ADVENTI LÁTOGATÁS AZ EZERÉVES

PANNON- HALMI APÁTSÁGBAN ÉS A BAROKK GYŐRBEN

2021. december 11.

Egy a testet, szellemet és lelket is éltető szép belföldi kirándulásra hívjuk új és vendégeinket. Megcsodáljuk az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátságot, emelett apátsági pincelátogatáson és csokoládé kóstoláson is részt vehetünk. A nap második felében megismerjük a barokk építészetéről híres Győr nevezetességeit, és elmerülhetünk az ünnepi fénybe öltözött város hangulatában.

Kép forrása: mtu.gov.hu

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
 • Újszerű, megbízható autóbusz
 • Az UNESCO világörökség részét képező Pannonhalmi Bencés Főapátság meglátogatása helyi szakvezetéssel
 • Pincelátogatás a Pannonhalmi Apátsági Pincészetban, és vásárolhatunk is a pincészet kiváló boraiból
 • Apátsági csokoládék kóstolása
 • Városnézés az Europa Nostra díjas Győrben, mely során érintjük a Napóleon házat, az egykori Fekete Sas Fogadó barokk épületét, az Eszterházy-palotát, a Kreszta-házat
 • Fakultatív ebéd a város egy hangulatos éttermében
 • Helyi szakvezetéssel ismerhetjük Püspöki Székesegyházat
 • Megtekintjük a Szent László-hermát
 • Kitekinthetünk a Püspökvár tornyából
 • Élvezhetjük Győr ünnepi hangulatát és a karácsonyi vásárt

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

11.900 Ft/fő

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

12.500 Ft/fő

A részvételi díjak minimum 22 fő esetén értendők. Alacsonyabb létszám esetén a díj arányosan változhat.

SZÉP Kártyával is fizethető:

A SZÉP-kártya elfogadóhelyeken 2021. december 31-ig bármilyen alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) egyenlege felhasználható bármely másik alszámlához tartozó szolgáltatás kifizetésére.

Az alapesetben 2021.05.31-én lejáró SZÉP kártya egyenleg visszavonásig, de legalább a vészhelyzet megszűnését követő 60. napig nem jár le.

-Magyar Közlöny-

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját,
 • audiós eszközt fülhallgatóval. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, az eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén, a 18.000 Ft-os kötbér megfizetését.

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

Ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő törzsutasaink által nem fizetendő, közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén, az irodában előzetesen fizetendő,

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: Felnőtt: 400 Ft/fő, amely az irodában fizetendő.
 • Pannonhalmi Főpátság belépő helyi szakvezetéssel: F: 3.100.-Ft/fő, D/NY: 2.500.-Ft/fő – minimum 20 fő jelentkezése esetén,
 • Pannonhalmi apátsági pincelátogatás helyi szakvezetéssel és vásárlási lehetőséggel: 1.300 Ft/fő– minimum 15 fő jelentkezése esetén,
 • Pannonhalmi apátsági csokoládék kóstolása, 3 tételes kóstoló: 900 Ft/fő – minimum 15 fő jelentkezése esetén,
 • Püspökvár toronykilátó tárlatvezetéssel (206 lépcsőfok, 38 méter, kb. 40 perc): F: 1.200 Ft, D, NY: 800 Ft – minimum 15 fő jelentkezése esetén,
 • Egyházmegyei könyvtár és kiállítótér tárlatvezetéssel (kb. 40 perc):F: 1.000 Ft D, NY: 700 Ft)– minimum 15 fő jelentkezése esetén,
 • A két helyszín együttes belépődíja: F 1.800 Ft D, NY 1.200 Ft – minimum 15 fő jelentkezése esetén,
 • Bazilika tárlatvezetéssel (kb. 20-25 perc): 500 Ft – minimum 15 fő jelentkezése esetén,
 • Fakultatív ebéd: 3.900 Ft/fő, pontosítás a későbbiek folyamán – minimum 20 fő jelentkezése esetén,

A díjak tartalmazzák az esetleges foglalási és parkolás díjakat valamint az idegenvezető belépődíjának arányos részét is. A díjak az idegenvezetőnek €-ban fizetendők, amelyek összege időközben változhat.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Reggeli indulásunkat követően elsőként a 996-ban alapított és azóta is folyamatosan működő Szent Benedek-rendi monostorban, a Pannonhalmi Bencés Főapátságban töltjük. A főapátság látványos épületegyüttese a Bakony és a Kisalföld találkozásánál elterülő, közel 300 méter magas dombon, a Szent Márton-hegyen épült fel. A helységet korábban Győrszentmártonnak hívták, de a térség már az ősídők óta lakott volt. tudta, hogy a római időkban Civitas Pannonia nevű városként volt ismert? Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelyét, az egyházi és művészettörténeti szempontból is nagy jelentőséggel bíró apátságot az ezeréves évfordulóján az UNESCO világörökség részévé nyilvánítottak.

Napjainkban mintegy negyven fős szerzetesközössége a mai napig az ora et labora szellemében végzik a liturgiát, fogadják a lelkigyakorlatozókat, működtetik a bentlakásos gimnáziumot. Jelentős kulturális munkát is végeznek a könyvtár, levéltár, múzeum, könyvkiadó működtetésével, koncertek szervezésével. Közben a szerzetesek az apátság működéséhez szükséges anyagiak megteremtéséhez is nagyban hozzájárulnak, többek között borászat, sörfőzde, gyógynövénykert fenntartásával és vendégek fogadásával.

Mintegy másfélórás tárlatvezetés során ismerhetjük meg a főapátság épületegyüttesét. A Szent Márton Bazilika nagy része a XIII. század elején épült kora gótikus stílusban. Az épületen magyar mesterek munkája mellett felső-rajnai és észak-francia hatás mutatható ki. A legutóbbi restaurálás, 2012-ben fejeződött be és John Pawson angol építész tervei alapján készült. A felújítás fő szempontja a templom szerzetesi karakterének visszaállítása volt. Az anyaghasználat egyszerűségre és nemességre törekedett: a mészkő padozat, ónix liturgikus tárgyak, a tömör diófa bútorok, valamint a patinázott sárgaréz lámpatestek letisztult, békés környezetet teremtenek az elcsendesüléshez, amelyet néhány perc erejéig magunk is megtapasztalhatunk. Látogatásunkat a román stílusú altemplomban folytatjuk, ahol Habsburg Ottó szívurnáját helyezték el.  A monostor központjában elhelyezkedő kerengőben sétálva a XIX. századi restaurálás díszítései felfedezhetők, úgy mint Benczúr Gyula festményei alapján Róth Miksa által készített két festett üvegablak: „Vajk megkeresztelkedése” és „Szent István felajánlja a koronát Szűz Máriának”. Ennek kapuzata, oltára, a kerengő ablakainak kőrácsai és a keresztút képei szintén ezzel egy időben Storno Ferenc tervei alapján készültek. Megtekintjük a 19. századi klasszicista könyvtártermet, a maga négyszázezres gyűjteményével, amelyek között számos könyvritkaságot őriznek, de híresek az oklevélmásolatok, melyek közül az egyik az 1001-ből származó pannonhalmi alapítólevél másolata I. István király aláírásával.                                                                                                 

Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlásával 2004-től látogatható az újraindított Pannonhalmi Apátsági Pincészet is.  Szakszerű vezetés keretében az érdeklődők betekintést nyerhetnek a bencés szőlő- és borkultúra történelmébe, illetve a borkészítés technológiai folyamataiba. A látogatás végén vásárolhatunk is a pincészet kiváló boraiból.

A pincelátogatás végeztével tovább utazunk hazánk műemlékekben harmadik leggazdagabb városába, az 1989 óta Europa Nostra díjas Győrbe utazunk, melyet a folyók városának is neveznek. Rövid városnéző sétát teszünk az építészeti- és kulturális emlékekben gazdag dunántúli városban. Érintjük többek között a Napóleon házat, ahol Napóleon egy éjszakát töltött a győri csata után, az egykori Fekete Sas Fogadó barokk épületét, az Eszterházy-palotát, a Kreszta-házat, amely a Kovács Margit gyűjteménynek ad otthont.

Számtalan élménnyel gazdagodva tölthetjük el szabadidőnket vagy költhetjük el fakultatív ebédünket egy helyi hangulatos helyi étteremben.

A szabadidőt követően a Duna és Rába összefolyása közelében, a Káptalandombon épült Püspöki Székesegyházat helyi szakvezetéssel ismerhetjük meg, de megtekinthetjük a Győri Egyházmegyei Kincstár legjelentősebb darabját, a pompás Szent László-hermát, amely egyben Győr városának is szimbóluma. Szent László koponya-ereklyéjét egy gótikus pántokkal átfogott tokban, a herma aranyozott ezüst fejében őrzik. Tudta, hogy az Európa legszebb hermájának tartott ötvös remekmű az egyetlen hiteles Árpád-házi királyábrázolásunk? A Püspökvár tornyából nem csak csodás kilátás tárul elénk a városra, de a helyivezetés révén győri püspökség történetével is megismerkedhetünk.

A közös programok után egyénileg merülhetünk el az ünnepi díszbe öltözött óváros hangulatában, és a karácsonyi vásárban kézműves portékákat is beszerezhetünk szeretteink számára.

Testet, szellemet és lelket is éltető gazdag útravalóval a késő esti órákban térünk vissza Budapestre.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Audiós eszköz: Útjaink során audios eszközt használunk annak érdekében, hogy idegenvezetőink minél részletesebb és szélesebb körű tájékoztatást tudjanak adni utasainknak. A készülékek használatával kapcsolatban idegenvezetőink mindig részletes tájékoztatást nyújtanak. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, hogy az audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén fizetendő 17.000 Ft/kötbér díját. 

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA:

2021. november 6. (szombat)

Indulás:

7:00 Nyugati pályaudvar parkolója

7:15 Batthyány tér (a Vásárcsarnok előtti buszmegállóban)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

VIDÉKI FELSZÁLLÁSI LEHETŐSÉGEK

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, Agip benzinkút, 10 km,
 • Tatai Remeteségi pihenő, M1 autópálya, Shell benzinkút, 64 km,

Érkezés: a késő esti órákban 21.00 körül.