Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

SZÁNTÓ MÁRIA IDEGENVEZETŐNK ÉS ELŐADÁSAI

SZÁNTÓ MÁRIA

Mária szerbül, horvátul, szlovénul is kiválóan beszélő, a szakmában legendásnak számító műveltséggel rendelkező idegenvezető, aki a balkáni területek szakértője és egyben  Csontváry életének nagy ismerője. Kimagasló tudásával, szerény, könnyed, humort sem nélkülöző stílusával igazi intellektuális feltöltődés mellette minden út. Hiába csak nyaralni indul az ember, Mária mellett hamar azon veszi észre magát, hogy szinte óhatatlanul jegyzeteli  támad kedve. A fentieken felül egy-egy balkáni utunk sikerére Mária helyismerete és az adott országokban kiépített kapcsolatrendszere a garancia. 


MÁRIA ÁLTAL TARTOTT ONLINE ELŐADÁSOK

MONTENEGRÓ, A BALKÁN MEDITERRÁN CSODÁJA

2021. január 21. (csütörtök) 19:30

Európa egyik legérdekesebb szegletébe, a Balkán-félsziget sajátos kontrasztokkal bíró országába, Montenegroba utazunk ezúttal gondolatban. Ebben a fiatal országban békés egységet alkotnak a Dinári-hegység égig érő hegyei az Adriai-tenger kék vizével, apró öbleivel, a katolikus kolostorok bájai az ortodox templomok tömjénfüstös ódon templomaival, a több száz éves múlt emlékei a jelen élénk mozgalmasságával.  Idegenvezetőnk élményszerű kalauzolásával felfedezzük a tengerparti Budva kincseit, az UNESCO világörökségként számon tartott és az Adria tükreként is ismert Kotori-öböl vidékét, végül pedig bepillantunk egy igazi olivafa ültetvényre is.


VALÓSÁGOSAK-E A BOSZNIAI PIRAMISOK?

2021.01.26. (kedd) 19:30

Kép forrása: piramidasunca.ba
Kép forrása: piramidasunca.ba

Akár ismerőseinken keresztül, akár egy-egy internetes cikk kapcsán eljuthatott hozzánk a hír, hogy tőlünk délre, pár száz kilométerre a magyar határtól piramisok vannak, mások szerint pedig csupán erdővel, zölddel benőtt hegyekről van szó. „Ám ezeket a hegyeket jobban megvizsgálva megfelelnek minden olyan feltételnek, hogy piramisnak nevezhetjük” - állítja dr. Sam Osmanagich, aki a feltárásokat végzi. Mi zajlik Visokoban? Mi az alapja ezeknek az állításoknak? Tényleg vannak-e a járataiban rovásjelek? Erről beszélgetünk az ismeretterjesztő után, bőven helyet adva a kérdéseknek is!


ALBÁNIA ÉS ÉSZAK-MACEDÓNIA

SZEGÉNYSÉG ÉS SZÉPSÉG ORSZÁGAI A BALKÁNON

2021. február 2. (kedd) 19:30

A Balkán-félsziget két rejtélyes országába, Albániába és Észak-Macedóniába utazunk gondolatban. E két ország látogatása során egyrészt különleges értékkel bíró történelmi és vallási emlékekkel, másrészt mérhetetlen szegénységgel és a kommunista uralom számtalan lenyomatával találkozhatunk. Könnyen előfordulhat, hogy egy kirándulás alkalmával épp egy több ezer éves görög város felé, egy európai szinten is kiemelkedő középkori gyűjteménnyel rendelkező keresztény templom felé vagy Szent Teréz szülővárosa felé utazunk, miközben egy kecsepásztor tereli át előttünk a nyáját, hogy azután egy katonai bunkerből otthonná átalakított szálláshelyen hajtsa álomra a fejét. Pont ettől a természetességtől, érintetlenségtől érdekes ez a két ország. Ebbe a különleges világba vezet be minket a területen jártas idegenvezetőnk.


A BALKÁN ZÖLD ARANYA - SZÜRETI UTAZÁS NÉGY ORSZÁGON ÁT

2021. február 10. (kedd) 19:30

Kép forrása: Szántó Mária
Kép forrása: Szántó Mária
Kép forrása: Szántó Mária
Kép forrása: Szántó Mária
Kép forrása: Szántó Mária
Kép forrása: Szántó Mária

​Bekészíteni még a tél beállta előtt minden vitaminban gazdag és egészséges élelmiszert otthonunkba régi igénye mindannyiunknak. Most ezt a napsütéses déli olívaligetekben tehetjük meg. Ősz végén még gyönyörű időben kezdődik meg a több, mint ezer éves fák olajban gazdag bogyóinak begyűjtése. Az istenek ajándékát, az olajfát itt az emberek anyának nevezik és gyönyörű legendák övezik, a gyógyítás, a szépség és szerelem, ill. a jómód társul hozzá. Utunk során a Balkán éléstárából beszerezhetjük még a hegyvidéki gyógynövények legtisztább teafüveit, különböző virágillatú mézet, egzotikus dzsemet, friss narancsot és citromot, aszalt és friss fügét, valamint gránátalmát, amelyekből különböző gyümölcspárlatok és borok is készülnek.


A MAGYAR SZECESSZIÓ ÚTJÁN: SZABADKA ÉS PALICS

2021.02.17. (szerda) 19:30

Kép forrása: Mister No / Wikimedia
Kép forrása: Mister No / Wikimedia
Kép forrása: Ivan Pexels.com
Kép forrása: Ivan Pexels.com
Kép forrása: Lake Palic / Wikimedia
Kép forrása: Lake Palic / Wikimedia

A magyar szecesszió legdélebbi gyöngyszeme, a vajdasági homok legszebb kincse: Szabadka, ahol a legkitűnőbb magyar művészek alkottak maradandót épületben, üvegben és kerámiában.  Egy igazán egyedi művészeti miliő érhető tetten, ha végig sétálunk a Zsolnay kutak közt vagy ha felnézünk a toronyórával díszített csipke-palotára, a városházára. Itt van még mindig Kosztolányi otthona, a rozsdás kapu mögött Csáth Géza kertje, a dúsgazdag Raichle szíves-palotája és a boldog békeidők rózsaszín emléke. Képzeletbeli utazásunk ezen alkalmával ebbe a míves épületekkel díszített városba utazunk. Az utazás második felében pedig Palics érdekességeiről mesél nekünk kedves idegenvezetőnk, ahol a Bagolyvár őrzi titkait a kékes színű tó felett.


DALMÁCIA ÓDON VÁROSAI

2020.02.23. (kedd) 19:30

Kép forrása: Ivan Bagic Pixabay
Kép forrása: Ivan Bagic Pixabay
Kép forrása: Neil Morell Pixabay
Kép forrása: Neil Morell Pixabay
Kép forrása: Michelle Maria Pixabay
Kép forrása: Michelle Maria Pixabay

Megszólítjuk az ódon dalmát városok templomait, palotáit szóra bírjuk a római időkből itt maradt szépen faragott köveket és a tenger nyaldosta fehér sziklákat.

Mesék, legendák elevenednek meg és bepillantunk a történelem középkori világába és ismerős magyar királyok jönnek velünk szemben.

Ragyogó napsütés Dalmácia mészkő városait bearanyozza, miközben mi megismerjük temérdek kincsét, kultúráját és filmes arcát is.


SZERBIA ÉS BELGRÁD

2020.03.02. (kedd) 19:30

Kép forrása: Sonja Sonja / Pixabay
Kép forrása: Sonja Sonja / Pixabay
Kép forrása: Djordje Jovanovic / Pixabay
Kép forrása: Djordje Jovanovic / Pixabay
Kép forrása: Danilo Krnjaic / Pixabay
Kép forrása: Danilo Krnjaic / Pixabay

A néhai Nándorfehérvár ma is élénken él bennünk: a Hunyadiak kötődnek hozzá. Ott, ahol a Száva találkozik a Dunával, ott zajlottak történelmünk sorsdöntő eseményei. Ma megfér egymáshoz közel a türbe és Dugovics Titusz. 

Szerbia közepe, Belgrád egy nagy lüktető mindenség, ahol jó lenni, a szecesszió találkozik a kora középkori stílusú bizánci templommal, épül az új Száva-parti városrész és amott, mint mérföldkő, a Zimonyi-torony. A Skadarliján pedig szól a muzsika, miközben életünk felejthetetlen gasztró-élményét éljük.

Innen indulhatunk hajóútra a Vaskapu felé, kirándulhatunk a római korba Niš városában , vagy vonatra ülhetünk a vadregényes Tara Nemzeti Parkban.

Felfedezhetünk neolitkori múzeumot, ezüst rovásos táblácskákat és rejtett kolostorokat a hegyekben hűvös forrásvizek közelében.

Jöjjenek velem a szomszédba csodát látni Szerbiába!


Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.