MONTENEGRÓI REPÜLŐS ÉS BUSZOS KÖRUTAZÁS

SZKADÁRI-TÓ, BUDVA, HAJÓZÁS A KOTORI-ÖBÖLBEN, SÉTA A CETINJEI KIRÁLYI KÖZPONTBAN

2023. április 1-4. (szombat-kedd)

Egy újabb nyugat-balkáni körutazásunkra hívjuk vendégeinket Szántó Mária balkánspecialista idegenvezetővel. Négynapos utunk alatt különleges természeti szépségeket, Európa egyik legnagyobb madárrezervátumát, katolikus és ortodox, sőt közös templomokat és az Adria ékkőinek számító városokat is felfedezünk, emellett részt vehetünk egy egész napos hajókázáson is. Szerezzen életre szóló érzéki, szellemi és lelki élményeket e különleges utazásunk során.

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

147.900 Ft/fő

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

154.900 Ft/fő

A részvételi díj a mindenkori repülőjegy díjszabásának megfelelően kerül megállapításra, így az emelkedhet.

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • repülőjegyet,
 • a repülőtéri illetéket,
 • 1 db a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyászt*,
 • légkondicionált autóbuszt a teljes út során,
 • 3 éjszaka szállást Budvaban, a tengerpart közeli, négycsillagos szállodában, igény szerint két- három- vagy négyágyas, fürdőszobás szobában,
 • reggelis ellátással,
 • magyar nyelvű csoportkísérést,
 • a szervezés díját.

A RÉSZVÉTELI DÍJON FELÜL KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 3.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő,
 • egyágyas felár: 38.000 Ft.
 • audiós eszköz, helyi idegenforgalmi adók, út- és alagútdíj, parkolási és városi belépési díjak: 60 €/fő

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ:

 • 3% útlemondási biztosítás: az irodának előre fizetendő díjak összege után fizetendő,
 • Az utazás időpontjára érvényes repülős baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 3.800 Ft/fő/4 nap, 70 év felett 5.700 Ft/fő, 80 év felett 13.300 Ft/fő,
 • Fakultatív háromfogásos vacsorák (3 estére): 12.900 Ft/fő,
 • Nagy kézipoggyász és Priority szolgáltatás: 18.000 Ft/fő (oda-vissza útra)**,
 • 20 kg-os Feladható poggyász: nem választható***.

A díjak az esetleg foglalási díjakat is tartalmazzák, amelyek az irodában előre fizetendők és összegük időközben emelkedhet.

 • Egész napos Kotori-öböl hajózás fakultatív program üdvözlőitallal, hideg falatokkal, borral és vízzel ( 7 óra):
  • Az irodában előzetesen fizetendő díj: 3.000 Ft/fő,
  • A helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő díj: 50 €/fő. A fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza, a hajózás, a csoportkísérés és szervezés díjait is.

Az előzetesen történő foglalások érdekében a fenti fakultatív programokra, az irodában történő jelentkezéssel, az utazás során fizetendő díjak megtérítését is vállalni kell. A díjak az út során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben emelkedhet.

 

A helyszínen külön fizetendő választható belépődíjak:

 • Szkadári-tó hajózás Rijeka Crnojevicaból Virpazarba kóstolóval, Szkadári-tó Nemzeti Park: 35 €/fő, 12 fő alatt a díj emelkedhet.
 • Perast templom: 2 €/fő,
 • Kotori Tengerészeti Múzeum: 5 €/fő,
 • Szirti Madonna templom helyi idegenvezetéssel: 3 €/fő,
 • Cetinje (Nemzeti Múzeum, Nikola király palotája, Szerb kolostor): 12 €/fő,
 • Lovcen (mauzóleum, Nemzeti Park, II. Petar Petrovic Njegos szülőháza): 15 €/fő,
 • Njegusi sonkakóstoló: 10 €/fő.

A belépődíjak várható összegE kb. 80 €/fő, amelyek az út során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben emelkedhet.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

1.nap

Kora reggel elindulunk menetrendszerinti járatunkkal a Liszt Ferenc Repülőtérről, és egy bő órányi repülést követően szállunk le a podgoricai repülőtéren. Innen máris az ország egyik legkiemeltebb turisztikai helyszínét közelítjük meg, amit a legtöbben fényképeznek le Montenegróban: a Rijeka Crnojevica meandereit. a zöld színek legváltozatosabb színskálája, a természet csendje és a madarak szárnyainak suhogása vesz körül bennünket. Majd felkeressük a kis kőhidat, a festői kisvároskát, ahol egykoron nyüzsgő élet zajlott. Itt hajóra szállunk és megpróbáljuk lencsevégre kapni az utolsó európai pelikánokat. A tiszta zöld vízen utazva nádban megbúvó madárfészkeket fedezhetünk fel, hirtelen halcsobbanást érzékelhetünk, apró kolostorok tűnnek fel a kis szigeteken. Közben a helyi specialitást, az „ustipak”-ot kóstolhatunk sajttal. Körülöttünk magasló hegyek és nemsokára kikötünk Virpazarban. Rövid séta után a csöppnyi városban, tengerparton haladva érjük el Budvát.

Budva az ország tengerparti fővárosa. A keresztelő Szent Jánosnak szentelt templom tornya messziről irányt mutat. Megcsodáljuk a falakkal körbevett várost, amely még az illírek idejéből való. Fehér templomai, apró terei, szűk sikátorai várnak ránk. Kikötője megszámlálhatatlan fényűző jachtnak ad biztonságot. Velünk szemben Sv. Nikola szigete, amely dísze a város öblének. A nap végén elfoglaljuk a városban, a tengerpart közelében található szállodánk szobáit. A vacsoránkat kényelmesen a hotel éttermében is elkölthetjük.

2. nap

Reggelit követőén, buszra szállva a Kotori-öbölbe indulunk, ahol már hajónk vár bennünket. Sorra vesszük a tengeren és a parton kínálkozó szépségeket. Elsőként átkelünk a szemben húzódó Szirti Madonna szigetre, amely bizony mesterséges a több mint 60 m mélységű tengeri öbölben. Természetesen Mária kegyhely, hiszen a fogadalmi templom is a Szűzanyának van szentelve. A parányi sziget bejárása után kikötünk Perastban, abban a városban, ami történelmével kiemelkedik a Bokelji városok közül. Megtudjuk kik is a híres Zmajevic család tagjai és minek köszönhetjük a városka barokk arculatát, gazdagságát. Ezt követően folytatjuk utunkat az Adria tükrének is nevezett Kotori-öbölben a névadó városig, amelynek szépségét, fekvését és kulturális kincseit az UNESCO világörökségként tartja számon. A várost a középkorban épített fala ma is körbeöleli. Oroszlános kapuján betérve élvezzük sikátorait, csupa kő házait, mediterrán növényzetét és a sok macskát, amiről szintén híres Kotor. Bejárva tereit, templomait megtudhatjuk milyen örökséget kaptak a város lakói, és hogyan bánnak vele. A tartalmas programot követően, visszatérve a szállodánkba, ahol közösen fogyaszthatjuk el a vacsoránkat.

3. nap

Cetinjében kezdődik a napunk kulturális programja. Montenegró történelmi fővárosában elsőként a koronázott királyuk palotáját, belső termeit tekintjük meg. Majd az ortodox szakrális világ kolostorának tömjénfüstös ódon ereklyéit, ikonjait nézzük meg. A hét évszázada kalandosnak tűnő, ám rendkívül veszélyes utat bejárt felbecsülhetetlen értékű szent ereklyék pihennek itt, mint Keresztelő Szent János jobbja. Rövid sétát teszünk a Cetinje főterén, ahol a város alapítójának szobra előtt a törökök ellen küzdő hegyi népek történetét még jobban megismerjük. A városnak van még egy óriási felbecsülhetetlen kincse, amelyet a múzeumban őriznek, egy olyan ikon, amit Sz. Lukács evangelista sajátkezűleg festett a Szűzanyáról. Csodatevő erejét különleges ecsetvonásoknak is köszönheti, ám az is csoda, hogy két évezrede ép, amit leginkább a Máltai lovagoknak köszönhetünk.

A magas hegyek koszorújában megtekintjük a Njegos dinasztia szülőházát, kóstolunk helyi specialitásokat, a füstölőben szőlőpálinkát, sonkát házikenyérrel és mézbort. Mindebből erőt merítve könnyedén közelítjük meg a hegycsúcsot, ahol a leghíresebb Njegos nyugszik a sasok és sólymok csendes, ám fenséges társaságában. Visszatérünk a már jól ismert hotelünkbe, ahol közös búcsúvacsoránkat is elfogyaszthatjuk.

4. nap

Reggelinket követőén, mielőtt elhagyjuk a kicsiny, de csodákban bőséges országot, megismerkedünk Budva óvárosának templomaival kívül-belül, évezredes kultúrájával és meghökkentő meséivel. Szabadidő és vásárlási lehetőség után buszunkkal vagy taxikkal a podgoricai repülőtér felé igyekszünk.

Budva képét visszük magunkkal utolsóként a kis ortodox országból, ahol teljes képet kaptunk tengeréről, kolostorairól és magashegyi titkairól egyaránt.

A délután induló járatunk valamivel több mint egy óra repülést követően érkezik meg Budapest, Liszt Ferenc repülőterére.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Audiós eszköz: Útjaink során audios eszközt használunk annak érdekében, hogy idegenvezetőink szélesebb körű tájékoztatást tudjanak adni vendégeink számára, akár séta közben is. A készülékek használatával kapcsolatban idegenvezetőink mindig részletes tájékoztatást nyújtanak. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, hogy az audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén fizetendő 18.000 Ft/kötbér díját.

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA

2023. április 1-4. (szombat-kedd)

Utazás: WizzAir közvetlen járataival:

 • Budapest – Podgorica: 2023. április 1., szombat, 7:10 – 8:30 (W6 2231)
 • Podgorica – Budapest: 2023. április 4., kedd, 14:55 – 16:15 (W6 2232)

 

*Poggyász információ:

A részvételi díjban szereplő 40 × 30 × 20 cm és maximum 10 kg súlyú kis kézipoggyász díjmentesen felvihető az utastérbe, azonban az utasnak az előtte található ülés alatt kell elhelyeznie.

 

**WIZZ Priority információ:

Ha WIZZ Priority szolgáltatást vásárol, a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyász mellett magával vihet még a fedélzetre 1 db maximum 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt is (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható). Kijelölt elsőbbségi utasfelvételi pult és elsőbbségi beszállás!

 

***20 kg-os feladható poggyász információ: a program jobb megvalósíthatósága érekében nem választható.