SZENTJÁNOSBOGÁR-LES A ZIRCI ARBORÉTUMBAN

SZERZETESEK, ERDŐK, CSILLAGOK A BAKONYBAN

Zirci Ciszterci Bazilika, Pannon Csillagda, gumikerekes erdei kisvonatozás a Bakony erdeinek mélyére, a bakonyi Gyilkos-tóhoz, esti szentjánosbogár-fénytánc bogármester szakvezetésével

2023. június 24. (szombat) – GARANTÁLT INDULÁSSAL

Ezúttal a Bakony varázslatos vidékére invitáljuk Vendégeinket. Megcsodáljuk a cisztercita szerzetesek apátságát Zircen. Felkeressünk a Pannon Csillagdát. Gumikerekes kisvonattal kereshetjük fel a Bakony erdeinek belsejében rejtőző látnivalókat: a csodaszép Szentkút kápolnát, és a hegyi kálváriát, valamint a Bakony Gyilkos-tavának is nevezett Hubertlaki-tavat. Vacsoránkat egy bakonybéli vendéglőben fogyaszthatjuk el. Majd visszatérve a Zirci Arborétumba a szentjánosbogarak fénytáncát csodálhatjuk meg szakvezetéssel.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

  • A csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
  • Megbízható és újszerű autóbusz
  • Európai szintű cisztercita műveltségi központ Zircen
  • fakultatív programlehetőségek Bakonybél településén: Pannon Csillagda, Erdők Háza, Szent Mauríciusz kolostor gyógynövénykertje és kávézója
  • 3,5 órás fakultatív kirándulás a Bakony erdeinek mélyére gumikerekes kisvonattal, útközben Szentkút kálvária és Hubertlaki-tó (bakonyi Gyilkos-tó) felkeresése rövid helyi vezetésekkel
  • Vacsorázási lehetőség egy bakonybéli vendéglőben
  • Szentjánosbogár-rajzás megtekintése a Zirci Arboréumban szakvezetéssel

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

16.900 Ft/fő

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

17.900 Ft/fő

A részvételi díjak minimum 32 fő esetén értendők. Alacsonyabb létszám esetén a díj arányosan változhat.

SZÉP Kártyával is fizethető:

  • A SZÉP-kártya elfogadóhelyeken 2023. december 31-ig bármilyen alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) egyenlege felhasználható bármely másik alszámlához tartozó szolgáltatás kifizetésére.

-Magyar Közlöny –

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

  • az autóbuszos utazást megbízható és újszerű autóbusszal.
  • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
  • a szervezés díját.

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

  • Ügyfél adminisztrációs díj: 3.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő, közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén, a díj előzetesen fizetendő.

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:

  • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 450 Ft/fő, amely az irodának előre fizetendő,
  • Zirc Bazilika belépő szakvezetéssel: F: 1.100 Ft/fő, Ny, D: 900 Ft/fő,
  • Pannon Csillagda szakvezetéssel: F: 3.200 Ft/fő, NY, D: 2.500 Ft/fő,
  • Szentjánosbogár-les a Zirci Arborétum szakvezetéssel: 3.300 Ft/fő,
  • Fakultatív kirándulás a Bakony erdőinek mélyére gumikerekes kisvonattal (kb. 3,5 órás program): 3.200 Ft/fő,
  • Fakultatív vacsora lehetőség Bakonybélen:
    • A menü: Gulyásleves kenyérrel, 4 db palacsinta: 2.900 Ft/adag
    • B menü: Hagymaleves, Szarvaspecsenye áfonyaszósszal és krokettel: 5.700 Ft/adag
    • C menü: Hagymaleves, Bakonyi betyár csemege hasábburgonyával: 4.700 Ft/adag

A megadott belépődíjak az idegenvezető belépődíjának egy főre jutó részét is tartalmazzák. A díjak az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Reggeli indulásunkat követően elsőként a Bakony szíveként és a Bakony fővárosaként is emlegetett, több mint 800 éves Zircet látogatjuk meg, ahol a kulturális emlékek gyönyörű természeti látványossággal ötvöződnek.  Az ország legmagasabban fekvő kisvárosát a Franciaországból érkező ciszterci szerzetesek alapították, akik európai hírű szellemi és gazdasági kultúrát teremtettek a Magas-Bakony háborítatlan erdőségeinek szívében.

Zirci látogatásunk során a különlegesen szép, országosan is kiemelkedő jelentőségű apátsági templomot látogatjuk meg. A főoltár Magyarország legnagyobb, barokk stílusban készült oltárépítménye. A székesegyház büszkélkedhet a kor egyik legjelentősebb művészének, Franz Anton Maulbertschnek két festményével, de egyedülállónak mondható a templom két orgonája is. A templom 1982-ben, alapításának nyolcszázadik évfordulóján basilica minor rangot nyert, amely egy elő szerzetesközösség liturgikus otthona, és egyben Zirc városának plébánia-temploma.

Kirándulásunk következő állomása a Bakony ölelésében fekvő festői Bakonybél. Bakonybél tiszta levegőjének összetétele tette lehetővé, hogy ezen a településen alakítsák ki Magyarország legmodernebb csillagvizsgálóját, a Pannon Csillagdát, amelynek állandó kiállítását és planetáriumi előadását nekünk is lehetőségünk lesz megtekinteni. Jó idő esetén a Nap működését is láthatjuk a Csillagda modern távcsövén keresztül. A kiállítás az űrkutatás történetével és a meteorok világával végződik. A kiállított szkafander, vizuális installációk, a Mars űrszonda másolata teszik izgalmassá a tárlatot, továbbá a Tűzgömb-teremben hullócsillagok, meteoritok haladnak el felettünk és megérinthetjük az óriási távolságból érkező kőzeteket is.

Ha időnk engedi felkeressük a Szent István idején alapított Szent Mauríciusz mosotor ajándékboltját, kávézóját, ahol a szerzetesek gyógynövényes kertjéből származó termékeket, teákat, csokoládékat kóstolhatunk, vásárolhatunk vagy meglátgathatjuk a Bakony erdejének természeti értékeit bemutató Erdők Házát. 

A délutáni órákban gumikerekes kisvonattal tett fakultatív Bakonybéli kirándulásra hívjuk utasainkat, aminek keretén belül gumikerekes kisvonat segítségével keressük fel az erdő mélyén rejlő varázslatos helyeket. A körülbelül 3-3,5 órás program során felkeressük a Bakony erdejébe rejtett kincseket. Meglátogatjuk Bakonybél egyik jelképének számító Szentkút kápolnát és az ottani hegyi kálváriát, valamint felkeressük a Hubertlaki-tavat, melyet a benne lévő titokzatos fatörzseknek köszönhetően, erdélyi párja miatt neveznek a bakonyi Gyilkos-tónak.

Erdei kisvasutas kirándulásunkat követően az egyik bakonybéli vendéglőben lesz lehetőségünk elfogyasztani vacsoránkat előzetes igényfelmérés alapján.

A vacsorát követően a Zirci Arborétumhoz térünk vissza, hogy ezúttal egy másik arborétum vezetőjének kíséretében és másfélórás szakvezetése mellett csodálhassuk meg a rajzó szentjánosbogarak fénytáncát.

A lélekemelő természetközeli programok után, számos élménnyel gazdagodva késő este indulunk hazafelé és várhatóan még éjfél előtt térünk vissza a budapesti indulási helyszíneinkre.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA

Indulás: 2023. június 24. (szombat)

  • 9:00 Nyugati tér (Nyugati pályaudvar melletti parkoló)
  • 9:15 Batthyány tér (a vásárcsarnok előtti buszmegálló)

Kérjük, hogy 10 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek ezen az úton:

  • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL benzinkút, 10 km
  • M7 autópálya, Székesfehérvár, Albapark pihenő, Shell benzinkút, 60. km

A felszállási lehetőség pontos helyéről és időpontjáról irodánkban érdeklődhet.

Érkezés: az éjszakai órákban, 23.45 körüli visszaérkezésre tekintettel plusz leszállítási pontokat is alkalmazunk, úgymint a Sasadi úti buszmegálló, BAH csomópont, Déli Pályaudvar