Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

A TITOKZATOS BOSZNIA ÉS HERCEGOVINA FELFEDEZÉSE

Ahol a kereszténység és a muzulmán vallás jól megfér egymás mellett 

Különleges természeti szépségek és kincsek, a világ 10 legszebb vízesésének egyike, török és oszmán kultúra emlékei, dzsámik, mecsetek, katolikus és ortodox templomok, Csontváry emlékek, piramisok vagy különleges természeti képződmények, Szűz Mária jelenése, délszláv háború mementói. Ezek mind Bosznia-Hercegovina rejtélyei. Tartson velünk ezen a szép utazáson és próbáljuk együtt megismerni és megfejteni a titkokat!

Kép forrása: Kerim Sarıgül / Pixabay
Kép forrása: Kerim Sarıgül / Pixabay
Kép forrása: Igor Paradzik / Pixabay
Kép forrása: Igor Paradzik / Pixabay
Kép forrása: Mirza Causevic / Pixabay
Kép forrása: Mirza Causevic / Pixabay

1.nap:

A reggeli órákban a Liszt Ferenc Repülőtéren találkozunk. Idegenvezetőnk átadja a beszállókártyákat és az út során alkalmaandó audiós eszközöket, és segít eligazodni a repülőúttal kapcsolatos teendőkben. A menetrendszerinti járatunkkal dél körül érkezünk meg Szarajevó repterére. Bérelt autóbuszunkkal csodás tájakon át haladva hosszasan a vadregényes Neretva-völgyében utazva érkezünk meg első állomásunkra, a folyó partján épült, tragikus sorsú Mostarba. A város, és az UNESCO Világörökség részét is képező folyó felett átívelő kőhíd még Csontváryt is megihlette. Városi sétánk során többek között felkeressük azt a helyszínt is, ahol a „Napút festő” megalkothatta remekművét. Hercegovina legnagyobb és legromantikusabb óvárosa, amely még napjainkban is a török hódoltság 15-16. századi hangulatát idézi, köszönhetően a mecseteknek, dzsámiknak, kézműves termékek bazári forgatagának. Szabadidőnkben ebédünket is elfogyaszthatjuk, megízlelve a helyi konyha sajátosságait.

Következő megállónk Blagaj település. Legfontosabb látnivalója a 17. század második felében alapított derviskolostor. A ma is látható épület a 19. század közepén jött létre, néhány évvel ezelőtt felújították és most teljes szépségében várja a látogatókat. A dervisek a középkori keresztény szerzetesekhez hasonlóan elvonult életet éltek. A kolostor épületének elhelyezkedése gyönyörű. A kétemeletes épület a Buna folyó forrása fölé épült. Az épületbe belépve ne felejtsük el, a muzulmán vallás előírásait be kell tartani! A cipőt le kell venni és a bejáratnál hagyni. Csak hosszú nadrágban mehetünk be, a nőknek pedig a vállukat és a fejüket is el kell takarniuk az erre a célra kihelyezett kendőkkel. A kolostor erkélyéről fantasztikus a kilátás a Buna forrásbarlangjára, az épület fölött magasodó sziklafalra és a folyó kékeszöld vízére. A folyó partján és a zátonyain számos vendéglő van. Közvetlenül a zubogó víz partján ihatunk egy törökös kávét!

A nap utolsó állomása Međugorje (magyar jelentése: „Hegyközti“). Hercegovina többségében horvátok által lakott területén található. A helység nemzetközi ismertségre tett szert 1980-tól kezdve olyan események révén, melyekben fiatalok azt újságolták, hogy megjelent nekik Szűz Mária. A római katolikus egyház ezeket a jelenéseket a mai napig nem ismerte még el. Ennek ellenére évente több mint egymillió zarándok keresi fel a települést. Szálláshelyünk elfoglalását követően lehetőség lesz egyénileg felfedezni a zarándokhelyet: Szent Jakab zarándok templom, Mária Jelenések Hegye.

Kései vacsoránkat a négycsillagos besorolású szálláshelyünkön is elfogyaszthatjuk, mely a település központjában, a nevezetességek szomszédságában található.

2.nap:

Reggeli a szállodában, majd egész napos szabad programot vagy egész napos fakultatív kirándulást ajánlunk autóbusszal a híres jajcei vízeséshez, Travnikba, Bosznia középkori székhelyére és a „visokoi piramisok”-hoz.
Először Travnikban állunk meg, ahol az ország egyik legszebb dzsámija van, a Šarena, vagyis a Tarka dzsámi. A földszintjén egykor vásárcsarnok működött. A város egyik legkellemesebb helye a Plava voda, azaz Kék víz, mely egy hatalmas karsztforrás. Körülötte kávézók sokasága, az egyikbe mi is leülhetünk megkóstolni egy bosnyák kávét. Travnik első európai stílusú épületét a magyar Galantay Gábor építtette. A város neves szülötte a Nobel-díjas író, Ivo Andrić. Bolyonghatunk a város hangulatos török-bosnyák házai között, a girbe-gurba utcákban türbékbe botlunk és megtekinthetjük a Hadzsi Ali bég által a 18. században épített óratornyokat.


Következő megállónk Jajce lesz, a középkori Bosnyák Királyság utolsó fővárosa és királyi székhelye. A város neve a tojás szóból ered, utalva ezzel a hegy alakjára, melyen elhelyezkedik. A központban található a 15. században épült vár, melyet Mátyás király foglalt vissza a törököktől. Emlékét a bejáratnál tábla is őrzi. Elmegyünk a 15. században sziklába vájt katakombákhoz, majd a török időkben mecsetté átalakított templomhoz. A városban a Monarchia idejében épült házakat is láthatunk. Jajceben található a világ 12 legszebb vízesésének egyike, még Csontváry is megfestette. A vízesés 17 méter magasból zúdul alá a Pliva-tó és az Orbász folyó találkozásánál. A központtól 5 km-re a tavon 20 középkori vízimalom áll, melyek a mészkőpartra épültek. A tó és a vízimalmok tíz éve Bosznia – Hercegovina Nemzeti Emlékművei. Itt tartózkodásunk ideje alatt lesz egy kis időnk egyénileg is sétálni a városban, illetve leülni egy étteremben és megkóstolni valamelyik jellegzetes bosnyák ételt, mint például a "Bosanski lonac" amit hagyományosan a bányászok ettek és a gulyáshoz lehet hasonlítani. Borjú, marha vagy birkahús az alapja, burgonyát, hagymát, sárgarépát, paprikát és több féle fűszert tesznek bele. Általában savanyítva és cserépedényben tálalják, de ismert nemzeti étel itt a ćevapi és a baklava is.

Visszafelé indulunk Szarajevóba, de útközben még megállunk Visokoban, ahol egyes feltételezések szerint megtalálták Európa legrégebbi és legnagyobb piramisait, bár vannak kutatók, akik természetes hegyeknek tartják ezeket a kiemelkedéseket. A feltárások jelenleg is tartanak. Eddig kilenc piramis alakzatot találtak meg. A legnagyobb közülük a Nap piramis.

Az esti órákban érkezünk meg szarajevói négycsillagos szállodánkba, ahol vacsoránkat is elfogyaszthatjuk.

3.nap:

Reggelinket követően visszatérünk a fővárosba, melyet „Európai Jeruzsálemnek” is neveznek. Belekóstolhatunk a három fő világvallás harmóniájába. Itt kelet és nyugat kultúrája megfér egymás mellett. Talán a világ egyetlen olyan városa, ahol katolikus és ortodox templom, mecset, zsinagóga egymás közelében található. Sétálunk a városközpontban: török műemléképületek, óváros, Császár-Dzsámi. Felkeressük azt a helyet, ahol 1914. június 28-án Ferenc Ferdinánd ellen Gavrilo Princip merényletet követett el, amely az I. Világháború kirobbanásához vezetett. Természetesen nem maradhat ki a közismert Baščaršija, a kézművesek utcája sem. Ellátogatunk az 1984-ben tartott Téli Olimpiai Játékok színhelyére is.

Elmegyünk a repülőtér kifutópályája alatt található 800 méter hosszú alagúthoz is, melyet Szarajevó ostroma idején ástak annak értekében, hogy ellássák az elzárt várost. Négy éven át ez az alagút biztosította a várossal az egyetlen kapcsolatot a külvilággal. Ezért a „Reménység alagútjának” is nevezik. Jó idő esetén ellátogatunk még a Boszna folyó forrásához is, mely egy festői parkkal körülvett területen található a város szélén. A tartalmas nap folyamán lesz idő arra is, hogy leüljünk egy ebéd elfogyasztására, vagy akár csak egy kávéra és süteményre.

A nap végén visszatérünk a már jól ismert szállodánkba, ahol vacsoránkat is elfogyaszthatjuk.

4.nap:

A közös reggelinket követően helyi idegenvezetőnk kíséretében autóbuszunkkal a repülőtérre megyünk, elbúcsúzva helyi vezetőnktől, felejthetetlen élményekkel gazdagodva visszautazunk Budapestre, ahová a kora délutáni órákban érkezünk meg.


Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 


Az utazás időpontja: 2021. október 3-6.


Utazás: WizzAir direkt járataival:

 • Budapest – Szarajevó 11:10 – 12:15 (W6 2237)
 • Szarajevó – Budapest 12:55 – 14:00 (W6 2238)


Törzsutas részvételi díj: 99.900 Ft/fő             Részvételi díj: 104.900 Ft/fő

​A részvételi díj a mindenkori repülőjegy díjszabásának megfelelően kerül megállapításra, így az emelkedhet.

A részvételi díj tartalmazza:

 • repülőjegyet,
 • a repülőtéri illetéket,
 • 1 db a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyászt*,
 • a csoportos járatmódosítás lehetőségét az esetlegesen elhúzódó járványhelyzet esetén,
 • légkondicionált autóbuszt az utazás során,
 • 3 éjszaka szállást, két éjszaka háromcsillagos hotelben Szarajevóban és egy éjszaka négycsillagos hotelben Međugorjeban, két- vagy háromágyas, fürdőszobás szobában,
 • reggelit a szállodában,
 • szerb, horvát nyelvtudással és a kiváló helyismerettel rendelkező idegenvezető általi magyar nyelvű csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


A részvételi díjon felül kötelezően külön fizetendő díjak:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő, közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén, az irodában előzetesen fizetendő,
 • Audiós eszköz, helyi idegenforgalmi adók, útdíjak, behajtási engedély és parkolási díjak: 40 €/fő, az út során a csoportkísérőnek fizetendő,
 • 2 % kötelező útlemondási biztosítás, az irodában előzetesen fizetendő
 • egyágyas felár: 25.000 Ft, az irodában előzetesen fizetendő.


Választhatóan külön fizetendő díjak:

 • Fakultatív vacsora három napra: 10.000 Ft/fő, amely az irodában előre fizetendő,
 • 1. napi napos gyalogos és autóbuszos Szarajevó és környéke fakultatív program (kb. 7 óra időtartam):
  • az irodában előzetesen fizetendő: 7.000 Ft/fő, amely tartalmazza a magyar nyelvű idegenvezetés és csoportkísérés díjait, az időpontfoglalás és a szervezés díjait.
  • Az utazás során az idegenvezetőnek fizetendő díj: 40 €/fő, amely tartalmazza a buszbérlés díját, parkolási díjakat – minimum 15 fő esetén, 15 fő alatti létszám esetén a díj arányosan növekszik. Az előzetesen történő foglalások érdekében a fenti fakultatív programokra az irodánál történő jelentkezéssel vállalni szükséges az utazás során fizetendő díjak megtérítését is.


Külön fizetendő belépődíjak:

 • Visoko piramisok: 11 €/fő,
 • szarajevói kabinos felvonó: 13 €/fő,
 • reptér alatti alagút és múzeum: 11 €/fő,
 • Boszna folyó forrás: 4 €/fő,
 • Buna forrásDervis ház: 4 €/fő.

A belépődíjak tartalmazzák az idegenvezető belépődíjának egy főre jutó részét és a foglalások díját is.

A belépődíjak az utazás során az idegenvezetőnek €-ban előre fizetendőek, amelyek időközben változhatnak.


Egyéb választható szolgáltatások és díjaik:

 • Az utazás időpontjára érvényes repülős baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 3.400 Ft/fő/4 nap, 70 év felett 5.100 Ft/fő,
 • WIZZ Priority szolgáltatás: 18.000 Ft/fő (oda-vissza útra)**,
 • 20 kg-os Feladható poggyász: nem választható***.

A díjak az esetleg foglalási díjakat is tartalmazzák, amelyek az irodában előre fizetendők és összegük időközben emelkedhet.


*Poggyász információ:

A részvételi díjban szereplő 40 × 30 × 20 cm és maximum 10 kg súlyú kis kézipoggyász díjmentesen felvihető az utastérbe, azonban az utasnak az előtte található ülés alatt kell elhelyeznie.

**WIZZ Priority információ:

Ha WIZZ Priority szolgáltatást vásárol, a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyász mellett magával vihet még a fedélzetre 1 db maximum 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt is (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható). Kijelölt elsőbbségi utasfelvételi pult és elsőbbségi beszállás!

***20 kg-os feladható poggyász információ: a program jobb megvalósíthatósága érekében nem választható.

Vevőtájékoztatás és COVID19 intézkedések


COVID19 intézkedések az ügyintézés során:

 • a személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel,
 • a szerződéskötés online úton történik, így kényelmesen otthonról intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket,
 • útjaink felől a info@pannoniatravel.hu e-mail címen és a +36 30 592 6107 telefonszámon is érdeklődhet keddtől csütörtökig 10:00-13:00 és 14:00-17:00 óra között.
 • Megértésüket és együttműködésüket köszönjük. 


A szerződéskötés folyamata:

 • a bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg: https://pannoniatravel.hu/jelentkezes ​,
 • az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye,
 • a bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat,
 • felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel,
 • az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.


Utazási iroda adatok:

 • Pannonia Program- és Utazási Iroda 
 • Engedélyszám: U001537
 • ​Irodánk a Magyarországi Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagja.   
 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12.    
 • A személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel. 
 • e-mail cím: info@pannoniatravel.hu
 • Telefonszám: +3630/592-6107    ​
 • Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu            ​


Cégadatok:

 • Cégnév: Pannonia Humana Kft.                                                                                  
 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12. 
 • Adószám: 23006382-2-13                           
 • Közösségi adószám: HU23006382                                             
 • Cégjegyzékszám: 13-09-188374             


Bank adatok:

 • Bank: K&H                              
 • HUF számla: 10404065-50526968-72661005
 • IBAN számlaszám: HU64 10404065-50526968-72661005
 • SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB​

                                               

COVID19 intézkedések a repülős útjaink során:

 • minden repülős utazásunk esetén audiós eszközöket alkalmazunk, így idegenvezetőnket a megfelelő védőtávolság tartása mellett is tisztán és érthetően hallják,
 • a repülős utazás során és a zárt programhelyszíneken kötelező a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazása,
 • a külföldi buszos partnereink a buszokat minden utazás előtt teljeskörűen fertőtlenítik és minden felszálláskor biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • a külföldi szállodai partnereink a szobákat a szoba átvétele előtt teljeskörűen fertőtlenítik és biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • megkérjük vendégeinket, hogy az utazást megelőző rosszullét esetén vagy amennyiben a COVID19 vírusra utaló tüneteket észlelnek magukon, mindenképpen vizsgáltassák ki magukat. Váratlanul fellépő betegség vagy baleset, vagyis indokolt útlemondás esetén a stornóbiztosításnak köszönhetően a biztosító helyt áll a befizetett összeg 80 %-ig.
 • amennyiben járványügyi korlátozás miatt nem indulhat el a program, úgy a foglalás egy későbbi időpontra kerül át. A járatmódosítással járó esetleges repülőjegykülönbözetet az utazóknak kell megtéríteniük az ezen a jogcímen kiállított számla alapján.


ÁSZF – utazási feltételek: https://pannoniatravel.hu/aszf---utazasi-feltetelek