NÉPI KINCSEK, ŐSI MESTERSÉGEK, ZSENIÁLIS VILÁGHÁBORÚS KIÁLLÍTÁS

Egy nap a Szentendrei Skanzenben egésznapos szakszerű idegenvezetéssel

2021. június 27., vasárnap

Fedezzük fel egy nap alatt Magyarországot! Töltsünk el egy élményekben igen gazdag napot az Európa TOP 5 legszínvonalasabb szabadtéri néprajzi múzeuma közé tartozó, az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően számtalan érzékszervre ható élményeket kínáló Szentendrei Skanzenben. A kirándulás során megtekinthetjük a tavalyi évben megnyílt Trianon 100 emlékévhez kapcsolódó, az első világháború hátországának és lövészárkokban lévőinek mindennapjai életét bemutató zseniális interaktív kiállítást is! Időtöltésünket a Pannoniás nívós idegenvezetés teszi igazán teljessé!

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI:

 • Nívós, egész napos idegenvezetés – a Pannonia Travel saját idegenvezetőjével, aki rendelkezik Skanzen területén idegenvezetéshez szükséges vizsgákkal, szakértelemmel, helyismerettel egyaránt és aki a Skanzen élménypontjait jól ismerve a legérdekesebb helyszínekhez tudja elkalauzolni a csoportot a rendelkezésre álló idő alatt,
 • Az Alföld, Kisalföld, Nyugat-Dunántúl, Felső-Tiszavidék és a Felföld településeinek tárgykultúrájának, népi építészetének, lakáskultúrájának, településszerkezetének, népművészetének felfedezése egy nap alatt,
 • A tavaly megnyílt „Amikor minden más lett – Élet a nagy háború alatt és után” című interaktív kiállítás megtekintése idegenvezetéssel, mely során abba nyerhetünk betekintést, hogy miképpen változott meg a hátország élete az I. világháború ideje alatt,
 • Több interakítv élménypont meglátogatása: erdőhorváti perec kóstolás, falusi iskolalátogatás, betekintés egy boszorkánykonyhába, kóstolás a skanzen területén gyűjtött gyömölcsökből, növényekből helyben készült finomságból stb.,
 • Utazás az Európa leghosszabb normál nyomtávú múzeumi sínpályáján közlekedő Skanzen Vonaton.

Törzsutas részvételi díj: 5.900 Ft/fő

Egyéni utazással: 4.500 Ft/fő

Új utas részvételi díj: 6.300 Ft/fő

Egyéni utazással: 4.900 Ft/fő

A részvételi díjak minimum 10 fő esetén értendők. Alacsonyabb létszám esetén a díj arányosan változhat.

SZÉP Kártyával is fizethető:

 • A SZÉP-kártya elfogadóhelyeken 2021. december 31-ig bármilyen alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) egyenlege felhasználható bármely másik alszámlához tartozó szolgáltatás kifizetésére.
 • Az alapesetben 2021.05.31-én lejáró SZÉP kártya egyenleg visszavonásig, de legalább a vészhelyzet megszűnését követő 60. napig nem jár le.

-Magyar Közlöny-

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autós transzfer díját oda és vissza a Szentendrei HÉV állomás és a Skanzen között a program elején és végén,
 • az egésznapos magyar nyelvű idegenvezetést a Skanzen területén erre jogosult idegenvezetővel,
 • audiós eszközt fülhallgatóval. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, az eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén, a 17.000 Ft-os kötbér megfizetését.
 • a szervezést.

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

Ügyfél regisztrációs díj: 2.000 Ft/fő, – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:  

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 400 Ft/fő, amely az irodának előre fizetendő,
 • SKANZEN BELÉPŐJEGY ÉS VONATJEGY: F: 2500 Ft, Ny/D: 1500 Ft,

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

A Szentendrei HÉV állomáson történő találkozásunkat követően szervezett transzferautókkal utazunk a Szentendrei Skanzen bejáratához, ahol találkozunk azon utasainkkal, akik saját személy-gépkocsisaikkal érkeztek a Múzeumhoz. Ezt követően idegenvezetőnk segítségével el is indulunk, hogy közösen felfedezzük a Szentendrei Skanzen legérdekesebb részeit.

A Skanzenben az egyes múzeumi egységek közötti közlekedéshez a Skanzen vonatát, a 21300 kg-os Frigyláda névre hallgató BCmot 422-es vonatot vesszük majd igénybe, hogy a Múzeum minél nagyobb területét tudjuk megismerni majd egy nap alatt.

A Skanzen 60 hektárnyi területén több mint 300 épület, több ezer kiállítási tárgy, számos interaktív helyszín vár minket, hogy rajtuk keresztül megismerhessük a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakban.

Az itt látható házak egytől egyig vagy az eredeti épületek, melyeket a Skanzen munkatársai nagy gondossággal telepítettek át, vagy az eredeti épületek tűpontos másolatai. A házak áttelepítése, újbóli megépítése során nem csak a falazat építési módja, a tetőzet alapanyaga, a fűtő és melegítő berendezés került gondosan megőrzésre, de a házak és melléképületek az adott tájegységre jellemző településszerkezetnek megfelelő elrendezésben kerültek felállításra. Épp ezért itt egy nap alatt sétálhatunk akár alföldi utcasoron, mezővárosi főtéren, észak-magyarországi patak menti faluban, nyugat-dunántúli szeres településen is.

Minden ház berendezése hűen tükrözi az adott tájegységre, a kiválasztott időpillanatban, az adott házban élők számának, vallásának, életszakaszának megfelelő lakáskultúráját. A lakóépületek mellett vallási, mezőgazdasági, népi ipari építményekkel is találkozhatunk. Láthatunk itt csónakos fejfás temetőt, evangélikus haranglábat, katolikus kápolnát, népi kálváriát és görögkatolikus templomot egyaránt. Megjelenik itt a századfordulós vidéki lakosság minden (társadalmi szintje és népcsoportja. Mezővárosi úri lakhelyeket éppúgy láthatunk majd, mint summások barlanglakását, zsidó kereskedő bérlakását, vándorszínésznő szobáját és alföldi paprikatermesztők tanyáját.

Népi mesterségek műhelyeibe betekintve, megtudhatjuk, hogy hogyan vasalta és díszítette a vásznakat a kékfestő, hogyan cserzette a bőrt a tímár, milyen extra orvosi feladatai voltak a kovácsnak és vajon hogyan működtette a molnár a vízi-, a szél- vagy a tiprómalmot.

A skanzenben számos aktív helyszín vár minket, ahol vagy hivatásos színészek elevenítik meg az adott tájegységen élők történelmének egy időszakát, vagy hagyományőrzők avatnak be minket népi mesterségek űzésének és népi finomságok készítésének kulisszatitkaiba. Megismerhetjük dédanyáink konyhatitkait, betekinthetünk a füvesasszony konyhájába, beülhetünk egy őrségi iskolapadba, erdőhorváti perecet kóstolhatunk vagy akár egy autentikus szatócsboltban is vásárolhatunk.

Skanzenbéli látogatásunk kiemelt része lesz az észak-magyarországi falu Magtárában megnyílt „Amikor minden más lett – Élet a nagy háború alatt és után” c. interaktív kiállítás megtekintése. A kiállítás során idegenvezetők kalauzolásával abba nyerhetünk betekintést, hogy miképpen változott meg a hátország élete az I. világháború ideje alatt: Hogyan főztek az asszonyok a „semmiből finomat”? Hogyan működött a cserekereskedelem, a jegyrendszer, a határmenti csempészet, a hadiposta? Mit volt célszerű a frontra küldött csomagokba tenni? Milyen sebesülésekkel és betegségekkel kellett a háború idején szembe nézni? Hogyan alakult át a munkamegosztás? Mivel töltötték az idejüket a katonák a lövészárkokban és milyen művészi alkotások születtek ott? Hogyan lehetett a veszteségeket feldolgozni?

Élménydús, egész napos kirándulásunk végén szervezett transzferautókkal utazunk vissza a Szentendrei HÉV állomásra, ahova 5 óra körül érkezünk vissza.

További fontos információ: A Skanzen területén üzemel több kisebb vendéglátóegység is, viszont ezek a bejárati épület közelében helyezkednek el, ahova a nap folyamán legfeljebb egyszer térünk vissza, így célszerű innivalóval és esetleg szendviccsel, harapnivalókkal készülni a napra. A nap folyamán sokat leszünk szabadtéren, ezért célszerű nap elleni védelmet biztosító fejfedőt hozni.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA

 1. június 27. (vasárnap)

Találkozás: 9:15 Szentendre HÉV állomás (a vágányok elején elhelyezett jegyértékesítő automaták előtt)

Visszaérkezés a Szentendre HÉV állomásra: a 17 óra körül.