GRÚZIA, A KAUKÁZUS ÖLELTE PARADICSOM

repülős és buszos körutazás

2022. augusztus 29-szeptember 3. (hétfő-szombat) GARANTÁLT INDULÁSSAL

Egy bájos kis ország a Kaukázus előterében, amit még nem rontott meg a tömegturizmus, ez Grúzia. Ahol többezer méteres csúcsok magasodnak a szállásaink fölé. Ahol egyik nap még a gránátalmafákkal szegélyezett mediterrán vidéken sétálhatunk, egy másik nap a sivatag különleges színeiben gyönyörködhetünk és hegyi tóban fürdőzhetünk, míg egy harmadik napon akár a hófödte Kaukázusban utazhatunk.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel és megbízható idegennyelv ismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
 • kislétszámú csoport (10-15 fő)
 • 3 éjszaka óvárosi és belvárosi fekvésű három- és négycsillagos hotelekben és vendégházban, 2 ágyas szobákban
 • reggelis ellátással a szállásokon
 • lenyűgöző természeti környezet és ókori és középkori épített örökség
 • utazás a Kaukázus hegységben és a Grúz-hadiúton
 • városnézések Kutaisziban, Goriban, Tbilisziben, Mchetaban
 • az UNESCO Világörökség várományos Uplistscikhe barlangváros megtekintése
 • UNESCO világörökség részét képező Bagrati és Szvetichoveli székesegyházat és a Jvari kolostort, Goricikhe (gori vára), Ananuri-erőd, Sztálin Múzeum, meglátogatása
 • fakultatív szervezett vacsora, különleges gasztronómiai élmények
 • a gasztronómia mellett betekintést nyerhetünk Grúzia építészetébe, kultúrájába, történelmébe és a grúzok mindennapjaiba
 • dzsiptúra és gyalogtúta Knichkha.vízesésekhez a Okace-kanyonhoz fakultatív program a 2. napon – időtartama kb. 6 óra
 • fürdőzési lehetőség az Ananuri-erőd melletti tóban

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

219.900 Ft

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

224.900 Ft   

A részvételi díjak minimum 10 fő esetén értendők. Alacsonyabb létszám esetén a díj arányosan változhat. A díj a mindenkori repülőjegy díjszabásának megfelelően kerül megállapításra, így az emelkedhet.

Grúziai beutazási feltételek: A mindenkori beutazási feltételekről és a Covid-intézkedésekről a Magyar Konzuli Szolgálat honlapján a következő linkre kattintva tájékozódhatnak.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?georgia-gruzia

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • repülőjegyet,
 • a repülőtéri illetéket,
 • 1 db a fedélzetre felvihető 40×30×20cm (max. 10kg súlyú) kis kézipoggyászt*,
 • az autóbuszos utazást Grúziában bérelt 15-20 fős autóbusszal, a gépkocsivezető és az idegenvezető szállását
 • 3 éjszaka szállást óvárosi és belvárosi fekvésű, három- és négycsillagos hotelekben, vendégházban, 2 ágyas szobákban,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a reggelis ellátással a szállásokon,
 • az idegenforgalmi adót és illetéket, az útdíjakat és behajtási díjakat,
 • a szervezés díját,
 • útlemondási biztosítást 10% önrésszel, amelynek összege a teljes előre fizetendő díj 2%-a, azaz mintegy 4.400-5.400 Ft/fő, az igénybe vett szolgáltatásoktól függően. A szolgáltatási díj összege az út meghiúsulása esetén nem jár vissza, a szolgáltatás megvalósulása miatt.

ÚJ UTASOK SZÁMÁRA KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ

 • Ügyfél adminisztrációs díj: 2.500 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő, közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén, a díj előzetesen fizetendő.
 • Egyágyas felár: 34.900 Ft.

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ:

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 70 éves korig: 5.400 Ft/fő/6 nap, 70 év felett 8.100 Ft/fő/6 nap, amelynek díja az irodának előzetesen fizetendő,
 • Wizz Priority szolgáltatás: nagyméretű kézipoggyász + elsőbbségi beszállás**: 16.000 Ft/fő,
 • 20 kg-os Feladható poggyász: nem választható***.
 • Stepantsmindában a hegyekre néző szoba felára: 5.000 Ft/szoba.
 • Tbilisziben a városra néző szoba felára: 3.000 Ft/szoba.

A díjak az esetleg foglalási díjakat is tartalmazzák, amelyek az irodában előre fizetendők és összegük időközben emelkedhet.

 • Prometheus-barlangot és az Okace-kanyon félnapos autóbuszos kirándulási lehetőség a 2. naponidőtartama kb. 5-6 óra:
  • az irodának előre fizetendő: 8.000 Ft/fő, amely tartalmazza a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést és a szervezés díját.
   • a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 50 €/fő, minimum létszám 10 fő esetén, 10 fő alatt a díj arányosan emelkedik. A díj tartalmazza a buszos utazás költségeit, parkolási díjakat, útdíjakat, a dzsiptúra, a foglalás költségeit és az idegenvezető dzsipdíjának egy főre jutó arányos részét.
   • Okace-kanyon belépődíj: 220 Lari/fő, a díj tartalmazza az idegenvezető belépődíjának egy főre jutó arányos részét.
 • Gergeti Szentháromság kolostor, dzsiptúra, gyalogtúra fakultatív program a 5. napon időtartama kb. 4 óra:
  • az irodának előre fizetendő: 5.000 Ft/fő, amely tartalmazza a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést, a szervezés díját.
  • a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 25 €/fő, – minimum létszám 10 fő esetén, 10 fő alatt a díj arányosan emelkedik. A díj tartalmazza a dzsiptúra, a foglalás költségeit és az idegenvezető belépődíjának egy főre jutó arányos részét.

Az utazó a fakultatív programokra történő jelentkezéssel, az utazás során fizetendő díjak megtérítését is vállalja az idegenvezetőnek átadva.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

1.nap, augusztus 29. (hétfő):

Késő este találkozunk a Liszt Ferenc Repülőtéren. Az idegenvezetőnk minden a repülőúttal kapcsolatos fontos információt megoszt a vendégeinkkel. Éjfél előtt indulunk menetrendszerinti járatunkkal Grúziába.

2. nap, augusztus 30., kedd:

A mintegy háromórányi repülés során némileg pótolhatjuk az elmaradt éjszakai pihenést. Helyi idő szerint késő hajnalban érkezünk Kutaiszi repülőterére, ahol bérelt buszunk és sofőrünk várnak bennünket.

Első utunk Grúzia második legnagyobb városába, Rioni folyó mentén fekvő Kutaisziba vezet, ahol a nap első sugaraival kísérve teszünk egy rövid buszos városnézést, amelyet egy rövidke óvárosi sétával egészítünk ki, mindeközben érintve a város impozáns színházépületét és az aranygyapjú legendáját idéző hatalmas Kolkhisz-szökőkútat is. A városnézést követően kis szerencsével a már nyitva lévő helyi piacra térünk be, ahol lebonyolíthatjuk a pénzváltást és a napi élelmiszerek mellett számos egzotikus gyümölcsöt, aszalványt, fűszert, teát és kávét is beszerzezhetünk. Otthon nem érdemes a pénzváltással vesződni, mert Larihoz legegyszerűbb módon a helyszínen Euro segítségével juthatunk.

Félnapos fakultatív kirándulás keretében lehetőségünk lesz egy másfélórányi utazással elérhető Kinchkha-vízeséseket és az Okace-kanyont meglátogatnunk.  Ahol a látogatóközponttól kiindulva bérelt dzsipekkel közelítjük meg a Kinchkha-vízeséseket a szurdokvölgyet egyaránt. Először az ország legnagyobb vízesését keressük fel, amely szabadon látogatható, majd az izgalmas és látványos 10-15 méter széles, közel 50 méter mély kanyon sziklafalaihoz erősített 700 méter hosszú sétányt is bejárjuk, ahol szintén több, akár 70 méteres vízesést is láthatunk. A sétány végén pedig egy Skywalk-jellegű, a szakadék fölé benyúló kilátóra is kisétálhatunk. A fakultatív programról visszatérve Kutaisziban ebédelünk egyénileg vagy idegenvezetőnk ajánlásával közösen.

Továbbutazunk a Grúzia szívében, a Liakvi és a Mtkvari folyók találkozásánál fekvő Goriba. A Goricikhet, a Gori várat, várromot hódítjuk meg először, ahonnan pazar panoráma tárul elénk a Kaukázusra. A kora esti órákban érkezünk meg a belvárosi, kényelmes négycsillagos hotelünkbe, ahol vacsora előtt kedvünkre meg is mártózhatunk a hotel nagy úszómedencéjében.

A vendégeink eldönthetik, hogy a hosszú nap végén a szálloda kényelmét élvezik a továbbiakban vagy egy rövid esti sétán vesznek részt a belvárosban, mely alkalmával elkölthetik a vacsorájukat az egyik hangulatos helyi étteremben egyénileg vagy közösen az idegenvezetőnk útmutatása szerint. A szabadidőt követően közösen, vagy egyénileg térhetünk vissza szállodánkba.

3. nap, augusztus 31., szerda:

A közösen elköltött ízletes reggelinket követően reggel folytatjuk Gorit felfedezését. Ezúttal a leghírhedtebb szovjet diktátor, Joszif Visszarianovics Sztálinnak emléket állító Sztálin Múzeumot látogatjuk meg. Itt található a diktátor konzervált szülőháza, valamint az általa a negyvenes években használt, páncélozott vasúti kocsija is, amellyel a vezér többek között a jaltai és a teheráni konferenciákra is utazott. Az egykori Szovjetunió területén megtalálható utolsó Sztálin-szobrok egyike Gori városháza előtti téren állt, melyet lebontását követően szintén itt állítottak ki.

A múzeumlátogatást és rövid kávészünetet követően a főváros felé vesszük az irányt, de a közelben lévő, UNESCO Világörökség várományos Uplistscikhe barlangvárosnál meg is állunk.

Különleges élmény sétálni az őskori barlanglakások között, amelyet a kora vaskortól egészen a középkorig laktak. A látogatást követően mintegy órányi utazással érünk Grúzia fővárosába, Tbiliszibe, ahol elsőként elfoglaljuk a szintén belvárosi hotel szobáinkat, majd közös sétát teszünk a mediterrán jelleggel esti élettel teli, lüktető óvárosban. Szemügyre vesszük a közelben lévő az UFÓ-szerű Béke-hídat, a folyó és a belváros feletti libegőből pedig madártávlatból is rátekinthetünk a városra. Ezúttal is a helyi éttermek egyikében költhetjük el vacsoránkat egyénileg vagy közösen. A tartalmas, élménydús nap végén közösen térünk vissza szállásunkra.

4. nap, szeptember 1., csütörtök:

Közösen elköltött reggelink után, a szállodánk kiváló elhelyezkedésének köszönhetően a délelőttöt is Tbilisziben töltjük.  A milliós nagyváros a Mtkvari folyó két partján fekszik bal parti városrész 30 kilométer hosszan nyúlik a folyó mentén. Az óvárost a szűk, macskaköves utcák, hangulatos belső udvarok és kovácsoltvas erkélyek jellemzik. Városnézésünk során felkeressük Metekhi régi negyedet, benne a Metekhi-templomot és a mellette álló Vakhtang Gorgasali király lovasszobrát. A folyó jobb oldalán sétálva az oszmán építészet jegyeit felismerhetjük.

A városnézés és a rövidebb ebédidőt követően a Kaukázusba indulunk. Útközben, a Grúz-hadiút mentén fekvő, az UNESCO Világörökség várományos Ananuri-erődöt látogatjuk meg. Impozáns látványt nyújt a Aragvi folyója által táplált víztározó melletti 17. századi erődítmény bástyái és várfala. Kedvező idő esetén meg is mártózhatunk a víztározó tavának csodálatos természeti környezetben fekvő kristálytiszta vizében.

Továbbutazunk a következő állomásunkra, Gudauri faluba, ahová látványos szerpentineken kapaszkodik fel az út. Itt a 2300 méter magasan fekvő Népek Barátsága Kilátót keressük fel, amelyet bizarr módon az oroszok építtettek a grúz és orosz barátság jegyében, Grúzia megszállásának 200. évfordulójára. A szocreál stílusban épített kilátó külleme hagy némi kívánni valót maga után, azonban a funkcióját tökéletesen ellátva felejthetetlen panorámát biztosít a Kaukázus magaslataira.

A hágótól lefelé tovább az orosz határ irányába utazunk, útközben meg-megállva az érdekesebb helyszíneken, mint például egy travertino-lépcsőnél, amely egy látványos ásványvizes mészkőkiválás. Estére érkezünk Kazbegibe, hivatalos nevén Stepantsmindába, ahol átvesszük a központi fekvésű hotelünk szobáit. Vacsoránkat egyénileg vagy közösen költhetjük el továbbkóstolva az autentikus grúz konyha ízeit, egy remek grúz bor vagy ad absurdum egy konyak kíséretében.

5. nap, szeptember 2., péntek:

Közös reggelink elfogyasztását követően fakultatív program keretében négykerékmeghajtású terepjárók segítségével, útközben a legszebb helyeken meg-megállva juthatunk fel a 2170 méter magasságban hétszáz éve álló Gergeti Szentháromság-templomhoz, ahonnan a zöldellő völgyre és a Kaukázus 4000-5000 méteres hófedte csúcsaira tekintve talán utunk legszebb panorámája tárul elénk.  A templom régóta fontos szerepet tölt be Grúzia életében, veszély esetén a mchetai relikviákat, így a grúziai keresztség felvételének jelképét, a Szent Nino Keresztet is a kolostor falain belül rejtették el. A kolostorlátogatást követően röviden kirándulgathatunk a közeli kopár, így jól belátható dombtetőkre.

A fakultatív programot követően Kutaiszi felé vesszük az irányt. Útközben Mcheta városában, amely az ókor és a középkor fordulóján 800 évig Grúzia, még pontosabban a Kartli Királyság fővárosaként szolgált.

Elsőként meglátogatjuk az UNESCO világörökséghez tartozó Szvetichoveli székesegyházat, amely a grúz ortodox egyház központjának számít és az ország második legnagyobb szakrális épülete. A grúzok számára felbecsülhetetlen jelentőséggel bír, ugyanis itt tették a kereszténységet hivatalosan államvallássá, a világon az elsők között Kr.u. 337-ben. A helyiek szerint itt található Jézus köpönyege is, amelyre a Biblia elmondása alapján a római katonák sorsot vetettek, és amelyet a helyi legenda szerint egy grúz férfi, Elias szerzett meg a nyertestől. Az első keresztény grúz király III. Mirian és felesége sírját is itt található.

A városban az UNESCO világörökséghez tartozik a közeli hegyen található Jvari kolostor (Szent kereszt templom) is. A hagyomány szerint Szent Nino, akinek kereszténység felvételét köszönhetik a grúzok, itt állítatott fel egy keresztet, amelynek maradványait itt őrzik, így válva fontos zarándokhellyé.

Szabadidőnkben itt is érdemes megízlelni a cserépedényben felszolgált lobio-t vagy a húsgombóccal töltött hinkali-t vagy szintén tészta alapú étel és sajttal töltött Khachapuri-t. Italként a minálunk egzotikumnak számító frissen préselt gránátalmalevet, erős fekete grúz teát vagy a híres sós ásványvizüket a Borjomi-t érdemes megkóstolni, amely a grúz export mintegy 10%-át teszi ki. A templom melletti árusoknál sok más helyi portékával is meglephetjük magunkat vagy itthon maradt szeretteinket.

A hátralévő mintegy ötórányi utazás során továbbra is csodálhatjuk a csodás grúz táj látványát, vagy akár egy-két alvásciklus erejéig is szundikálhatunk is.😊

Grúziától búcsúzva, még betérünk Kutaisziban, ahol elkölthetjük a kései vacsoránkat és megtekintjük az óvárostól némileg kieső 11. század elején épült, és az UNESCO világörökség részét képező katedrális, a Bagrati székesegyház kivilágított épületét. 

6. nap, szeptember 3., szombat:

Az éjszakai órákban a repülőtérre történő megérkezésünket követően elbúcsúzunk hűséges és segítőkész grúz sofőrünktől, és a terminálban várakozunk a beszállásra. A kora reggeli órákban indul a járatunk Budapestre, és a közel háromórányi repülőút során folytathatjuk a pihenést, amelyet követően a reggeli órákban érkezünk meg a Liszt Ferenc Repülőtérre.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA

Indulás: 2022. augusztus 29. (hétfő), 23:30-kor

Utazás: a WizzAir menetrend szerinti közvetlen járataival

 • Budapest – Kutaiszi: 2022. augusztus 29., hétfő, 23:30 – 4:30            Járatszám: W6 2247
 • Kutaiszi – Budapest: 2022. szeptember 3., szombat, 5:15 – 6:30    Járatszám: W6 2348

 

Érkezés: 2022. szeptember 3. (szombat), 6:30-kor

 

*Poggyász információ:

A részvételi díjban szereplő 40 × 30 × 20 cm és maximum 10 kg súlyú kis kézipoggyász díjmentesen felvihető az utastérbe, azonban az utasnak az előtte található ülés alatt kell elhelyeznie.

**WIZZ Priority információ:

Ha WIZZ Priority szolgáltatást vásárol, a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyász mellett magával vihet még a fedélzetre 1 db maximum 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt is (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható). Kijelölt elsőbbségi utasfelvételi pult és elsőbbségi beszállás!

***20 kg-os feladható poggyász információ: a program jobb megvalósíthatósága érekében nem választható.