Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

PÜNKÖSD RÓMÁBAN ÉS A VATIKÁNBAN

IDŐUTAZÁS AZ ÖRÖK VÁROSBAN

Róma - a közel három évezredes történelméből táplálkozó, antik és élettől duzzadó város - teljes felfedezéséhez sokak szerint egy egész élet is kevés. Megismerni, kiismerni, és éppúgy megunni is lehetetlen. Akár első alkalommal, akár elbűvölt visszatérőként sokadszorra járunk az olasz fővárosban, ez a négy teljes nap nagyszerű alkalom arra, hogy szakavatott vezetővel bejárjuk a világhírű klasszikusokat, vagy igazi kuriózumok nyomába eredjünk. Az első rangú múzeumok, ámulatba ejtő szépségű nevezetességeket, tereket, templomokat, köztük a több mint félezredévnyi magyar vonatkozással bíró, eredetileg 5. századi ókeresztény Santo Stefano Rotondo-t is felkeresésük. Mindamellett megmártózunk a hamisítatlan római hangulatban is; nagy élmény az ízes olasz konyha, egy vacsora a Trastevere egyik vendéglőjében, a zamatos kávé egy napos teraszon, a dallamos nyelv, egy beszélgetés a hömpölygő Tiberis partján, vagy egy kedvünk szerinti kellemes séta az évezredes múlt és pezsgő jelen káprázatos együttéléséből megszülető Örök városban.

Kép forrása: Caleb Miller / Unsplash
Kép forrása: Caleb Miller / Unsplash
Kép forrása: Caleb Miller / Unsplash
Kép forrása: Caleb Miller / Unsplash
Kép forrása: Nicole Reyes / Unsplash
Kép forrása: Nicole Reyes / Unsplash

1. nap:

Járatunk menetrend szerint, az esti órákban indul a Liszt Ferenc Repülőtérről, és a késő esti órákban érkezünk meg a Fiumicino Repülőtérre. Bérelt buszunkkal a hírhedt E.U.R. városrészen keresztül, majd az ókorból fennmaradó helyszíneket érintve, mintegy éjszakai panoráma transzferrel érkezünk meg Róma központi pályaudvaránál, a Termininél fekvő szállodánkba. Még egy rövid közös vagy egyéni sétát tehetünk mielőtt nyugovóra térnénk.

2. nap:

A közös reggelit követően az olasz főváros számos nevezetességét keressük fel. Először a Santa Maria Maggiore, azaz Szűz Máriáról elnevezett legnagyobb római templomba érkezünk meg. Sétánk következő részében a Triton-kút mentén érünk a Spanyol lépcsőhöz, ahol rövidebb szabadidőnket tölthetjük el. Innen a Parlament alsó házához, a Miniszteri Palotához, és a Marcus Aurelius-oszlophoz jutunk el. Sétánk következő állomásaként a románkori, ám igen bájos Santa Maria in Cosmedin-templomot és az előterében található - a többszörös Oscar-díjas fekete-fehér filmből, a Római Vakációból, bizonyára sokunk számára ismerős - ókori kőarcot, a Bocca della Veritàt, vagyis az Igazság száját keressük fel. Átsétálunk a Tevere nyugati oldalára, a romantikus hangulatú Trasteverére, amelynek szó szerinti jelentése is: „a Tiberisen túl”. Rövid közös sétát követően a városrészre jellemző kedves, meghitt Trattoriák egyikében költhetjük el vacsoránkat. Programunk végén idegenvezetőnkkel együtt vagy önállóan térhetünk vissza a hotelünkbe.

3. nap:

A környéken elköltött rövidebb ebédidőnket követően, a nap másik felében folytatjuk közös sétánkat az Angyalvár, Sant’ Angelo híd (Angyalhíd), Tiberis érintésével, hogy további ízelítőt kapjunk az Örök város antik, középkori, reneszánsz, barokk és századfordulós nevezetességeiből is, olyan világhírű helyszíneket keresve fel, mint a Piazza Navona (tér) és díszkútjai, a Pantheon és a mögötte található, Róma egyetlen gótikus temploma, a Santa Maria in Minerva-t és Trevi-kutat. Sétánk során lépten-nyomon Bernini és Michelangelo szobrokkal találjuk szembe magunkat. Szabad időnkben egyénileg költhetjük el vacsoránkat a hangulatos helyi vendéglők egyikében, megkóstolva a méltán népszerű olasz konyha remekeit, kiváló borok kíséretében. A szabad program után idegenvezetőnkkel együtt térünk vissza a szállodánkba, ahol a gyors bejelentkezésünket követően átadhatjuk magunkat a jól megérdemelt pihenésnek

4. nap:

A reggeli után, a délelőtti és kora délutáni órákban félnapos fakultatív program keretén belül, remek lehetőség nyílik, hogy a Rómában élő helyi idegenvezetőnkkel látogatást tegyünk a Vatikáni Múzeumokba és a Szent Péter Bazilikába. Sétánk során olyan felbecsülhetetlen értékű mesterműveket csodálhatunk meg, mint például a Belvederei torzó, a Laokoón-csoport, a Stanzákat Raffaello és a Sixtus-kapolnát Michalengelo freskóival. A múzeumlátogatást követően szintén helyi vezetőnkkel lépünk be a Szent Péter sírja fölé emelt, 60.000 hívő befogadására alkalmas Szent Péter Bazilikába. A római katolikus egyház első számú szentélye, a világ második legnagyobb keresztény temploma olyan művészóriások ihletett álmaiból jött létre, mint Bramante és Michelangelo. A templomba belépve az alázat lesz úrrá rajtunk. A Pieta láttán megértjük Giorgio Vasarit, aki azt írta barátjáról: „Michelangelo azért jött a világra, hogy Isten példát mutasson általa művészeinknek…”.
Az ámulatba ejtő művészeti alkotásokat megtekintve szinte fájó szívvel lépünk ki a szintén lenyűgöző Szent Péter térre. A tér Bernini azon ötlete alapján nyerte el mai formáját, hogy megépítésekor kövessék az alapjául szolgáló Néró és Caligula cirkuszának kör alakját. A rövidebb ebédidőt követően, gyalogosan és metró segítségével látogatunk el a Laterani Bazilikába, amely szintén a Róma történelmi központ világörökségi helyszín része, majd a Szent Lépcsőt (Sancta Scala) tekintjük meg. A hagyomány úgy tartja, hogy ezen a 28 lépcsőn ment fel Jézus Pilátushoz, mielőtt elítélte volna a nép, innen kapta a nevét. Amennyiben a rendelkezésre álló időnk is engedi, úgy egy igazi kuriózumot is szeretnénk megmutatni vendégeinknek ezen a napon. Az 5. századi ókeresztény Santo Stefano Rotondo templomot keresésük fel, amelyet 1454 óta, a Boldog Özséb esztergomi kanonok alapította magyar szerzetesrend, azaz a pálosok kezelnek, így több mint félezredévnyi magyar vonatkozással bír. A kereszténység építészetében ritka, kör alakú alaprajza miatt, igazi épületkülönlegességnek számít, és egyben Itália legszebb ilyen bazilikájaként tartják számon. Az V. században az első vértanú, Szent István tiszteletére szentelték a templomot, amely egy Mithras-szentély romjaira épült. Miután VI. Piusz pápa 1776-ban, a Szent Péter-bazilika bővítésekor lebontatta a közelben álló, Szent István királyunk tiszteletére emelt templomot (San Stefano Ungherese) és az általa alapított zarándokházat, arról is rendelkezett, hogy a Santo Stefano Rotondo templomban építsenek kápolnát a szent királyunk tiszteletére. A főoltárt – többek között – Szent István, Szent László és Szent Imre tiszteletére szentelték fel, amelyet táblával is megörökítettek. Közös városnézésünk után ismét a jól megérdemelt szabadidőnket tölthetjük, újabb ízelítőt véve az olasz konyha kiválóságaiból, melyet követően idegenvezetőnkkel együtt vagy - a már jól ismert útvonalakon - önállóan térhetünk vissza a szállodánkba.

5. nap:

A reggelit és a szállodai kijelentkezést követően a poggyászainkat megőrzésre továbbra is a szállodánkban hagyjuk. A negyedik nap délelőttjén mindenki kedve szerint használhatja fel római szabadidejét. Így lehetőségünk nyílik egyénileg további városnéző sétákat tenni, de két Pünkösdvasárnaphoz kapcsolódó, életreszóló élményt is ajánlunk utasaink számára:

 • 10:30 órakor kezdődik a Szent Péter Bazilikában az ünnepi Szentmise, melyet követően 12:00 órakor a Bazilika előtti téren részesülhetünk Ferenc pápa pünkösdi áldásában.
 • 10:30 órakor kezdődik a Pantheonban (Santa Maria Rotonda) az ünnepi Szentmise, melynek csúcspontja 12:00 órakor, a kupola nyílásán keresztül több tonna rózsaszirmot szórnak be, a Szentlélek kiterjesztésének jelképeként.

A művészet rajongóinak a Capitoliumi múzeumok és a Borghese Galéria kiállításainak megtekintését ajánljuk, az utóbbi esetében hetekkel korábban kell időpontot foglalni. A rendelkezésre álló időben a Falakon kívüli Szent Pál Bazilikát is meglátogathatják.

Az egyénileg elköltött ebéd után, koradélutánra újabb izgalmas fakultatív programot kínálunk, már ismerős helyi idegenvezetőnk vezetésével. Ezúttal az antik Róma világát fedezhetjük fel, bejárva a Colosseum-ot, megtekintve a Császári diadalíveket, a Palatinus dombot, Traianus fórumát-, vásárcsarnokát- és győzelmi oszlopát. A Capitolium domb-ról megtekintjük a Forum Romanum-ot és megállunk a Capitoliumi farkas (Romolus és Remus) szobor alatt és sétánk közben szemügyre vesszük, és ítéletet mondhatunk az esztétikailag megosztó, Victor Emanuel emlékmű felett, amely méretei alapján biztosan méltó arra, hogy Olaszország első királyának emlékéül szolgáljon.

Az esti órákban közösen vagy egyénileg térhetünk vissza szállodánkhoz, hogy a csomagjainkat magunkhoz véve bérelt reptéri transzferbuszunkra szálljunk. Útközben rövid fotószünet erejéig a Cestius piramist tekintjük meg, majd búcsút intve Rómától elindulunk a repülőtérre. A késő esti órákban menetrend szerinti járatunkkal hazaindulunk, és éjféltájt érkezünk vissza a Liszt Ferenc Repülőtére.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.

Az utazás időpontja: 2021. május 20-24. (csütörtök-hétfő)       

           

Menetrend:

 • Indulás: 2021.05.20. 19:25-21:15 Budapest - Terminal 2B, Érkezés: Roma Fiumicino - Terminal 2, Járatszám: W6 2339,
 • Visszaindulás: 2021.05.24. 21:55-23:45 Roma Fiumicino - Terminal 2, Érkezés: Budapest - Terminal 2B, Járatszám: W6 2342.


Találkozás: 2 órával a járat indulása előtt


Törzsutas részvételi díj: 149.900 Ft/fő           Részvételi díj: 154.900 Ft/fő

A részvételi díjak minden esetben az aktuális WizzAir repülőjegy díjszabások függvényében változhatnak.​

A részvételi díj tartalmazza:

 • repülőjegyet,
 • 1 db a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyászt*,
 • repülőtéri illetékeket,
 • a járatmódosítási lehetőséget az esetlegesen elhúzódó járványhelyzet esetén,
 • légkondicionált autóbuszt a transzferekhez,
 • 4 éjszakai szállást két- és háromágyas, fürdőszobás 3*-os szállodai szobában, Róma belvárosában a Termini közelében,
 • bővített kontinentális reggelit a szállodában,
 • a csoporttal együtt utazó olaszul is beszélő magyar idegenvezetőt,
 • ingyenes Róma térképet,
 • a szervezés díját.


Az irodában külön kötelezően fizetendő díj:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén),
 • 2 % útlemondási biztosítás,
 • egyágyas felár: 42.000 Ft.


Az út során kötelezően fizetendő díj:

 • buszos transzferek behajtási engedélye, idegenforgalmi adó: 50 €/fő,

A feltüntetett díj az utazás során az idegenvezetőnek fizetendő. A díj minimum 15 fő részvétele esetén érvényes, és 15 fő alatt a díjak arányosan emelkedik.


A választható fakultatív programok:

 • Vatikán Múzeum és Szent Péter Bazilika félnapos fakultatív program kb. 3,5 órás helyi idegenvezetéssel (minimum 15 fő esetén):
  • Az irodában fizetendő: 6.500 Ft/fő, amely a foglalások költségeit és a szervezés díját tartalmazza.
  • A helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 50 €/fő, amely tartalmazza a helyi idegenvezetést, az audiós eszköz bérlését, a Vatikán Múzeum belépődíját, a csoportos foglalási díjat és az ingyenes belépést a Szent Péter Bazilikába.


 • Antik Róma félnapos fakultatív program kb. 3,5 órás helyi idegenvezetéssel (minimum 15 fő esetén):
  • Az irodában fizetendő: 6.500 Ft/fő, amely a foglalások költségeit és szervezés díját tartalmazza.
  • A helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 40 €/fő, amely tartalmazza a helyi idegenvezetést, az audiós eszköz bérlését, a Colosseum belépődíját és a foglalási díjat.

A fakultatív programok €-ban feltüntetett díjai az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők. A díjak minimum 15 fő részvétele esetén érvényesek, és 15 fő alatt a díjak arányosan emelkednek.


A tömegközlekedés használata feltétele a csoport római közlekedésének, de a hotel központi elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy 6-8 darab vonaljeggyel megvalósuljanak a tervezett programok.

Az előzetesen történő foglalások érdekében a fenti fakultatív programokra, az irodában történő jelentkezéssel, az utazás során fizetendő díjak megtérítését is vállalni kell. A díjak az az út során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.


 • Az utazás időpontjára érvényes repülős baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 4.000 Ft/fő/5 nap, 70 év felett 6.000 Ft/fő/5 nap,
 • WIZZ Priority szolgáltatás: 18.000 Ft/fő (oda-vissza útra)**,
 • 20 kg-os Feladható poggyász: nem választható***.

A díjak az esetleg foglalási díjakat is tartalmazzák, amelyek az irodában előre fizetendők és összegük időközben emelkedhet.


*Poggyász információ:

A részvételi díjban szereplő 40 × 30 × 20 cm és maximum 10 kg súlyú kis kézipoggyász díjmentesen felvihető az utastérbe, azonban az utasnak az előtte található ülés alatt kell elhelyeznie.

**WIZZ Priority információ:

Ha WIZZ Priority szolgáltatást vásárol, a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyász mellett magával vihet még a fedélzetre 1 db maximum 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt is (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható). Kijelölt elsőbbségi utasfelvételi pult és elsőbbségi beszállás!

***20 kg-os feladható poggyász információ: a program jobb megvalósíthatósága érekében nem választható.


COVID19 intézkedések az ügyintézés során:

 • a személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel,
 • a szerződéskötés online úton történik, így kényelmesen otthonról intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket.
 • útjaink felől a info@pannoniatravel.hu e-mail címen és a +36 30 592 6107 telefonszámon is érdeklődhet keddtől csütörtökig 11-13 és 13:30-18 óra között.
 • Megértésüket és együttműködésüket köszönjük. 


COVID19 intézkedések a repülős útjaink során:

 • minden repülős utazásunk esetén audiós eszközöket alkalmazunk, így idegenvezetőnket az egészségügyi védőtávolság betartása mellett is tisztán és érthetően hallják,
 • minden repülős utunk esetén kötelező a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazása,
 • a külföldi buszos  partnereink a buszokat minden utazás előtt teljes körűen fertőtlenítik és minden felszálláskor biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • a külföldi szállodai  partnereink a szobákat a szoba átvétele előtt teljes körűen fertőtlenítik és biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • az egészségügyi védőtávolság betartása érdekében, az alkalmazott bérelt busz méretétől és az egyháztartásból együtt utazók létszámától függően, korlátozott létszámban , 25-40 fővel lehet, 10-27 fővel lehet az utazáson részt venni, viszont 10 főtől már garantáltan indulnak az utak, a részvételi díj arányos díjnövekedése mellett,
 • amennyiben járványügyi korlátozás miatt nem indulhat el a program, úgy a befizetett díj teljes összegét, utalvány formájában, egy éven belül tetszés szerint felhasználhatja meghirdetett utazásainkra.


A szerződéskötés folyamata:

 • a bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg: https://pannoniatravel.hu/jelentkezes ​,
 • az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye,
 • a bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat,
 • bankszámla adatok: K&H Bank, HUF számla: 10404065-50526968-72661005
 • felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel,
 • az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.


Elérhetőségek:

 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12. - a személyes ügyintézés átmenetileg szünetel,
 • e-mail cím: info@pannoniatravel.hu -ügyintézési idő: hétfőtől péntekiig 10:00-18.00 óra,                              
 • Telefonszám: +3630/592-6107 - ügyintézési idő: hétfőtől csütörtökig 13:00-18:00 óra ​között,                            
 • Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu,
 • Irodánk a Magyarországi Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagja.

Cégadatok:

 • utazási iroda: Pannonia Program- és Utazási Iroda,
 • engedélyszám: U001537,
 • cégnév: Pannonia Humana Kft.,
 • adószám: 23006382-2-13, közösségi adószám: HU23006382,                            
 • székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12.,
 • cégjegyzékszám: 13-09-188374.
 • bank adatok: HUF számla: 10404065-50526968-72661005, IBAN számlaszám: HU64 10404065-50526968-72661005, SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás teljes mértékben a Pannonia Travel  (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.