ÉLMÉNYKIRÁNDULÁS TOKAJ-HEGYALJÁN

tiszadobi Andrássy kastély, Helia D herbakastély látogatás, 

erdőhorváti perec és balzsamecet különlegességek kóstolása, mézes élmények 

2024. szeptember 28., szombat

Ez alkalommal egy egynapos élményutazásra invitáljuk Vendégeinket Tokaj-Zemplén hegyvidékre, mely során számos a hölgyeknek különösen érdekes, bájos programon vehetnek részt. Helyi vezetéssel látogatjuk meg hazánk egyik legromantikusabb kastélyát, a tiszadobi Andrássy kastélyt. Hegyalján termelt édes gyümölcsökből készült különleges balzsameceteket kóstolunk. Megismerhetjük az erdőhorváti perecsütőasszonyok életét, közben perecet kóstolhatunk.
Gyógynövények csodálatos világával és a kozmetikumok alapanyagaival ismerkedünk a nagy múltú, magyar kozmetikai márka, a Helia D által üzemeltett tolcsvai Herba-kastélyban. Látogatást teszünk 2023 legszebb magyarországi állattenyésztő birtokán, ahol Molnár „Mézes” Gergő Méhészetében és Mézmúzeumában avatnak be minket a méhek és a méhkirálynők titokzatos életvitelébe.

AZ ÚT LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI:

 • Hazánk egyik legromantikusabb kastélyának, a tiszadobi Andrássy kastélynak a megtekintése
 • Szépségápoláshoz és női kozmetikai termékekben használt gyógynövények, hatóanyagok megismerése a híres hazai márka, a Helia D által üzemeltetett herbakastélyban
 • Megismerhetjük a hegyaljai terület sajátos női foglalkozás, az erdőhorváti perec sütés titkait, perec kóstolási lehetőség
 • A gyümölcstermesztésben elsőrangú adottságokkal rendelkező területértékes gasztronómiai termékének, a balzsamecetnek számos különleges fajtájának megkóstolása
 • Hazánk egyik kiváló méhészének, Molnár Mézes Gergő birtokának és méhészeti múzeumának meglátogatása, magas minőségű méhészeti termékek vásárlási lehetősége
 • A csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész és kedves idegenvezető kíséri

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

22.400 Ft/fő

RÉSZVÉTELI DÍJ: 

23.200 Ft/fő

SZÉP Kártyával is fizethető az utazás részvételi díja!

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható  autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját,
 

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

Ügyfél regisztrációs díj: 3.000 Ft/fő, – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén), amely az utazási irodának előre fizetendő.

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:  

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 450 Ft/fő
 • Tiszadobi Andrássy kastély és park kombinált belépő vezetéssel: Felnőtt: 4.000 Ft; Kedvezményes (6-18. év közötti fiatal diákigazolvánnyal, 62-70 év között, minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő): 2.000 Ft; Ingyenes ( 6 év alatt, 70 év felett, pedagógus igazolvánnyal)
 • Acetánia Ecetmúzeum vezetéssel és kóstolóval: 1.800 Ft/fő, 9 féle ecet kóstolása: Nemesecet, Aszú balzsamecet, Csipkebogyó balzsamecet, Birsalma balzsamecet, Gránátalma balzsamecet, Meggy-menta balzsamecet, Körte-levendula balzsamecet, Áfonya-ibolya balzsamecet, Alma-fahéj balzsamecet,
 • Helia D herbakastély (Dessewffy kastély) látogatása vezetéssel: F: 2.000 Ft/fő; D, NY: 1.300 Ft/fő; Pedagógus: 1.600 Ft/fő
 • Mézes Gergő Méhészet és Mézmúzeum látogatás vezetéssel, ajándék mini mézzel: 1.800 Ft/fő.

A belépődíjak az esetleges foglalási és parkolási díjakat és az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák. A díjak az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Kora reggeli indulásunkat követően elsőként Tiszadobra utazunk, ahol a historizáló építészet egyik legimpozánsabb alkotását, hazánk egyik legromantikusabb főúri családi fészkét, az idősebb gróf Andrássy Gyula elképzelései alapján épül kastélyt keressük fel. Vezetett sétánkon megismerhetjük az Andrássy család mindennapjait, bemutatják a kastély hangulatos, korhű enteriőrjét, korabeli bútorokkal, berendezési tárgyakkal. Különleges látványosság a budapesti Andrássy palotából idetelepített szecessziós stílusú ebédlő, melyet Rippl-Rónai József tervezett, Róth Miksa fantasztikus üvegablakaival. A kastély ősfás parkjával, francia stílusú sövénylabirintusaival kívülről is lenyűgöző látványt nyújt az idelátogató vendégek számára. A település természeti környezetét vízrajza határozza meg.

Egyedülálló sokszínűséggel folyók és holtágak mentén ártéri és galéria erdők váltakoznak a környéken. Kastélylátogatásunkat követően utunkat folytatva a kanyargó Tisza mentén egy különleges gasztronómiai élményprogram vár ránk. Az Aecetánia Ecetmúzeumot keressük fel. A Bor és Gyümölcsecet gyártók Egyesülete által életre hívott kiállítás keretén belül ismerkedünk a táj nagyon ősi ecetkészítési hagyományaival, a bor és gyümölcsecetek alapanyagainak sokszínűségével és alkalmazási lehetőségeinek gazdagságával. Természetesen a látogatást kóstolás teszi teljessé, mely során számos különleges balzsamecet fajtát mi magunk is megízlelhetünk. Megízlelhetünk többek között aszú szőlőből, a csipkebogyóból, birsalmából, gránátalmából, az áfonyából és ibolyából készült balzsamecetet is.
Buszra szállunk és a tokaj-hegyaljai borvidék lankái között haladva Tolcsvára utazunk, melynek jelentőségét a világhírű hegyaljai bor, és a szinte érintetlen természeti szépség jelenti. Az egykori és jelenlegi szőlősgazdák kastélyai és kúriái után kapta a település „a kastélyok városa” elnevezést. Úticélunk ezúttal a Dessewffy család 17. században épült egykori kastélya, amelyet a híres magyar kozmetikai márka, a Hélia-D varázsolt újjá 2015-ben. Helyi vezetéssel ismerkedünk a Dessewffy-család és a kastély történetével, és megtekintjük a magyar kozmetikaipar történetét bemutató szépségtörténeti kiállítást. A kiállítás végén felkereshetjük a kastély hangulatos kávézó-borozóját, ahol a kávé és bor választék mellett igazi erdőhorváti perec kóstolására is lesz lehetőségünk.
Napunk zárásaként hazánk egyik legkedvesebb családi birtokán, Molnár „Mézes” Gergő Méhészeténél teszünk látogatást, mely 2023-ban elnyerte a Magyarország legszebb állattenyésztő birtoka címet. Molnár Gergő kezdetben a betevő falatért kezdett mézet árulni a vizsolyi templom bejáratánál vasárnaponként. Kitartó munkájának, szakmai elhivatottságának eredményeként mára egy éves szinten 15-20 tonna mézet előállító, közel 300 méhcsaládból álló méhészet büszke tulajdonosa.
Látogatásunk alkalmával a méhészet munkatársainak kalauzolásával, jó idő esetén a kaptárak megtekintésével testközelből nyerünk bepillantást a méhek csodálatosan szervezett világába. Beavatnak minket a méhanya nevelés rejtelmeibe, az egyedi ízesítésű mézek készítésének titkába. A Gergőék által létrehozott Mézmúzeumot megtekintve ízes kitekintést teszünk a múltba és megismerhetjük, hogyan dolgoztak a régi idők méhészei. Látogatásunk végén lehetőségünk lesz a méhészet egészséges kincsekkel teli boltjában is vásárolgatni.
A késő délutáni órákban élményekkel telve indulunk hazafele. Budapestre a kora esti órákban érkezünk.

INDULÁS: 2024. szeptember 28. (szombat)

Felszállási lehetőségek induláskor Budapesten: 

 • 6:15 Batthyány tér 1. (a villamos pálya melletti buszöböl
 • 6:30 Nyugati pályaudvar (pályaudvar melletti parkoló)

 Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Szilas Pihenőhely, M3 autópálya, Shell benzinkút, 12 km,
 • Kerekharaszti Pihenőhely, M3 autópálya, MOL benzinkút, 51 km,
 • Rekettyés Pihenőhely, M3 autópálya, MOL benzinkút, 106. km.

A felszállási lehetőség időpontjáról irodánkban érdeklődjön.

Érkezés: a késő esti órákban, 20 óra körül.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.