Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

VALKAI ERZSÉBET IDEGENVEZETŐNK ÉS ELŐADÁSAI

VALKAI ERZSI

Erzsi Campania területén élő, magyar nyelvű idegenvezető, aki vízilabdázó olimpikoni múltját hátrahagyva a töretlen energiáját és lendületét ma magyar nyelvű csoportok nápoly-környéki kalauzolására használja. Széleskörű, helybéliként az élet megannyi területére kiterjedő tudása, közvetlen személyisége szinte garancia arra, hogy élménydús és tartalmas lesz az utazáson vele töltött idő. Erzsi szereti ezt a dél-olasz világot, a maga nyüzsgésével, ellentmondásosságával, hangosságával együtt, éppen ezért is törekszik arra, hogy minél több szeletét meg tudja mutatni nekünk. Legyen szó akár olasz pizzáról Nápolyban, akár citromtermesztésről a Sorrentoi- félszigeten, ókori építészetről Pompeiben, vagy luxuséletről Capri-szigetén mindig szívesen és színesen mesél nekünk. 


ERZSI ÁLTAL TARTOTT ONLINE ELŐADÁSOK

POMPEI - A VEZÚV ÁLTAL LEROMBOLT ÉS MEGŐRZÖTT ÓKORI ÉLET VÁROSA

2020. december 27. (vasárnap) 19:30

Kr. u. 79-ben a Vezúv kitörése órákon belül döntötte romba Pompei városát, tette mindezt úgy, hogy a lehulló óriási hamu és habkő áradat alatt megőrizte az utókornak az ókor egy pillanatát. A sok évtizede tartó és ma is folyó régészeti munka napról napra hoz olyan leleteket a felszínre, amelyek segítségével szinte tökéletes kaphatunk a császárkor  tengerparti kereskedővárosának életéről. Az itteni ókori lakosok életének minden apró részletébe betekintést nyerhetünk: Mit és hol ettek? Hova jártak szórakozni? Hogyan főztek? Hol és hogyan éltek társasági életet? Hol edzettek, hol fürödtek, hova jártak bordélyházba a római kori lakó azelőtt a végzetes nap előtt? Ebbe a különleges módon konzervált ókori pillanatképbe repít minket vissza Campania tartományban élő, magyar származású helyi idegenvezetőnk.


MINDENNAPI ÉLET EGY IDŐZÍTETT BOMBA, A  VEZÚV LÁBAINÁL

2021. január 30. (szombat) 19:30

A Vezúv az egyetlen, jelenleg alvó állapotban lévő, aktív vulkán az európai kontinens szárazföldi részén, és mivel a környezetében nagyjából 3 millió ember él, egyben a világ egyik legveszélyesebb vulkánjának is számít. A Vezúv a maga titokzatosságával és grandiózus méreteivel az itteniek képzelet és mondavilágát is áthatja. A Vezúv közelében élő idegenvezetőnk mesél nekünk a legismertebb vulkánkitörésekről, azok történelmet formáló erejéről, az állandó veszéllyel való mindennapos együttélésről, de azt is megtudhatjuk, hogy mi köze van Spartacusnak, vagy éppen az egyik legismertebb nápolyi dalnak a tűzhányóhoz.


Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.