A KIS-BALATON VARÁZSLATOS ÉLŐVILÁGA

ÉS TULIPÁNVIRÁGZÁS A KŐRÖSHEGYEN

2023. április 22. (szombat) – garantált indulással

Ezúttal hazánk egy kimagaslóan értékes vizes élőhelyének, a Kis-Balatonnak és környékének felfedezésére invitáljuk Vendégeinket. Egész napos természetközeli programunk során felkeressük a kápolnapusztai bivalyrezervátumot, sétálunk a Kányavári-szigeten, helyi szakvezetéssel fedezzük fel a Matula kunyhójáról és gazdag vizes élővilágáról neves Diás-szigetet. Kis-Balaton környéki látnivalók mellett Szántódpusztán szakvezetéssel ismerhetjük meg a 19. századi eleji-közepéről fennmaradt majorság építészeti és kulturális értékeit ismerhetjük meg és többszázezernyi virágzó tulipánnal büszkélkedő kőröshegyi gazdaságban töltődünk testben és lélekben.

Képek forrása: mtu.gov.hu, pixabay.com

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
 • Tulipánvirágzás, tulipánszedés és fotózás az ország egyik leglátványosabb tulipánföldjén, Kőröshegyen
 • Szántódpusztai építészeti nívódíjat és Európa Nostra díjat nyertszázad eleji-közepi majorság megismerése
 • Ismerkedés a Kis-Balaton termetes, de jólelkű lakójával, a vizibivalyokkal a Kapolnapusztai Bivalyrezervátumban
 • Séta a Kis-Balaton védett területére a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársának szakvezetésével
 • Séta az ikonikus háromíves fahíddal rendelkező Kányavári-szigeten

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

18.500 Ft

RÉSZVÉTELI DÍJ: 

19.500 Ft

SZÉP Kártyával is fizethető:

A SZÉP-kártya elfogadóhelyeken 2023. december 31-ig bármilyen alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) egyenlege felhasználható bármely másik alszámlához tartozó szolgáltatás kifizetésére.

-Magyar Közlöny

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

 • ügyfél regisztrációs díj: 3.000 Ft/fő, – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén), amely az utazási irodának előre fizetendő.

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:  

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 80 év alatt 450 Ft/fő, 80 év felett 1.575 Ft/fő
 • Kőröshegyi tulipánföld látogatás és tulipánszedés: Látógatójegy díja szervezés alatt,
 • Szántódpuszta, Idegenforgalmi és Kulturális Központ szakvezetéssel: F: 1.500 Ft/fő, Ny, D: 1.000 Ft/fő,
 • Bivalyrezervátum belépő: 1.200 Ft/fő, Ny, D: 1.000 Ft/fő, Gy: 700 Ft/fő,
 • Kányavári-sziget: 500 Ft/fő,
 • Látogatás a Diás-szigetre és Matula kunyhójához szakvezetéssel: F: 2.000 Ft/fő, Ny, D: 1.700 Ft/fő, Gy: 1.500 Ft/fő.

A belépődíjak az esetleges foglalási és parkolási díjakat és az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák. A díjak az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Reggeli indulásunkat követően azonnal a kőröshegyi tulipán virágzás színhelyére utazunk, mely a Balaton déli oldalán, a tó partjától 3 km-re található. Innen csodálatos a panoráma a tóra és a Tihanyi-félszigetre. Idén több mint félmillió tulipánhagymát ültettek el a gazdaságban, melyek áprilisban virágoznak folyamatosan. Felejthetetlen a több színben pompázó tulipánok sokasága. Lehetőség lesz magunk által szedni a virágokból, de akik csak a látvány miatt érkeznek, azok is kellemesen tölthetik el itt idejüket. A leszedett virágokat fajtánként eltérő szálankénti áron lehet majd vásárolni. A virágok tépkedése káros, ezért érdemes metszőollót magunkkal hozni, de a helyszínen is kölcsönözhető 500 Ft letéti díj ellenében. A metszés folyamatáról pedig az ott dolgozóktól tájékoztatást is kaphatunk. A leszedett tulipánokhoz kötözőszalagot is adnak ajándékba, aminek segítségével azonnal csokorba is köthetjük a virágokat! A helyszínen palántavásár is van, és helyi, kőröshegyi levendulából készült kézműves termékek, de kávé és egyéb frissítők is kaphatóak.

Következő állomásunk a közeli Szántódpusztán Idegenforgalmi és Kulturális Központ lesz. A puszta mintegy harminc épülete eredeti állapotban őrzi egy 150-200 évvel ezelőtti birtok (majorság) tipikus képét. Itt található a Dél-Balaton egyetlen akváriuma, mely a tó élővilágát mutatja be. A majorság 1986-ban építészeti nívódíjat, 1994-ben Európa Nostra díjat nyert. A majorság kastélya a puszta egyik legrégibb épülete. A tihanyi apátság jószágkormányzójának és gazdatisztjeinek lakása volt. Már a 18. század elején állt. A pincében járva a hatalmas hordók között szinte elvész az ember. A szépen ívelő téglakupolák, gondosan falazott boltozatok még a nem szakértő látogató számára is a szép építészeti alkotás látványát nyújtják. Közös sétát tehetünk a majorságban, mely csak csoportunk számára lesz nyitva ezen a napon. Délelőtt itt termelői piacot is tartanak, házi füstöltáru, parasztkenyér, méz, fűszerek, sült kolbász, tájjellegű borok, tea és minden más, ami hangulatosabbá teszi a vásári hangulatot.

Ezt követően a Kis-Balatonhoz utazunk. Ez a Zala folyó torkolatvidékét jelentő közel 150 négyzetkilométeres mocsaras terület kimagaslóan értékes vizes élőhelyet jelent, ahol országunk egyik leggazdagabb madárvilága látható. Nem véletlen, hogy a Kis-Balaton 1951 óta nemzeti szinten védett terület, 1979 óta pedig a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek egyezménye (Ramsari Egyezmény) által jegyzett terület. Jelentőségét fokozza, hogy az itteni madárvilág védelmére állították szolgálatba a világ első fizetett természetvédelmi dolgozóját 1922-ben, az itteni madarak védelmével megbízott kócsagőrt. A Kis-Balaton természeti gazdagsága még Fekete István írónkat is megihlette, aki Tüskevár c. regényének helyszínéül épp ezt a páratlan világot választotta

Itteni első állomásunk a hazánkban őshonosnak számító vízibivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszó Kápolnapusztai Bivalyrezervátum. Itt található a magyarországi vízibivaly legnépesebb populációja. A rezervátum látogatása során amellett, hogy találkozhatunk és részletesen megismerkedhetünk ezeknek a termetes, teherbíró, néha konok, dagonyázni roppant mód szerető, hatalmas lélekkel bíró állatokkal, megtekinthetjük a hagyományos bivalytartás eszközeit is. Az állatok megfigyelésében távcső segíti a látogatókat, amellyel ha szerencsénk van a dagonyázó, legelésző bivalyok mellett a fürgén futkározó ürgéket is láthatjuk.

Továbbutazva a Kis-Balaton Látogatóközpont felé vesszük az irányt. Mivel a Kis-Balaton legtöbb része fokozottan védett terület, ezért csoportunkkal a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársainak kíséretében innen a Látogatóközponttól indulva helyi szakvezetéssel fedezzük fel annak legérdekesebb részét, a Diás-szigetet. Szakvezetőnk segítségével megismerhetjük itteni élővilág képviselőit (fásszárú, lágyszárú, szárnyas, tollas, puhatestű…), a Zala folyót, a nádast, valamint a Kis-Balaton táj- és kultúrtörténetét, és a hazai természetvédelem első, kezdeti mérföldköveit. Felkeressük a Fekete István Emlékszobát és a Tüskevár hangulatát idéző Matula-kunyhót.

Ezt követően a Kányavári-sziget bejáratához megyünk. Ez a sziget a Kis-Balaton egyetlen olyan területe, mely szabadon látogatható. Az ikonikus hármas boltozatú hídon át gyalog érhetjük el a szigeten haladó Búbos Vöcsök tanösvényt. A szigeten sétálva szabadon fedezhetjük fel az itteni vízi élővilágot. Ebben segítségünkre lehet a sziget közepén fából épült madármegfigyelőhely. A szigeten szúnyog szinte mindig előfordul, ezért érdemes megfelelő védelemről gondoskodnunk.

Élményekkel gazdagodva kora este indulunk haza és az esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA

Indulás: 2023. április 22. (szombat)

Felszállási lehetőségek induláskor Budapesten: 

 • 6:20 Nyugati pályaudvar (pályaudvar melletti parkoló)
 • 6:30 Batthyány tér(Vásárcsarnok előtti buszmegálló)

 Kérjük, hogy 10 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km,
 • Fehérvári pihenő, M7 autópálya, Shell benzinkút, 60 km,
 • Sóstói pihenő, M7 autópálya, MOL benzinkút 94 km,

A felszállási lehetőség időpontjáról irodánkban érdeklődjön.

Érkezés: a késő esti órákban, 21 körül.