TÉLŰZŐ VIDÁMSÁG A PTUJI KURENTOVANJE FORGATAGBAN

egy nap Szlovénia legrangosabb, UNESCO szellemi világörökségként számon tartott karneválján

2022. február 27. (vasárnap)

Ezúttal Szlovénia legjelentősebb farsangi forgatagába, az UNESCO szellemi világörökségi listáján szereplő ptuji kurentovanje (kurentjárás) megtekintésére invitáljuk utasainkat.  Egynapos kirándulásunk során sétálgathatunk a bájos szomszédos ország legrégebbi településeként számon tartott Ptuj történelmi emlékekben gazdag belvárosában, találkozhatunk a mohácsi busókéhoz hasonló maskarában felvonuló, hangos, ártó szellemeket elűzni képes zajkeltő kurentekkel és sok más, hazai és külföldről érkező jelmezes karakterrel, gasztronómiai élményként pedig megkóstolhatjuk a híres ptuji fánkot és Szlovénia legrégebbi borvidékének nedűit.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • Újszerű, megbízható autóbusz
 • kis vagy közepes létszámú csoport
 • A csoportot Szlovéniában nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
 • Részvétel az UNESCO által szellemi világörökségi kategóriába, a Lonely Planet által pedig a világ legjobb fesztiváljai közé sorolt folklór fesztiválon
 • Idegenvezetett séta Szlovénia legöregebb településeként számon tartott Ptuj történelmi belvárosában
 • Fakultatív borkóstolási lehetőség a városka egy kedves borospincészetébe

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

14.900 Ft/fő

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

15.400 Ft/fő

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás 36-39 személyes Setra autóbusszal – kiscsoport esetén 20-22 személyes újszerű Mercedes busszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.

A kiránduláson VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL lehet részt venni.

A részvételi díjak minimum 32 fő esetén értendők. Alacsonyabb létszám esetén a díj arányosan változhat.

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén.

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ  DÍJAK

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 600 Ft/fő, amely az irodának előre fizetendő,
 • Fakultatív 3 tételes borkóstolás (min. 15 fő jelentkezése esetén): ár hamarosan

A megadott belépődíjak az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák. A díjak az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Reggeli indulásukat követően rövid technikai szüneteket tartva egyenesen a Dráva partján fekvő, szőlőültetvényekkel körülvett Ptuj városába utazunk. Érkezésünket követően közös sétát teszünk idegenvezetőnk kalauzolásával, melynek során részletesen megismerkedünk e bájos, történelmi hangulatú kisváros nevezetességeivel.

Ptuj városát a mai Szlovénia legrégebbi településeként tartják számon. Számos régészeti lelet bizonyítja, hogy a terület már a kőkorban is lakott volt. Első jelentősebb település a rómaiak hozták létre Poetovio néven felismerve az itteni stratégiai fontosságú átkelési lehetőséget a Dráván. Ettől kezdődően a település az Adriai- és a Balti-tenger közötti kereskedelmi útvonal egy fontos állomását jelentette, melynek megszerzése és megtartása a középkorban az itteni feudális urak egyik fontos küldetése volt. A kereskedelmi útvonal ellenőrzésére a folyó mentén található dombra már a 9. században várat építettek, melyet az évszázadok során több alkalommal átépítettek, bővítettek, aminek köszönhetően ma jelentős reneszánsz-barokk stílusjegyekkel büszkélkedhet. A török elleni védekezés során a végvári láncolat egy fontos szereppel bíró erődítése volt, ám a Habsburg időszak alatt elvesztette jelentőségét. Ebben az időszakban jött létre Ptuj jellegzetes, osztrák kisvárosokéra emlékeztető hangulata.

Sétánk során felkeressük Ptuj várát, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a városra. Megtekintjük a városka híres dominikánus és minorita monostorait, a gótikus jegyekkel rendelkező, hangulatos Szent György templomot, a közeli Pohorje hegységből származó márványból készült római kori 5 méter magas Orfeusz emlékművet, a kedves erkélyével és tornyaival kastélynak tetsző neogótikus városházát.

A nap hátrelévő részében pedig szabadon vegyülhetünk el a Kurentovje fesztivál forgatagában. A 10 nap hosszúságú fesztivál legfontosabb alakja a bárány szőrrel borított, színes szalagokkal díszített, mohácsi busókéhoz hasonló maszkot viselő kurent karaktere. A kurentjárás (kurentovje) alatt ezek az alakok százával lepik a várost és hangos kolompjaikkal elűzik a telet és a bőséget akadályozó, ártó szellemeket. A farsangi forgatagban számos más alak is szembe jöhet velünk: találkozhatunk gonosz lelkeket pokolra kísérő piros ördöggel, lányokat elrabló medvével. A maskarák parádés felvonulása egészen húshagyó keddig tart. A fesztivál, mint minden évben, nemzetközi mulatsággal zárul, amelyen sok ezer maskarás vesz részt Szlovéniából és más országokból.

Amennyiben megéheznénk a vidám forgatagban, akkor az ilyenkor kínált helyi ételkülönlegességeket is megkóstolhatjuk, köztük a híres ptuji fánkot is.

Élményekkel gazdagodva késő délután indulunk haza, Budapestre az esti órákban érkezünk vissza.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Útjaink során audiós eszközt használunk annak érdekében, hogy idegenvezetőink, kényelmesen, a séták közben is részletes tájékoztatást tudjanak adni a vendégeinknek. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, hogy az audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén fizetendő 17.000 Ft/kötbér díját. 

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

A szlovéniai beutazási feltételekről a Konzuli Szolgálat honlapján tájékozódhatnak, az alábbi linken:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovenia

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA

Indulás: 2022. február 27.  

Felszállási lehetőségek induláskor Budapesten: 

 • 5:45 Nyugati pályaudvar (Westend melletti parkoló)
 • 6:00 Batthyány tér (Vásárcsarnok előtti buszmegálló)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km,
 • Fehérvári pihenő, M7 autópálya, Shell benzinkút, 60 km,

 A felszállási lehetőség időpontjáról irodánkban érdeklődjön.

Érkezés: a késő esti órákban

Örömmel várjuk jelentkezésüket!

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.