SZATMÁR-BEREG KINCSESTÁRA

Csaroda és Tákos templomcsodái, csónakos temető, túristvándi vízimalom, szatmári szilva finomságokkal fűszerezve

2021. július 24. (szombat)  – garantált indulással

Hazánk legkeletibb megyéjébe, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe hívjuk Utasainkat, ahol felfedezzük Kelet-Magyarország rejtett kincseit: a „mezítlábas Notre Dame”-ot, a csónakos fejfás temetőt, egy működőképes vízimalmot, és felkeressük a magyar himnusz géniuszának, Kölcsey Ferenc emlékét.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
 • Csarodai “mosolygós szentek temploma” (románkori református templom)
 • Tákos “mezítlábas Notre Dame” helyi vezetéssel
 • Szatmárcseke csónakos temető – benne Kölcsey Ferenc síremléke
 • Túristvándi ipartörténeti szempontból egyedülálló 18. századi vízimalom
 • Lehetőség szatmári szilvából készült finomságok kóstolására 
 • Újszerű,  felsőkategóriás autóbusz 

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

13.500 Ft

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

13.900 Ft   

SZÉP Kártyával is fizethető:

 • A SZÉP-kártya elfogadóhelyeken 2021. december 31-ig bármilyen alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) egyenlege felhasználható bármely másik alszámlához tartozó szolgáltatás kifizetésére.
 • Az alapesetben 2021.05.31-én lejáró SZÉP kártya egyenleg visszavonásig, de legalább a vészhelyzet megszűnését követő 60. napig nem jár le.

-Magyar Közlöny –

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját,
 • audiós eszköz fülhallgatóval,

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

Ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő törzsutasaink által nem fizetendő, közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén, az irodában előzetesen fizetendő,

A nagyobb létszámú csoportjaink esetében 51-55 személyes buszokat alkalmazunk, és az egy háztartásból együtt utazók létszámától függően, korlátozott létszámban, 32-45 fővel lehet az utazáson részt venni. A kisebb létszámú csoportjaink esetében 20-24 személyes buszt alkalmazunk, amely esetén nem kerül sor a részvételi díj megemelésére.

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK

Biztosítás: Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 400 Ft/fő, 70 év alatt, amelynek díja előzetesen fizetendő,

Belépők: 

 • Tákos templom: 500 Ft
 • Csaroda templom: 500 Ft
 • Tiszacsécse Móricz Emlékház: 500 Ft
 • Túristvándi vízimalom: 500 Ft
 • Kenyérlángos: 900 Ft
 • Szatmári szilvából készült finomságok kóstolója: ár hamarosan

A megadott belépődíjak az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák. A díjak az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Reggeli indulásunkat követően végig utazunk az M3-as autópályán. Útközben megismerkedünk a séták során alkalmazott audiós eszköz használatával, melynek segítségével, a megfelelő védőtávolságot megtartva, séta közben kényelmesen hallgathatjuk meg idegenvezetőnk által megosztott érdekes történeteket, hasznos információkat.  

Először a beregi síkság egyik kis településén, Tákoson állunk meg. Itt megnézzük az 1766-ban épült „mezítlábas Notre Dame”-nak is nevezett, festett fakazettás mennyezetű református templomot. 

Csaroda a következő megálló, ahol a Bereg egyik jelképét, hazánk egyik legismertebb középkori műemlékét találjuk, a 13-14. század fordulóján épült késő román református templomot. A középkorból megmaradt több mint 700 éves falfestményeire utalva „mosolygós szentek templomá”-nak is szokták nevezni. 

Tovább a Tisza kanyarulatai mentén, a Tiszaháton fekvő Szatmárcsekén állunk meg. Hazánk egyik legkülönlegesebb temetője az itt található református csónakos fejfás temető. Páratlan látványt nyújt a közel hatszáz, embermagasságú, stilizált emberfejet, illetve csónakban fekvő embert szimbolizáló sötét fejfával benépesített sírkert. A temető legmagasabb pontján áll Kölcsey Ferenc fehér márványból készült síremléke. Kölcsey 1823-ban itt írta a Himnuszt, és a faluban hunyt el 1838-ben. 

Ezt követően Túristvándiban állunk meg. Itt található egy ipartörténeti szempontból egyedülálló, 18. század végén épült vízimalom, mely a Felső-Tisza vidék büszkesége. Népi stílusban épült szerkezetével, három alulcsapós vízikerekével egész Közép-Európában ritkaságszámba megy. A teteje fazsindellyel fedett, két tornya van, déli oldalán vannak a kerekek és a duzzasztó zsilip. Kívülről három erkély díszíti, melyekről elbűvölő a panoráma a kis Túr folyóra és a környékre. A malom szerkezete még ma is alkalmas őrlésre, melyet – ha megfelelő a vízhozam – csoportoknak be is indítanak. 

Egész napos kirándulásunk záróakkordjaként a régió szimbólumaként is ismert zamatos gyümölcsből, szatmári szilvából készült finomságokat lesz lehetőségünk megkóstolni egy helyi termelőnél. 

Ezután már hazafelé indulunk és remélhetően egy szép nap emlékével, a késő esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Egész napos kirándulásunk záróakkordjaként a régió szimbólumaként is ismert zamatos gyümölcsből, szatmári szilvából készült finomságokat lesz lehetőségünk megkóstolni egy helyi termelőnél. 

Ezután már hazafelé indulunk és remélhetően egy szép nap emlékével, a késő esti órákban érkezünk vissza Budapestre

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Útjaink során audiós eszközt használunk annak érdekében, hogy idegenvezetőink, kényelmesen, a séták közben is részletes tájékoztatást tudjanak adni a vendégeinknek. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, hogy az audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén fizetendő 17.000 Ft/kötbér díját.

Felszállási lehetőségek induláskor Budapesten: 

 • 6:00 Batthyány tér (Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl) – minimum 6 fő előzetes jelentkezése esetén tud a buszunk megállni
 • 6:15 Nyugati tér (Nyugati Pályaudvar melletti parkoló)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínekre.

Vidéki felszállási lehetőségek ezen az úton: 

 • Szilas Pihenőhely, M3 autópálya, Shell benzinkút, 12 km,
 • Kerekharaszti Pihenőhely, M3 autópálya, MOL benzinkút, 51 km,
 • Rekettyés Pihenőhely, M3 autópálya, MOL benzinkút, 106. km,
 • Geleji Pihenőhely, M3 autópálya, Shell benzinkút, 142 km.

Érkezés: a késő esti órákban, 22.30-23:00 óra körül