A MAGYAR SZECESSZIÓ FÖLDJÉN I. 

Szabadka, Palics és a Palicsi-tó

2021. július 10. (szombat)

A „magyar szecesszió földjén” nevet viselő tematikus kirándulásaink első állomásaként  Szabadkán és Palicson  járunk. Tartson velünk ezen a szép délvidéki kirándulásunkon, ismerje meg a magyar építészet emlékeit, és élvezze ennek a különleges stílusirányzatnak a szépségeit.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
 • Művelt, segítőkész, helyismerettel rendelkező csoportkísérő idegenvezetőnk mellett helyi idegenvezető is gondoskodik a város megismeréséről, ahogy a magyar történelem helyi vonatkozásainak elmélyítéséről is.

 • Fakultatív ebédelési lehetőség egy hangulatos étteremben
 • Városnézés a magyar szecessziós építészet remekműveiben bővelkedő Szabadkán és Palicson
 • Hajókázási, fürdőzési lehetőség a Palicsi-tónál

Az út egyéb értékes adottságai: 

 • Újszerű,  felsőkategóriás autóbusz 

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

11.900 Ft

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

12.500 Ft   

A nagyobb létszámú csoportjaink esetében 51-55 személyes buszokat alkalmazunk, és az egy háztartásból együtt utazók létszámától függően, korlátozott létszámban, 32-45 fővel lehet az utazáson részt venni. A kisebb létszámú csoportjaink esetében 20-24 személyes buszt alkalmazunk, amely esetén nem kerül sor a részvételi díj megemelésére.

ÚJ UTASOK SZÁMÁRA KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ

Ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő törzsutasaink által nem fizetendő, közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén, az irodában előzetesen fizetendő,

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást megbízható, felsőkategóriás autóbusszal,
 • az idegenvezetést és csoportkísérést
 • a szervezés díját,
 • audiós eszköz bérleti díját fülhallgatóval.

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ  DÍJAK

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 600 Ft/fő, amely az irodában fizetendő.
 • Szabadka Városháza idegenvezetéssel: 3 €/fő,
 • Szabadka, Városháza toronylátogatás idegenvezetéssel: 2 €/fő,
 • Szabadka, Jakab és Komor téri Zsinagóga belépővel, idegenvezetéssel: 4 €/fő,
 • Szabadkai ebéd: ár és választható menük hamarosan

A belépődíjak tartalmazzák az időpontfoglalás, a parkolás díjait és az idegenvezető belépődíjának arányos részét is. A díjak az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Reggeli indulásunkat követően a délvidék felé vesszük az irányt, ugyanis a századforduló, a magyar építészet egyik kimagasló korszakaként, számtalan tetszetős szecessziós épülettel gazdagította ezt a tájat.

A szerb-magyar határt Röszkénél átlépve, rövidesen programunk első állomásaként, a vajdasági magyarság egyik szellemi és kulturális központjába, Szabadkára érkezünk meg, amely a délvidék szecessziós emlékekben leggazdagabb és leglátványosabb városa. Helyi vezető segítségével először a Városháza dísztermét keressük fel, amelyet Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti építészek tervei alapján építettek 1908-1910 között. 1910. augusztus 20-án nagy ünnepségen szentelték fel. A tanácsterem üvegablakait Róth Miksa üvegfestő és mozaik művész készítette Nagy Sándor festőművész kartonjai alapján. Az üvegablakok a magyar történelmet meghatározó Árpád fejedelmet, öt magyar királyunkat: Szent István, Szent László, Corvin Mátyás, Nagy Lajos, Könyves Kálmán, valamint további jelentős történelmi személyt jelenítenek meg. A díszteremben a bejárattal szemben Mária Terézia és Ferenc József, a bal oldali falon Hunyadi János, Werbőczy István, II. Rákóczy Ferenc, a jobb oldali falon pedig Széchenyi István, Deák Ferenc, Kossuth Lajos látható. A II. világháború éveiben a pincében rejtették el az üvegablakokat, a háború után visszakerültek az eredeti helyükre, de a szocializmus idején függönnyel takarták el, mely időszakból több érdekes legenda is fennmaradt az „üvegkirályok” kapcsán. Ezt követőén a városháza tornyát hódíthatjuk meg a maga 260 lépcsőjének leküzdésével. Kitartásunk jutalma a magasban elénk táruló panoráma lesz. 

A városháza látogatása után szabadidőnket élvezhetjük, amelynek keretében egyénileg vagy közösen is elkölthetjük ebédünket, esetleg elfogyaszthatunk egy süteményt és kávét is a korzón vagy stílusosan a szintén szecessziós Papillon kávéházban. A szabadidőt követően a Jakab és Komor téri Zsinagógát látogatjuk meg, amelyet szakavatott helyi vezető segítségével ismerhetünk meg. Az ugyancsak Róth Miksa által festett díszablakokkal büszkélkedő zsinagóga a szecessziós építészet egyik legszebb délkelet-európai épülete. A 2016. évi szecessziós utunk alkalmával még méltánytalanul elhanyagolt, romos állapotban tekinthettük meg a zsidó templomot, azonban 2018 tavaszán – a magyar állam pártfogásának köszönhetően – már régi pompájában csodálhattuk meg az épületet.

A program végeztével hazafelé vesszük az irányt, azonban még betérünk Palicsra, Szabadka elővárosába. A Palicsi-tónak köszönhetően a Monarchia idején vált kedvelt fürdőhellyé. Sétálunk a tó partján, ahol szép szecessziós emlékeket találunk, mint a Vigadó, a Víztorony, Zenepavilon, Emlékkút, Női fürdő és a Lujza Villa. Szabadidőnkben hajókázhatunk a tavon vagy meg is mártózhatunk a tóban egyet a közeli strandon.

A szürkület megérkeztével indulunk haza. A határátlépést követően folyamatosan utazunk Budapestre, ahová a késő esti órákban érkezünk meg

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Útjaink során audiós eszközt használunk annak érdekében, hogy idegenvezetőink, kényelmesen, a séták közben is részletes tájékoztatást tudjanak adni a vendégeinknek. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, hogy az audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén fizetendő 17.000 Ft/kötbér díját.

Felszállási lehetőségek induláskor Budapesten: 

 • 5:15 Batthyány tér (Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl) – minimum 6 fő előzetes jelentkezése esetén tud a buszunk megállni

  5:30 Nyugati tér (Nyugati Pályaudvar melletti parkoló)

  Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínekre.

Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Kecskemét, M5 autópályáról letérve az Auchan parkolóban, 88 km,
 • Kiskunfélegyháza, M5 autópálya melletti OMV benzinkút, 114 km,
 • Szatymaz pihenőhely, M5 autópálya, MOL benzinkút, 152 km.

A felszállási lehetőség időpontjáról érdeklődjön irodánktól.

 

Érkezés: a késő esti órákban, 22 körül

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.