SOÓS TAMÁS IDEGENVEZETŐNK ÉS ELŐADÁSAI

SOÓS TAMÁS

Tamás öt évvel ezelőtt egy féléves utazás során bejárta Dél-Amerika legtöbb országát. Akkor még nem tudta eldönteni, hogy melyik ország a kedvence, mert mindegyik lenyűgözte a saját különleges kultúrájával. Aztán az élet úgy hozta, hogy a peruban szövődött szerelme és házassága révén már három éve Peruban él. Ahogy egyre jobban megismerte az országot és egyre több régiójába eljutott, annál jobban kezdett a szívéhez nőni. Elsősorban az inkák, és más itt élt civilizáció kulturális öröksége és az ország természeti csodái nyűgözték le. Mai napig képes rácsodálkozni az ország határain belül található rengeteg mikroklímára és az egyedülálló biológiai sokszínűségre, ami Peru három legjelentősebb régióját jellemzi. Mostanában az ország gazdag kulturális örökségén belül egyre jobban vonzza a perui konyha minél alaposabb megismerése is. Célja, hogy a Peruba látogató vendégeinknek minél többet megmutathasson az ország kimeríthetetlen kincsestárából.

TAMÁS ÁLTAL TARTOTT ONLINE ELŐADÁSOK

– AZ INKÁK ÖRÖKSÉGE PERUBAN – 

felvételről megtekinthető

Ha Peru, akkor a legtöbb embernek azonnal a Machu Picchu jut az eszébe. A két és félezer méter magasan, az Andok csúcsai között épített város megkérdőjelezhetetlen építészeti és államszervezeti teljesítmény, ami csak egyiptomi piramisokhoz, a római kolosszeumhoz, vagy a kínai nagy falhoz mérhető.  A Machu Picchu mellett azonban számos helyen találkozhatunk még az Inka Birodalom örökségével. Cuscoban bár a spanyolok által meghonosított koloniális stílus dominál, az impozáns középületeknek megmaradtak a masszív, precízen illesztett tömbökből összeállított alapjai. Az épített örökség mellett talán még fontosabb az inkák máig élő szellemi öröksége. Az általuk szentként tisztelt hegyek, a vizek, a nap, és más természeti jelenségek az évszázadok során együtt éltek a hódítók által az őslakosokra kényszerített katolikus vallás rituáléival. De mind a mai napig elevenen él az andoki emberekben a végtelen tisztelet a természet iránt, és még ma is sokfelé láthatjuk, ahogy koka levelet áldoznak Pachamamának, a gondoskodó Föld Anyának. Ebbe a természetközeli, ősi világba kalauzol el bennünket Peruban élő idegenvezetőnk. 

Utasaink véleményeiből:

“Ismét egy sokrétű, gördülékeny és érdekes előadást hallhattunk Peruról, azaz ezúttal az inka kultúráról.”

“Eddigi legjobb előadás volt. Nagytudású, felkészült volt az előadó, a kultúra, történelem volt a középpontban, ami nagyon érdekelt.”

“Felkészült, lelkes előadótól rendkívül érdekes előadást hallottunk. Köszönjük!”

ÉLŐ ONLINE VÁROSI SÉTA LIMA FŐTERÉN –

felvételről megtekinthető

Ablakot nyitunk Limára, és körbesétáljuk Dél-Amerika egyik legszebb főterét. Útközben közelebbről is megnézzük a parkot övező épületeket, köztük az elnöki palota francia eleganciát sugárzó épületet, a városháza spanyol barokkra emlékeztető homlokzatát, és a Lima történelmi belvárosának hangulatát alapvetően meghatározó zárt balkonok legszebben faragott darabját. Séta közben kiderül, hogy miként hasznosították a régi vasútállomás épületét, és hogy a régi mészárosok utcájából mi az ami még megmaradt. És a történelmi épületek mellett azt is láthatjuk, hogy kik jönnek velünk szembe Limai belvárosban. Nézzen be Lima főterére a mi ablakunkon keresztül, és kérdezze az idegenvezetőt, mintha csak ott állna mellette. 

LIMA, A KONKVISZTÁDOROK ÉS LIBERTÁDOROK ÖRÖKSÉGE– 

felvételről megtekinthető

Peru fővárosa az elmúlt 3 évtized robbanásszerű növekedése előtt nem nagyon tartott lépést Európa és a kontinens modern kori, nagyléptékű fejlődésével. Az alkirályok korában, és később a köztársaság idején is a politikai jelentőségét meghazudtolva, inkább provinciálisnak tűnő kisvárosias jellegét mutatta a felületes szemlélőnek. A kívülről kevésbé jellegzetesnek tűnő templomok és kolostorfalak mögött azonban meglepően elegáns építészeti alkotások rejtőznek, és a koloniális utcák kisvárosias hangulata mögött is izgalmas kultuárlis örökségre bukkanhatunk. Képzeletbeli utazásunk során ezúttal egy helyben, Peruban élő magyar idegenvezető kalauzol el bennünket Lima világának mélyére. 

Utasaink véleményeiből:

“Nagyon jó volt. Arról a területről szinte alig van ismeretünk, ezért is vártuk nagy érdeklődéssel az előadást – nem csalódtunk.”

“Még biztosan maradt az idegenvezető “tarsolyában” jó pár dolog, de ennyi idő alatt pont ennyi jó volt kedvcsinálónak annak, aki még nem járt ott, és nosztalgiázni annak, aki már járt ott. Köszönet.”

HOGYAN LETT LIMA DÉL-AMERIKA GASZTRONÓMIA FŐVÁROSA – 

felvételről megtekinthető

Lima sokáig csak ugródeszka volt a Peruba látogatóknak a Machu Picchu felé, ahol csak a nemzetközi járatok érkezése és indulás miatt töltöttek egy-két éjszakát. Ez azonban az elmúlt évtizedben megváltozott, és ebben fontos szerepe volt Gaston Acuriónak, Peru egyik legismertebb séfjének. Az ő állhatatos munkájának köszönhetően Peru felkerült a konyhaművészet világtérképére is. A perui konyhára is, ahogy magára az országra is, azonban a sokszínűség a legjellemzőbb. Kevés olyan kivételesen szerencsés adottságokkal bíró ország van, ahol a konyhai alapanyagok ennyire gazdag tárházával találkozhatunk. Az országban a kutatók több, mint 50 mikroklímát azonosítottak, ahol több száz különböző haszonnövény termesztéséhez ideális feltételek vannak.

Emellett a világ egyik halban és tengeri élőlényekben leggazdagabb térsége is. 21. században a szélesebb világ is megismerte és megkedvelte a perui konyhát, de ez nem jöhetett volna létre, ha több mint száz éve nem érkeznek nagy számban japán bevándorlók az országba. Az idők folyamán a perui konyhakultúra a nemzeti önbecsülés egyik legfontosabb elemévé vált. Egy perui utazás során érdemes a turisztikai látványosságok mellett belekóstolni a helyi élet zamatába is, és igenis megkóstolni még azt a bizarr színű, egy útikalauz által sem dicsért Inca Kolát is, ami legalább olyan ikonikus eleme Perunak, mint a girbe-gurba Nazca vonalak.

Utasaink véleményeiből:

“Kellemes, színes előadás volt, az idegenvezető sokrétű tájékoztatást adott a témában.”

“Nagyon különleges volt.”