AZ ANDRÁSSYAK NYOMÁBAN, BETLÉREN,

KRASZNAHORKAVÁRALJÁN ÉS ROZSNYÓN

ÉS HŰSÖLÉS A DOBSINAI JÉGBARLANGBAN

2022. június 11. (szombat)

A Felvidék méltán népszerű Gömöri tájegysége jelentős kulturális és természeti kincset rejt magában. A nyár eleji egynapos kirándulásunk alkalmával igyekeztünk e látnivalókban bővelkedő vidék legértékesebb ékköveit felfűzni, bemutatva a magyar kultúra helyi értékeit és az Andrássyak családi történeteit

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

  • A csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri,
  • kis vagy közepes létszámú csoport,
  • az autóbuszos utazás újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
  • a magyar építészet remekműveiként a betléri Andrássy-kastély és a krasznahorkaváraljai Andrássy-mauzóleum meglátogatása,
  • Séta Rozsnyó négyzetalakú középkori főterén.

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

15.900 Ft

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

16.500 Ft   

A részvételi díjak minimum 22 fő esetén értendők. Alacsonyabb létszám esetén a díj arányosan változhat.

ÚJ UTASOK SZÁMÁRA KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ

Ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő törzsutasaink által nem fizetendő, közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén, az irodában előzetesen fizetendő,

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

  • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
  • a szervezés díját,
  • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás 36-48 személyes Setra autóbusszal – kiscsoport esetén 20-22 személyes újszerű Mercedes busszal.

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ  DÍJAK

  • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 600 Ft/fő, amely az irodának előzetesen fizetendő,
  • Dobsinai jégbarlang: felnőtt: 11 €/fő; 60 év feletti nyugdíjas, diák: 10 €/fő; gyermek 6-15 éves: 7 €/fő.
  • Betléri Andrássy kastély- és mauzóleum kombinált jegy: felnőtt: 10 €, gyermek, diák és 62 év feletti nyugdíjas: 7 €/fő.

A díjak tartalmazzák az esetleges foglalási és parkolási díjakat valamint az idegenvezető belépődíjának arányos részét is. A díjak az idegenvezetőnek €-ban fizetendők, amelyek összege időközben változhat.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Kora reggel kerekedünk fel a Felvidék Gömöri tájegységének felfedezésére. Útközben rövid pihenőt tartva érkezünk meg utunk első állomására, a frissítő, hűsítő Dobsinai jégbarlangba. A parkolóból a barlanghoz egy gellérthegynyi emelkedőt követően jutunk el. Ezután melegebb öltözékre váltva megkezdjük barlangvezetésünket, amely révén betekintést nyerhetünk a Európa egyik legnagyobb jégbarlangjának történetébe, a jégképződmények kialakulásának folyamatába is. A barlang 1871 óta látogatható, 2000 óta pedig UNESCO világörökségi helyszín. További érdekessége, hogy 1890-ben a Nagyteremben a Habsburg-i Károly Lajos tiszteletére még hangversenyt is rendeztek, illetve 1946-ig korcsolyázni is lehetett a jegén.

A hűsítő programunkat követően a nap további részében már az Andrássyaké lesz a főszerep. Elsőként a főúri Betléri Andrássy-kastélyba vezet utunk, amely gyönyörű angolparkjával, épületeivel, bútoraival és gyűjteményével vonzza magához a látogatókat. Az egykori vadászkastélyban találkozunk 1700-as, 1800-as évekből származó képző- és iparművészeti remekművekkel, egzotikus utazások alkalmával begyűjtött ritkaságokkal, trófeákkal, egy több ezer éves múmiával, sőt elefántlábbal is, amely dohányzóasztalként funkcionált. Feszty Árpád, Lotz Károly, Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Madarász Viktor festményei között barangolva eljutunk az épület egyik leghíresebb látványosságához is, a több mint 15.000 kötetet számláló barokk könyvtárba. A kastélylátogatást követően megpihenhetünk a park ősfáinak lombkoránja alatt és a vízeséssel, szökőkutakkal körülvett halastónál is sétát tehetünk.

Az Andrássy család történetét tovább kutatva utunk a közeli Krasznahorkaváraljára vezet, ahol megismerkedünk Gróf Andrássy Dénes és Franciska szerelemből született, több mint három évtizeden át tartó házasságának örömeivel, viszontagságaival. Sokan nem is gondolnák, mekkora érték rejtőzik itt, míg ide nem látogatnak. A szecessziós stílusú mauzóleumot a gróf a feleségének emlékére építtette, egy csipetnyi Ravennát varázsolva Krasznahorkaváraljára. A félhomályban körültekintve a kupolát díszítő, a beszűrődő fénysugarakon megcsillanó, aranyfüsttel borított mozaikkockákban, színpompás márványborításban, carrarai márványból faragott szarkofágokban gyönyörködhetünk. A mauzóleumot körülölelő kis parkban található a házaspár kedvelt, matuzsálemi kort megért tacskóját megörökítő szobor, amelyet látogatásunkkor szintén érdemes felkeresni.

A településre beérve egy rövid fotószünet erejéig távolról megtekintjük a 2012-ben tűzvészt szenvedett és azóta is helyreállítás alatt álló Krasznahorka várát is.

A nap zárásaként egy rövid sétát teszünk Rozsnyó óvárosában. Megtekinthetjük a felvidék legnagyobb négyzet alakú főtérének főbb nevezetességeit, középkori és reneszánsz emlékeit, továbbá elidőzhetünk Andrássy Franciska, az árvák és özvegyek támogatójának szobra előtt is.

A programunk végeztével Budapest felé vesszük az irányt, ahová a késő esti órákban érkezünk meg.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA

 Indulás: 2022. június 11. (szombat)

Budapesti felszállási lehetőségek:

  • 5:45 Batthyány tér (a villamospálya melletti buszöbölből) – minimum 6 fő előzetes jelentkezése esetén tud a buszunk megállni
  • 6:00 Nyugati tér (Nyugati Pályaudvar melletti parkoló)

Kérjük, hogy legalább 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek:

  • Szilas Pihenőhely, M3 autópálya, Shell benzinkút, 12 km,
  • Kerekharaszti Pihenőhely, M3 autópálya, MOL benzinkút, 51 km,
  • Salgótarján, Tesco áruház parkoló.

A felszállási lehetőség időpontjáról irodánkban érdeklődjön.

Érkezés: a késő esti órákban, 22:00-22:30 körül.

 

SZLOVÁKIAI AKTUÁLIS BEUTAZÁSI FELTÉTELEK:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia