DÉL-CSEHORSZÁG GYÖNGYSZEMEI ADVENTKOR

Český Krumlov, České Budějovice, Telč, Jindřichův Hradec, Hluboká nad Vltavou

2022. december 3-4. (szombat-vasárnap) GARANTÁLT INDULÁSSAL

Dél-Csehországba invitáljuk vendégeinket Advent időszakában. Az út során a középkori hangulatú világörökségi városokat ismerhetünk meg, ahol az ország második és harmadik legnagyobb várkomplexumai állnak. Lehetőségük lesz meglátogatni Csehország leglátogatottabb kastélyát is. A világ legnagyobb népi motívumú mozgófigurás betlehemét megtekintve és több adventi vásárban sétálgatva hangolódhatunk a Karácsony ünnepére, miközben némi vásárfiát is beszerezhetünk emlékül vagy szeretteink számára.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel és megbízható idegennyelv ismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
 • kis vagy közepes létszámú csoport 20-35 fő
 • az autóbuszos utazás újszerű és megbízható felsőkategóriás Setra vagy Mercedes autóbusszal, kis létszám esetén 22+2 személyes, újszerű Mercedes autóbusszal
 • belváros közeli České Budějovice-i négycsillagos szállodai szoba
 • Városnéző séták a középkori hangolatú Telč, Jindřichův Hradec, Český Krumlov, České Budějovice városában
 • A világ legnagyobb fából faragott betlehemének meglátogatása
 • Kirándulási lehetőség Csehország leginpozánsabb kastélyához, Hluboká nad Vltavou-ba
 • Helyi ízeket kóstolhatunk és kézműves termékeket vásárolhatunk a České Budějovice főtéren megrendezett adventi vásárban

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

43.000 Ft/fő

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

45.000 Ft/fő

A részvételi díjak minimum 22 fő esetén értendők. Alacsonyabb létszám esetén a díj arányosan változhat.

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • szállást a České Budějovice belvárosához közeli 4*-os szállodában,
 • büféreggelis ellátást,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.

A RÉSZVÉTELI DÍJON FELÜL KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 3.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén),
 • 2 % kötelező útlemondási biztosítás,
 • egyágyas felár: 10.900 Ft/fő,
 • Idegenforgalmi adó, parkolási és le- és felszállítási díj: 200 CZK/fő.

A díj az autóbuszon az idegenvezetőnek cseh koronában fizetendő, melynek összege időközben változhat.

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:

 • Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás: 80 év alatt 1.100 Ft/fő/2 nap, 80 év felett 3.850 Ft/fő/2 nap amely előre fizetendő.
 • Hluboka nad Vltavou fakultatív autóbuszos kirándulás: 3.000 Ft/fő, minimum 15 fő jelentkezése esetén, a díj előre fizetendő.

A fakultaív kirándulás díja tartalmazza az autóbuszos utazást, a parkolási díjat, a buszos idegenvezetést, csoportkísérést és a szervezést, foglalás költségeit is. A belépődíj külön a helyszínen fizetendő.

 • Hluboka nad Vltavou, Kastély belépő (kb. félórás látogatás csoportkísérővel): 230 CZK/fő, diákoknak és 65 év felett: 190 CZK/fő,
 • A világ legnagyobb mozgófigurás betleheme: 80 CZK/fő, 6-15 és 15-26 év között valamit 65 év felett: 40 CZK/fő, 3,99 éves korig ingyenes.

 15-26 év között diákigazolványt kérnek, 65 év felett pedig személyi igazolványt vagy útlevelet be kell mutatni

A díjak tartalmazzák az esetleges foglalási és parkolás díjakat, valamint az idegenvezető belépődíjának arányos részét is. A díjak az út során az idegenvezetőnek Koronaban fizetendők, amelyek összege időközben változhat.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

1. nap 

Reggeli indulásunkat követően rövidebb pihenőket tartva érkezünk meg utunk első állomására, Telčre. A település a történelmi cseh-morva határon helyezkedik el, melynek központja az UNESCO Világörökség része. Sétánk során igazi időutazáson vehetünk részt, ahol az óváros 16. századi, hibátlanul megmaradt főterén késő gótikus és reneszánsz színes épületek sorakoznak egymás mellett oszlopos lábakon, díszes frízekkel felöltöztetve. A tér közepén két barokk díszkút áll. Az óváros közelében található várkastély eredetileg vízi vár volt, melyet reneszánsz stílusban építettek át. A hatezer lakosú városkát évente közel negyedmillió turista keresi fel.

Utunk következő állomása Jindřichův Hradec lesz. Hradec várát 1220-ban alapították, mely köré a történelmi patinájú óváros települt. A Vajgár-tó partján Csehország harmadik legnagyobb várkomplexuma található. Az évszázadok során folyton hozzá építettek egy-egy szárnyat, de mindig más stílusban. II. Rákóczi Ferenc az itteni jezsuita iskolában tanult, és itt töltötte gyermek éveit Smetana, a híres cseh zeneszerző is. Rövid itt tartózkodásunk ideje alatt a város főterén reneszánsz, barokk és klasszicista stílusú házak között sétálhatunk. Városlátogatásunk során egy igazi kuriózum megtekintésére invitáljuk Önöket. Idegenvezetőnk segítségével lehetőségük lesz megtekinteni a város büszkeségét, a világ legnagyobb népi motívumú mozgófigurás betlehemét.  Ez a lenyűgöző alkotás egy Jindřichův Hradec-régióbeli harisnyagyártó mester, Tomáš Krýza kézműves munkája, aki több mint hatvan évig faragta, szerelte ezt az életre keltett miniatűr világot. A Guinness Rekordok Könyvében is szereplő betlehem összesen 1398 figurából (emberekből és állatokból áll), melyekből 133 mozgatható.  Érdekessége, hogy a legkülönbözőbb figurális mozgásokat egyetlen villanymotor biztosítja, agyafúrt áttételeken keresztül.

Kora este érkezünk České Budějovicebe, a Moldva parti városba, mely Dél-Csehország egyik legnagyobb városa, II. Ottokar alapította 1265-ben. Német neve Budweiss, innen ered a jól ismert cseh sör neve is. A 13. század óta főzik itt ezt a közkedvelt nedűt. A város másik nevezetessége a 18. század óta működő Koh-I-Noor Hardmuth ceruzákat gyártó Versatil Ceruzagyár. Emlékeznek a gyermekkorunk fekete és színes ceruzáira és az elefántos radírjára? Szállásunk elfoglalását követően besétálunk az óvárosba, ahol már a főtér adventi fényei fogadnak bennünket. A tér közepén áll a Sámson-kút, körben pedig gótikus, reneszánsz és barokk árkádos épületek sorakoznak. Különleges a bronz sárkány vízköpőkkel ellátott Városháza, melynek tornyából óránként hangulatos harangjáték hallható. A tér egyik sarkában áll a Fekete torony, a 16. században épült gótikus harang- és tűztorony. Közös sétánk után felkereshetjük a karácsonyi vásárt, majd vacsoránkat egyénileg vagy fakultatív jelleggel közösen is elkölthetjük egy hangulatos helyi étteremben, megkóstolva például a híres cseh knédlit és természetesen a Budvar sört. A szabadidőt követően közösen vagy egyénileg térhetünk vissza a szállodánkba.

2. nap 

Reggelinket követően fakultatív kirándulásra invitáljuk a kastélyok kedvelőit a közeli Hluboká nad Vltavoura. Az itt található vadászkastély, a Schwarzenbergek egykori fészke volt, Csehország leglátogatottabb kastélya. A Moldva felett magasodó épületegyüttes mai formáját a 19. század második felében nyerte el, amikor Eleonora, lichtensteini hercegnő neogótikus stílusban, a windsori kastély mintájára alakíttatta át a várat. A 140 gazdagon berendezett szobájából a téli időszakban a Hluboká uralom utolsó négy generációjának földszinti, temperált lakosztályai tekinthetők meg helyi vezető segítségével, úgy mint Theresa hercegnő Hamilton-szalonja, dohányzó szobájába és a kis étkező, vadász étkező, előkészítő szobát, Dr. Adolf kis étkezőjét, dolgozószobáját, a nappalit és a hálószobát.

Aki nem szeretné belülről megtekinteni a kastélyt, annak is érdemes a kiránduláson részt vennie, mert az épületegyüttes kívülről is rendkívül impozáns látványt nyújt, továbbá szabadidőnket a kastély parkjában és kávézójában is kellemesen tölthetjük el.

Akik nem tartanak a kirándulásra, azok a szállodában pihenhetnek, vagy besétálhatnak a közeli České Budějovice városközpontba, és egyénileg fedezhetik fel a hangulatos óvárost.

A kastélylátogatásról visszatérve, már a többi útitársunkkal közösen folytatjuk tovább utunkat kirándulásunk utolsó állomására, a Moldva folyó kettős kanyarulata mentén épült elbüvölő Český Krumlovba. Történelmi negyede UNESCO Világörökség. Itt van az ország második legnagyobb várkomplexuma (az első a prágai Hradzsin). Óvárosában kanyargó utcácskák, kis éttermek, apró üzletek csalogatják az ide látogató vendégeket. A reneszánsz belváros a mai napig meg tudta őrizni középkori hangulatát. A vár öt udvarát és szebbnél szebb épületeit a várárokban medvék őrzik. A medve, a Rosenberg család egyik jelképe volt, akik a várat a 14. század elejétől uralták. A város egyedülálló látványossága a barokk színház, melyhez hasonló a világon is csak néhány található. Krumlov másik jelképe a 14. századi, román stílusban épült Szent Vitus-templom, de impozáns a főtéren áll a 16. századi régi Városháza is. Városnéző sétánk során idegenvezetőnkkel bejárjuk az óvárost, felsétálunk a várhoz. Szabad időnkben lehetőségünk lesz egy késői ebéd elfogyasztására, de megkóstolhatjuk akár a helyi 13. század óta működő sörgyárban készülő Eggenberger sört is.

Késő délután veszünk búcsút a várostól és hazafelé indulunk, ahova a késő esti órákban fogunk megérkezni.

Megjegyzés: A gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Az utazás időpontja:

2022. december 3-4. (szombat – vasárnap)         

Indulás:

 • 6:00 Nyugati tér (Nyugati Pályaudvar parkolójában)
 • 6:15 Batthyány tér (a Vásárcsarnok előtti buszmegállóban)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL benzinkút, 10 km,
 • Tatabánya.Vértesszőllős pihenő, M1 autópálya, Mol benzinkút, 61 km
 • Győr, Arrabona pihenő, M1 autópálya, MOL benzinkút 119 km,
 • Mosonmagyaróvár, Mosoni pihenő, M1 autópálya, MOL benzinkút, 162 km,

Érkezés: a késő esti órákban, 22 óra körül.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.