A KIS-BALATON VARÁZSLATOS ÉLŐVILÁGA

ÉS TULIPÁNVIRÁGZÁS A KŐRÖSHEGYEN

2023. április 22. (szombat) – garantált indulással

Ezúttal hazánk egy kimagaslóan értékes vizes élőhelyének, a Kis-Balatonnak és környékének felfedezésére invitáljuk Vendégeinket. Egész napos természetközeli programunk során felkeressük a kápolnapusztai bivalyrezervátumot, sétálunk a Kányavári-szigeten, meglátogatjuk a Kis-Balaton Látogatóközpontot, helyi szakvezetéssel fedezzük fel a Matula kunyhójáról és gazdag vizes élővilágáról neves Diás-szigetet. Kis-Balaton környéki látnivalók mellett programunkat szemkápráztató látványt nyújtó, százezernyi virágzó tulipánnal büszkélkedő kőröshegyi gazdaság felkeresésével tesszük gazdagabbá.

Képek forrása: mtu.gov.hu, pixabay.com

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
 • Tulipánvirágzás, tulipánszedés és fotózás az ország egyik leglátványosabb tulipánföldjén, Kőröshegyen
 • A Kis-Balaton Látogatóközpont megtekintése, ahol több mint 1000 m2-nyi interaktív kiállítás, mini mozifilm és tetőtéri tanösvények segítségével ismerkedhetünk meg a Kis-Balaton élővilágának szabadban nehezen bemutatató részével
 • Ismerkedés a Kis-Balaton termetes, de jólelkű lakójával, a vizibivalyokkal a Kapolnapusztai Bivalyrezervátumban
 • Séta a Kis-Balaton védett területére a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársának szakvezetésével
 • Séta az ikonikus háromíves fahíddal rendelkező Kányavári-szigeten

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

18.500 Ft

RÉSZVÉTELI DÍJ: 

19.500 Ft

SZÉP Kártyával is fizethető:

A SZÉP-kártya elfogadóhelyeken 2023. december 31-ig bármilyen alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) egyenlege felhasználható bármely másik alszámlához tartozó szolgáltatás kifizetésére.

-Magyar Közlöny

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

 • ügyfél regisztrációs díj: 3.000 Ft/fő, – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén), amely az utazási irodának előre fizetendő.

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:  

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 450 Ft/fő
 • Kőröshegyi tulipánföld látogatás és tulipánszedés: 800 Ft/fő, tulipán 300 Ft/szál,
 • Kis-Balaton Látogatóközpont belépőjegy (Interaktív kiállítás, 27 perces mozifilm a Kis-Balaton élővilágáról, tanösvény a tetőn):  F: 2.600 Ft/fő, Ny, D: 2.200 Ft/fő, Gy: 1.800 Ft/fő,
 • Ebéd a Kis-Balaton Látogatóközpont éttermében:
  • „A” Menü: Babgulyás + 1 szelet kenyér : 2.500 Ft/adag
  • „B” Menü: Fokhagymakrémleves, Roston karaj + steak burgonya : 4800 Ft /adag
 • Látogatás a Diás-szigetre és Matula kunyhójához szakvezetéssel: F: 2.000 Ft/fő, Ny, D: 1.700 Ft/fő, Gy: 1.400 Ft/fő,
 • Kányavári-sziget: 500 Ft/fő,
 • Bivalyrezervátum belépő: 1.400 Ft/fő, Ny, D: 1.200 Ft/fő, Gy: 700 Ft/fő.

A belépődíjak az esetleges foglalási és parkolási díjakat és az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák. A díjak az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Reggeli indulásunkat követően azonnal a kőröshegyi tulipán virágzás színhelyére utazunk, mely a Balaton déli oldalán, a tó partjától 3 km-re található. Innen csodálatos a panoráma a tóra és a Tihanyi-félszigetre. Idén több mint félmillió tulipánhagymát ültettek el a gazdaságban, melyek áprilisban virágoznak folyamatosan. Felejthetetlen a több színben pompázó tulipánok sokasága. Lehetőség lesz magunk által szedni a virágokból, de akik csak a látvány miatt érkeznek, azok is kellemesen tölthetik el itt idejüket. A leszedett virágokat fajtánként eltérő szálankénti áron lehet majd vásárolni. A virágok tépkedése káros, ezért érdemes metszőollót magunkkal hozni, de a helyszínen is kölcsönözhető 500 Ft letéti díj ellenében. A metszés folyamatáról pedig az ott dolgozóktól tájékoztatást is kaphatunk. A leszedett tulipánokhoz kötözőszalagot is adnak ajándékba, aminek segítségével azonnal csokorba is köthetjük a virágokat! A helyszínen palántavásár is van, és helyi, kőröshegyi levendulából készült kézműves termékek, de kávé és egyéb frissítők is kaphatóak.

Ezt követően a Kis-Balatonhoz utazunk. Ez a Zala folyó torkolatvidékét jelentő közel 150 négyzetkilométeres mocsaras terület kimagaslóan értékes vizes élőhelyet jelent, ahol országunk egyik leggazdagabb madárvilága látható. Nem véletlen, hogy a Kis-Balaton 1951 óta nemzeti szinten védett terület, 1979 óta pedig a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek egyezménye (Ramsari Egyezmény) által jegyzett terület. Jelentőségét fokozza, hogy az itteni madárvilág védelmére állították szolgálatba a világ első fizetett természetvédelmi dolgozóját 1922-ben, az itteni madarak védelmével megbízott kócsagőrt. A Kis-Balaton természeti gazdagsága még Fekete István írónkat is megihlette, aki Tüskevár c. regényének helyszínéül épp ezt a páratlan világot választotta. 

Itteni első programként a modern, interaktív kiállítást, mozifilmet és tanösvényt kínáló új Kis-Balaton Látogatóközpontot keressük fel, ahol lehetőségünk lesz megismerkedni az itteni gazdag élővilággal interaktív formában. Szabadidő keretében itt ebédelésre is lesz lehetőségünk.

Mivel a Kis-Balaton legtöbb része fokozottan védett terület, ezért csoportunkkal a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársainak kíséretében innen a Látogatóközponttól indulva helyi szakvezetéssel fedezzük fel annak legérdekesebb részét, a Diás-szigetet. Szakvezetőnk segítségével megismerhetjük itteni élővilág képviselőit (fásszárú, lágyszárú, szárnyas, tollas, puhatestű…), a Zala folyót, a nádast, valamint a Kis-Balaton táj- és kultúrtörténetét, és a hazai természetvédelem első, kezdeti mérföldköveit. Felkeressük a a Fekete István Emlékszobát és a Tüskevár hangulatát idéző Matula-kunyhót.

Ezt követően a Kányavári-sziget bejáratához megyünk. Ez a sziget a Kis-Balaton egyetlen olyan területe, mely szabadon látogatható. Az ikonikus hármas boltozatú hídon át gyalog érhetjük el a szigeten haladó Búbos Vöcsök tanösvényt. A szigeten sétálva szabadon fedezhetjük fel az itteni vízi élővilágot. Ebben segítségünkre lehet a sziget közepén fából épült madármegfigyelőhely. A szigeten szúnyog szinte mindig előfordul, ezért érdemes megfelelő védelemről gondoskodnunk.

Végül megállunk a hazánkban őshonosnak számító vízibivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszó Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban. Itt található a magyarországi vízibivaly legnépesebb populációja. A rezervátum látogatása során amellett, hogy találkozhatunk és részletesen megismerkedhetünk ezeknek a termetes, teherbíró, néha konok, dagonyázni roppant mód szerető, hatalmas lélekkel bíró állatokkal, megtekinthetjük a hagyományos bivalytartás eszközeit is. Az állatok megfigyelésében távcső segíti a látogatókat, amellyel ha szerencsénk van a dagonyázó, legelésző bivalyok mellett a fürgén futkározó ürgéket is láthatjuk.

Élményekkel gazdagodva kora este indulunk haza és az esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA

Indulás: 2023. április 22. (szombat)

Felszállási lehetőségek induláskor Budapesten: 

 • 6:20 Nyugati pályaudvar (pályaudvar melletti parkoló)
 • 6:30 Batthyány tér(Vásárcsarnok előtti buszmegálló)

 Kérjük, hogy 10 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km,
 • Fehérvári pihenő, M7 autópálya, Shell benzinkút, 60 km,
 • Sóstói pihenő, M7 autópálya, MOL benzinkút 94 km,

A felszállási lehetőség időpontjáról irodánkban érdeklődjön.

Érkezés: a késő esti órákban, 21 körül.