AZ ESZTERHÁZYAK KISMARTONJA ÉS RUSZT, A GÓLYÁK ÉS AZ ASZÚ VÁROSA

FERTŐ-TAVI HAJÓKÁZÁS

2022. szeptember 17. (szombat) GARANTÁLT INDULÁSSAL

Egy élményekben gazdag, de mégis könnyed nyári egynapos kirándulásra csalogatjuk vendégeinket az UNESCO világörökségi Fertő-Hanság kultúrtáj osztrák oldalára. Felkeressük az Eszterházy család egykori székhelyéül szolgáló Kismartont, megtekintjük Haydn egykori lakóházát, meglátogatjuk a lenyűgöző Eszterházy kastélyt és sétálunk annak bájos kertjében. Felkeressük a kizárólag zártkörűen megtekinthető, egy mesterséges hegy gyomrába épített kismartoni kálváriát és betérünk az ódon házacskáiról és a kéményeken fészkelő és élénken kereplő gólyáiról híres Fertő-tó parti Rusztba, ahol megkóstolhatjuk a kiváló helyi bort is. Napunk zárásaként pedig hajókázhatunk a Fertő-tavon.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri,
 • kis vagy közepes létszámú csoport,
 • az autóbuszos utazás újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • látogatás az Eszterházy család egykori otthonául szolgáló, csodaszép belső berendezéssel rendelkező kismartoni kastélyban
 • séta a hangulatos Kismartonban útközben érintve a színes üvegablakokkal rendelkező Szent Márton templomot és a Haydn házat
 • látogatási lehetőség a csoport számára zártkörűen kinyittatott, különleges módon egy mesterséges hegy belsejébe épített kismartoni kálváriában, benne Haydn mauzóleumával
 • hangulatos séta a műemléki házairól és a nyári időszakban azok kéményein fészkelő gólyák sokaságáról híres Ruszt városában
 • fakultatív hajókirándulás a békés Fertő-tavon

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

15.690 Ft

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

16.190 Ft

A részvételi díjak minimum 20 fő esetén értendők. Alacsonyabb létszám esetén a díj arányosan változhat.

ÚJ UTASOK SZÁMÁRA KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ

Ügyfél adminisztrációs díj: 3.000 Ft/fő törzsutasaink által nem fizetendő, közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén, az irodában előzetesen fizetendő,

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját,
 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás 36-39 személyes Setra autóbusszal – kiscsoport esetén 20-22 személyes újszerű Mercedes busszal,
 • audiós eszközt fülhallgatóval – minimum 20 fő esetén.

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ  DÍJAK

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 600 Ft/fő, amely az irodának előzetesen fizetendő,
 • Kismartoni kastélylátogatás helyi szakvezetéssel: 18 €/fő,
 • Fakultatív ebéd Kismartonban:
  • A menü: Palacsintatészta leves (Frittatensuppe), Bécsi szelet sertéshúsból burgonyasalátával és rukkolával 16 €/fő
  • B menü: Burgonyakrémleves, Sütőtökös risottó friss zöldségekket, koktélparadicsommal és parmezán chipszel 16 €/fő
 • Kismartoni Kálvária látogatása helyi szakvezetéssel (zártkörűen a csoport számára kinyittatva): 9 €/fő,
 • Egyórás sétahajózás a Fertő-tavon: 12 €/fő.

A megadott belépődíjak a parkolási és foglalási költségeket, valamint az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák. A díjak az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Kora reggel indulunk autóbuszunkkal Budapestről. Úti célunk a Fertő-tó vidéke, melynek jelentős terület a természet és az ember alkotta értékek tökéletes harmóniájának köszönhetően az UNESCO világörökségi listán kultrtáj besorolásúként szerepel. Európa legnyugatibb szikes tavának hatalmas vízfelülete, a falvak fehérre meszelt, fűrészfogas elrendezésű hosszú házai, a szőlőültetvények üdítő látványa, valamint a műemlékekben gazdag városkák sajátos bájt kölcsönöznek e régiónak.

 

Első állomásunk az egykori Felsőőrvidéken, ma Burgenland tartományi székhelyén, Eisenstadtban lesz. Az inkább magyar nevén ismert Kismartonban hosszú időkön át az Eszterházy hercegek téli rezidenciája volt. Érkezésünket követően rövid városnéző sétára indulunk idegenvezetőnk. Sétánk során érintjük a Haydn házat, amely a zeneszerző lakóháza volt. Haydn 1761-től több mint 40 évig szolgált karmesterként az Esterházy hercegek udvaránál. Megtekintjük a város régi alapokon 1904-ben újjáépített, Szent Márton dómját, amely tökéletes példája annak, hogyan lehet egy műemlék harmonikusan egyszerre új és régi. A templom bensőséges hangulatát a fehér színű falak, a gótikus elemek és a színes üvegablakok adják. Tökéletes helyszín egy rövid elmélyülésre.

Sétánk utolsó állomásaként meglátogatjuk azt a Haydn Templomot, amelynek karzatán található orgonán maga a nagy zeneszerző is játszott és amelynek északi tornya alatt Haydn-mauzóleumát is megtekinthetjük. A templom különlegessége, hogy zárt ajtói mögött különleges domb, azon belül pedig egy fedett kálvária rejtőzik, mely csiga szerű, fedett útvonal mentén fonja körbe a mesterséges dombot, annak tetején a szabadba érve angyal szobrok társaságában bemutatva Krisztus keresztre feszítését. Ezt a látványosságot egyénileg nehezen lehet megtekinteni, de csoportunk számára erre lehetőség nyílik. 

Sétánk végén meglátogatjuk helyi vezetéssel a város legkiemelkedőbb látnivalóját, az Eszterházy Kastélyt. A kastélyséta során megmutatják nekünk a legszebb termeket és a híres Hercegnői lakosztályokat. A látogatás igazi fénypontja a Haydn-terem, mely nemcsak a világ egyik legjobb akusztikájú koncertterme, hanem Joseph Haydn alkotói tevékenységének eredeti helyszíne is. Érdemes sétálni a szépen gondozott közel 50 hektáros kastélyparkban is, megpihenni az árnyat nyújtó fák lombjai alatt.

A városi sétánkat követően szabadidőnkben lehetőség nyílik arra is, hogy megebédeljünk egy hangulatos helyi étteremben.

 

Majd buszra szállunk és tovább utazunk a világörökségi listán számon tartott, borok és gólyák városának is nevezett Ruszt városába. Az egykori Magyar Királyság legkisebb szabad királyi városában idegenvezetőnk kalauzolásával rövid sétát teszünk. A parányi ruszti belváros majd minden épülete műemlék. Ódon házacskái, díszes polgárházai, az óváros kéményein fészkelő, hangosan kereplő gólyái, udvarain kínált ízletes borai teszik a várost a Fertő-tó környékének leghangulatosabb településévé. Sétánk végén, ha kedvünk tartja, a híres ruszti szőlősgazdák, helyi nevükön heuringerek borait is megkóstolhatjuk, melyeket helyi szokás szerint saját kertjükben, kapuikban felállított asztalok mellett kínálnak a vendégeknek.

 

Napunk záróakkordjaként Fertőmeggyesen, azaz Mörbiscben hajóra szállhatunk és egyórás fertő-tavi hajókázás keretében élvezhetjük ki Európa legnagyobb sósvízű, szikes tavának nyugodtságát és fedezhetjük fel e nemzetközi jelentőségű vadvizének különleges élővilágát.

 

Programunk végeztével, lelkileg és testileg felüdülve kora este indulunk haza, és a késő esti órákban érkezünk meg Budapestre.

Megjegyzés: A gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Audiós eszköz: Útjaink során audios eszközt használunk annak érdekében, hogy idegenvezetőink szélesebb körű tájékoztatást tudjanak adni vendégeink számára, akár séta közben is. A készülékek használatával kapcsolatban idegenvezetőink mindig részletes tájékoztatást nyújtanak. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, hogy az audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén fizetendő 18.000 Ft/kötbér díját.

Indulás: 2022. szeptember 17. (szombat)

Budapesti felszállási lehetőségek:

 • 6:00 Nyugati tér (Nyugati Pályaudvar melletti parkoló)
 • 6:15 Batthyány tér (a Vásárcsarnok melletti buszmegállóból) – minimum 6 fő előzetes jelentkezése esetén tud a buszunk megállni

Kérjük, hogy legalább 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km
 • Tatai Remeteségi pihenő, M1 autópálya, Shell benzinkút, 64 km,
 • Győr, Arrabona pihenő, M1 autópálya, MOL benzinkút 119 km.

A felszállási lehetőség időpontjáról irodánkban érdeklődjön.

Érkezés: a késő esti órákban, 22 óra körül.

AUSZTRIAI AKTUÁLIS BEUTAZÁSI FELTÉTELEK:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ausztria

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.