ŐRSÉGI ESSZENCIA A TÖKFESZTIVÁL IDEJÉN

tökfesztivál, skanzen, tökmagolaj porta, fazekasház vagy Árpád-kori rotunda templom és fénytemplom

2022. szeptember 17. (szombat)

Az Őrségbe, hazánk egyik legtisztább lelkületű vidékére invitáljuk utasainkat egy élménydús vasárnapi kirándulás alkalmával. Völgyhátról dombhátra haladva, apró szeres települések, tájba simuló épületek, fazsindelyes haranglábak, varázslatos erdők között utazva fedezzük fel ezt a felemelő atmoszférájú vidéket. Programunk során felkeressük a szalafői skanzent, a Bata portát és őrségi specialitásokat és egy autentikus őrségi ebédet is elkölthetünk, ahogy az őriszentpéteri olajtök fesztivál programjaiba is betekintést nyerhetünk az elmaradhatatlan tökből készült finomságok kóstolása és beszerzése mellett. A nap folyamán megtekintjük még a kuriózumnak tekinthető veleméri fénytemplomot és a nagytótlaki rotundát vagy a magyarszombatfai fazekasházat.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI:

 • A csoportot az Őrségben nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri,
 • Helyi vezető kíséretében tekintjük meg a régió archaikus településszerkezetét és népi építészetét máig őrző Őrségi Népi Műemlékegyüttest
 • Felkeressük a térség egyik legnívósabb tökmagolajütő portáját, amelynek terméke az Őrség zöld aranya elnevezésű ország tortájának is alapanyaga
 • Őriszentpéteri olajtök fesztivál kedves programokkal, tökből készült ételekkel, finomságokkal
 • Helyi vezetéssel tekinthetjük meg a régióban híres gerencsér mesterséget számos érdekes edényen, eszközön át bemutató Fazekasházat Magyarszombatfán
 • Felkereshetjük a nagytótlak fantasztikus secco díszítéssel ellátott Árpád-kori rotundáját, amelyet helyi vezetéssel tekinthetünk meg
 • Helyi vezetéssel tekintjük meg a veleméri fénytemplomot (Szentháromság-templomot), amelyben különös rend szerint jár körbe a fény az év során
 • Fakultatív ebéd keretében lehetőségünk lesz megkóstolni a híres őrségi dödöllét is

Törzsutas részvételi díj: 16.900 Ft/fő

Új utas részvételi díj: 17.500 Ft/fő

A részvételi díjak minimum 22 fő esetén értendők.

SZÉP Kártyával is fizethető (amennyiben a nagytótlaki templomot nem kívánják megnézni)

SZÉP Kártyával is fizethető:

A SZÉP-kártya elfogadóhelyeken 2022. december 31-ig bármilyen alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) egyenlege felhasználható bármely másik alszámlához tartozó szolgáltatás kifizetésére.

Az alapesetben 2021.05.31-én lejáró SZÉP kártya egyenleg visszavonásig, de legalább a vészhelyzet megszűnését követő 60. napig nem jár le, jelenleg 2022. augusztus 30-án.

-Magyar Közlöny-

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás Setra vagy Mercedes 36-39 személyes autóbusszal, kisebb csoport esetén 22+2 személyes Mercedes autóbusszal,
 • parkolási díjakat,
 • a szervezési díjat.

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

 • ügyfél regisztrációs díj: 2.500 Ft/fő, – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:  

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 400 Ft/fő, határátlépés esetén 600 Ft/fő, amely az irodának előre fizetendő,
 • Szalafő skanzen látogatás helyi vezetéssel: F: 1.300 Ft/fő; D, NY: 900 Ft/fő,
 • Magyarszombatfa Fazekasház helyi vezetéssel: F: 600 Ft/fő; D, NY: 400 Ft/fő,
 • Veleméri Szentháromság-templom helyi vezetéssel: 600 Ft/fő,
 • szalafői fakultatív ebéd: 3.500-4.000 Ft/fő.
 • Nagytótlaki Árpád-kori rotunda templom: 3 €/fő.

A megadott belépődíjak az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák. A díjak az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Kora reggel indulunk Budapestről. Őrségi programunk első állomása a régió legtöbb népi értékét őrző, faluképi szempontból is védett Szalafő.  Elsőként megtekintjük az itteniek hűtve tárolási módszerét bemutató jégvermét, majd ennek közelében Szalafő különleges Életfa szobrát. Ez a mintegy 8 méter magas, hét ággal bíró, faragott fa számos apró, vésett motívummal van díszítve, amik az itteniek békés életmódjára és az Őrség más népi kincseire utalnak. Idegenvezetőnk segítségével megismerjük az életfa szimbólumainak jelentéstartalmát is. 

Ezt követően a falu legfőbb nevezetességét a “Kiemelt Nemzeti Értékké” nyilvánított Őrségi Népi Műemlékegyüttest tekintjük meg helyi vezetéssel. Ez a skanzen a többszázadnyi hagyományokat őrző szeres településszerkezet és hagyományos népi építészet bemutatására jött létre. Három 1700-as évekbeli állapotot tükröző, eredeti környezetükben megőrzött, korhű berendezéssel ellátott porta épületeinek megtekintésével pillanthatunk bele az Őrség lakóinak egyszerű, de békés és praktikus népi világba. A vezetett séta során látunk jellegzetes őrségi lakóépületegyüttest ún. kerített házat, kástut (emeletes éléskamrát), tókát és helyes itteni háziállatokat is.

A vezetés végén a skanzen fogadó épületében színvonalas kézműves boltban vásárolhatunk helyi mesterek által készített alkotásokat.  A skanzen vendéglátó egységében pedig fakultatív ebédet ajánlunk, benne a méltán híres őrségi dödöllével és a hasonlóan híres őrségi rétessel

Utunkat folytatva Szalafő egyik híres tökmagolaj ütő portáját keressük fel, ahol lesz lehetőségünk vásárolni a magas minőségű „folyékony zöld aranyból”is.

Utazásunk következő állomása Őriszentpéter, ahol az őrségi táj zöld aranyát, a tökmagolajat adó olajtök fesztiválját tartják ilyenkor. A fesztivál idején kedves programokkal, gasztronómiai finomságokkal és a hely szelleméhez hűen nagy vendégszeretettel várják ilyenkor a helyiek az ide érkezőket. A fesztiválon kóstolhatunk tökből készült ételeket, ismerkedhetünk hagyományos technikákkal, megtudhatjuk, hogyan készül az igazi, magas minőségéről és tiszta, sötétzöld színéről híres őrségi tökmagolaj.

Ezt követően felkereshetjük a szlovén-magyar határon átkelve Nagytótlak Árpád-kori rotundáját. A 13. században Szent Miklós tiszteletére emelt körtemplom különlegessége, hogy falfelületeinek előbb secco, később freskófestés díszítése jelentős mértékben fennmaradt. Akik szívesebben maradnak mindvégig magyarországi területen, illetve SZÉP-kártyával fizettek, azok Magyarszombatfán tölthetik szabadidejüket, az őrségi fazekasok központjába. Az Őrség területének földje nagyon gazdag jó minőségű agyagban, mely kíváló alapanyagot biztosított az ittenieknek ahhoz, hogy virágzó fazekasság jöhessen itt létre. A magyarszombatfai Fazekasházban ezzel a már több mint 700 éves gazdag fazekas kultúrával és mesterséggel, vagy ahogy az itteniek hívják a gerencsérséggel ismerkedünk meg. Helyi keramikus művész vezetővel betekintést nyerhetnek az itteni agyag feldolgozásába, az itt különleges módon bal lábbal hajtott korong működésébe, megismerkedünk az itt használt festékekkel és az itt készült tipikus agyagedények típusaival, sőt még egy korabeli mosógépet is láthatunk.

A rotunda meglátogatását és a Magyarszombatfára történő visszatérést követően utolsó állomásaként Magyarország egyik legjelentősebb román stílusú műemlékét a veleméri Szentháromság-templomot keressük fel. A kora gótikus templom belső falait díszítő freskók hazánk legteljesebb, épségben fennmaradt középkori falfestményei, melyek a magyar földön egyedüliként Aquila János alkotásai. A műemlék esztétikai élményén túl a fény is különleges hatással van a betérőre. Megfigyelték, hogy a téli napfordulón besütő nap a Madonna ölében látható gyermek Jézust világítja meg. A nyári napforduló idején az első fény a Madonna köpenye alatt bújó bűnösöket világítja meg – jelezve, hogy számukra is van kegyelem. Napéjegyenlőség idején az utolsó sugarak egyszerre világítják meg Szent Lászlót és a megfeszített Krisztust. Mindezek után érthető, hogy a műemléki épület miért viseli a fény temploma elnevezést is, hiszen díszítése a fény útját követi.

Élményekkel telve, lélekben is feltöltődve indulunk vissza Budapestre, ahová az esti órákban érkezünk vissza.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Megjegyzés – határátlépés: amennyiben valamilyen törvényi szabályozás nem tenné lehetővé a határátlépést az utazás időpontjában, úgy a nagytótlaki templom helyett a híres pankaszi haranglábát tekintjük meg.

Szép kártyával való fizetés abban az esetben lehetséges, amennyiben nem történik határátlépés, azaz nem kívánják megnézni a szlovén területre eső nagytótlaki templomot.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA: 2022. szeptember 17., szombat

Felszállási lehetőségek induláskor Budapesten:

 • 5:30 Nyugati tér (Nyugati pályaudvar melletti parkolóban)
 • 5:45 Batthyány tér (a Vásárcsarnok előtti buszmegállóban)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

 

Vidéki felszállási lehetőségek ezen az úton:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km
 • Székesfehérvár, Albapark pihenő, M7 autópálya, Shell benzinkút, 60 km
 • Balatonlelle, MOL benzinkút, M7 autópálya,

 A felszállási lehetőség időpontjáról irodánkban érdeklődjön.

 

Érkezés: a késő esti órákban, 22:30 körül.

Örömmel várjuk jelentkezésüket!