A KIS-BALATON ÉS A KESZTHELYI-FENNSÍK

VARÁZSLATOS ÉLŐVILÁGA

madárgyűrűzés megfigyelése Fenékpusztán, Festeticsek ménesbirtoka, 

természetvédelmi szakvezetéssel a Diás-szigeten, szabadidő a Kányavári-szigeten

2024. június 8., szombat

Ezúttal hazánk egyik kimagaslóan értékes vizes élőhelyének, a Kis-Balatonnak és környékének felfedezésére invitáljuk Vendégeinket. Egész napos természetközeli programunk során felkeressük az évente tíz-húszezer madár befogását és nyomon követését végző Keszthely környéki madárgyűrűző és madármentő állomást, ahol mi is testközelből nézhetjük végig a madarak gyűrűzési folyamatát. A nagy múltú Fenékpusztai Majorság a magyar lótenyésztés és a magyar lovassport egyik fellegvárának számított. 2023 óta méltóképpen felújított épületeivel, korhű környezetében idézi meg a Festetics család fénykorát és lótartási hagyományait, ebédünket egy kedvelt csárdában költhetjük el, sétálunk a Kányavári szigeten és helyi szakvezetéssel fedezzük fel a Matula kunyhóját és gazdag vizes élővilágot rejtő Diás-szigetet.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész
  idegenvezetőnk kíséri
 • Madárgyűrűzés folyamatának megfigyelése és megismerése hazánk egyik legfontosabb madárgyűrűző állomásán
 • A tavalyi évben felújított Fenékpusztai Majorságban ismerkedhetünk meg a Festetics család emlékeivel és lótartási hagyományaival
 • Séta a Kis-Balaton védett területére a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársának szakvezetésével
 • Ismerkedés az egykor itt élő pákász-halász lakosság életvitelével
 • Elmélyedés Fekete István természet iránti megközelítésében
 • Séta az ikonikus háromíves fahíddal és gazdag madárállománnyal rendelkező Kányavári-szigeten
 •  

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

19.800 Ft/fő

RÉSZVÉTELI DÍJ: 

20.600 Ft/fő

SZÉP Kártyával is fizethető az utazás részvételi díja

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját,

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

Ügyfél regisztrációs díj: 3.000 Ft/fő, – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:  

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 450 Ft/fő, amely az irodának előzetesen fizetendő,
 • Fenékpusztai Madárgyűrűző Állomás szakvezetéssel: 1.200 Ft/fő,
 • Fenékpusztai Festetics Ménesbirtok szakvezetéssel: 3.500 Ft/fő, kedvezményes díj: 2.200 Ft/fő,
 • Látogatás a Diás-szigetre és Matula kunyhójához szakvezetéssel: F: 2.400 Ft/fő, kedvezményes díj: 2.100 Ft/fő,
 • Kányavári-sziget parkolási díj: 500 Ft/fő,
 • Ebéd a csárdában: szervezés alatt.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Kora reggeli indulásunkat követően egyenesen a fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomásra utazunk, ahol testközelből ismerkedhetünk meg a madárgyűrűzés teljes folyamatával. A madarak gyűrűzése teszi lehetővé az egyes madárfajok vonulási útvonalának követését, állományaik nagyságának becslését, életmódjuk és élettartamuk mélyreható megismerését. Mindezzel elősegítve az
élőhelyek védelmét. Az 1985-ben létrehozott állomás hálóiba évente 10.000-20.000 madarat fognak be, melyek között számos ritka, illetve nagyon távoli vidékekről érkező faj is akad. Látogatásunk időpontja épp az a reggeli-délelőtti időszak, amikor a madarak a legaktívabbak. Így minden valószínűség szerint mi is végig követhetjük majd 1-1 hálóba akadt madár befogását, állapotfelmérését, gyűrűzését és szabadon engedésének felszabadító pillanatát. Látogatásunk során megtekinthetjük a madárkórházban épp gyógyulófélben lévő állatokat, amelyek gyógyulásukat követő szabadulásukra várnak.

A következő állomásunk a szomszédos Fenékpusztai Festetics Ménesbirtok lesz. Az egykoron a bécsi udvar spanyol lovasiskolájának helyet adó területet 1739-ben vásároltak meg a Festeticsek, hogy európai hírű ménest neveljenek ki. A 17-18. századfordulójára már aranykorát élte a Ménesbirtok, ekkor épültek meg az istállók és a cselédlakások, 1820-ra pedig elkészült a ma is látható kiskastély. A kiskastély alsó szintjén megnyílt kiállítás a Festetics család és a lótenyésztés kapcsolatát hivatott bemutatni, az emeleten kialakított Gróf úr szobájában pedig a Festeticsek öt generációjának portréi tekinthetők meg. Az istállóban 12 lónak kialakított box kapott helyet, amelyben reményeink szerint kora nyárra már lovakat is találunk. A Borjú- és a Gulyaistállók területén lovasmúzeum várja az érdeklődőket, melyekben Emlékmúzeum és interaktív kiállítás mutatja be a fenéki ménest, valamint a Festeticsek lótenyésztésének és lóversenyzésének történetét.

A kirándulásunk további részét a Kis-Balaton területén töltjük. Ez a Zala folyó torkolatvidékét jelentő közel 150 négyzetkilométeres mocsaras terület kimagaslóan értékes vizes élőhelyet jelent, ahol országunk egyik leggazdagabb madárvilága látható. Nem véletlen, hogy a Kis-Balaton 1951 óta nemzeti szinten védett terület, 1979 óta pedig a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek egyezménye (Ramsari Egyezmény) által jegyzett terület. Jelentőségét fokozza, hogy az itteni madárvilág védelmére állították szolgálatba a világ első fizetett természetvédelmi dolgozóját 1922-ben, az itteni madarak védelmével megbízott kócsagőrt. A Kis-Balaton természeti gazdagsága még Fekete István írónkat is megihlette, aki Tüskevár című regényének helyszínéül épp ezt a páratlan világot választotta. Mivel a Kis-Balaton legtöbb része fokozottan védett terület, ezért csoportunkkal a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársainak kíséretében innen a Látogatóközponttól indulva helyi szakvezetéssel fedezzük fel annak legérdekesebb részét, a Diás-szigetet. Szakvezetőnk segítségével megismerhetjük itteni élővilág képviselőit (fásszárú, lágyszárú, szárnyas, tollas, puhatestű…), a Zala folyót, a nádast, valamint a Kis-
Balaton táj- és kultúrtörténetét, és a hazai természetvédelem első, kezdeti mérföldköveit. Felkeressük a a Fekete István Emlékszobát és a Tüskevár hangulatát idéző Matula-kunyhót.

Utazásunkat folytatva a Kányavári-szigetet keressük fel, mely a Kis-Balaton egyetlen olyan területe, mely szabadon látogatható. Az ikonikus hármas boltozatú hídon át gyalog érhetjük el a szigeten haladó Búbos Vöcsök tanösvényt. A szigeten sétálva szabadon fedezhetjük fel az itteni vízi élővilágot. Ebben segítségünkre lehet a sziget közepén fából épült madármegfigyelőhely. A szigeten szúnyog szinte mindig előfordul, ezért érdemes megfelelő védelemről gondoskodnunk.
Napunk zárásaként látogatást teszünk a hazánkban őshonosnak számító vízibivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszó Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban. Itt található a magyarországi vízibivaly legnépesebb populációja. A rezervátum látogatása során amellett, hogy találkozhatunk és részletesen megismerkedhetünk ezeknek a termetes, teherbíró, néha konok, dagonyázni roppant mód szerető, hatalmas lélekkel bíró állatokkal, megtekinthetjük a hagyományos bivalytartás eszközeit is. Az állatok megfigyelésében távcső segíti a látogatókat, amellyel jobban szemügyre vehetjük a dagonyázó, legelésző bivalyok mellett a fürgén futkározó ürgéket is.
Természetközeli élményekkel gazdagodva késő délután indulunk haza és a kora esti
órákban érkezünk vissza Budapestre.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

A növények virágzásakor többféle rovarral találkozhatunk a Kőröshegyi Levendulás kertben. Méh, darázs, pókfélék ugyanúgy megtalálhatóak akár a tarka pillangók. Kérjük fokozott figyelemmel sétáljanak a virágok között, ha Önök közül valakinek van allergiás tünete méh-, darázs-, egyéb rovarcsípésre, vagy növényre!

Felszállási lehetőségek induláskor Budapesten: 

Indulás: 2024. június 8., (szombat)

 • 5:00 Nyugati pályaudvar (pályaudvar melletti parkoló)
 • 5:15 Batthyány tér (Vásárcsarnok előtti buszmegálló)

 Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km,
 • Fehérvári pihenő, M7 autópálya, Shell benzinkút, 60 km,
 • Sóstói pihenő, M7 autópálya, MOL benzinkút 94 km,

A felszállási lehetőség időpontjáról irodánkban érdeklődjön.

Érkezés: a késő esti órákban, 19-20 óra között

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.