KÖRUTAZÁS A KÁLI-MEDENCÉBEN

Liliomkert termelői piac, Hegyes-tű, Salföldi Major és balatoni fürdőzés vagy badacsonyi vacsora, borkóstolás

2021. augusztus 1. (vasárnap) 

A Balaton-felvidék egyik leghangulatosabb és látnivalókban leggazdagabb vidékére invitáljuk utasainkat egy egynapos, de igen tartalmas körutazásra. Utunk során felkeresünk egy geológiai különlegességet, őshonos állatokkal ismerkedünk, helyi termelők finomságait kóstolhatjuk meg egy közkedvelt piacon, szomjunkat oltjuk egy vízforrásánál. A nap hátralévő részét kedvünk szerint tölthetjük üdítő balatoni fürdőzéssel vagy hangulatos sétával, vacsorával, borkóstolással a Badacsonyi borvidék szőlőültetvénnyel teli, csodás panorámájú lankáin.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI:

 • a csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri,
 • a balatonudvari szív alakú sírok megtekintése,
 • bepillanthatunk egy 8 millió éves vulkán belsejébe a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen,
 • a Liliomkert Piacon kézműves portékákat vásárolhatunk, ízletes ételeket, italokat kóstolhatunk,
 • őshonos állatokkal ismerkedünk a Salföldi Majorban,
 • balatoni fürdőzés vagy szabadidő Badacsonyi borvidék lankáin,
 • újszerű, felsőkategóriás autóbusz.

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

11.990 Ft

RÉSZVÉTELI DÍJ: 

12.500 Ft

SZÉP Kártyával is fizethető:

 • A SZÉP-kártya elfogadóhelyeken 2021. december 31-ig bármilyen alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) egyenlege felhasználható bármely másik alszámlához tartozó szolgáltatás kifizetésére.
 • Az alapesetben 2021.05.31-én lejáró SZÉP kártya egyenleg visszavonásig, de legalább a vészhelyzet megszűnését követő 60. napig nem jár le.

-Magyar Közlöny-

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját
 • audiós eszköz fülhallgatóval

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

Ügyfél regisztrációs díj: 2.000 Ft/fő, – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)

A nagyobb létszámú csoportjaink esetében 51-55 személyes buszokat alkalmazunk, és az egy háztartásból együtt utazók létszámától függően, korlátozott létszámban, 32-45 fővel lehet az utazáson részt venni. A kisebb létszámú csoportjaink esetében 20-24 személyes buszt alkalmazunk, amely esetén nem kerül sor a részvételi díj megemelésére.

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:  

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 400 Ft/fő, amely az irodának előre fizetendő,
 • Salföldi Major: F: 1000 Ft/fő, D/NY: 800 Ft/fő, GY (3-14 év): 500 Ft/fő, 3 év alatt: ingyenes
 • Hegyestű Geológiai Bemutatóműhely:F: 1.200 Ft/fő, D/NY: 1000 Ft/fő, GY (3-14 év): 600 Ft/fő, 3 év alatt: ingyenes.

A megadott belépődíjak az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák. A díjak az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Reggeli indulásunkat követően elsőként, egy rövid fotószünetet tartva, megállunk a szív alakú sírköveiről ismert Balatonudvariban található műemlék temetőnél. Hogy ki és miért faragta “szív alakúra” a sírköveket, azt a mai napig rejtély övezi.

Ezt követően Balaton-felvidéki Nemzeti Park geológiai, természeti és néprajzi értékeivel ismerkedünk meg.  Elsőként Monoszlóra utazunk, ahol a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely található. A Káli-medence kapujának őre a 337 méter magas Hegyestű. Az egykor itt működő bazalt kőbánya lefejtette a bazalt kúp egy részét, így a visszamaradt bányafal felfedi számunkra egy nyolcmillió évvel ezelőtt működő vulkán belsejét. Ez a látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy. A vállalkozó kedvűek felmehetnek a bazaltkúp tetejére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a magyar tengerre és a Balaton-felvidékre. Egy panoráma térkép segítségével pedig azonosíthatjuk a környező hegyeket. Szabadtéri kőpark is található itt, melynek segítségével egy geológiai időutazáson is részt vehetünk.

Továbbutazva Káptalantóti településének messze földön híres, Liliomkert termelői piacát keressük fel, ahova csak üres gyomorral lehet érkezni! Képtelenség megállni, hogy ne kóstoljuk végig az ott árusító őstermelők portékáit. Házi készítésű pogácsák, lángosok, rétesek, sajtok, szalámik, badacsonyi termelői borok csábítják az éhező és szomjazó turistákat. Természetesen mindezekből otthonra is vásárolhatunk magunknak. De az étkek mellett kézműves és iparművészeti portékák is kínálják magukat.

Ezt követően a Salföldi Majorba látogatunk. A Káli-medence kapujában, a Nemzeti Park szívében helyezkedik el ez a major, jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékekkel. Egy működő gazdaság életét ismerhetjük meg, ahogy végig sétálunk a majorság főutcáján tájjelegű lakóházak között. Olyan őshonos álatokkal találkozhatunk, mint például a mangalica, bivaly, rackajuh, puli vagy az őshonos lófajtánk, a gidrán. A major fűszer- és gyógynövénykertjében illatos élmények részesei lehetünk. Megismerkedhetünk a gyógynövények, “csodafüvek” hatásaival, felhasználási módjaival. Külön találunk még szekér és kocsi kiállítást is, mely hagyományos eszközök segítségével a múlt használati tárgyait mutatja be.  A fogadóépületben pedig meg lehet kóstolni a vidék ízeit is. A gyerekeket állatsimogató és a tájba illeszkedő játszótér is várja.

A buszból még megtekintjük Salföld jellegzetes lakóházait és a település kőtengerét. 

Továbbutazva kisvártatva Kékkutat érintjük, ahol nem csak a Káli-medence legrégebbi, 18. században épített, eredetileg zsúpfedeles, szabadkéményes népi lakóházát találjuk, hanem itt vezetett a rómaiak útja Aquincum irányába, és a legenda szerint az itt feltörő savanyúvíz Theodóra bizánci császárné kedvenc itala volt. Így a kisközség az ásványvizével világhírű lett.

A nap hátralévő részét Badacsonyban töltjük. Kedvünk szerint fürdőzhetünk a Balatonban vagy hangulatos sétával, vacsorával, borkóstolással tölthetjük szabadidőnket a Badacsonyi borvidék szőlőültetvénnyel teli, csodás panorámájú lankáin.

Szürkületkor indulunk vissza, és a késő esti órákban érkezünk meg kiinduló állomásunkra.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Útjaink során audiós eszközt használunk annak érdekében, hogy idegenvezetőink, kényelmesen, a séták közben is részletes tájékoztatást tudjanak adni a vendégeinknek. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, hogy az audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén fizetendő 17.000 Ft/kötbér díját.

Felszállási lehetőségek induláskor Budapesten: 

 • 6:00 Nyugati tér (Nyugati pályaudvar melletti parkolóban)
 • 6:15 Batthyány tér (a Vásárcsarnok előtti buszmegállóban)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek ezen az úton: 

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km
 • Székesfehérvár, Albapark pihenő, M7 autópálya, Shell benzinkút, 60 km