PÉCS – MEDITERRÁN HANGULATBAN IDEHAZA

SZÉKESEGYHÁZ, DZSÁMI, ÓKERESZTÉNY SÍRKAMRÁK

LÁTOGATÁSI LEHETŐSÉG A ZSOLNAY NEGYEDBE

2021. augusztus 28., szombat

Élményekben gazdag egynapos kirándulásra invitáljuk törzsutasainkat és leendő útitársainkat a mediterrán hangulatú Pécs városába. Sétáink során felkeressük a több mint kétezer éves történelemmel rendelkező, műemlékekben gazdag város legkiemelkedőbb látványosságait.  Megtekintjük hazánk egyik legszebb székesegyházát, a pécsi dómot, felkeressük az UNESCO világörökségi listán szereplő ókeresztény sírépítményeket, fakultatív program keretében sétálunk a Zsolnay Negyedben, és helyi tárlatvezetéssel tekinthetjük meg a több mint 700 darab Zsolnay remekműből álló Gyugyi gyűjteményt.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
 • az audiós eszköz segítségével séta közben is kényelmesen, a megfelelő távolságot tartva hallgathatjuk idegenvezetőnket
 • pécsi városnézés
 • Szent Péter és Szent Pál Székesegyház vezetéssel
 • Ókeresztény sírépítmények világörökségi helyszín helyi tárlatvezetéssel
 • Zsolnay Kulturális Negyed fakultatív séta és a Gyugyi Gyűjtemény helyi tárlatvezetéssel

Felnőtt törzsutas részvételi díj: 9.900 Ft/fő, min. 20 fő (teljesen árú jegy) esetén, 20 fő alatt 13.900 Ft

Felnőtt újutas részvételi díj: 10.500 Ft/fő, min. 20 fő (teljesen árú jegy) esetén, 20 fő alatt 14.500 Ft

Nyugdíjas törzsutas részvételi díj: 6.900 Ft/fő min. 10 fő esetén

 

Nyugdíjas újutas részvételi díj: 7.500 Ft/fő min. 10 fő esetén

SZÉP Kártyával is fizethető:

 • A SZÉP-kártya elfogadóhelyeken 2021. december 31-ig bármilyen alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) egyenlege felhasználható bármely másik alszámlához tartozó szolgáltatás kifizetésére.
 • Az alapesetben 2021.05.31-én lejáró SZÉP kártya egyenleg visszavonásig, de legalább a vészhelyzet megszűnését követő 60. napig nem jár le.

A részvételi díj tartalmazza:

 • az utazást a MÁV menetrend szerint közlekedő járatával,
 • a vasútállomási transzfereket bérelt busszal vagy taxival,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.

Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:  

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 400 Ft/fő,
 • Dzsámi helyi vezetéssel: F: 900 Ft/fő; Ny, D: 1.300 Ft/fő; 6 éves korig ingyenes – minimum 10 fő esetén, vagy egyénileg,
 • Szent Péter és Szent Pál Székesegyház vezetéssel: F: 900 Ft/fő; Ny, D: 1.300 Ft/fő; 6 éves korig ingyenes – minimum 10 fő esetén, vagy egyénileg,
 • Ókeresztény sírépítmények világörökségi helyszín helyi tárlatvezetéssel: F: 300 Ft/fő; Ny, D: 1.500 Ft/fő, 6 éves korig 400 Ft/fő, legalább 10 fős létszám esetén – minimum 10 fő esetén, vagy egyénileg,
 • Zsolnay Kulturális Negyed fakultatív séta és a Gyugyi Gyűjtemény helyi tárlatvezetéssel: F: 500 Ft/fő; Ny, D: 3.000 Ft/fő – minimum 10 fő esetén, vagy egyénileg,

A díjak tartalmazzák a transzfer díját a belvárosból, a Zsolnay negyed megtekintését idegenvezető kíséretében, a belépődíjat és a tárlatvezetést, az idegenvezető belépődíjának arányos részét is. A díjak az út során az idegenvezetőnek Ft-ban fizetendők, amelyek összege időközben változhat.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Reggeli találkozásunkat és vonatindulásunkat követően a délelőtti órákban érkezünk meg a Mecsek valamint Baranya megye fővárosába, Pécsre. A vasútállomásról – az érdeklődők létszámának megfelelően – bérelt járműveinkkel érkezünk meg az óvárosba. Idegenvezetőnkkel egy belvárosi sétára indulunk, közben megismerkedünk a város színes történelmével, legendás lakóival. Városnézősétánkat a Széchenyi téren kezdjük. Itt található a Pécs-Belvárosi Templom, amely egykor Gázi Kászim Pasa Dzsámija volt és a szebb napokat is megélt híres, szecessziós Nádor Szálló. A tér egy távolabbi szegletében felkeressük Pécs városának ikonikus Zsolnay Vilmos emlékkútját, amelynek eozinmázas vízköpői Stróbl Alajos bikafejes „Attila serlegét” idézik, melyet a nagyszentmiklósi kincslelet bikafejes kancsóinak formája ihletett. Végigjárjuk a város hangulatos sétáló utcáját, a Király utcát, érintve a szecessziós hangulatú Palatinus Hotelt, a 18. században épült Dominikánus házat és a Pécsi Nemzeti Színház épületét. 

Közös sétánkat követően szabadidőnkben egyénileg költhetjük el ebédünket valamely kellemes helyi étteremben.

Ebédidőnket követően átsétálunk a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházhoz, amelyet idegenvezetőnk kalauzolása mellett belül is megcsodálunk. A dóm legrégebben épült része az altemplom, melynek első köveit a 4. század végén rakták le, majd a 8-9. században kibővítették. Szent István király idejében építették fölé mai szentélyt, ezzel elnyerve mai funkcióját. Valószínűleg ebből a korból származik a két keleti torony is, a másik két tornyot a középkorban építették hozzá, később megépültek a mellékhajók és a kápolnák is. Az 6101 síppal rendelkező orgona áll, az egykori pécsi Angster Orgonagyár alkotása. A Jézus Szíve és a Corpus Christi kápolnát Lotz Károly falfestményei díszítik, míg a Mária és a Szent Mór kápolnákban Székely Bertalan világhírű faliképei láthatók. A 12. századi altemplomban pedig Janus Pannonius pécsi püspök és humanista sírhelyét találjuk, akinek tiszteletére itt szobrot is állítottak az újratemetése alkalmából. A dóm által nyújtott történelmi, építészeti és művészeti élményeken túl, találhatunk néhány percet arra is, hogy a hely szellemének megfelelően, elcsendesítsük lelkünket.

A Dóm felfedezése után együtt kereshetjük fel az ókeresztény sírépítményeket vagy ismét egyénileg tölthetjük el szabadidőnket. Pécs város római kori elődje, Sopianae késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. A feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan szemlélteti a Római Birodalom korakeresztény temetkezési építészetét és művészetét. A több száz téglasír, több tucat kőből és téglából épített kisebb sírkamra, valamint temetői épületek egy része festett, belső terük bibliai jelenetekkel és szimbólumokkal díszített, melyek jelentéséről is sokat megtudhatunk a szakavatott tárlatvezetés során.

Azok számára, akik szabadidejük egy részében szívesen megismerkednének Pécs városának híres iparművészeti termékével, a Zsolnay kerámiával, fakultatív sétát kínálunk a Zsolnay Kulturális Negyedben. Az érdeklődők létszámának megfelelően előre lefoglalt járműveinkkel Zsolnay negyedhez. Idegenvezetőnk segítségével ismerkedünk meg az itt található épületetekkel, a Zsolnay család regénybe illő, sikerekben gazdag történetével és a különleges eozin máz titkával. Ezután szakvezetéssel tekinthetjük meg a negyed ékkövét, a Gyugyi-gyűjteményt, ahol több mint 700 darabból álló páratlan szépségű műtárgyat csodálhatunk meg, amelyek mindegyike a Zsolnay gyár aranykorában,1870-es évektől az 1910-es évek végéig tartó időszakban készült, amelyen belül a műtárgyak keletkezése három jelentős korszakra oszthatók, a historizmus, a millennium és a szecesszió idejére.

A Zsolnay negyed meglátogatását követően, illetve a szabadidő végeztével, elbúcsúzva Pécs városától, foglalt járműveink segítségével térünk vissza a vasútállomásra. A kora esti órákban indul a vonatunk a Keleti Pályaudvarra, ahová az esti órákban érkezünk meg.

Covid-intézkedések és tudnivalók: A jelenlegi járványügyi intézkedéseknek megfelelően a vomatos és hajós útjainkon való részvételhez nem szükséges a védettségi igazolvány megléte.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Útjaink során audiós eszközt használunk annak érdekében, hogy idegenvezetőink, kényelmesen, a séták közben is részletes tájékoztatást tudjanak adni a vendégeinknek. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, hogy az audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén fizetendő 17.000 Ft/kötbér díját. 

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA

2021. augusztus 28., szombat

Találkozás: Keleti pályaudvari jegypénztár előtt, 5:25-kor

Az idegenvezető átadja a menetjegeket és az audiós eszközt

Indulás: Keleti pályaudvar, 5:45-kor

Kérjük, hogy legkésőbb 20 perccel az indulási időpont előtt érkezzen meg a helyszínre.

Érkezés: az késő esti órákban, 21:05-kor.