A MAGYAR SZECESSZIÓ FÖLDJÉN III. – NAGYVÁRAD

2022. október 1. (szombat)

A „magyar szecesszió földjén” nevet viselő tematikus kirándulásaink harmadik állomásaként Nagyváradon járunk. Tartson velünk ezen a szép partiumi kirándulásunkon, ismerje meg a magyar építészet emlékeit, és élvezze ennek a különleges stílusirányzatnak a szépségeit.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot a Partiumban élő, nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri,
 • kis vagy közepes létszámú csoport,
 • az autóbuszos utazás újszerű és megbízható felsőkategóriás 36-48 személyes Setra autóbusszal – kiscsoport esetén 20-22 személyes újszerű Mercedes busszal,
 • a magyar szecesszió építészeti remekműveinek meglátogatás,
 • Nagyváradon megtekintjük Szent László hermáját,
 • ebédelési lehetőség egy nagyváradi belvárosi étteremben.

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

16.500 Ft

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

16.900 Ft   

A részvételi díjak kisebb busz esetén minimum 20 fő, nagyobb busz esetén minimum 27 fő esetén értendők, kisebb létszámok esetén a díj arányosan változhat.

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját,
 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás 36-39 személyes Setra autóbusszal – kiscsoport esetén 20-22 személyes újszerű Mercedes busszal.

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:

 • Ügyfél adminisztrációs díj: 3.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő, közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén, a díj előzetesen fizetendő.

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 600 Ft/fő, amely az irodának előzetesen fizetendő,
 • Szent László Bazilika kincstára helyi szakvezetéssel: 5 €/fő.

A megadott belépődíjak a foglalási, parkolási díjakat és az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák. c feltüntetett belépődíjak az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők.

 • Nagyváradi ebéd: szervezés alat

A megadott belépődíjak a parkolási és foglalási költségeket, valamint az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák. A díjak – RON körülményes beszerzése és kedvezőtlen váltási árfolyama miatt – €-ban az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Reggeli indulásunkat követően Nagyvárad felé vesszük az irányt. A magyar-román határt Ártándnál átlépve, rövidesen az erdélyi-partiumi magyarság egyik szellemi és kulturális központjába, Nagyváradra érkezünk meg.

A századforduló, a magyar építészet egyik kimagasló korszakaként, számtalan tetszetős szecessziós épülettel gazdagította e vidéket. A szecessziós örökségnek köszönhetően Nagyváradot nemrégiben beválasztották Európa 23 legszebb szecessziós városa közé is, amely egyben Erdély szecessziós emlékekben leggazdagabb városa is. A kiemelkedő alkotásokat a Partiumban élő, így kiváló helyismerettel bíró idegenvezetőnk segítségével vesszük sorra a városi sétánk során.

A séta során ifj. Rimanóczy Kálmán által jegyzett, bécsi szecessziót követő Apolló-palotát és a stílus müncheni irányzatához tartozó Moskovits-palotákat is meglátogatjuk, ahogy a kor legnevesebb és szecessziós útjainkról is jól ismert alkotópáros, Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti építészek tervei alapján épített Fekete Sas palota, 1905-ben átadott Stern-palotát és Adorján-házakat is felkeressük, amelyeket a Lechner Ödönt fémjelző népi ornamentika jellemez. A szecesszió és a neogótikus stílusok keveredéséből létrejövő Astoria szállót (EMKE kávéház), ahogy a Sebes-körös hídján át haladva elérhető Poynar-házat is meglátogatjuk, amelyek Sztarill Ferenc nevéhez fűződnek. A Nagyváradi szecessziós sétánkat a város ikonikus épületénél, a Szent László téri Fekete Sas palotánál fejezzük be.

A városi sétát követően, a szabadidőnkben egyénileg vagy közösen is elkölthetjük el kései ebédünket, amely után egy süteményt, kávét is elfogyaszthatunk, stílusosan a szintén szecessziós kávéházban.  

A szecessziós remekműveken túl más látnivalók is várják az idelátogatókat. Úgy mint az Erdély legnagyobb barokk székesegyháza, amelyet Szent László királyunkról neveztek el. Itt meglátogatjuk a kincstárat helyi vezetéssel, és megtekintjük Szent László hermáját, Belvárosi sétánk során érintjük a holnaposok szobrát, emlékezve a híres költőkre és írókra és felkeressük Ady „Müleráját”, valamint azt a New York kávéházat, ahol annak idején akkora kulturális és társasági élet folyt, mint akár Párizsban, ezért hívták Nagyváradot Pece-parti Párizsnak.

Sok szép élménnyel gazdagoda a kora esti órákban indulunk haza. A határátlépést követően folyamatosan az ideúttal azonos útvonalon utazunk Budapestre, ahová a késő esti órákban érkezünk meg.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA

 Indulás: 2022. október 1. (szombat)

Budapesti felszállási lehetőségek:

 • 5:15 Batthyány tér (a villamospálya melletti buszöbölből) – minimum 6 fő előzetes jelentkezése esetén tud a buszunk megállni
 • 5:30 Nyugati tér (Nyugati Pályaudvar melletti parkoló)

Kérjük, hogy legalább 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Szolnok,
 • Berettyóújfalu.

A felszállási lehetőség helyéről és időpontjáról irodánktól érdeklődjön.

 Érkezés: a késő esti órákban, 22:30 körül.

ROMÁNIAI AKTUÁLIS BEUTAZÁSI FELTÉTELEK:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?romania

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.