KALOCSA ÉS A HAJÓSI PINCEFALU MÁRTON-NAPKOR

Az 1000 éves Kalocsa, Márton-napi lakoma a Duna-parton, 

Új- és Óbor kóstolás az 1200 pincét számláló hajósi pincefaluban 

2021. november 13. (szombat)

“Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog” – szól a mondás. Márton-napi kirándulásunkon megkóstolhatjuk a Sárközi liba sültet Kalocsán a Duna-partján és ihatunk egy pohárral a felszentelt újborból is Hajóson, a pincefaluban.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
 • Újszerű autóbusz
 • megismerkedünk Kalocsa népi hagyományaival a Népművészeti Tájházban
 • látogatás teszünk Kovács László keramikus fazekas műhelyébe
 • részt vehetünk a Magyar Fűszerpaprika Múzeum tárlatvezetésén
 • fakultatív Márton-napi libalakomát költhetünk el a Kék Duna étteremben.
 • ellátogatunk a 24 utcából és mintegy 1200 pincéből álló hajósi pincefaluba
 • lehetőségünk lesz pincelátogatásra és a pincében érlelődő Márton-napi újbor valamint az évek óta nemesedő óborok kóstolására is

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

11.900 Ft/fő

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

12.500 Ft/fő

SZÉP Kártyával is fizethető:

A SZÉP-kártya elfogadóhelyeken 2021. december 31-ig bármilyen alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) egyenlege felhasználható bármely másik alszámlához tartozó szolgáltatás kifizetésére.

Az alapesetben 2021.05.31-én lejáró SZÉP kártya egyenleg visszavonásig, de legalább a vészhelyzet megszűnését követő 60. napig nem jár le.

-Magyar Közlöny-

A részvételi díjak minimum 22 fő esetén értendőkAlacsonyabb létszám esetén a díj arányosan változhat.

 

ÚJ UTASOK SZÁMÁRA KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ

Ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő törzsutasaink által nem fizetendő, közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén, az irodában előzetesen fizetendő

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját,
 • audiós eszközt fülhallgatóval. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, az eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén, a 17.000 Ft-os kötbér megfizetését.

KÜLÖN FIZETENDŐ BELÉPŐK ÉS DÍJAK

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 400 Ft/fő,
 • Nagyboldogasszony Főszékesegyház vezetéssel: F/D/NY: 1.000 Ft/fő,
 • Népművészeti Tájház: F 1.000 Ft/fő, D/NY: 800 Ft/fő,
 • Magyar Fűszerpaprika Múzeum: F/D/NY: 600 Ft/fő,
 • Fazekas Alkotóház: F/D/NY: 500 Ft/fő,
 • Fakultatív Márton-napi lakoma a Kék Duna étteremben: 3500-3.800 Ft/fő.
 •  

A díjak tartalmazzák az esetleges foglalási és parkolás díjakat valamint az idegenvezető belépődíjának arányos részét is. A díjak az idegenvezetőnek €-ban fizetendők, amelyek összege időközben változhat.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Kora reggel indulunk buszunkkal Budapestről az 1000 éves Kalocsára, hogy felfedezzük a történelmi, egyházi múltjáról, népművészetéről és a piros aranyáról is híres várost.

Elsőként bepillantunk a vasútállomásra. Különleges élményt nyújt a kalocsai vasútállomás népművészeti motívumokkal gazdagon díszített épülete, a homlokzat népművészeti motívumos díszítése és az ajtók illetve az érseki váró pingálása.

Elvarázsol bennünket a kalocsai folklór, a Kalocsa-Sárköz népművészete. Látogatást teszünk a Népművészeti Tájházban, ahol elénk tárulnak a vén Duna menti hagyományok: a pingált falak, a gyönyörű hímzett motívumok. Tárlatvezetőnktől számos érdekességet tudhatunk meg. Tudta, hogy a kalocsai piros paprika és a kalocsai hímzés Hungarikum? A gyönyörű hímzések láttán nem csodálkozunk azon, hogy a híres sztárok is rajonganak a kalocsai motívumokért: Keshát, az énekesnőt egy földig érő, kalocsai mintás ruhában fotózták le a Los Angeles-i reptéren, Lewis Hamilton kalocsai mintás overállt viselt a Magyar Nagydíj időmérő edzésén, Jenson Button, a Brazil Nagydíjon tűnt fel kalocsai mintás overálban, de Nicole Kidman és Emma Watson is szívesen hordja a kalocsai hímzett ruháját.

A magyar népi kultúra jegyében egy fazekas műhelybe térünk be. Kovács László keramikus nem múló lelkesedéssel vezet be bennünket a népi iparművészet ezen ágának rejtelmeibe és szellemiségébe, amely utóbbit a művész szavai csodásan mutatnak be:

„A felszálló füsttel egy időben egy anyag tűnik el világunkból visszavonhatatlanul.
A katlanban a négy őselem, a víz, a föld a levegő és a tűz összeölelkezéséből egy új anyag születik, a KERÁMIA. Hírnök is egyben, hogy a végtelen idővel együtt vigye hírül a jövőnek az EMBERT, aki alkotott.”

A magyar népművészet mellett a paprika is elválaszthatatlan Kalocsától, így nem is csoda tán, hogy még múzeum-ot is „szenteltek” neki, Magyar Fűszerpaprika Múzeum néven. Tárlatvezetés révén a kalocsai fűszerpaprika történetével ismerkedünk meg, de természetesen vásárolhatunk is a friss őrölt paprikából vagy a paprika termékekből. Ittak már chilis pálinkát? Itt ezt is kipróbálhatják!

Kalocsán töltött időnkben megcsodálhatjuk a Kalocsa Szíve Program keretén belül megújult barokk főteret, helyi szakvezető kíséretében keressük fel a Nagyboldogasszony Főszékesegyházat, az Érsekkertben sétálva megtekintjük az Érseki Palotát. Nagy kultusza van Asztrik kalocsai érseknek, aki a magyar kereszténység korai történetének kiemelkedő képviselője volt. Szent István király megbízásából II. Szilveszter pápától áldást és koronát kért. Nagy szenzáció volt a városban, amikor 2014-ben azonosították Asztrik relikviáit és megtörtént az újratemetése. Sírját a Székesegyházban láthatjuk.

Ennyi gyönyörűség után jól esik megpihenni a Duna-partján, ahol a fakultatív Márton-napi libalakomát is elkölthetjük a Kék Duna étteremben.

A szabadidő után Hajós felé vesszük az irányt, amely Magyarország legnagyobb pincefaluja, a népi építészet páratlan ritkasága.  Az Európában egyedülálló pincefalu 24 kacskaringós utcából és mintegy 1200 pincéből áll.

Hangulatos utcáiban sétálva lehetőségünk lesz pincelátogatásra és a pincében érlelődő Márton-napi újbor valamint az évek óta nemesedő óborok kóstolására is. A sváb őslakosság kultúrája máig megmaradt, és a legújabb építésű pincék is őrzik a hagyományokat. A hajósi pincék jellegzetes borai a fehérek közül a chardonnay és a cserszegi fűszeres, a vörösök közül pedig a cabernet sauvignon, a kékfrankos és a Magyarországon őshonos kadarka.

Számos szép élménnyel gazdagodva, az esti órákban indulunk haza, és a késő esti órákban érkezünk meg Budapestre.

Tartsanak velünk ezen a szép őszi kiránduláson, hogy „ne éhezzünk és szomjazzunk” jövő Márton napig!

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Audiós eszköz: Útjaink során audios eszközt használunk annak érdekében, hogy idegenvezetőink minél részletesebb és szélesebb körű tájékoztatást tudjanak adni utasainknak. A készülékek használatával kapcsolatban idegenvezetőink mindig részletes tájékoztatást nyújtanak. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, hogy az audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén fizetendő 17.000 Ft/kötbér díját. 

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA:

2021. november 

Felszállási lehetőségek induláskor Budapesten: 

 • 6:50 Nyugati pályaudvar melletti parkoló
 • 7:00 Batthyány tér (a Vásárcsarnok előtti buszmegállóban)
 • 7:10 Soroksári út (a Lágymányosi híd utáni első buszmegálló)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínekre.

Érkezés haza: a késő esti órákban, 22 óra körül

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.