A KIS-BALATON VARÁZSLATOS ÉLŐVILÁGA

ÉS TULIPÁNVIRÁGZÁS A KŐRÖSHEGYEN

2022. április 23. (szombat) – GARANTÁLT INDULÁSSAL

Ezúttal hazánk egy kimagaslóan értékes vizes élőhelyének, a Kis-Balatonnak és környékének felfedezésére invitáljuk Vendégeinket. Egész napos természetközeli programunk során felkeressük a kápolnapusztai bivalyrezervátumot, sétálunk a Kányavári-szigeten, meglátogatjuk az újonnan átadott Kis-Balaton Látogatóközpontot, helyi szakvezetéssel fedezzük fel a Matula kunyhójáról és gazdag vizes élővilágáról neves Diás-szigetet. Kis-Balaton környéki látnivalók mellett programunkat szemkápráztató látványt nyújtó, százezernyi virágzó tulipánnal büszkélkedő kőröshegyi gazdaság felkeresésével tesszük gazdagabbá.

Képek forrása: mtu.gov.hu, pixabay.com

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
 • kis vagy közepes létszámú csoport
 • Tulipánszedési és fotózási lehetőség a déli part egyik leglátványosabb tulipánföldjén Kőröshegyen
 • Ismerkedés a Kis-Balaton jólelkű, ám de termetes lakójával, a vizibivalyokkal a Kapolnapusztai Bivalyrezervátumban
 • Az újonnan nyílt Kis-Balaton Látogatóközpont megtekintése, ahol több mint 1000 m2-nyi interaktív kiállítás, mini mozifilm és tetőtéri tanösvények segítségével ismerkedhetünk meg a Kis-Balaton élővilágának szabadban nehezen bemutatató részével
 • Séta a Kis-Balaton védett területére a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársának szakvezetésével
 • Séta az ikonikus háromíves fahíddal rendelkező Kányavári-szigeten

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

14.500 Ft

RÉSZVÉTELI DÍJ: 

14.900 Ft

A részvételi díjak kisebb busz esetén minimum 20 fő, nagyobb busz esetén minimum 27 fő esetén értendők, kisebb létszám esetén a díj arányosan változhat.

SZÉP Kártyával is fizethető:

A SZÉP-kártya elfogadóhelyeken 2022. december 31-ig bármilyen alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) egyenlege felhasználható bármely másik alszámlához tartozó szolgáltatás kifizetésére.

Az alapesetben 2021.05.31-én lejáró SZÉP kártya egyenleg visszavonásig, de legalább a vészhelyzet megszűnését követő 60. napig nem jár le, jelenleg 2022. augusztus 30-án.

-Magyar Közlöny-

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás 36-39 személyes Setra autóbusszal – kiscsoport esetén 20-22 személyes újszerű Mercedes busszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

Ügyfél regisztrációs díj: 2.000 Ft/fő, – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:  

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 400 Ft/fő, amely az irodának előre fizetendő,
 • Kőröshegyi tulipánföld látogatás és tulipánszedés:
  • Felnőtt: 500 Ft/fő látógatójegy, melynek összege virágokra levásárolható, a tulipán ára 250 Ft/db,
  • Gyermek (18 éves korig)/Nyugdíjas: ingyenes
 • Bivalyrezervátum belépő: 1.200 Ft/fő, Ny, D: 1.000 Ft/fő, Gy: 800 Ft/fő,
 • Kányavári-sziget: 300 Ft/fő,
 • Kis-Balaton Látogatóközpont belépő:Kis-Balaton Látogatóközpont belépőjegy (interaktív kiállítás, 27 perces mozifilm a Kis-Balatonról, tanösvény a látogatóközpont tetején): F: 2.400 Ft/fő, Ny, D: 2.000 Ft/fő, Gy: 1.700 Ft/fő,
 • Ebéd a Kis-Balaton Látogatóközpont éttermében:
  • A menü: Bográcsgulyás kenyérrel 2.000 Ft/fő
  • B menü: Fokhagymakrémleves, Roston karaj steak burgonyával 3.800 Ft/fő
 • Látogatás a Diás-szigetre és Matula kunyhójához szakvezetéssel:F: 1.800 Ft/fő, Ny, D: 1.500 Ft/fő, Gy: 1.200 Ft/fő.

A belépődíjak az esetleges foglalási és parkolási díjakat és az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák. A díjak az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Reggeli indulásunkat követően egyenesen Kőröshegyre utazunk, a kőröshegyi tulipán virágzás színhelyére, mely a Balaton déli oldalán, a tó partjától 3 km-re található. Innen csodálatos a panoráma a tóra és a Tihanyi-félszigetre. Idén több mint félmillió tulipánhagymát ültettek el a gazdaságban, melyek áprilisban virágoznak folyamatosan. Felejthetetlen a több színben pompázó tulipánok sokasága. Lehetőség lesz magunk által szedni a virágokból, de akik csak a látvány miatt érkeznek, azok is kellemesen tölthetik el itt idejüket. A leszedett virágokat fajtánként eltérő szálankénti áron lehet majd vásárolni. A virágok tépkedése káros, ezért érdemes metszőollót magunkkal hozni, de a helyszínen is kölcsönözhető 500 Ft letéti díj ellenében. A metszés folyamatáról pedig az ott dolgozóktól tájékoztatást is kaphatunk. A leszedett tulipánokhoz kötözőszalagot is adnak ajándékba, aminek segítségével azonnal csokorba is köthetjük a virágokat! A helyszínen palántavásár is van, és helyi, kőröshegyi levendulából készült kézműves termékek, de kávé és egyéb frissítők is kaphatóak.

Ezt követően a Kis-Balatonhoz utazunk. Ez a Zala folyó torkolatvidékét jelentő közel 150 négyzetkilométeres mocsaras terület kimagaslóan értékes vizes élőhelyet jelent, ahol országunk egyik leggazdagabb madárvilága látható. Nem véletlen, hogy a Kis-Balaton 1951 óta nemzeti szinten védett terület, 1979 óta pedig a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek egyezménye (Ramsari Egyezmény) által jegyzett terület. Jelentőségét fokozza, hogy az itteni madárvilág védelmére állították szolgálatba a világ első fizetett természetvédelmi dolgozóját 1922-ben, az itteni madarak védelmével megbízott kócsagőrt. A Kis-Balaton természeti gazdagsága még Fekete István írónkat is megihlette, aki Tüskevár c. regényének helyszínéül épp ezt a páratlan világot választotta

Itteni első állomásunk a hazánkban őshonosnak számító vízibivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszó Kápolnapusztai Bivalyrezervátum. Itt található a magyarországi vízibivaly legnépesebb populációja. A rezervátum látogatása során amellett, hogy találkozhatunk és részletesen megismerkedhetünk ezeknek a termetes, teherbíró, néha konok, dagonyázni roppant mód szerető, hatalmas lélekkel bíró állatokkal, megtekinthetjük a hagyományos bivalytartás eszközeit is. Az állatok megfigyelésében távcső segíti a látogatókat, amellyel ha szerencsénk van a dagonyázó, legelésző bivalyok mellett a fürgén futkározó ürgéket is láthatjuk.

Továbbutazva a nem régen átadott, modern, interaktív kiállítást, mozifilmet és tanösvényt kínáló új Kis-Balaton Látogatóközpontot keressük fel, ahol lehetőségünk lesz megismerkedni az itteni gazdag élővilággal interaktív formában. Szabadidő keretében itt ebédelésre is lesz lehetőségünk.

Mivel a Kis-Balaton legtöbb része fokozottan védett terület, ezért csoportunkkal a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársainak kíséretében innen a Látogatóközponttól indulva helyi szakvezetéssel fedezzük fel annak legérdekesebb részét, a Diás-szigetet. Szakvezetőnk segítségével megismerhetjük itteni élővilág képviselőit (fásszárú, lágyszárú, szárnyas, tollas, puhatestű…), a Zala folyót, a nádast, valamint a Kis-Balaton táj- és kultúrtörténetét, és a hazai természetvédelem első, kezdeti mérföldköveit. Felkeressük a a Fekete István Emlékszobát és a Tüskevár hangulatát idéző Matula-kunyhót.

Ezt követően a Kányavári-sziget bejáratához megyünk. Ez a sziget a Kis-Balaton egyetlen olyan területe, mely szabadon látogatható. Az ikonikus hármas boltozatú hídon át gyalog érhetjük el a szigeten haladó Búbos Vöcsök tanösvényt. A szigeten sétálva szabadon fedezhetjük fel az itteni vízi élővilágot. Ebben segítségünkre lehet a sziget közepén fából épült madármegfigyelőhely. A szigeten szúnyog szinte mindig előfordul, ezért érdemes megfelelő védelemről gondoskodnunk.

Élményekkel gazdagodva késő délután indulunk haza, Budapestre a kora esti órákban érkezünk vissza.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA

Indulás: 2022. április 15. (péntek) és április 23. (szombat)

Felszállási lehetőségek induláskor Budapesten: 

 • 6:30 Nyugati pályaudvar (pályaudvar melletti parkoló)
 • 6:45 Batthyány tér(Vásárcsarnok előtti buszmegálló)

 Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km,
 • Fehérvári pihenő, M7 autópálya, Shell benzinkút, 60 km,
 • Sóstói pihenő, M7 autópálya, MOL benzinkút 94 km,

A felszállási lehetőség időpontjáról irodánkban érdeklődjön.

Érkezés: a késő esti órákban, 21:30-22 óra körül.

Örömmel várjuk jelentkezésüket!


Tájékoztatjuk kedves vendégeinket, hogy 2022. március 7-től a belföldi utazásokon való részvétel érdekében nem kötelező a védettségi vagy oltási igazolványok megléte, és az utazás során nem kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. Elővigyázatosságból, a saját egészségünk védelme érdekében, továbbra is ajánlott a maszk viselése, ugyanakkor amennyiben valaki fertőző betegnek érzi magát, úgy kérjük, hogy a mások egészségének védelme érdekében ne vegyen részt az utazáson.