Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

MONTENEGRÓI REPÜLŐS ÉS BUSZOS KÖRUTAZÁS

SZKADÁRI-TÓ, BUDVA, HAJÓZÁS A KOTORI-ÖBÖLBEN, SÉTA A CETINJEI KIRÁLYI KÖZPONTBAN

Egy újabb nyugat-balkáni körutazásunkra hívjuk vendégeinket. Négynapos utunk alatt különleges természeti szépségeket, Európa egyik legnagyobb madárrezervátumát, katolikus és ortodox, sőt közös templomokat és az Adria ékkőinek számító városokat is felfedezünk, valamint részt vehetünk egy egész napos hajókázáson is. Szerezzen életre szóló érzéki, szellemi és lelki élményeket e különleges utazásunk során.

Forrás: osoian-marcel / Pixabay
Forrás: osoian-marcel / Pixabay
Forrás: pixelRaw / Pixabay
Forrás: pixelRaw / Pixabay
Forrás: pixelRaw / Pixabay
Forrás: pixelRaw / Pixabay

1. nap:

Délben elindulunk menetrendszerinti járatunkkal a Liszt Ferenc Repülőtérről, és egy bő órányi repülést követően szállunk le a podgoricai repülőtéren. Innen máris az ország egyik legkiemeltebb turisztikai helyszínét közelítjük meg, amit a legtöbben fényképeznek le Montenegróban: a Rijeka Crnojevica meandereit. A zöld színek legváltozatosabb színskálája, a természet csendje és a madarak szárnyainak suhogása vesz körül bennünket. Majd felkeressük a kis kőhidat, a festői kisvároskát, ahol egykoron nyüzsgő élet zajlott. Itt hajóra szállunk és megpróbáljuk lencsevégre kapni az utolsó európai pelikánokat. A tiszta zöld vízen utazva nádban megbúvó madárfészkeket fedezhetünk fel, hirtelen halcsobbanást érzékelhetünk, apró kolostorok tűnnek fel a kis szigeteken. Közben a helyi specialitást, az „ustipak”-ot kóstolhatunk sajttal. Körülöttünk magasló hegyek, és nemsokára kikötünk Virpazarban. Rövid séta után a csöppnyi városban, tengerparton haladva érjük el Budvát.

Budva az ország tengerparti fővárosa. A keresztelő Szent Jánosnak szentelt templom tornya messziről irányt mutat. Megcsodáljuk a falakkal körbevett várost, amely még az illírek idejéből való. Fehér templomai, apró terei, szűk sikátorai várnak ránk. Kikötője megszámlálhatatlan fényűző jachtnak ad biztonságot. Velünk szemben Sv. Nikola szigete, amely dísze a város öblének. A nap végén elfoglaljuk a városban, a tengerpart közelében található szállodánk szobáit. A vacsoránkat kényelmesen a hotel éttermében is elkölthetjük.

2. nap:

Reggelit követőén, buszra szállva a Kotori-öbölbe indulunk, ahol már hajónk vár bennünket. Sorra vesszük a tengeren és a parton kínálkozó szépségeket. Elsőként átkelünk a szemben húzódó Szirti Madonna szigetre, amely bizony mesterséges a több mint 60 m mélységű tengeri öbölben. Természetesen Mária kegyhely, hiszen a fogadalmi templom is a Szűzanyának van szentelve. A parányi sziget bejárása után kikötünk Perastban, abban a városban, ami történelmével kiemelkedik a Bokelji városok közül. Megtudjuk kik is a híres Zmajevic család tagjai és minek köszönhetjük a városka barokk arculatát, gazdagságát. Ezt követően folytatjuk utunkat az Adria tükrének is nevezett Kotori-öbölben a névadó városig, amelynek szépségét, fekvését és kulturális kincseit az UNESCO világörökségként tartja számon. A várost a középkorban épített fala ma is körbeöleli. Oroszlános kapuján betérve élvezzük sikátorait, csupa kő házait, mediterrán növényzetét és a sok macskát, amiről szintén híres Kotor. Bejárva tereit, templomait megtudhatjuk milyen örökséget kaptak a város lakói, és hogyan bánnak vele. A tartalmas programot követően, visszatérünk a szállodánkba, ahol közösen fogyaszthatjuk el a vacsoránkat.

3. nap:

Cetinjében kezdődik a napunk kulturális programja. Montenegró történelmi fővárosában elsőként a koronázott királyuk palotáját, belső termeit tekintjük meg. Majd az ortodox szakrális világ kolostorának tömjénfüstös ódon ereklyéit, ikonjait nézzük meg. A hét évszázada kalandosnak tűnő, ám rendkívül veszélyes utat bejárt felbecsülhetetlen értékű szent ereklyék pihennek itt, mint Keresztelő Szent János jobbja. Rövid sétát teszünk a Cetinje főterén, ahol a város alapítójának szobra előtt a törökök ellen küzdő hegyi népek történetét még jobban megismerjük. A városnak van még egy óriási felbecsülhetetlen kincse, amelyet a múzeumban őriznek, egy olyan ikon, amit Sz. Lukács evangelista sajátkezűleg festett a Szűzanyáról. Csodatevő erejét különleges ecsetvonásoknak is köszönheti, ám az is csoda, hogy két évezrede ép, amit leginkább a Máltai lovagoknak köszönhetünk.

A magas hegyek koszorújában megtekintjük a Njegos dinasztia szülőházát, kóstolunk helyi specialitásokat, a füstölőben szőlőpálinkát, sonkát házikenyérrel és mézbort. Mindebből erőt merítve könnyedén közelítjük meg a hegycsúcsot, ahol a leghíresebb Njegos nyugszik a sasok és sólymok csendes, ám fenséges társaságában. Visszatérünk a már jól ismert hotelünkbe, ahol közös búcsúvacsoránkat is elfogyaszthatjuk.

4. nap

Reggelinket követően, mielőtt elhagyjuk a kicsiny, de csodákban bőséges országot, megismerkedünk Budva óvárosának templomaival kívül-belül, évezredes kultúrájával és meghökkentő meséivel. Szabadidő és vásárlási lehetőség után buszra szállunk, és a podgoricai repülőtér felé igyekszünk.

Budva képét visszük magunkkal utolsóként a kis ortodox országból, ahol teljes képet kaptunk tengeréről, kolostorairól és magashegyi titkairól egyaránt.

A délután induló járatunk valamivel több mint egy óra repülést követően érkezik meg Budapest, Liszt Ferenc repülőterére.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében módosulhat, esetleg el is maradhat.


Az utazás időpontja: 2020. október 10-13. (szombat-kedd)

Utazás: WizzAir közvetlen járataival:

 • Budapest – Podgorica: 2020. október 10., szombat, 12:25 – 13:40 (W6 2231)
 • Podgorica – Budapest: 2020. október 13., csütörtök, 14:10 – 15:25 (W6 2232)

Törzsutas részvételi díj: 104.900 Ft/fő       Részvételi díj: 109.900 Ft/fő

​A részvételi díj a mindenkori a repülőjegy díjszabásának megfelelően kerül megállapításra, így az emelkedhet.

A részvételi díj tartalmazza:

 • repülőjegyet,
 • a repülőtéri illetéket,
 • 1 db a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyászt*,
 • légkondicionált autóbuszt a teljes út során,
 • 3 éjszaka szállást Budvaban, a tengerpart közeli, négycsillagos szállodában, két- vagy háromágyas, fürdőszobás szobában,
 • reggelis ellátással,
 • magyar nyelvű csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


A részvételi díjon felül kötelezően az irodában külön fizetendő díjak:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő, közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén,
 • 2 % útlemondási biztosítás,
 • egyágyas felár: 24.000 Ft.


A részvételi díjon felül kötelezően a helyszínen fizetendő díj:

 • audiós eszköz, helyi idegenforgalmi adók, út- és alagútdíj, parkolási és városi belépési díjak: 60 €/fő.


Választhatóan az irodában külön fizetendő díjak:

 • Repülős baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás*: 2.800 Ft/fő, 70 év és a felett 4.200 Ft/fő
 • Fakultatív háromfogásos vacsorák (3 estére): 9.000 Ft/fő,
 • Egész napos Kotori-öböl hajózás fakultatív program üdvözlőitallal, hideg falatokkal, borral és vízzel (kb. 7 óra):
  • Az irodában előzetesen fizetendő díj: 2.000 Ft/fő,
  • A helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő díj: 35 €/fő, 18 fő alatt a díj emelkedhet.

A fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza, a hajózás, a csoportkísérés és szervezés díjait is.

Az előzetesen történő foglalások érdekében a fenti fakultatív programokra, az irodában történő jelentkezéssel, az utazás során fizetendő díjak megtérítését is vállalni kell. A díjak az út során az idegenvezetőnek  fizetendők, amelyek összege időközben emelkedhet.

 • WizzPriority szolgáltatás: 14.000 Ft/fő (oda-vissza útra)**,
 • 20 kg-os Feladható poggyász: nem választható***.

A díjak az esetleg foglalási díjakat is tartalmazzák, amelyek az irodában előre fizetendők és összegük időközben emelkedhet.

*Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet.


A helyszínen külön fizetendő választható belépődíjak:

 • Szkadári-tó hajózás Rijeka Crnojevicaból Virpazarba kóstolóval, Szkadári-tó Nemzeti Park: 25 €/fő, 18 fő alatt a díj emelkedhet.
 • Perast templom: 1 €/fő,
 • Kotori Tengerészeti Múzeum: 4 €/fő,
 • Szirti Madonna templom helyi idegenvezetéssel: 2 €/fő,
 • Cetinje (Nemzeti Múzeum, Nikola király palotája, Szerb kolostor): 12 €/fő,
 • Lovcen (mauzóleum, Nemzeti Park, II. Petar Petrovic Njegos szülőháza): 15 €/fő,
 • Njegusi sonkakóstoló: 7 €/fő.

A belépődíjak várható összeg 66 €/fő, amelyek az út során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben emelkedhet.


*Poggyász információ:

A részvételi díjban szereplő 40 × 30 × 20 cm és maximum 10 kg súlyú kis kézipoggyász díjmentesen felvihető az utastérbe, azonban az utasnak az előtte található ülés alatt kell elhelyeznie.

**WIZZ Priority információ:

Ha WIZZ Priority szolgáltatást vásárol, a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyász mellett magával vihet még a fedélzetre 1 db maximum 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt is (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható). Kijelölt elsőbbségi utasfelvételi pult és elsőbbségi beszállás!

***20 kg-os feladható poggyász információ: a program jobb megvalósíthatósága érdekében nem választható.


Vevőtájékoztató:

COVID19 intézkedések az ügyintézés során:

 • a személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel,
 • a szerződéskötés online úton történik, így kényelmesen otthonról intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket.
 • útjaink felől a info@pannoniatravel.hu e-mail címen és a +36 30 592 6107 telefonszámon is érdeklődhet keddtől csütörtökig 11-13 és 13:30-18 óra között.
 • Megértésüket és együttműködésüket köszönjük. 


COVID19 intézkedések a repülős útjaink során:

 • minden repülős utazásunk esetén audiós eszközöket alkalmazunk, így idegenvezetőnket az egészségügyi védőtávolság betartása mellett is tisztán és érthetően hallják,
 • minden repülős utunk esetén kötelező a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazása,
 • a külföldi buszos  partnereink a buszokat minden utazás előtt teljes körűen fertőtlenítik és minden felszálláskor biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • a külföldi szállodai  partnereink a szobákat a szoba átvétele előtt teljes körűen fertőtlenítik és biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • az egészségügyi védőtávolság betartása érdekében, az alkalmazott bérelt busz méretétől és az egyháztartásból együtt utazók létszámától függően, korlátozott létszámban , 25-40 fővel lehet, 10-27 fővel lehet az utazáson részt venni, viszont 10 főtől már garantáltan indulnak az utak, a részvételi díj arányos díjnövekedése mellett,
 • amennyiben járványügyi korlátozás miatt nem indulhat el a program, úgy a befizetett díj teljes összegét, utalvány formájában, egy éven belül tetszés szerint felhasználhatja meghirdetett utazásainkra.


A szerződéskötés folyamata:

 • a bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg: https://pannoniatravel.hu/jelentkezes ​,
 • az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye,
 • a bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat,
 • bankszámla adatok: K&H Bank, HUF számla: 10404065-50526968-72661005
 • felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel,
 • az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.


Elérhetőségek:

 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12. - a személyes ügyintézés átmenetileg szünetel,
 • e-mail cím: info@pannoniatravel.hu -ügyintézési idő: hétfőtől péntekiig 10:00-18.00 óra,                              
 • Telefonszám: +3630/592-6107 - ügyintézési idő: hétfőtől csütörtökig 13:00-18:00 óra ​között,                            
 • Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu,
 • Irodánk a Magyarországi Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagja.

Cégadatok:

 • utazási iroda: Pannonia Program- és Utazási Iroda,
 • engedélyszám: U001537,
 • cégnév: Pannonia Humana Kft.,
 • adószám: 23006382-2-13, közösségi adószám: HU23006382,                            
 • székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12.,
 • cégjegyzékszám: 13-09-188374.
 • bank adatok: HUF számla: 10404065-50526968-72661005, IBAN számlaszám: HU64 10404065-50526968-72661005, SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás teljes mértékben a Pannonia Travel  (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.