A MATYÓK FÖLDJÉN ÉS A GYÖNYÖRŰ TISZA-TÓNÁL

Mezőkövesd és a Matyó Múzeum, Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón, tanösvény a Tisza-tó felszínén, fakultatív kirándulás kis hajóval a Tisza-tavon, fürdőzési lehetőség a tóban

2021. július 17. (szombat) – garantált indulással

Kulturális és természetközeli élményekben gazdag utazásra invitáljuk utasainkat. Elsőként a matyó népcsoport életmódjával, kultúrájával, népművészetével, népviseleté-vel ismerkedünk meg annak központi településén, Mezőkövesden. A nap hátralévő részén pedig a Tisza-tó élővilágát fedezzük fel minden szempontból. Felkeressük az élővilágot interaktívan bemutató Ökocentrumot, amelynek tetejéről fantasztikus kilátás nyílik a tóra. Fa pallókon át sétálunk végig a víz felszínére épített tanösvényen. Kishajóra szállunk, hogy a tó belsőbb területeinek világába is bepillanthassunk egy kellemes hajókirándulás keretében. A nap végén pedig lesz lehetőségünk a tó vizében megmártózni a poroszlói szabadstrandon.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
 • Látogatás a matyók népművészetét és életmódját bemutató Matyó Múzeum Mezőkövesden
 • Séta a skanzen jellegű Hadas városrészben Mezőkövesden
 • Interaktív kiállítások, akváriumok és helyi állatokat bemutató területek 2.600 négyzetméteren a Tisza-tavi Ökocentrumban Poroszlón
 • 1 órás hajókázás a Tisza-tavon (ökocentrum belépőben az ára)
 • Fürdőzési lehetőség a poroszlói szabadstrandon 
 • Újszerű, felsőkategóriás autóbusz.

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

9.900 Ft

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

10.500 Ft

A nagyobb létszámú csoportjaink esetében 51-55 személyes buszokat alkalmazunk, és az egy háztartásból együtt utazók létszámától függően, korlátozott létszámban, 32-45 fővel lehet az utazáson részt venni. A kisebb létszámú csoportjaink esetében 20-24 személyes buszt alkalmazunk, amely esetén nem kerül sor a részvételi díj megemelésére.

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

Ügyfél regisztrációs díj: 2.000 Ft/fő, – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)

SZÉP Kártyával is fizethető:

 • A SZÉP-kártya elfogadóhelyeken 2021. december 31-ig bármilyen alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) egyenlege felhasználható bármely másik alszámlához tartozó szolgáltatás kifizetésére.
 • Az alapesetben 2021.05.31-én lejáró SZÉP kártya egyenleg visszavonásig, de legalább a vészhelyzet megszűnését követő 60. napig nem jár le.

-Magyar Közlöny-

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját
 • audiós eszközt fülhallgatóval. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, az eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén, a 17.000 Ft-os kötbér megfizetését.

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:  

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 400 Ft/fő, amely az irodának előre fizetendő,
 • Matyó Múzeum: F: 800 HUF; NY, D: 400 HUF; 6 év alatt és 70 év felett ingyenes; 
 • Poroszlói Ökocentrum Belépő jegy (Kishajózás nélküli jegy): Kiállítás a főépületben az akváriumokkal + Szabadidőpark: F: 2.200 Ft; NY (62 év felett): 2.000 Ft; Gy,D (3-18 év): 2.000 Ft, Gy (3 év alatt): 100 Ft
 • Poroszlói Ökocentrum Belépő jegy (Kishajózással jegy): Kiállítás a főépületben az akváriumokkal + Szabadidőpark + 3D filmvetítés + kishajós kirándulás a Tisza-tavon: F: 3.600 Ft; NY (62 év felett): 3.200 Ft; Gy,D (3-18 év): 3.200 Ft, Gy (3 év alatt): 100 Ft

A megadott belépődíjak az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák. A díjak az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Reggeli indulásunkat követően elsőként Mezőkövesdre utazunk, ahol a matyó népcsoport történetével, kultúrájával, életmódjával és népviseletével ismerkedünk. Meglátogatjuk az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listáján szereplő, páratlan matyó népművészetet bemutató Matyó Múzeumot, majd sétát teszünk a skanzen jellegűen megmaradt különleges Hadas városrészben. Számos nagyszerű népművész alkot az itteni 150 éves parasztházakban berendezett műhelyében, köztük bútorfestő, mézeskalácsos, tűzzománc készítő.

Ezt követően a Tisza-tó partjához utazunk, ahol a nap nagyobbik részét töltjük. A Tisza-tó (más néven Kiskörei víztározó) Magyarország második legnagyobb tava a Balaton után és legnagyobb mesterséges tava a Tiszán, az Alföld északi részén. Gazdag hal-, madár és vízi növény világának köszönhetően amellett, hogy területének egy kiterjedt része Madárrezervátum, 1999 óta a Hortobágyi Nemzeti Park bemutató területeként az Unesco Világörökségnek is része. 

Itt a poroszlói Ökocentrum bemutatóhelyen ismerkedünk meg a Tisza-tó páratlan élővilágával. A felszálló madarat mintázó épület vendégfogadó és oktató központ is egyben, amely egy helyen gyűjti össze és tárja látogatói elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. Négyszintes látogatóközpontja 2.600 négyzetméteren várja az érdeklődőket, állandó kiállításai, 50 férőhelyes, háromdimenziós vetítőterme és hatalmas, több mint 1.000.000 liter össztérfogatú, édesvízi akváriuma révén – melyben több mint 40-féle hazai hal mellett, közel 15 kétéltű- és hüllőfajt mutat be, igazi természet közeli élményt nyújt. Belépődíjunk fejében megtekinthetjük az akváriumokat, a tóra néző csodálatos panorámát a kilátótoronyból, egy 12 perces természetfilmet 3D-ben a tó élővilágáról és sétálhatunk egyet az Ökocentrum nagy szabadidőparkjában. Itt többek között olyan élmények várnak ránk, mint csónakázó tó tutajokkal, kötélpályákkal, rönkjátszótér, dámszarvas-bemutató, kormorántelep, pelikántó, halász-skanzen, tájház, baromfiudvar, kalandbejárat, ékszer- és mocsári teknős bemutató, szitakötő ház, vörösróka- és aranysakál-kifutó, őshonos juhfajták bemutatója.

Az Ökocentrumhoz belső részeinek felfedezését követően a nyílt víz felé vesszük az irányt. Elsőként az Ökocentrum gondozásában álló vízi tanösvényen sétálunk végig. A tó partjától kis csónakokkal utazunk át ehhez az 1500 méter hosszúságú, fa pallókból kialakított tanösvényhez, ahol a víz felszínéről sétálva csodálhatjuk meg a tó gazdag élővilágát.  

Ezt követően kis hajókkal egyórás kiránduláson veszünk részt, ahol a tó belső, leggazdagabb élővilággal rendelkező részeit is felfedezhetjük.

A nap végén pedig lehetőségünk nyílik megmártózni a Tisza-tó lassan mélyülő, gyorsan melegedő partszakaszán, a poroszlói szabadstrandon.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Felszállási lehetőségek induláskor Budapesten: 

 • 6:00  Batthyány tér (Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl) – minimum 6 fő előzetes jelentkezése esetén tud a buszunk megállni
 • 6:15 Nyugati tér (Nyugati pályaudvar melletti parkoló) 

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek ezen az úton: 

 • Szilas Pihenőhely, M3 autópálya, Shell benzinkút, 12 km,
 • Kerekharaszti Pihenőhely, M3 autópálya, MOL benzinkút, 51 km,
 • Rekettyés Pihenőhely, M3 autópálya, MOL benzinkút, 106. km,