TERMÉSZETKÖZELI ÉLMÉNYEK A BÜKK KELETI KAPUJÁBAN

Gyuri bácsi (a bükki füvesember) gyógynövény kertje, Hámori-tó,  Anna-barlang, Szinva-vízesés Lillafüreden, kisvonatozás a bükki erdőkben, szabadidő a díjnyertes diósgyőri Tündérkertben

2021. augusztus 8. (vasárnap) 

Ez alkalommal egy testi és lelki feltöltődést hozó egynapos kirándulásra invitáljuk utasainkat a Bükk-hegység kristálytiszta levegőjű erdeibe. A természet gyógyerejével ismerkedünk a bükki füvesembernél, Gyuri bácsinál. Sétálunk a festői Hámori-tó környékén, felkeressük az ottani Függőkertet és vízesést, ahol lesz lehetőségünk meglátogatni az Anna-barlangot is. Felkeressük az impozáns lovagvárat Diósgyőrben. Végül levezetésként sétálunk az egykori várárok területén kialakított hangulatos szabadidőparkban, a Tündérkertben.

Képek forrása: mtu.gov.hu, pixabay.com

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
 • Gyógynövénytúra a bükki füvesember, Gyuri bácsi gyógynövénykertjében
 • Erdei kisvasutazási lehetőség Magyarország egyik legszebb erdei vasút nyomvonalán 
 • Szabadidő és feltöltődés a lillafüredi Hámori-tó körül, sétálási lehetőség a Függőkertben, ahonnan a Szinva-vízesés is szépen látható
 • Fakultatív látogatás az Anna-barlangban
 • Szabadidő és kikapcsolódási lehetőség a díjnyertes, hangulatos Miskolci Tündérkertben 

Az út egyéb értékes adottságai: 

 • Újszerű,  felsőkategóriás autóbusz 

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

11.500 Ft

RÉSZVÉTELI DÍJ: 

11.900 Ft

SZÉP Kártyával is fizethető:

 • A SZÉP-kártya elfogadóhelyeken 2021. december 31-ig bármilyen alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) egyenlege felhasználható bármely másik alszámlához tartozó szolgáltatás kifizetésére.
 • Az alapesetben 2021.05.31-én lejáró SZÉP kártya egyenleg visszavonásig, de legalább a vészhelyzet megszűnését követő 60. napig nem jár le.

-Magyar Közlöny-

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját,
 • parkolási díjakat,
 • audiós eszközt fülhallgatóval. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, az eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén, a 17.000 Ft-os kötbér megfizetését. 

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

Ügyfél regisztrációs díj: 2.000 Ft/fő, – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)

A nagyobb létszámú csoportjaink esetében 51-55 személyes buszokat alkalmazunk, és az egy háztartásból együtt utazók létszámától függően, korlátozott létszámban, 32-45 fővel lehet az utazáson részt venni. A kisebb létszámú csoportjaink esetében 20-24 személyes buszt alkalmazunk, amely esetén nem kerül sor a részvételi díj megemelésére.

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:  

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 400 Ft/fő, amely az irodának előre fizetendő,
 • Kertséta Gyuri bácsi gyógynövény kertjében: 500 Ft/fő
 • Erdei kisvonatozás egy irányú jegy (visszafele könnyed sétát teszünk): F: 1.500 Ft; GY (3-14 év), D, NY (65 év felett): 1.100 Ft
 • Anna barlang belépőjegy: F: 700 Ft; NY, D, GY: 1.200 Ft

A megadott belépődíjak az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák. A díjak az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Kora reggeli indulásunkat követően a sűrű erdőkkel borított bükki hegyek által ölelt völgykatlanban fekvő Bükkszentkeresztre utazunk. A hegyek által szelektől óvott, kristálytiszta hegyi levegővel, gyönyörű természeti környezettel rendelkező falu a gyógynövénytermesztők igazi paradicsoma. Elsőként a falu legismertebb gyógynövényszakértőjének, a bükki füvesembernek, Gyuri bácsinak kertjét keressük fel, ahol szakvezetés keretében ismerjük meg ezt a különleges gyógynövénybirodalmat. A kertséta végén lesz lehetőségünk egészségünket segítve lesz lehetőségünk vásárolni az itteni magas minőségű teakeverékekből, tinktúrákból, gyógyfüves alvópárnákból.

Innen továbbindulva a Bükk keleti kapujához, a Garadna patak völgyében fekvő Lillafüredre utazunk. Lesétálunk a Hámori tó partján magasló Palota Szálló függőkertjén keresztül a híres Szinva-vízeséshez, mely József Attilát is megihlette. A vízesés alján található az Anna-barlang. A világon hat ehhez hasonló barlang létezik, de összesen csak három látogatható. A Szinva patak forrás vizéből kivált mésztufából 150-200 ezer évvel ezelőtt kezdett kialakulni, de ez a folyamat még napjainkban is tart. A barlang területén fakad az Anna-forrás, amely Miskolc vízkészletének jelentős részét adja. Helyi vezetővel fél óra alatt járjuk be a látogatható szakaszt. A plusz 10 fokos állandó hőmérséklet miatt megfelelő ruházat ajánlott. Itt tartózkodásunk alatt lehetőség lesz szabad idő keretében egyénileg elfogyasztani ebédünket, sétálni egyet a Hámori-tó partján.

A Lillafüreden töltött szabadidő alatt, akinek van kedve erdei kisvonttal és gyalogosan tett könnyű, mini túrán vehet részt idegenvezetőnk kíséretében. Ennek keretében a Hámori-tó partjától a Garadna-folyó mentén erdei kisvonattal utazunk egészen Újmassáig. Ott megtekintjük az Újmassai Fazola kohót, mely hazánk egyik kiemelkedő ipartörténeti műemléke. Majd egy kellemes séta keretében visszafele indulunk. Útba ejtve a lillafüredi pisztrángtelepet egy könnyed bő egyórás sétát követően érkezünk vissza a Hámori-tó partjára. A mintegy négy kilométeres gyaloglás helyett lehetőség van visszafelé is megváltani a kisvasútjegyet. *

Ezt követően buszunkkal Diósgyőrbe utazunk, melynek középkori vára királyok és királynék kedvelt üdülőhelye volt. Maga a vár jelenleg felújítás alatt áll, viszont a vár egykori várárok rendszerének területén mesebeli pihenőpark került kialakításra. A nap lezárásaként ezt a diósgyőri Tündérkertet látogatjuk meg. A nemrég kialakított, díjnyertes szabadidőparkban mindent megtalálunk, amihez egy hangulatos kora esti sétához szükséges. Sok zöld terület, csobogó patak, farönk sétányok, gömblámpások, óriás madárkalitka kismadarakkal, kedves kis padok, tündérszobrok velencei körhinta vár itt ránk. 

Szabadidőnket követően élményeinkkel lélekben feltöltekezve indulunk hazafele.  Budapestre a kora esti órákban érkezünk vissza.

* Erdei kisvonat felújítási információ: A lillafüredi kisvonat Hámori-tó-Újmassa szakasza jelenleg felújítás alatt áll, a szakasz várható átadási ideje 2021 május vége. Amennyiben az utazás idejére mégsem kerülne átadásra ez a pályaszakasz, úgy a Hámori-tó-Diósgyőr szakaszt lesz lehetőségünk kisvonattal megtenni a tervezett Hámori-tó-Újmassa szakasz helyett. Mind a két szakasza a kisvonat pályájának bámulatosan szép.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Indulás: 2021. augusztus 8. (vasárnap)

Felszállási lehetőségek induláskor Budapesten: 

 • 7:00  Batthyány tér (Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl) – minimum 6 fő előzetes jelentkezése esetén tud a buszunk megállni
 • 7:15 Nyugati tér (Nyugati pályaudvar melletti parkoló) 

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek ezen az úton: 

 • Szilas Pihenőhely, M3 autópálya, Shell benzinkút, 12 km,
 • Kerekharaszti Pihenőhely, M3 autópálya, MOL benzinkút, 51 km,
 • Rekettyés Pihenőhely, M3 autópálya, MOL benzinkút, 106. km.

A felszállási lehetőség időpontjáról érdeklődjön irodánktól.

Érkezés: a késő esti órákban, 21:30-22:00 körül.