Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

Hajókázás a Dunakanyarban

Visegrád, Nagymaros, Zebegény

Ezen a kiránduláson a népszerű és történelmi jelentőségű helyszínek mellett a Dunakanyar néhány rejtett kincsét is felfedezzük. Középkori vártorony, reneszánsz királyi palota, gótikus, barokk és a magyar népi szecesszió jegyeit magán viselő templom, sziklakápolna, kálvária, millenniumi emlékhely, országzászló egyaránt része a gazdag programnak. Kirándulásunk során többször hajókázva a Duna bal és jobb partján is járunk, közben hosszasan csodálhatjuk - a Magyarországon egyedülállóan - a hegyvonulatok által közre zárt folyó varázslatos látványát. Egy népszerű termelői piac segítségével betekintést nyerhetünk a Dunakanyar életérzésébe is. Nézelődünk, vásárolunk, megkóstoljuk az ízletes portékákat, közben kapcsolatba kerülhetünk a bájos helyi emberekkel. Napunkat átszövi a történelem, a hazaszeret, a kultúra, a népművészet, az építészet és a hit világa.

Kép forrása: PannoniaTravel
Kép forrása: PannoniaTravel
Kép forrása: PannoniaTravel
Kép forrása: PannoniaTravel
Kép forrása: PannoniaTravel
Kép forrása: PannoniaTravel

Reggeli találkozónkat követően vonattal utazunk programunk első állomására, Nagymarosra. Mintegy háromnegyedórányi utazás után érkezünk meg a Duna bal oldalán fekvő városba. Még útközben megismerkedünk a séták során alkalmazott audiós eszköz használatával, melynek segítségével, a megfelelő távolságot megtartva, séta közben is kényelmesen hallgathatjuk idegenvezetőnket és a közreműködő helyi vezetőket.

A vasútállomásról negyedórányi sétával érjük el első programhelyszínünkre, a Szent Kereszt Felmagasztalása templomhoz.

A templomhoz érve, Szent Istvánt és a királynét, Boldog Gizellát ábrázoló egész alakos bronzszobor fogad bennünket. István király az országalmát, míg Gizella királyné a templom makettját tartja a kezében. A templomot helyi vezető segítségével ismerhetjük meg. Az 1300-as évek első felében alapított templom tornyát a század végén kezdték építeni, és a zárókövén látható évszám szerint 1509-ben fejezték be. A késő gótikus stílusú eredetileg négyszintes torony alja négyzet alakú, de a második szinttől kezdve nyolcszög formájú, belsejét különleges csillagboltozat fedi. A török megszállás idején megrongálódott templomot barokk stílusban építették újjá, így a boltozat mellett a berendezése és toronysisakja is a stílusirányzat jegyeit viseli. A templom hajójának jobb oldalán befalazott gótikus kapukeretet és ablakokat látunk. Említésre méltó a szószék és a keresztelőmedence gazdag díszítettsége is. A sok szépség mellett arra is lesz időnk, hogy a hely szellemének hívószavára egy percre elcsendesedjünk.

Szombat lévén a templom csendjét a közeli termelői piac nyüzsgő hangulata töri meg. A város főterén tavasz kezdetétől az ősz végéig, hétről hétre ekkor kínálja eladásra portékáját a Dunakanyar gazdáinak színe java, akik egytől egyig a hagyományt, a kétkezű munkát és a minőséget képviselik. Óvatosan vásároljunk, mert még néhány kilométer séta és a Kálvária-dombhoz valamint a Salamon-toronyhoz vezető emelkedők is várnak ránk!

A szabadidő végeztével lesétálunk a hajóállomásra. A hajójegyek átvételig rövid sétát tehetünk a part menti sétányon, mindeközben a Duna, a túlparton látható Visegrádi-hegység vonulata, a Fellegvár valamint a Salamony-torony fenséges összképe szinte vonzza a tekintetünket. A sétányon kihelyezett táblák hívják fel figyelmünket a 2013. április 9-ei történelmi árvíz félelmetes vízszintjére.

Egykilométernyi hajózást követően a távolról már ismerős Salamon-toronyhoz vesszük az irányt. A visegrádi kettős várrendszert közvetlenül a tatárjárás után építtette IV. Béla. A várat az évszázadok alatt az Anjou-királyoktól Hunyadi Mátyásig számos magyar uralkodó bővítette. Az alsóvárat a fellegvárral tornyokkal megerősített völgyzárófal kötötte össze, mely egészen a Duna-parti őrtoronyig húzódott. Az alsóvár lakótornyát ismerjük Salamon-toronyként. A hatodik emeleten található a lőréses, pártázatos falakkal körülvett tetőterasz, amelyet egykoron kívülről, fából épült erkélyfolyosó ún. gyilokjáró övezett. A török idők után elhagyatott lakótorony helyreállítását Schulek Frigyes irányította.

Ennyi látnivaló és élmény után jól esik egy kicsit megpihenni, így mielőtt tovább indulnánk, ebédszünetet tartunk. Kedvünkre elfogyaszthatjuk a gondos kezek által készített, ízletes hazait vagy ebédidőnket az uralkodó stílushoz hűen a Renaissance étteremben is elkölthetjük.

A szabadidőt követően közösen indulunk a Királyi Palotához, amely a középkori Magyarország egyik legpompásabb épületegyüttese volt. A palota története még Károly Róbert uralkodása alatt kezdődött. Ekkor költözött a királyi udvar Visegrádra, amely az 1335-ös visegrádi királytalálkozónak is helyszínéül szolgált. Nagy Lajos király jelentősen kibővítette és európai viszonylatban is pompás palotává fejlesztette, amelyet utóda Zsigmond király is folytatott. A palota Mátyás király idején élte fénykorát. Itália után először itt jelentek meg a reneszánsz stílusjegyei. Ekkor épült a kápolna, a kerengő a loggiával, a díszlépcső, több díszkút és közöttük is az épületegyüttes leghíresebb dísze, az ezer forintos hátoldaláról is ismert Herkules-kút, melyet Mátyás király címerei díszítenek. 

A török idején kifosztott és magára hagyott palota pusztulásnak indult. Kövei nagy részét elhordták, és a maradványokat betemette a hegyoldalról lemosott hordalék, hogy 1934-ben Schulek Frigyes fia, János véletlenül fedezte fel a palota eltemetett darabjait. Azóta szinte folyamatosak a régészeti feltárások, helyreállítások, és folyamatosan adják át a rekonstruált részeket a látogatók számára. Szakavatott helyivezetőnk kíséretében járjuk be a romjaiban is impozáns palota szépen rekonstruált termeit, lakosztályait, udvarait, időutazást téve a Magyar Királyság fénykorába, a XV. századba. Megtekintjük az eredetileg is a loggia centrumát ékesítő Herkules-kút másolatát valamint az eredeti kút maradványait a Kőtárban. A feltételezések szerint a gyermek Herkules szimbóluma a király törvénytelen fiára, Corvin Jánosra utal. A Palotakertet egy Zsigmond-kori csorgókút ékesíti. A palota másik ismert műemlékének, a baldachinos Oroszlános kútnak a másolata az emeleti teraszon látható. Megtekintjük még a korhűen berendezett konyhát és a kápolnában található híres Visegrádi Madonna néven ismert reneszánsz vörös márvány domborművet is. A palota számos kulturális programnak ad otthont, ahogy a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékoknak, amelye több mint 25 éve kerül megrendezésre. A palotalátogatás után visszatérünk hajóállomásra, hogy onnan Zebegénybe vegyük az irányt.

A közel egyórás hajóutunk során nem tudunk betelni az elénk táruló Dunakanyar szépségével. A zárt és nyitott terekkel is rendelkező kirándulóhajónknak köszönhetően könnyen alkalmazkodhatunk a változó időjárási viszonyokhoz is.

Zebegénybe érve első sétánk a Kós Károly erdélyi polihisztor és Jánszky Béla tervei alapján szecessziós stílusban épült Havas Boldogasszony plébánia templomhoz vezet, amelyet az erdélyi fatemplomok mintájára terveztek. A boltozott szentély zárófalán a Makkosmáriára visszaszállított kegykép másolata van. A templomot figyelemre méltó színes üvegablakok és freskók díszítik. A diadalív oldalait az 1760 körül, barokk stílusban készült Szent Kereszt oltár és szószék díszíti. Az Ecce Homo faszobor a XVII. század első felében készült.

A templomlátogatás után a Kálvária-dombra indulunk. A kápolnához vezető út mellett kilenc stációs ház mellett haladunk el, mindegyik kis fülkében Jézus keresztútját ábrázoló öntöttvas képek láthatók. A kálvária 10., 11., 12. és 13. stációképe a kápolna külső falán található, míg a 14. stációkép a kápolna belső falán került kihelyezésre, ahogy a szent sír feletti Krisztus sírba tétele című nagy méretű festmény is, melynek külön érdekessége, hogy az ábrázolt bibliai személyek keleti arcvonással rendelkeznek.

A Kávária-hegyen eltöltött szabadidőnk alatt kitekinthetünk a Kós Károly-kilátóból valamint felkereshetjük a 1930-as években készült, Magyarország ezeréves határait és történelmét szimbolizáló országzászlót és a Trianon vagy hősi emlékművet. Mindkét helyszínről festői panoráma nyílik a Dunakanyarra. 

A Kálvária-dombról lefelé sétálva kívülről megtekintjük a község sziklába vájt szentélyét.

A gazdag programunk végeztével a vasútállomásra sétálunk. A vonatunk az esti órákban indul vissza Budapestre, ahová mintegy órányi utazást követően érkezünk meg.

A feltüntetett programok felkeresésének, megvalósulásának sorrendje változhat.


Időpont: 2020. augusztus 29. (szombat), szeptember 26. (szombat)

Találkozás:

 • 7:30 Nyugati tér (Nyugati Pályaudvar előtt)


Érkezés haza: 21:00 óra körül


Törzsutas részvételi díj: 8.990 Ft/fő             Részvételi díj: 9.490 Ft/fő

Listaár: 11.900 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az utazást Budapestről és vissza vonattal, Nagymaros-Visegrád-Zebegény hajózást,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél regisztrációs díj: 2.000 Ft/fő, amely az új utasok által az utazási irodának fizetendő,
 • Audiós eszköz fülhallgatóval: 700 Ft/fő, amely szerződéskötéskor az utazási irodának fizetendő,

Az audiós eszközök átvételekor vállalom a 17.000 Ft kötbér megfizetését, a városnézések során az általam használt audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén.

Külön fizetendő belépődíj:

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: Felnőtt: 420 Ft/fő, amely az irodában fizetendő.
 • Szent Kereszt Felmagasztalása templom helyi vezetéssel: F, GY, D, NY 400 Ft/fő, (perselypénz),
 • Salamon-torony: F: 700 Ft/fő, D, NY és 18 év alatti gyermeket kísérő személy: 350 Ft/fő, 70 év felett ingyenes,
 • Királyi Palota szakvezetéssel: F: 2.400 Ft/fő, D, NY és 18 év alatti gyermeket kísérő személy: 1.700 Ft/fő, 18 év alatt és 70 év felett 1.000 Ft/fő, 10 fő alatt a díj arányosan emelkedik.
 • Fakultatív ebéd: 2.500-3.500 Ft/fő,
 • Kós Károly-templom: (perselypénz – egyénileg).

A díjak tartalmazzák az esetleges foglalási és parkolás díjakat valamint az idegenvezető belépődíjának arányos részét is. A díjak az idegenvezetőnek €-ban fizetendők, amelyek összege időközben változhat.

COVID19 intézkedések az ügyintézés során:

 • a személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel,
 • a szerződéskötés online úton történik, így kényelmesen otthonról intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket.
 • útjaink felől a info@pannoniatravel.hu e-mail címen és a +36 30 592 6107 telefonszámon is érdeklődhet keddtől csütörtökig 11-13 és 13:30-18 óra között.
 • Megértésüket és együttműködésüket köszönjük. 


COVID19 intézkedések az útjaink során:

 • minden utazásunk esetén audiós eszközöket alkalmazunk, így idegenvezetőnket az kényelmes védőtávolság mellett és séta közben is tisztán és érthetően hallják,
 • a vonaton és a hajó zárt tereiben a kötelező szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazása,
 • partnereink minden nap teljes körűen fertőtlenítik a közlekedési járműveket és a hajón minden felszálláskor biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • 15 főtől már garantáltan indulnak a vonatos és hajós kirándulásaink, amely létszám alatt a részvételi díj arányos növekedhet,
 • amennyiben járványügyi korlátozás miatt nem indulhat el a program, úgy a befizetett díj teljes összegét, utalvány formájában,,több mint egy éven át tetszés szerint felhasználhatja meghirdetett utazásainkra.


A szerződéskötés folyamata:

 • a bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg: https://pannoniatravel.hu/jelentkezes ​,
 • az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye,
 • a bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat,
 • bankszámla adatok: K&H Bank, HUF számla: 10404065-50526968-72661005
 • felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel,
 • az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.


Elérhetőségek:

 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12. - a személyes ügyintézés átmenetileg szünetel,
 • e-mail cím: info@pannoniatravel.hu -ügyintézési idő: hétfőtől péntekiig 10:00-18.00 óra,                              
 • Telefonszám: +3630/592-6107 - ügyintézési idő: hétfőtől csütörtökig 13:00-18:00 óra ​között,                            
 • Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu,
 • Irodánk a Magyarországi Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagja.

Cégadatok:

 • utazási iroda: Pannonia Program- és Utazási Iroda,
 • engedélyszám: U001537,
 • cégnév: Pannonia Humana Kft.,
 • adószám: 23006382-2-13, közösségi adószám: HU23006382,                            
 • székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12.,
 • cégjegyzékszám: 13-09-188374.
 • bank adatok: HUF számla: 10404065-50526968-72661005, IBAN számlaszám: HU64 10404065-50526968-72661005, SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB


Szellemi termék védelme: A fenti programleírás teljes mértékben a Pannonia Travel  (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.