GEORGIA, A KAUKÁZUS ÖLELTE PARADICSOM

REPÜLŐS ÉS BUSZOS KÖRUTAZÁS

2024. augusztus 31-szeptember 4., szombat-szerda

Egy bájos kis ország a Kaukázus előterében, amit még nem rontott meg a tömegturizmus, ez Grúzia, mai nevén Georgia. Ahol többezer méteres csúcsok magasodnak a szállásaink fölé. Ahol egyik nap még a gránátalmafákkal szegélyezett mediterrán vidéken sétálhatunk, egy másik nap a sivatag különleges színeiben gyönyörködhetünk és hegyi tóban fürdőzhetünk, míg egy harmadik napon akár a hófödte Kaukázusban utazhatunk.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel és megbízható idegennyelv ismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
 • kis létszámú csoport (10-14 fő)
 • 2 éjszaka óvárosi és belvárosi fekvésű háromcsillagos hotelekben, igény szerint 2-3 ágyas szobákban
 • reggelis ellátással a szállásokon
 • lenyűgöző természeti környezet és ókori és középkori épített örökség
 • utazás a Kaukázus hegységben és a Grúz-hadiúton
 • városnézések Kutaisziban, Goriban, Tbilisziben, Mchetaban
 • az UNESCO Világörökség várományos Uplistscikhe barlangváros megtekintése
 • UNESCO világörökség részét képező Bagrati és Szvetichoveli székesegyházat és a Jvari kolostort, Goricikhe (gori vára), Ananuri-erőd, Sztálin Múzeum, meglátogatása
 • fakultatív szervezett vacsora, különleges gasztronómiai élmények
 • a gasztronómia mellett betekintést nyerhetünk Grúzia építészetébe, kultúrájába, történelmébe és a grúzok mindennapjaiba
 • fürdőzési lehetőség az Ananuri-erőd melletti víztározó tóban
 • egyórás sétahajózás az Ananuri-erőd melletti víztározó tóban

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

269.000 Ft

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

279.000 Ft   

A részvételi díjak minimum 10 fő esetén értendők. Alacsonyabb létszám esetén a díj arányosan változhat. A díj a mindenkori repülőjegy díjszabásának megfelelően kerül megállapításra, így az emelkedhet.

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • repülőjegyet,
 • a repülőtéri illetéket,
 • 1 db a fedélzetre felvihető 40×30×20cm (max. 10kg súlyú) kis kézipoggyászt*,
 • az autóbuszos utazást Grúziában bérelt 12-16 fős autóbusszal, a
  gépkocsivezető és az idegenvezető szállását
 • 3 éjszaka szállást óvárosi és belvárosi fekvésű, háromcsillagos hotelekben,
  igény szerint 2 vagy ágyas szobákban,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a reggelis ellátással a szállásokon,
 • az idegenforgalmi adót és illetéket, az útdíjakat és behajtási díjakat,
 • a szervezés díját.

 KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ

 • Ügyfél adminisztrációs díj: 3.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő, közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén, a díj előzetesen fizetendő.
 • Egyágyas felár: 35.000 Ft

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ:

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 70 éves korig: 5.400 Ft/fő/5 nap, 70 év felett 8.100 Ft/fő/5 nap, amelynek díja az irodának előzetesen fizetendő,
 • Wizz Priority szolgáltatás: nagyméretű kézipoggyász + elsőbbségi beszállás**: 29.000 Ft/fő,
 • 20 kg-os Feladható poggyász: nem választható***.
 • Stepantsmindában a hegyekre néző szoba felára: 5.000 Ft/szoba.
 • Tbilisziben a városra néző szoba felára: 5.000 Ft/szoba.

A díjak az esetleg foglalási díjakat is tartalmazzák, amelyek az irodában előre fizetendők és összegük időközben emelkedhet.

 

 • Gergeti dzsiptúra, gyalogtúra fakultatív program  időtartama kb. 3-4 óra:
  • az irodának előre fizetendő: 4.000 Ft/fő, amely tartalmazza a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést, a szervezés díját.
  • a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 30€/fő, – minimum létszám 10 fő esetén, 10 fő alatt a díj arányosan emelkedik. A díj tartalmazza a dzsiptúra, a foglalás költségeit és az idegenvezető belépődíjának egy főre jutó arányos részét.

Az utazó a fakultatív programokra történő jelentkezéssel, az utazás során fizetendő díjak megtérítését is vállalja az idegenvezetőnek átadva.

 

BELÉPŐDÍJAK: Hamarosan 

 • UNESCO Világörökség várományos Uplistscikhe barlangváros vezetéssel: 25 GEL 
 • Tibiliszi libegő: 5 GEL
 • Bagrati és Szvetichoveli székesegyház: ingyenes
 • Jvari kolostor: ingyenes
 • Ananuri-erőd: ingyenes
 • Sztálin Múzeum: 20 GEL
 • Gudauri Népek Barátsága Kilátó: ingyenes

Helyszínen fizetendő fakultatív díj és belépődíjak összesen várhatóan: 30 EUR + kb. 50 GEL

A belépődíjak a csoportkísérő idegenvezető belépődíjának egy főre jutó részét is tartalmazzák.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

1.nap, 2024. augusztus 31., szombat:

Az esti órákban találkozunk a Liszt Ferenc Repülőtéren. Az idegenvezetőnk minden a repülőúttal kapcsolatos fontos információt megoszt a vendégeinkkel. Késő este indulunk menetrendszerinti járatunkkal Georgiába, régi nevén Grúziába.

2. nap, 2024. szeptember 1., vasárnap:

A mintegy háromórányi repülés során némiképp pótolhatjuk az elmaradt éjszakai alvást. Helyi idő szerint késő hajnalban érkezünk Kutaiszi repülőterére, ahol bérelt buszunk és sofőrünk várnak bennünket.
A reptéri pénzváltást követően, egy hosszabb buszos utazással, Georgia szívében, a  Liakvi  és a  Mtkvari  folyók találkozásánál fekvő Goriba érünk. A több mint háromórás utazás során lesz még lehetőségünk aludni a buszon, majd letérünk az
autóútról, hogy megtekintsük a leghírhedtebb szovjet diktátor, Joszif Visszarianovics Sztálinnak emléket állító Sztálin Múzeumát. Itt található a diktátor konzervált szülőháza, valamint az általa a negyvenes években használt, páncélozott vasúti kocsija is, amellyel a vezér többek között a jaltai és a teheráni konferenciákra is utazott. Az egykori Szovjetunió területén megtalálható utolsó Sztálin-szobrok egyike Gori városháza előtti téren állt, melyet lebontását követően szintén itt állítottak ki.
A múzeumlátogatást és rövid kávészünetet követően a főváros felé vesszük az irányt, de a közelben lévő, UNESCO Világörökség várományos Uplistscikhe barlangvárosnál meg is állunk. Különleges élmény sétálni az őskori barlanglakások között, amelyet a kora vaskortól egészen a középkorig laktak.
A látogatást követően mintegy órányi utazással érünk a milliós nagyvárosként a Mtkvari folyó két partján fekvő Tbiliszibe, a Grúzia fővárosába. Elsőként elfoglaljuk a szobáinkat a belvárosi hotelünkben, majd közös sétát teszünk a mediterrán jelleggel esti élettel teli, lüktető óvárosban. Az óvárost a szűk, macskaköves utcák, hangulatos belső udvarok és kovácsoltvas erkélyek jellemzik. Városnézésünk során felkeressük Metekhi régi negyedet, benne a Metekhi-templomot és a mellette álló Vakhtang Gorgasali király lovasszobrát. A folyó jobb oldalán sétálva az oszmán építészet jegyeit is felfedezhetjük. Szemügyre vesszük a közelben lévő az UFÓ- szerű Béke-hídat, a folyó és a belváros feletti libegőből pedig madártávlatból is rátekinthetünk a városra. Ezúttal is a helyi éttermek egyikében költhetjük el vacsoránkat egyénileg vagy közösen. A tartalmas, élménydús nap végén közösen térünk vissza szállásunkra.

3. nap, 2024. szeptember 2., hétfő:

Közösen elköltött reggelink után, a szállodánk kiváló elhelyezkedésének köszönhetően még egy-két órácsákát is Tbilisziben töltünk.
A városnézést követően a Kaukázus felé vesszük az irányt. Útközben, a Grúz-hadiút mentén fekvő, az UNESCO Világörökség várományos Ananuri-erődöt látogatjuk meg. Impozáns látványt nyújt a Aragvi folyója által táplált víztározó melletti 17. századi erődítmény bástyái és várfala. Kedvező időjárás esetén fürdőzhetünk is a csodálatos természeti környezetben fekvő víztározó tavának kristálytiszta vizében. Csoportos igény esetén egyórás sétahajózáson is részt vehetünk, közben kicsit leállítva a hajó motorját, távol a partoktól is megmártózhatunk.
Továbbutazunk a következő állomásunkra, Gudauri faluba, ahová látványos szerpentineken kapaszkodik fel az út. Itt a 2300 méter magasan fekvő Népek Barátsága Kilátót keressük fel, amelyet bizarr módon az oroszok építtettek a grúz és orosz barátság jegyében, Grúzia megszállásának 200. évfordulójára. A szocreál stílusban épített kilátó külleme hagy némi kívánni valót maga után, azonban a funkcióját tökéletesen ellátva felejthetetlen panorámát biztosít a Kaukázus magaslataira.
A hágótól lefelé tovább az orosz határ irányába utazunk, útközben meg-megállva az érdekesebb helyszíneken, mint például egy travertino-lépcsőnél, amely egy látványos ásványvizes mészkőkiválás. Kora este érkezünk az egykori Kazbegibe, amelynek napjainkban Stepantsminda a hivatalos neve. Átvesszük a központi fekvésű hotelünk szobáit. Csoportos igény esetén vacsoránkat egy magánháznál, családias környezetben elkölthetjük, megkóstolva az autentikus grúz konyha házias ízeit vagy a hotel közelében található hangulatos étteremben is elfogyaszthatjuk vacsoránkat, egy pohár kiváló hazai bor, ad absurdum egy grúz konyak kíséretében.

4. nap, 2024. szeptember 3., kedd:

Közös reggelink elfogyasztását követően fakultatív program keretében négykerékmeghajtású terepjárók segítségével, útközben a legszebb helyeken meg-megállva, juthatunk fel a 2170 méter magasságban álló Gergeti Szentháromság-templomhoz. Elbűvölő a zöldellő völgyre és a Kaukázus 4000- 5000 méteres hófedte csúcsainak együttes látképe, egyszerűen nem lehet betelni
vele.  
A hétszáz éves múltra visszatekintő templom fontos szerepet töltött be Grúzia életében. Veszély esetén a mchetai relikviákat, így a grúziai keresztség felvételének jelképét, a Szent Nino Keresztet is e kolostor falain belül rejtették el. A kolostorlátogatást követően röviden kirándulgathatunk a közeli kopár, így jól belátható dombtetőkön.

A programot követően Mcheta városa felé vesszük az irányt, amely az ókor és a középkor fordulóján 800 évig Grúzia, még pontosabban a Kartli Királyság fővárosaként szolgált.
Elsőként meglátogatjuk az UNESCO világörökséghez tartozó Szvetichoveli székesegyházat, amely a grúz ortodox egyház központjának számít és az ország második legnagyobb szakrális épülete. A grúzok számára felbecsülhetetlen jelentőséggel bír, ugyanis itt tették a kereszténységet hivatalosan államvallássá a világon az elsők között, Kr.u. 337-ben. A helyiek szerint itt található Jézus köpönyege is, amelyre a Biblia elmondása alapján a római katonák sorsot vetettek, és amelyet a helyi legenda szerint egy grúz férfi, Elias vásárolt meg a nyertestől. Az első keresztény grúz király III. Mirian és felesége sírja is itt található.
A városban az UNESCO világörökséghez tartozik a közeli hegyen található Jvari kolostor (Szent kereszt templom) is. A hagyomány szerint Szent Nino, akinek kereszténység felvételét köszönhetik a grúzok. Ő állítatott fel itt egy keresztet, amelynek maradványait a mai napig a templomban őrzik, így válva Georgia fontos zarándokhelyévé. Végezetül, a kolostor közeli árusok kézműves portékáit is szemügyre vehetjük, amelyekkel meglephetjük itthon maradt szeretteinket vagy saját magunkat is megajándékozhatjuk.
A hátralévő mintegy ötórányi utazás során csodálhatjuk a fenséges georgiai tájat és hosszasan szundikálhatunk is.

Grúziától búcsúzva, még betérünk Kutaisziban, ahol elkölthetjük a kései vacsoránkat és megtekintjük az óvárostól némileg kieső 11. század elején épült, és az UNESCO világörökség részét képező katedrális, a Bagrati székesegyház kivilágított épületét.

5. nap,  2024. szeptember 4., szerda:

Az éjszakai órákban a repülőtérre történő megérkezésünket követően elbúcsúzunk hűséges és segítőkész grúz sofőrünktől, és a terminálban várakozunk a beszállásra. A kora reggeli órákban indul a járatunk Budapestre, és a közel háromórányi repülőút során folytathatjuk a pihenést, amelyet követően a reggeli órákban érkezünk meg a Liszt Ferenc Repülőtérre.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA

Indulás: 2024. augusztus 31. (szombat), 22:50-kor

Utazás: a WizzAir menetrend szerinti közvetlen járataival

 • Budapest – Kutaiszi: 2024. augusztus 31., szombat, 22:50 – 3:55 Járatszám: W6 2247
 • Kutaiszi – Budapest: 2024. szeptember 4., szerda, 4:45 – 6:00 Járatszám: W62348

Érkezés: 2024. szeptember 4. (szerda), 6:30-kor

*Poggyász információ:

A részvételi díjban szereplő 40 × 30 × 20 cm és maximum 10 kg súlyú kis kézipoggyász díjmentesen felvihető az utastérbe, azonban az utasnak az előtte található ülés alatt kell elhelyeznie.

**WIZZ Priority információ:

Ha WIZZ Priority szolgáltatást vásárol, a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyász mellett magával vihet még a fedélzetre 1 db maximum 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt is (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható). Kijelölt elsőbbségi utasfelvételi pult és elsőbbségi beszállás!

***20 kg-os feladható poggyász információ: a program jobb megvalósíthatósága érekében nem választható.

 

Örömmel várjuk jelentkezésüket!