GRÚZIA, A KAUKÁZUS ÖLELTE PARADICSOM

repülős és buszos körutazás

2021. szeptember 10-18., péntek-szombat

Egy bájos kis ország a Kaukázus előterében, amit még nem rontott meg a tömegturizmus, ez Grúzia. Ahol többezer méteres csúcsok magasodnak a szállásaink fölé. Ahol egyik nap még a pálmafákkal szegélyezett mediterrán tengerparton sétálhatunk és a Fekete-tengerben fürdőzhetünk, egy másik nap a sivatag különleges színeiben gyönyörködhetünk, míg egy harmadik napon akár a hófödte Kaukázusban utazhatunk.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 •  csoportot nagy helyismerettel és megbízható idegennyelv ismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
 • az audiós eszköz segítségével séta közben is kényelmesen, a számunkra megfelelő távolságot tartva hallgathatjuk idegenvezetőnket
 • kislétszámú csoport (6-20 fő)
 • 6 éjszaka óváros és belváros közeli hotelekben és apartmanokban, igény szerint 2-3 ágyas szobákban
 • reggelis ellátással (4 reggeli) és önellátással (3 reggelen)
 • fakultatív szervezett ebédek, vacsorák, különleges gasztronómiai élmények, borkóstolok
 • a gasztronómia mellett betekintést nyerhetünk Grúzia építészetébe, kultúrájába, történelmébe és a grúzok mindennapjaiba
 • fürdőzési lehetőség a Fekete-tengerben Batumiban,
 • városnézések Batumiban, Kataisziban, Goriban, Tibilisziben, Chiaturaban, Mchetaban
 • az UNESCO Világörökség várományos Uplistscikhe barlangváros megtekintése
 • utazás a Grúz-hadiúton, a Katkshi-oszlop megtekintése
 • UNESCO világörökség részét képező Bagrati és Szvetichoveli székesegyházat és a Jvari kolostort, Goricikhe (gori vára), Ananuri-erőd, Sztálin Múzeum, meglátogatása
 • Prometheus-barlang és Okace-kanyon autóbuszos kirándulási és gyalogtúra fakultatív program a 3. napon – időtartama kb. 5-6 óra
 • Gergeti Szentháromság kolostor, Gveleti-vízesések dzsiptúra és gyalogtúra fakultatív program a 6. napon – időtartama kb. 7 óra

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

243.900 Ft

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

249.900 Ft   

A részvételi díjak minimum 12 fő esetén értendők. Alacsonyabb létszám esetén a díj arányosan változhat. A díj a mindenkori repülőjegy díjszabásának megfelelően kerül megállapításra, így az emelkedhet.

Grúziai beutazási feltételek: A mindenkori beutazási feltételekről és a Covid-intézkedésekről a Magyar Konzuli Szolgálat honlapján a következő linkre kattintva tájékozódhatnak.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?georgia-gruzia

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • repülőjegyet,
 • a repülőtéri illetéket,
 • 1 db a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyászt*,
 • az autóbuszos utazást Grúziában bérelt kisméretű autóbusszal vagy mikróbusszal a csoport létszámától függően,
 • a gépkocsivezető és az idegenvezető szállását,
 • 6 éjszaka szállást, 3 éj 3 és 4 csillagos szállodákban, 3 éj apartmanokban óváros és belváros közeli szállásokon, igény szerint 2-3 ágyas szobákban,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a reggelis ellátást 4 reggelen – önellátás 3 reggelen,
 • az idegenforgalmi adót és illetéket, parkolási és behajtási díjakat,
 • a szervezés díját,
 • útlemondási biztosítást 20% önrésszel, amelynek összege a teljes előre fizetendő díj 2%-a, azaz mintegy 4.800-6.100 Ft/fő, az igénybe vett szolgáltatásoktól függően. A szolgáltatási díj összege az út meghiúsulása esetén nem jár vissza, a szolgáltatás megvalósulása miatt,
 • audiós eszközt fülhallgatóval – minimum 15 fő esetén. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, az eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén, a 17.000 Ft-os kötbér megfizetését

ÚJ UTASOK SZÁMÁRA KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ

 • Ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő, közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén, a díj előzetesen fizetendő.
 • Egyágyas felár: 44.900 Ft.

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ:

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 70 éves korig: 6.300 Ft/fő/9 nap, 70 év felett 12.600 Ft/fő/9 nap, amelynek díja az irodának előzetesen fizetendő,
 • Wizz Priority szolgáltatás: nagyméretű kézipoggyász + elsőbbségi beszállás**: 15.000 Ft/fő,
 • 20 kg-os Feladható poggyász: nem választható***.

A díjak az esetleg foglalási díjakat is tartalmazzák, amelyek az irodában előre fizetendők és összegük időközben emelkedhet.

 • Prometheus-barlangot és az Okace-kanyon félnapos autóbuszos kirándulási lehetőség a 3. naponidőtartama kb. 5-6 óra:

az irodának előre fizetendő: 6.000 Ft/fő, amely tartalmazza a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést, audiós eszközt fülhallgatóval és a szervezés díját.

a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 90 Lari/fő vagy 30 €/f, minimum létszám 10 fő esetén, 10 fő alatt a díj arányosan emelkedik. A díj tartalmazza a buszos utazás költségeit, parkolási díjakat és útdíjakat.

 • Gergeti Szentháromság kolostor, Gveleti-vízesések dzsiptúra és gyalogtúra fakultatív program a 6. napon időtartama kb. 7 óra:

az irodának előre fizetendő: 4.000 Ft/fő, amely tartalmazza a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést, audiós eszközt fülhallgatóval és a szervezés díját.

a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 40 Lari/fő vagy 13 €/fő, – minimum létszám 10 fő esetén, 10 fő alatt a díj arányosan emelkedik. A díj tartalmazza a dzsiptúra és a foglalás költségeit.

Az utazó a fakultatív programokra történő jelentkezéssel, az utazás során fizetendő díjak megtérítését is vállalja az idegenvezetőnek átadva.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

1. nap, szeptember 10., péntek

Késő este találkozunk a Liszt Ferenc Repülőtéren. Az idegenvezetőnk minden a repülőúttal kapcsolatos fontos információt megoszt a vendégeinkkel, és az utazás során alkalmazandó audiós eszközöket is átadja. Éjfél előtt indulunk menetrendszerinti járatunkkal Grúziába.

2. nap, szeptember 11., szombat

A mintegy háromórányi repülés során némileg pótolhatjuk az elmaradt éjszakai pihenést. Helyi idő szerint késő hajnalban érkezünk Kutaiszi repülőterére, ahol bérelt buszunk és sofőrünk várnak bennünket.

A hajnali és kora reggeli órákat jól kihasználva a Fekete-tenger keleti partja felé vesszük az irányt. A háromórányi utazás újabb lehetőséget teremt számunkra a további pihenésre. A reggeli órákban érünk az Adzsar Autonóm Köztársaság székhelyre és egyben Grúzia harmadik legnagyobb városába, Batumiba. Közös városi sétával, egyénileg elköltött reggelivel és pénzváltással kezdjük az itt tartózkodásunkat. Otthon nem érdemes a pénzváltással vesződni, mert Larihoz legegyszerűbb módon a helyszínen Euro segítségével juthatunk. Sétánk során Grúzia modern arcával ismerkedhetünk meg, miközben megtekintjük a 130 méter magas ABC-tornyot, és a város további modern épületeit, de a tengerparton található panoráma óriáskerék segítségével felejthetetlen látvány tárulhat elénk a város modern felhőkarcolóira, a környező hegyekre és a tengerre. A városlátogatásunk végén megmártózhatunk a Fekete-tengerben. A késő délelőtti órákban indulunk vissza Kutaiszi irányába, ahová a kora délutáni órákban érkezünk meg, így további két-háromórányi pihenéssel toldhatjuk meg az eddigieket.

Grúzia második legnagyobb városába, Kutaisziba érkezve elfoglaljuk az Rioni folyó partján fekvő hotelünket, majd rövid felfrissülést követően az óvárosba sétálunk.

Délelőtt Grúzia Kutaiszit fedezzük fel. Városi sétánk során többek között megtekintjük a városközpontban található 11. század elején épült, és az UNESCO világörökség részét képező katedrálist, a Bagrati székesegyházat, a város impozáns színházépületét és az aranygyapjú legendáját idéző hatalmas Kolkhisz-szökőkútat. A vacsoránkat az egyik hangulatos helyi étteremben egyénileg vagy közösen az idegenvezetőnk útmutatása szerint is elkölthetjük A szabadidőt követően közösen, vagy egyénileg térhetünk vissza a szállodánkba.

3. nap, szeptember 12., vasárnap

A közös reggelit követően egy félnapos fakultatív kirándulás keretében lehetőségünk lesz a fővárostól rövidebb utazással elérhető Promhtheus-barlangot és az Okace-kanyont meglátogatnunk.

Előszőr a jól kiépített, látványos cseppkőbarlangot keressük fel. Ideális esetben a barlang egy részén csónakkal hajózhatunk végig. A Promhtheus-barlangot 20 kilométeresre becsülik, de ebből még csak alig négy kilométert tártak fel, és mintegy másfél kilométeres szakaszt járhatunk be a barlanglátogatásunk során, mely során harsány színekkel világítják meg a barlang egyes termeit és cseppköveit.

A barlangtól mintegy órányi utazással érjük el az Okace-kanyont, ahol a látogatóközponttól kiindulva egy könnyed sétával közelítjük meg a szurdokvölgyet. Az igen látványos 10-15 méter széles és közel 50 méter mély kanyon sziklafalaihoz erősített 700 méter hosszú sétányt is bejárjuk, ahol több, akár 70 méteres vízesést is láthatunk. A sétány végén pedig egy Skywalk-jellegű, a szakadék fölé benyúló kilátóra is kisétálhatunk.

Akik az éjszakai utazás miatt pihenni, aludni, a városban vagy folyó parton sétálni szeretnének, azokkal kora délután a hotelben találkozunk, majd kelet felé vesszük az irányt.

A délutáni órákban érkezünk a Katkshi-oszlophoz, amely a görög Meteorák-hoz hasonló sziklaoszlop. A tetején egy szikla zarándokhely található, egy kis kápolnával. Egy itt élő szerzetes látja el a zarándokhellyel kapcsolatos teendőket.

Innen a közelben található Chiatura városába utazunk. Igazi szocreál város a maga bájával, és számos ingyen igénybevehető felvonóval. Ezeken közlekedtek a bányászváros dolgozói, a fennsíkon épített, szürreálisnak ható lakótelepek és a völgy mélyén fekvő városközpont között. Izgalmas utazást tehetünk az egyik ilyen felvonóval.

Továbbutazunk a Grúzia szívében, a Liakvi és a Mtkvari folyók találkozásánál fekvő Goriba. Megérkezve egy rövid esti sétát teszünk a város központjában. Grúziában alapvetően nem csak a fő látnivalók miatt érdemes elutazni, hanem az ilyen hangulatos esti séták, kávézók, éttermek miatt is. Vacsoránkat egyénileg vagy közösen is elkölthetjük. Éjszakánkat egy belváros közeli vendégházban töltjük.

4. nap, szeptember 13., hétfő

Az egyénileg elköltött reggelinket követően délelőtt folytatjuk Gorit felfedezését. Először a Goricikhet, a Gori várat, várromot hódítjuk meg, ezután a leghírhedtebb szovjet diktátor, Joszif Visszarianovics Sztálinnak emléket állító Sztálin Múzeumot látogatjuk meg. Itt található a diktátor konzervált szülőháza, valamint az általa a negyvenes években használt, páncélozott vasúti kocsija is, amellyel a vezér többek között a jaltai és a teheráni konferenciákra is utazott. Az egykori Szovjetunió területén megtalálható utolsó Sztálin-szobrok egyike Gori városháza előtti téren állt, melyet lebontását követően szintén itt állítottak ki.

Gorijvari-t (Szent György-templom) keressük fel, ahonnan ráadásként pazar kilátás a Kaukázus felé.

Délután a közelben lévő, UNESCO Világörökség várományos Uplistscikhe barlangvárosba vesszük az irányt. Az őskori barlanglakásokat a kora vaskortól egészen a középkorig laktak.

A látogatást követően mintegy órányi utazással érünk Grúzia fővárosába, Tibiliszibe.

Rövid közös sétát teszünk a mediterrán jelleggel esti élettel teli óvárosban. Ezúttal is a helyi éttermek egyikében költhetjük el vacsoránkat egyénileg vagy közösen. A tartalmas, élménydús nap végén közösen térünk vissza szállásunkra.

5. nap, szeptember 14., kedd

A közös reggelinket követően az egész napot Tibilisziben töltjük.  A milliós nagyváros a Mtkvari folyó két partján fekszik bal parti városrész 30 kilométer hosszan nyúlik a folyó mentén. Tbiliszi óvárosát a szűk, macskaköves utcák, hangulatos belső udvarok és kovácsoltvas erkélyek jellemzik. Városnézésünk során felkeressük Metekhi régi negyedet, benne a Metekhi-templomot és a mellette álló Vakhtang Gorgasali király lovasszobrát. Megtekintjük a Sameba (Szentháromság) katedrálist, amely a Grúz ortodox egyház központja. 105 méteres magasságával a harmadik legnagyobb ortodox katedrális a világon. Elsétálunk a Teknősbéka-tóhoz és szemügyre vesszük az UFÓ-szerű Béke-hídat is. A folyó jobb oldalán sétálva az oszmán építészet jegyeit felismerhetjük.

A városnézés során szabadidőnkben egyénileg vagy közösen elkölthetjük ebédünket, vacsoránkat, melyet követően a már jól ismert szállásunkon töltjük éjszakánkat.

6. nap, szeptember 15., szerda

A közös reggelink elfogyasztását követően a Kaukázusba indulunk. Útközben, a Grúz-hadiút mentén fekvő, az UNESCO Világörökség várományos Ananuri-erődöt látogatjuk meg. Impozáns látványt nyújt a Aragvi folyója által táplált víztározó melletti 17. századi erődítmény bástyái és várfala.

Tovább utazunk következő állomásunkra, Gudauri faluban, ahová látványos szerpentineken kapaszkodik fel az út. A 2300 méter magasan fekvő Népek Barátsága Kilátót keressük fel, amelyet bizarr módon az oroszok építtettek a grúz és orosz barátság jegyében, Grúzia megszállásának 200. évfordulójára. A szocreál stílusban épített kilátó külleme hagy némi kívánni valót maga után, azonban a funkcióját tökéletesen ellátva látványos panorámát biztosít a Kaukázus magaslataira. a grúz és az orosz n

A hágótól lefelé tovább az orosz határ irányába utazunk, útközben meg-megállva az érdekesebb helyszíneken, mint például egy travertino-lépcsőnél, amely egy látványos ásványvizes mészkőkiválás. Estére érkezünk Kazbegibe, hivatalos nevén Stepantsmindába, ahol átvesszük szobáinkat. Az önellátású apartman szállásunk okán beszerezzük a következő két napra szükséges élelmünket. Esténként egyénileg vagy közösen étteremben is elfogyaszthatjuk vacsoránkat, ahogy egy borkóstolóra is lehetőségünk adódik.

7. nap, szeptember 16., csütörtök

Önálló reggelink elfogyasztását követően fakultatív program keretében négykerékmeghajtású terepjárók segítségével, útközben a legszebb helyeken meg-megállva juthatunk fel a 2170 méter magasságban hétszáz éve álló Gergeti Szentháromság-templomhoz, ahonnan a zöldellő völgyre és a Kaukázus 4000-5000 méteres hófedte csúcsaira tekintve talán utunk legszebb panorámája tárul elénk.  A templom régóta fontos szerepet tölt be Grúzia életében, veszély esetén a mchetai relikviákat, így a grúziai keresztség felvételének jelképét, a Szent Nino Keresztet is a kolostor falain belül rejtették el.

A kolostorlátogatást követően több programlehetőség is adódik. Kirándulgathatunk a közeli kopár, így jól belátható dombtetőkre, vagy a kondíciónk függvényében egy nagyobb túrát is tehetünk a 3300 méter magasságban található Gergeti-gleccser irányába, de vissza is túrázhatunk lefelé a faluba, amely már ugyan erdős, de jól kitáblázott túraösvényen vezet, ha időnk engedi felkeressük a Gveleti-vízeséseket is.

Akik nem kívánnak a fakultatív programon részt venni, azok egésznap élvezhetik a Kaukázus hegyeinek látványát, a friss levegőt, a helyi gasztronómia sajátosságait és a híres grúz vendégszeretetet, de akár túrázva felkereshetik néhány kilométerre található Gveleti-vízeséseket is.

A nap végén az előző naphoz hasonlóan egyénileg vagy közösen költjük el vacsoránkat, és éjszakánkat is ugyanazon a szálláson töltjük.

8. nap, szeptember 17., péntek

Az önállóan költjük el reggelinket. A másnap hajnali repülőút miatt a szokásosnál későbbi kijelentkezést követően visszautazunk Tbiliszibe. Útközben Mcheta városában, amely az ókor és a középkor fordulóján 800 évig Grúzia, még pontosabban a Kartli Királyság fővárosaként szolgált.

Elsőként meglátogatjuk az UNESCO világörökséghez tartozó Szvetichoveli székesegyházat, amely a grúz ortodox egyház központjának számít és az ország második legnagyobb szakrális épülete. A grúzok számára felbecsülhetetlen jelentőséggel bír, ugyanis itt tették a kereszténységet hivatalosan államvallássá, a világon az elsők között Kr.u. 337-ben. A helyiek szerint itt található Jézus köpönyege is, amelyre a Biblia elmondása alapján a római katonák sorsot vetettek, és amelyet a helyi legenda szerint egy grúz férfi, Elias szerzett meg a nyertestől. Az első keresztény grúz király III. Mirian és felesége sírját is itt található.

A városban az UNESCO világörökséghez tartozik a közeli hegyen található Jvari kolostor (Szent kereszt templom) is. A hagyomány szerint Szent Nino, akinek kereszténység felvételét köszönhetik a grúzok, itt állítatott fel egy keresztet, amelynek maradványait itt őrzik, így válva fontos zarándokhellyé.

Szabadidőnkben itt is érdemes megkóstolni a cserépedényben felszolgált lobio-t vagy a húsgombóccal töltött hinkali-t vagy szintén tészta alapú étel és sajttal töltött Khachapuri-t. Italként a minálunk egzotikumnak számító frissen préselt gránátalmalevet, erős fekete grúz teát vagy a híres sós ásványvizüket a Borjomi-t érdemes megkóstolni, amely a grúz export mintegy 10%-át teszi ki. A templom melletti árusoknál sok más helyi portékával is meglephetjük magunkat vagy itthon maradt szeretteinket.

Délután érkezünk az általunk már általunk jól ismert Tibiliszibe, így akár egyénileg, de közösen is sétálhatunk, vagy akár itt is beszerezhetünk néhány, otthon kevésbé fellelhető grúz finomságot. A szabadidő végeztével búcsút intünk a Grúz fővárosának, és elindulunk a Kutaiszin túli Építő Dávid repülőtérre. A mintegy háromórányi utazás során akár egy alvásciklus erejéig is szundikálhatunk.😊

9. nap, szeptember 18., szombat

A repülőtérre történő megérkezésünket követően elbúcsúzunk hűséges grúz sofőrünktől, és a terminálban várakozunk a beszállásra. A késő hajnali órákban indul a járatunk Budapestre, és a közel háromórányi repülőút során folytathatjuk a pihenést, amelyet követően a reggeli órákban érkezünk meg a Liszt Ferenc Repülőtérre.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Útjaink során audiós eszközt használunk annak érdekében, hogy idegenvezetőink, kényelmesen, a séták közben is részletes tájékoztatást tudjanak adni a vendégeinknek. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, hogy az audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén fizetendő 17.000 Ft/kötbér díját. 

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA

Indulás: 2021. szeptember 10. (péntek), 23:30-kor

Utazás: a WizzAir menetrend szerinti közvetlen járataival

Budapest – Kutaiszi:    2021. szeptember 10., péntek, 23:30 – 4:30            Járatszám: W6 2247

Kutaiszi – Budapest: 2021. szeptember 18., szombat, 5:15 – 6:25    Járatszám: W6 2348

Érkezés: 2021. szeptember 19. (szombat), 6:25-kor

 

*Poggyász információ:

A részvételi díjban szereplő 40 × 30 × 20 cm és maximum 10 kg súlyú kis kézipoggyász díjmentesen felvihető az utastérbe, azonban az utasnak az előtte található ülés alatt kell elhelyeznie.

**WIZZ Priority információ:

Ha WIZZ Priority szolgáltatást vásárol, a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyász mellett magával vihet még a fedélzetre 1 db maximum 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt is (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható). Kijelölt elsőbbségi utasfelvételi pult és elsőbbségi beszállás!

***20 kg-os feladható poggyász információ: a program jobb megvalósíthatósága érekében nem választható.