LEVENDULÁK FÖLDJÉN, BALATONI PANORÁMÁK ÚTJÁN

Dörgicsei Levendula Major, Tihany, mini kirándulás a tihanyi barátlakásokhoz panoráma útvonalon

2021. június 26., szombat – garantált indulással

Ezen a júniusi nyári napon egy testi-lelki feltöltődéssel teli kirándulásra hívjuk utasainkat a Balaton északi partjának két ékszerdoboz településére. Elsőként a sok templomáról és idilli fekvéséről híres, Balaton-felvidéki bájos kis falut, Dörgicsét keressük fel. Az itteni Levendáriumban szakszerű kísérőnk vezetésével ismerkedhetünk meg a levendula termesztés rejtelmeivel, magas minőségű levendulás termékeket vásárolhatunk és íncsiklandozó levendulás finomságokat kóstolhatunk. Napunk második felét Tihanyban töltjük, ahol a bájos település számos látnivalójának megtekintése mellett a mozgás szerelmeseivel egy kisebb kirándulást teszünk a Tihanyi-félsziget egy varázslatos panorámát kínáló útvonalán. 

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI:

 • A csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri,
 • az audiós eszköz segítségével séta közben is kényelmesen, a megfelelő távolságot tartva hallgathatjuk idegenvezetőnket,
 • látogatás az orvos házaspár által létrehozott, a levendulatermesztést és feldolgozást magas színvonalon végző Dörgicsei Levendula Majorban, más néven Levendáriumban,
 • vezetett séta a gazdag halászati hagyományokkal rendelkező Tihany Ófalu részén, ismerkedés az Apátság történetével kívülről
 • lehetőség a Tihanyi Apátság megtekintésére belülről
 • szabadidő a Balatonnak ebben az egyik legszebb fekvésű városkájában, ahol ilyen időszakban kézműves termékeket vásárolhatunk, panorámás teraszokon kávézhatunk,
 • Mintegy 10 km (340 méter szintemelkedés) séta Tihany egy panorámás útvonalán a domboldalban fekvő Kálváriához és a korábban szerzetesek lakta barátlakásokhoz

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

9.500 Ft/fő

RÉSZVÉTELI DÍJ: 

9.900 Ft/fő

SZÉP Kártyával is fizethető:

 • A SZÉP-kártya elfogadóhelyeken 2021. december 31-ig bármilyen alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) egyenlege felhasználható bármely másik alszámlához tartozó szolgáltatás kifizetésére.
 • Az alapesetben 2021.05.31-én lejáró SZÉP kártya egyenleg visszavonásig, de legalább a vészhelyzet megszűnését követő 60. napig nem jár le.

-Magyar Közlöny-

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • parkolási díjakat,
 • a szervezés díját,
 • audiós eszközt fülhallgatóval. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, az eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén, a 17.000 Ft-os kötbér megfizetését. 

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

Ügyfél regisztrációs díj: 2.000 Ft/fő, – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)

A nagyobb létszámú csoportjaink esetében 51-55 személyes buszokat alkalmazunk, és az egy háztartásból együtt utazók létszámától függően, korlátozott létszámban, 32-45 fővel lehet az utazáson részt venni. A kisebb létszámú csoportjaink esetében 20-24 személyes buszt alkalmazunk, amely esetén nem kerül sor a részvételi díj megemelésére.

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:  

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 400 Ft/fő, amely az irodának előzetesen fizetendő,
 • Dörgicsei Levendárium  – kertlátogatással, előadásokkal a levendula felhasználási módjairól, feldolgozásáról és a lepárlás folyamatáról: F, D, NY: 2.500 Ft/fő,
 • Tihanyi Apátság belépőjegy: F: 1.800 Ft, D, NY: 1.000 Ft.

A megadott belépődíjak az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák. A díjak az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Reggeli indulásunkat követően elsőként a Balaton-felvidék egyik legidillibb kis falujába, Dörgicsére utazunk. Ez a Dörgicsei-medencében fekvő aprócska, ámde ősi település különleges kincsek otthona. Amellett, hogy az egyik legszebb kilátás nyílik innen a vidékre, igen gazdag templomok terén is. Ez az apró, alig 250 lakossal rendelkező kis település hét templommal rendelkezik, melyek közül három az Árpád-korból származik.  Ezek közül is kiemelkedik az impozáns, sajátos kettős szerkezettel bíró, 13. századból származó Felsődörgicsei Szent Péter templom.

Ezen ősi templom körül 2012 óta egy igazi földi paradicsom, a levendulatermesztést hazánkban az egyik legmagasabb színvonalon végző Dörgicsei Levendárium működik. A hely szakrális erejét, az itteni föld biztosította tápanyagokat és a fantasztikus klimatikus adottságokat kihasználva 18 féle levendulát és sok más gyógynövényt termesztenek ebben az elragadó majorban. A gyógynövényeket illóolajok, kozmetikai termékek, illatpárnák és édességek készítéséhez használják fel. Csoportunkkal helyi vezetőnk kíséretében előbb egy sétát teszünk a gyógynövény és levendulakertben, miközben sok mindent meg tudhatunk a levendula felhasználási módjairól, feldolgozásáról és a lepárlás folyamatáról. A látogatás végén lesz lehetőségünk vásárolni a major magas minőségű levendula olajából és levendulás termékeiből is.

Buszra szállunk és a nap további részét a Balaton ékszerdobozának számító Tihanyban töltjük. Először megismerkedünk a vulkanikus alapokra épült bájos település Ófalu részével és az Árpádházi királyainkig visszanyúló történelmével. Vezetett sétánkat követően szabadidőnkben számos lehetőség közül választhatunk. Sétálgathatunk az apró házak között. Kézművesek portékái közül válogathatunk. Felkereshetjük a parasztházból és halászházból álló mini skanzent vagy a Fazekasházat. Töltekezhetünk az itteni látkép varázsával a Pisky-sétányon. Helyi fagyizók levendulás remekeit kóstolhatjuk meg. Akár ebédelhetünk is az  itteni panoráma teraszos éttermek egyikében.

Kora délután akinek van kedve, helyi idegenvezető kalauzolásával látogathatja meg a Tihanyi Apátság épületét belülről. A Tihanyi-félsziget vulkanikus hegysorának kelet felé meredeken leszakadó peremén elhelyezkedő apátságot 1055-ben I. András királyunk alapította bencés szerzetesek számára. Már a 13. századtól hiteleshelyként, azaz oklevél kiállító helyként működött. A monostort a 17-18. században várrá alakították. Ma látható barokk stílusú belső kialakítását a 18. századi átépítés során nyerte. A monostor alapító oklevele kiemelkedő fontosságú nyelvemlékünk: hiszen ez a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyar szórványemlék, melynek latin nyelvű szövegében magyar szavakat, szókapcsolatokat is találunk.

Azon utasainkat, akik aktívabb módon szeretnének kikapcsolódni a délután folyamán egy könnyebb, ám de annál látványosabb túrára hívjuk Tihany egy panoráma ösvényére. A körülbelül 4 km-es túra során felkapaszkodunk a varázslatos IV. Károly után elnevezett Kálvária tetejére, végig haladunk a tihanyi Óvár peremén és felkeressük a híres tihanyi barátlakásokat. Túránkat az Apátsághoz visszatérve fejezzük be.  Azon utasainknak, akik kicsit hosszabb távot is szívesen megtennének jó szívvel ajánljuk, hogy a túrát a Belső-tó körüli sétával egészítsék ki. Számukra idegenvezetőnk a helyszínen ad útbaigazítást.

A kora esti órákban indulunk vissza Budapestre, hogy a levendula földek illatával, a csodaszép templomok hangulatával és Balaton páratlan látványával feltöltekezve érjünk haza az esti órákban.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

A növények virágzásakor többféle rovarral találkozhatunk a kertben. Méh, darázs, pókfélék ugyanúgy megtalálhatóak akár a tarka pillangók. Kérjük fokozott figyelemmel sétáljanak a virágok között, ha Önök közül valakinek van allergiás tünete méh-, darázs-, egyéb rovarcsípésre, vagy növényre!

Felszállási lehetőségek induláskor Budapesten: 

Indulás: 2021. június 26. (szombat)

 • 7:00 Nyugati tér (Nyugati Pályaudvar melletti parkoló)
 • 7:15 Batthyány tér (Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl) – minimum 6 fő előzetes jelentkezése esetén tud a buszunk megállni

Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km
 • Székesfehérvár, Albapark pihenő, M7 autópálya, Shell benzinkút, 60 km

A felszállási lehetőség időpontjáról irodánkban érdeklődjön.

Érkezés: a késő esti órákban, 21:30 körül.