NYÁR VÉGI ALBÁNIAI, MACEDÓNIAI REPÜLŐS ÉS BUSZOS KÖRUTAZÁS, NYARALÁS

JÓN-TENGERI, OHRID-TAVI ÉS LELKI FÜRDŐZÉSSEL

2021. augusztus 24-28. (kedd-szombat)

A rejtélyes Balkán felfedezésére hívjuk vendégeinket. Utunk során megcsodáljuk a magas-hegyek, türkíz folyók, a Jón-tenger és Jón-szigetek világát, közben betekintést nyerünk a balkáni országok nagyobb városaiba, falvaik házikóiba, és az ott lakók életébe is. Szerezzen életre szóló érzéki, szellemi és lelki élményeket e különleges utazásunk során.

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

214.900 Ft/fő

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

222.900 Ft/fő

A részvételi díj a mindenkori repülőjegy díjszabásának megfelelően kerül megállapításra, így az emelkedhet.

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • repülőjegyet,
 • a repülőtéri illetéket,
 • 1 db a fedélzetre felvihető maximum 40×30×20 cm méretű és 10 kg súlyú kis kézipoggyászt*,
 • légkondicionált autóbuszt a reptéri transzfereknél és a teljes utazás során,
 • 4 éjszaka szállást: 1 éjszaka Szkopjeban (belváros), 1 szállást Ohridban (tópart közeli), 1 szállást Sarandaban (tengerpart közeli), 1 éjszaka Vloraban (tengerpart közeli), három-, négycsillagos szállodában, igény szerint két- vagy háromágyas, fürdőszobás szobában,
 • 4 napi büfé reggelit és 3 napi vacsorát a szállodában vagy étteremben,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • helyi idegenvezetést, városi belépési díjat, audiós eszközt, helyi idegenforgalmi adót, útdíjat, parkolási díjakat,
 • útlemondási biztosítást 10% önrésszel, amelynek díja a teljes előre fizetendő összeg 2%-a. A szolgáltatás összege az út esetleges meghiúsulása esetén nem jár vissza, annak megvalósulása miatt,
 • magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • audiós eszköz fülhallgatóval.
 • a szervezés díját.

ÚJ UTASOK SZÁMÁRA KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő, közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén,
 • egyágyas felár: 49.000 Ft.

Albániai beutazási feltételek: A mindenkori beutazási feltételekről és a Covid-intézkedésekről a Magyar Konzuli Szolgálat honlapján a következő linkre kattintva tájékozódhatnak. https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ:

 • Az utazás időpontjára érvényes repülős baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 5.400 Ft/fő/6 nap (18-69 év), 8.100 Ft/fő/5 nap (70 év felett),
 • WizzPriority szolgáltatás (1 db maximum 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt** elsőbbségi beszállásssal): 18.000 Ft/fő (oda-vissza útra)*.
 • 20 kg-os Feladható poggyász: nem választható **,

A díjak az esetleges foglalási díjakat is tartalmazzák, amelyek az irodában előre fizetendők.

Az előzetesen történő foglalások érdekében, az irodában történő jelentkezéssel, az utazás során fizetendő díjak megtérítését is vállalni kell. A díjak az út során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.

A helyszínen külön fizetendő választható belépődíjak:

 • Ethem bey dzsámi: 2 €/fő adomány,
 • Gjirokastra Vár és-helytörténeti kiállítás, csoportkísérőnk idegenvezetésével: 5 €/fő,
 • Gjirokastra Néprajzi Múzeum, csoportkísérőnk idegenvezetésével: 5 €/fő,
 • Butrinti UNESCO romváros, csoportkísérőnk idegenvezetésével: 9 €/fő,
 • Berat vár és Onufri múzeum, csoportkísérőnk idegenvezetésével: 7 €/fő,
 • Sveti Naum kolostor Ohrid mellett, csoportkísérőnk idegenvezetésével: 3 €/fő,
 • Ohrid-tavi csónakázás és Ohridi városnézés, helyi idegenvezetéssel: 9 €/fő,
 • Sv Bogorodica Perivlepta ortodox templom Ohridban: 3 €/fő,
 • Jovan Kaneo ortodox templom Ohridban: 3 €/fő,
 • Teréz anya Emlékház, Skopje: 2 €/fő adomány,
 • Borravaló a gépkocsivezetőnek: 2 €/fő

Összesen mintegy 50 €/fő. A díjak az esetleges foglalási díjakat és az idegenvezető belépődíjának egy főre jutó részét is tartalmazzák, és az út során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

1.nap

A reggeli órákban indul a transzferbuszunk Budapestről a pozsonyi repülőtérre menetrendszerinti járatunkkal repülünk, és mintegy másfél órányi repülés után érkezünk meg a Makedónia királyáról, Nagy Sándorrról elnevezett szkopjei repülőtérre.

A bérelt buszunkkal Észak-Macedónia fővárosába vesszük az irányt. Elsőként átvesszük hotelszobáinkat, majd a város felfedezésére indulunk. Szkopje maga a csoda; a szocialista héjon túl, a friss, szinte festékszagú ókor, a Vardar-parti ókori gályákkal és a muszlim középkorral fűszerezve, miközben Nagy Sándor kivont karddal figyel bennünket legendás lováról a Plaošnikon. Ez a látvány, ami a főváros központját illeti, egyedülálló és színes, eklektikus és felejthetetlen. A híres nagyokat is látni fogjuk: Cirillt és Metódot, Samuilo cárt és Teodora császárnőt. Majd betérünk Teréz anya Emlékházába, hogy megismerjük korunk Aranyasszonyának munkásságát, elkötelezettségét és keresztény élethivatását. Városnéző sétánkat követően az idegenvezetőnk útmutatása szerint egyénileg költhetjük el a vacsoránkat vagy a vezetőnk ajánlása szerint, közösen is vacsorázhatunk egy a bazárban található, balkáni hangulatú étteremben, ahonnan együtt vagy egyénileg térhetünk vissza a szintén a bazárban található szállodánkba.

2. nap

A közös reggelinket követően, Szkopjét elhagyva, először egy kivételes szépségű természeti kincshez vezet az utunk; a Matka-kanyont keressük fel, azaz a főváros közelében lévő legnépszerűbb kirándulóhelyet, és a Treska folyó mentén teszünk egy sétát. A gyönyörű türkíz folyó mellett haladva érünk a Sv. Andrija kis templomába, hogy megcsodáljuk az ikonosztáz óarany fényét és az ortodoxia misztikumát, a közeli vízparti vendéglőben egy frissítő ital mellett pedig a teremtett világ szépsége tárul elénk.

A természeti élmények után Ohrid felé vesszük az irányt.

Útközben megcsodálhatjuk a magas-hegyek világát, ahol a Vihren 2914 méteres csúcsával magasodik az ég felé. Úticélunkhoz közeledve feltűnik Ohrid városa, amelynek az azonos nevű tóval alkotott látványával egyszerűen nem lehet betelni.

Megérkezésünket követően elfoglaljuk a szállodánkban szobáinkat és elköltjük közös a vacsoránkat.

Ohridi-tó partján fekvő középkori város a 365 templomával valaha az ortodox kereszténység bástyája, az írástudás és egyetemi oktatás központja volt a X. században. Ma a történelmi rétegek tapinthatók itt, a római színház ma is megfelel funkciójának, és a macedónok használják is. Leghíresebb temploma a Sv. Sofija római kövekre épült. A város legmagasabb pontján áll Samuilo cár legendás vára, nem messze tőle a Szűzanya felbecsülhetetlen értékű szentélye, a Bogorodica Perivlepta templom, amelynek udvaráról páratlan kilátás nyílik a tóra. Kis ligeten keresztül megközelítjük a Sv. Jovan Kaneo sziklaszirtre épült templomát, amely a Mancevski filmben főszerepet kap. Innen csónakokkal térünk vissza a kikötőbe. Az Ohridi-tó a világ harmadik legrégebbi tava, amely számos endemikus fajnak otthona. Számunkra a legérdekesebb azonban a Plasica, mert pikkelyéből készül a híres ohridi gyöngy.

A csodás programot követően, az önmegtartóztatás jegyében, még felkeressük a Kr. után 905. évben alapított Szent Naum kolostort, akinek névadóját az Ortodox Egyház avatta szentté. Ezután engedve az egy napja tartó csábításnak felkeressük a tó leghíresebb strandját.

A testi és lelki fürdőzést követően térünk be szállodánkba. Közös vacsoránkat a hotel éttermében vagy egy vendéglőben fogyasztjuk el.

3. nap

A reggelink elfogyasztását követően folytatjuk utunkat Albánia délnyugati részén, a Jón-tenger partján fekvő Sarandaba. A hosszú út során mindvégig leköti figyelmünket a táj szépsége, egyszerűen nem tudunk betelni vele.

A tengerpartközeli szállodánkba érkezve napunk további részét fürdőzéssel, tengerparti sétával és pihenéssel tölthetjük. Közös vacsoránkat ezúttal is hotel éttermében vagy egy közeli vendéglőben fogyasztjuk el.

4. nap

A reggeli és a hotelből történő kijelentkezést követően napunk első részében az ókori romvárosba, Butrintiba utazunk, amely szintén az ország egyik UNESCO világörökségi helyszíne, ahol nem csak görög és római, hanem illír leleteket is találkozhatunk. A várost még a korfui gyarmatosítók alapíthatták. A nagy kőtömbökből épült falakkal körülvett akropoliszát az i.e. 6. században emelték. Időszámításunk kezdetekor a Római Birodalomhoz tartozott, később püspöki székhely lett, bizánci fennhatóság alá került, később a velencei csapatok is elfoglalták a 15. században, amikor hanyatlásnak indult, a környéke elmocsarasodott, így elnéptelenedett.

Tovább utazva a Gjera-hegy lábánál, a Drino folyó völgyében fekvő Gjirokastrába vesszük az irányt, amelynek szűk, kanyargós, macskaköves utcákkal átszőtt óvárosa az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Itt született az egyetlen albán Nobel-díjas író, Ismail Kadare, de itt látta meg a napvilágot a hírhedt diktátor Enver Hodzsa is, jómódú kereskedőcsalád sarjaként. Szülőháza ma gazdag néprajzi kiállításnak ad otthont, így betekinthetünk egy gazdag száz évvel ezelőtt élt család mindennapjaiba is. A város fő nevezetessége azonban a bazár, ill. a hegy tetején álló középkori vár, amely helytörténeti tárlattal várja az érdeklődőket. Sötét története van ennek a várnak, mert évszázadokon át börtönként használták, még a XX. században is. A bazár hangulata kivételes, albán színekben pompázik itt minden, közben frissen sült bureket kínálnak vagy éppen jéghideg fagyit. A színes szőnyegektől kezdve a régiségeken keresztül minden apróság a gazdáját keresi. A macskaköves út, a jellegzetes sikátorokon át, fehér házak alatt vezet vissza bennünket a buszhoz.

Mintegy kétórányi utzazást követően érünk a tengerparti városkába, Vloraba. A tengerpartközeli szállodánkba bejelentkezve a napunk további részét ezúttal is fürdőzéssel, tengerparti sétával és pihenéssel tölthetjük. Majd elfogyasztjuk közös vacsoránkat a szálloda étteremben vagy valamely helyi vendéglőben.

5. nap

Reggeli után a következő programhelyszínek felé vesszük az irányt. A magas-hegyek ismét kísérnek bennünket, amíg az Osum folyó partjára érünk. Itt a Tomori és a Sperragh vonulata közt van az ezer ablak városa, Berat. Először a várat vesszük be, ami ma is lakott. Hosszú várbeli sétánk során elsőként a középkori ortodox templomot és annak nartexében kialakított ikonmúzeumot tekintjük meg, amely Onufri mester kivételes munkáit is tartalmazza. De dolgozott itt a neves Četiri család is Normandin Spatarakuval. A felbecsülhetetlen értékű kiállítás után a törökkori építészet, a panoráma-kilátó és a várfalak nyújtanak nem mindennapi látványt. Alattunk a város nyüzsög, középkori ezer ablakos része, építkezések Enver Hodzsa idejéből és az új élet jelei – minden belátható. Berat az ország legfontosabb UNESCO világörökségi helyszíne. Itt lesz lehetőségünk arra, hogy elköltsük az utolsó Leket is. Elbúcsúzva Skander bég népétől, tovább utazunk Észak-Macedónia felé. A határt átlépve, a Mavrovo Nemzeti Park peremén elhaladva rövidesen az ohridi repülőtérre érkezünk.

Programunk végeztével, számos szép élménnyel gazdagodva és lélekben feltöltekezve, a késő délutáni órákban búcsút intünk Észak-Macedóniának is, és másfélórányi repülést követően érkezünk meg a Bécs-Schwechati repülőtérre, ahonnan transzferbuszunkkal késő este érkezünk meg utazásunk budapesti kiindulási pontjára.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Útjaink során audiós eszközt használunk annak érdekében, hogy idegenvezetőink, kényelmesen, a séták közben is részletes tájékoztatást tudjanak adni a vendégeinknek. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, hogy az audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén fizetendő 17.000 Ft/kötbér díját. 

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA

2021. augusztus 24-28. (kedd-szombat)

Utazás: WizzAir közvetlen járataival:

 • Pozsony (BTS)– Szkopje (SKP): 2021. augusztus 24., kedd, 15:10-16:40 W6 7762
 • Ohrid (OHD)– Bécs (VIE): 2021. augusztus 28., szombat, 16:25-18:10 W6 2826

A feltüntetett járatok tájékoztató jellegűek és időközben változhatnak.

 Transzferbusz Pozsony (BTS) repülőtérre Budapestről.

 • Indulás: 2021. augusztus 24. (kedd), 8:45-kor Batthyány térről (Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl)

Kérjük, hogy legalább 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

 

*Poggyász információ:

Személyenként 1 db, maximum 40×30×20 cm méretű és 10 kg súlyú kis kézipoggyászt díjmentesen felvihető az utastérbe, amelyet az utasnak az előtte található ülés alatt kell elhelyeznie.

**WIZZ Priority:

Ha WIZZ Priority szolgáltatást vásárol, a fedélzetre felvihető maximum 40× 30×20 cm és 10 kg súlyú kis kézipoggyász mellett magával vihet még a fedélzetre 1 db maximum 55x40x23 cm nagyságú és 10 kg súlyú kézipoggyászt is (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható). Kijelölt elsőbbségi utasfelvételi pult és elsőbbségi beszállás!

***Feladottpoggyász: a program jobb megvalósítása érdekében nem igényelhető.