Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

DONKA ATTILA IDEGENVEZETŐNK ÉS ELŐADÁSAI

DONKA ATTILA

Attila geográfus, aki 29 éve dolgozik túravezetőként és idegenvezetőként. Jól ismeri Magyarország ismert és kevésbé ismert, rejtett kincseit, de a világ számos táját is bejárta már. Ideje nagy részét vízitúra vezetőként tölti, így nem csoda, hogy a doktoriját is ugyanebben a témakörben védi. Emellett egyetemi oktatóként több turizmus könyv szerzője. Szereti megmutatni másoknak is a világ csodáit. Mindig tele van energiával, több maratont futott, és képes bemászni, felmászni, hátra fordulni, kitérni egy jó fotó kedvéért. A kreatív megoldások híve, kiváló humorérzékkel rendelkezik, de nem csak életvidám, hanem mindig gondoskodik arról, hogy a körülötte lévők is vidámak legyenek.


ATTILA ÁLTAL TARTOTT ONLINE ELŐADÁSOK

GRÚZIA - A KAUKÁZUS ÖLELTE PARADICSOM

2021. január 16. (szombat) 19:30

Kép forrása: JLB1988 / Pixabay.com
Kép forrása: JLB1988 / Pixabay.com
Kép forrása: Makalu / Pixabay.com
Kép forrása: Makalu / Pixabay.com
Kép forrása: Lubos Houska / Pixabay
Kép forrása: Lubos Houska / Pixabay

Egy bájos kis ország a Kaukázus előterében, amit még nem rontott meg a tömegturizmus, ez Grúzia. Ahol többezer méteres csúcsok magasodnak a szállásaink fölé. Ahol egyik nap hóban taposhatunk, másik nap a sivatag különleges színeiben gyönyörködhetünk, a harmadik napon pedig pálmafákkal szegélyezett mediterrán tengerparton sétálhatunk. De miért nem Grúziának hívjuk Grúziát? Hogyan teremtette Isten a grúzok földjét? Melyik utazónk írta le az elsők között a Kaukázus vidékének földrajzát? Hogyan túrázhatunk akár 3000 méteres magasságig is kényelmesen? Mitől színesek a sivatagi sziklák? Hogyan lehet megmászni egy vízesést? Mi a grúz borok titka? Mit mondjunk a grúzoknak, hogy a szívükbe férkőzzünk? Egy apró, de annál változatosabb országról fogunk mesélni, ahol már az első pillanatban is otthon érezzük magunkat.


ŐSI KULTÚRÁK ÉS KÜLÖNLEGES GASZTRO-ÉLMÉNYEK GRÚZIÁBAN

2021. február 6. (szombat) 19:30

Folytatjuk a grúzok földjének felfedezését. Ezen a földön hamarabb lett államvallás a kereszténység mint a Római Birodalomban. De mit láthatunk ebből napjainkban? Bőségesen fennmaradtak a régmúlt emlékei, de a szovjet örökséggel is lépten-nyomon találkozunk. Ha pedig úgy érezzük, kezd sok lenni az ortodox szentekből, akkor kipróbálunk egyet a helyi konyha egyszerű, de remek alkotásai közül. Grúziában ugyanis könnyen áthatja az embert a helyi hangulat. De vajon miért viseli a nők többsége ugyanazt a nevet az országban? Miként őrzik az itt született nagy vezért kevéssé dicső emlékeit? Hol láncolta a sziklához Zeusz Prométeuszt? Kik azok a kartveliek és a szvanétek? Mitől népszerű nyáron is egy grúz síterep? Kik jártak egykor és kik járnak ma a grúz hadiúton? Miért olyan büszke európaiságára ez a kis ország? Miért emeltek szobrot egy magyar művésznek a fővárosban? Mit rendeljünk és mit ne rendeljünk egy grúz étteremben? Miért biztonságos a látszólag merész közúti közlekedés? 


A VÉGTELEN KAZAHSZTÁN - A SZTYEPPÉTŐL A TIENSANIG

2021. február 24. (szerda) 19:30

Közép-Ázsia leggazdagabb országában mások a méretek, mint Európában. Itt a hegyek csúcsai a 7000 métert is elérik, de 3400 méteres magasságban könnyedén sétálhatunk. Almati városa építészetével, közlekedésével, tisztaságával megállná a helyét bárhol Európában, akár Németországban is, a vidék pedig a letűnt szocreál hangulatot nyújtja. Itt a végtelen sztyeppéken is otthon érzi magát az ember. Más turistákkal pedig alig lehet találkozni. Így valóban a maga vadságában tárul elénk egy-egy kanyonvölgy, vagy egy színes kövekkel tarkított sivatag, esetleg egy romváros az ősi selyemút nyomvonalán. A főváros pedig egy kis szürreális csoda, a füves puszta közepén épült modern metropolisz.


AZ INDIÁNOK FÖLDJÉN - TALÁLKOZÁS WINNETOU-VAL HORVÁTORSZÁGBAN

2021. március 3. (szerda) 19:30

Nem kell messzire utaznunk ahhoz, hogy távoli tájakon érezzük magunkat. És ezt felfedezték azok is, akik Karl May műveit szerették volna filmre vinni. A Dinári-hegység kopár mészkővonulatai sokkal több csodát rejtenek annál mint amit egy adriai nyaralás során felfedeznek a turisták. A sziklák között haladó folyók olykor különleges, vadnyugati hangulatot árasztó völgyeket mélyítenek. Egy kanyon-vízitúrán vehetünk részt a képek révén, miközben Winnetou nyomait keressük a Velebit-hegységben. Közben felfedezünk szerb kolostorokat, mesés kis öblöket és Zadar városának magyar emlékeit.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.