-kút másolatát valamint az eredeti kút maradványait a Kőtárban. A feltételezések szerint a gyermek Herkules szimbóluma a király törvénytelen fiára, Corvin Jánosra utal. A Palotakertet egy Zsigmond-kori csorgókút ékesíti. A palota másik ismert műemlékének, a baldachinos Oroszlános kútnak a másolata az emeleti teraszon látható. Megtekintjük még a korhűen berendezett konyhát és a kápolnában található híres Visegrádi Madonna néven ismert reneszánsz vörös márvány domborművet is. A palotalátogatás után visszatérünk hajóállomásra, hogy onnan Zebegénybe vegyük az irányt.

A közel egyórás hajóutunk során nem tudunk betelni az elénk táruló Dunakanyar szépségével. A zárt és nyitott terekkel is rendelkező kirándulóhajónknak köszönhetően könnyen alkalmazkodhatunk a változó időjárási viszonyokhoz is.

Zebegénybe érve első sétánk a Kós Károly erdélyi polihisztor és Jánszky Béla tervei alapján szecessziós stílusban épült Havas Boldogasszony plébánia templomhoz vezet, amelyet az erdélyi fatemplomok mintájára terveztek. A boltozott szentély zárófalán a Makkosmáriára visszaszállított kegykép másolata van. A templomot figyelemre méltó színes üvegablakok és freskók díszítik.

A templomlátogatás után a Kálvária-dombra indulunk. A Kálvária-dombra felfelé sétálva kívülről megtekintjük a község sziklába vájt szentélyét.

Kávária-hegyen eltöltött szabadidőnk alatt kitekinthetünk a Kós Károly-kilátóból valamint felkereshetjük a 1930-as években készült, Magyarország ezeréves határait és történelmét szimbolizáló országzászlót és a Trianon vagy hősi emlékművet. Mindkét helyszínről festői panoráma nyílik a Dunakanyarra. 

A hegytetőn apró Kálvária kápolnát találunk. A kápolnától lefele vezető út mellett Zebegény bájos kálváriájának stációi mellett haladunk el. Az út melletti kilenc stációs ház kis fülkéiben Jézus keresztútját ábrázoló öntöttvas képek láthatók. A kálvária többi stációképe a kápolna külső, illetve belső falán kapott helyet.

A gazdag programunk végeztével a vasútállomásra sétálunk. Vonatunk az esti órákban indul vissza Budapestre, ahová mintegy órányi utazást követően érkezünk meg.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Találkozás:

2021. június 19. (szombat), Zugló vasútállomás 7:30

Az idegenvezető átadja a menetjegyeket és az audiós eszközöket.

A következő megállókban és időpontban lehet felszállni a vonatra, illetve csatlakozni a csoporthoz:

 • Ferihegy 7:35
 • KÖKI 7:42
 • Kőbánya Alsó 7:45
 • Zugló vasútállomás 7:50
 • Rákospalota-Újpest 8:16 (6 percet áll a vonat)

Budapesten Budapest BKV bérlettel lehet igénybe venni a vonatot, így Zugló előtt is fel tudnak szállni a vonatra, ha rendelkeznek Budapest BKV bérlettel.

Érkezés: a Rákospalota-Újpest 20:42 (4 percet áll a vonat) Zugló 21:08

Képeink tavalyi Dunakanyarban tett kulturális felfedezőutunkról

KULTURÁLIS FELFEDEZŐÚT A DUNAKANYARBAN

2021. június 19. (szombat) – garantált indulással

Az utazásra való jelentkezéshez, kérjük, 

hogy töltse ki az alábbi megrendelő lapot!