ŐRSÉGI ESSZENCIA EGY NAPBAN

őrségi templomcsodák:  veleméri fénytemplom és bárányfelhős kazettás református templom, skanzen, fazekasház, tökmagolaj porta, őrségi dödölle kóstolási lehetőség

nagytótlaki rotunda (Szlovénia) látogatási lehetőség

2021. augusztus 15., vasárnap

Az Őrségbe, hazánk egyik legtisztább lelkületű vidékére invitáljuk utasainkat egy élménydús vasárnapi kirándulás alkalmával. Völgyhátról dombhátra haladva, apró szeres települések, tájba simuló épületek, fazsindelyes haranglábak, varázslatos erdők között utazva fedezzük fel ezt a felemelő atmoszférájú vidéket. Programunk során megtekintjük a kuriózumnak tekinthető veleméri fénytemplomot és a kék-fehér mintás fakazettás mennyezetéről híres szentgyörgyvölgyi református templomot, a magyarszombatfai fazekasházat, a nagytótlaki rotundát vagy a pankaszi haranglábat és a szalafői skanzent, ahol őrségi specialitásokat is megkóstolhatunk, de a helyi kézműves termékek beszerzése érdekében ellátogatunk a Bata portára is.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot az Őrségben nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri,
 • az audiós eszköz segítségével séta közben is kényelmesen, a megfelelő távolságot tartva hallgathatjuk idegenvezetőnket,
 • Helyi vezető kíséretében tekintjük meg a régió archaikus településszerkezetét és népi építészetét máig őrző Őrségi Népi Műemlékegyüttest
 • Felkeressük a térség egyik legnívósabb tökmagolajütő portáját, amelynek terméke az Őrség zöld aranya elnevezésű ország tortájának is alapanyaga
 • Helyi vezetéssel tekintjük meg a régióban híres gerencsér mesterséget számos érdekes edényen, eszközön át bemutató Fazekasházat Magyarszombatfán
 • Felkereshetjük a nagytótlak fantasztikus secco díszítéssel ellátott Árpád-kori rotundáját
 • Helyi vezetéssel tekintjük meg a veleméri fénytemplomot (Szentháromság-templomot), amelyben különös rend szerint jár körbe a fény az év során
 • Megcsodáljuk szentgyörgyvölgy református templom kazettás mennyezetének bájos, festett bárányfelhőit
 • Fakultatív ebéd keretében lehetőségünk lesz megkóstolni a híres őrségi dödöllét is

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

12.900 Ft

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

13.500 Ft   

A részvételi díjak minimum 32 fő esetén értendők.

A nagyobb létszámú csoportjaink esetében 51-55 személyes buszokat alkalmazunk, és az egy háztartásból együtt utazók létszámától függően, korlátozott létszámban, 32-49 fővel lehet az utazáson részt venni. A kisebb létszámú csoportjaink esetében 20-24 személyes buszt alkalmazunk.

SZÉP Kártyával is fizethető (amennyiben a nagytótlaki templomot nem kívánják megnézni)

A SZÉP-kártya elfogadóhelyeken 2021. december 31-ig bármilyen alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) egyenlege felhasználható bármely másik alszámlához tartozó szolgáltatás kifizetésére.

Az alapesetben 2021.05.31-én lejáró SZÉP kártya egyenleg visszavonásig, de legalább a vészhelyzet megszűnését követő 60. napig nem jár le.

-Magyar Közlöny-

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható 49-53 személyes felsőkategóriás autóbusszal, 22 főig pedig újszerű 22+2 személyes busszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját
 • audiós eszközt fülhallgatóval. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, az eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén, a 17.000 Ft-os kötbér megfizetését.

 

ÚJ UTASOK SZÁMÁRA KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ

Ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő törzsutasaink által nem fizetendő, közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén, az irodában előzetesen fizetendő,

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ  DÍJAK

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 400 Ft/fő, határátlépés esetén 600 Ft/fő, amely az irodának előre fizetendő,
 • Szalafő skanzen látogatás helyi vezetéssel: F: 1200 Ft/fő; D, NY: 800 Ft/fő,
 • Magyarszombatfa Fazekasház helyi vezetéssel: F: 500 Ft/fő; D, NY: 300 Ft/fő,
 • Veleméri Szentháromság-templom helyi vezetéssel: 600 Ft/fő,
 • Szentgyörgyvölgyi református templom: 400 Ft/fő perselypénz
 • szalafői fakultatív ebéd: 3.000-3.500 Ft/fő.

A megadott belépődíjak az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák. A díjak az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Kora reggel indulunk Budapestről. Őrségi programunk első állomása a régió legtöbb népi értékét őrző, faluképi szempontból is védett Szalafő.  Elsőként megtekintjük az itteniek hűtve tárolási módszerét bemutató jégvermét, majd ennek közelében Szalafő különleges Életfa szobrát. Ez a mintegy 8 méter magas, hét ággal bíró, faragott fa számos apró, vésett motívummal van díszítve, amik az itteniek békés életmódjára és az Őrség más népi kincseire utalnak. Idegenvezetőnk segítségével megismerjük az életfa szimbólumainak jelentéstartalmát is. 

Ezt követően a falu legfőbb nevezetességét a “Kiemelt Nemzeti Értékké” nyilvánított Őrségi Népi Műemlékegyüttest tekintjük meg helyi vezetéssel. Ez a skanzen a többszázadnyi hagyományokat őrző szeres településszerkezet és hagyományos népi építészet bemutatására jött létre. Három 1700-as évekbeli állapotot tükröző, eredeti környezetükben megőrzött, korhű berendezéssel ellátott porta épületeinek megtekintésével pillanthatunk bele az Őrség lakóinak egyszerű, de békés és praktikus népi világba. A vezetett séta során látunk jellegzetes őrségi lakóépületegyüttest ún. kerített házat, kástut (emeletes éléskamrát), tókát és helyes itteni háziállatokat is.

A vezetés végén a skanzen fogadó épületében színvonalas kézműves boltban vásárolhatunk helyi mesterek által készített alkotásokat.  A skanzen vendéglátó egységében pedig fakultatív ebédet ajánlunk, benne a méltán híres őrségi dödöllével és a hasonlóan híres őrségi rétessel

Utunkat folytatva Szalafő egyik híres tökmagolaj ütő portáját keressük fel, ahol lesz lehetőségünk vásárolni a magas minőségű „folyékony zöld aranyból”is.

Tovább haladva az őrségi fazekasok központjába Magyarszombatfára utazunk. Az Őrség területének földje nagyon gazdag jó minőségű agyagban, mely kíváló alapanyagot biztosított az ittenieknek ahhoz, hogy virágzó fazekasság jöhessen itt létre. A magyarszombatfai Fazekasházban ezzel a már már több mint 700 éves gazdag fazekas kultúrával és mesterséggel, vagy ahogy az itteniek hívják a gerencsérséggel ismerkedünk meg. Helyi keramikus művész vezetőnkkel betekintést nyerünk az itteni agyag feldolgozásába, az itt különleges módon bal lábbal hajtott korong működésébe, megismerkedünk az itt használt festékekkel és az itt készült tipikus agyagedények típusaival, sőt még egy korablei mosógépet is láthatunk.

Ezt követően felkereshetjük a szlovén-magyar határon átkelve Nagytótlak Árpád-kori rotundáját. A 13. században Szent Miklós tiszteletére emelt körtemplom különlegessége, hogy falfelületeinek előbb secco, később freskófestés díszítése jelentős mértékben fennmaradt. Akik szívesebben maradnak mindvégig magyarországi területen, azok Magyarszombatfán tölthetik szabadidejüket.

A rotunda meglátogatását követően ismét idehaza folytatjuk utunkat, megtekintve Magyarország egyik legjelentősebb román stílusú műemlékét a veleméri Szentháromság-templomot. A kora gótikus templom belső falait díszítő freskók hazánk legteljesebb, épségben fennmaradt középkori falfestményei, melyek a magyar földön egyedüliként Aquila János alkotásai. A műemlék esztétikai élményén túl a fény is különleges hatással van a betérőre. Megfigyelték, hogy a téli napfordulón besütő nap a Madonna ölében látható gyermek Jézust világítja meg. A nyári napforduló idején az első fény a Madonna köpenye alatt bújó bűnösöket világítja meg – jelezve, hogy számukra is van kegyelem. Napéjegyenlőség idején az utolsó sugarak egyszerre világítják meg Szent Lászlót és a megfeszített Krisztust. Mindezek után érthető, hogy a műemléki épület miért viseli a fény temploma elnevezést is, hiszen díszítése a fény útját követi.

Utunk utolsó állomásaként Szentgyörgyvölgyre utazunk, ahol az őrség református népe által emelt 1787-ben épített magyarországi viszonylatban is az egyik leglátványosabb díszítésű templomát tekintjük meg. Különleges értéke a templomhajó festett famennyezetében rejlik, amelyen 88 darab téglalap alakú, kékre festett és bárányfelhőkkel díszített fatábla látható. Ezen felül a templom faragott padjai és karzata, valamint egy csodás barokk szószék teszi még szemkápráztatóbbá a templombelső látványát. A templom belső festésének kék-fehér játéka igazi mesebeli érzetet kelt az idelátogatóban. 

Élményekkel telve, lélekben is feltöltődve indulunk vissza Budapestre, ahová az esti órákban érkezünk vissza.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Megjegyzés – határátlépés: amennyiben valamilyen törvényi szabályozás nem tenné lehetővé a határátlépést az utazás időpontjában, úgy a nagytótlaki templom helyett a híres pankaszi haranglábát tekintjük meg.

Szép kártyával való fizetés abban az esetben lehetséges, amennyiben nem történik határátlépés, azaz nem kívánják megnézni a szlovén területre eső nagytótlaki templomot.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Útjaink során audiós eszközt használunk annak érdekében, hogy idegenvezetőink, kényelmesen, a séták közben is részletes tájékoztatást tudjanak adni a vendégeinknek. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, hogy az audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén fizetendő 17.000 Ft/kötbér díját. 

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA: 2021. augusztus 15., vasárnap

Felszállási lehetőségek induláskor Budapesten:

5:30 Nyugati tér (Nyugati pályaudvar melletti parkolóban)

5:45 Batthyány tér (a Vásárcsarnok előtti buszmegállóban)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

 

Vidéki felszállási lehetőségek ezen az úton:

Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km

Székesfehérvár, Albapark pihenő, M7 autópálya, Shell benzinkút, 60 km

Balatonlelle, MOL benzinkút, M7 autópálya,

 

A felszállási lehetőség időpontjáról irodánkban érdeklődjön.

 

Érkezés: a késő esti órákban, 22:30 körül.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.